Купување преку интернет (генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Josifoskii
  • Време на започнување Време на започнување
Дали можам да нарачам нешто поголемо, пр. кревет или нешто ептен големо пр. 1000 квадрати ќерамиди ? :)

Можеш ако имаш предлабок џеб може, не е тоа никаков проблем (трошоци за транспорт, осигурување, данок, царина...)

Веке повеќе од два месеца чекам ситници порачани од eBay. До кога да се надевам дека ке стигнат?

Веке повеќе од два месеца чекам ситници порачани од eBay. До кога да се надевам дека ке стигнат?
многу се 2 месеци, лично јас чекав од 2 недели до месец максимум за се шо земав преку интернет, од ситница од долар до роба за1500 долари. До сега еднаш само слушнав од еден познат за толку големо каснење, зел некој компас, околу 1 долар вредност, кинески и не му стигна им пишал, тие му пратиле друг и му стигнаа двата скоро истовремено (тој првиот каснеше многу), така да би требало да контактирап продавачот да му кажеш за каснењето.

Можеш ако имаш предлабок џеб може, не е тоа никаков проблем (трошоци за транспорт, осигурување, данок, царина...)
Епа ништо од бизнисот ко така.(n)

Во царина или Македонски пошти кога ги отварааат пратките за проверка ако нешто му се допаќа на некој си присвојуваат пратки со изговор дека се изгубени.
Чекам јас една пратка скоро еден месец ама изгелда на некој му се допаднала па затоа е изгубена и уште немам известие.

Во царина или Македонски пошти кога ги отварааат пратките за проверка ако нешто му се допаќа на некој си присвојуваат пратки со изговор дека се изгубени.
Чекам јас една пратка скоро еден месец ама изгелда на некој му се допаднала па затоа е изгубена и уште немам известие.
Од кај имаш нарачано ?

За присвојувњето е точно но ако е препорачана тешко се присвојува. Имаш податоци до кај е пратката, пристигната ли е на територија на РМ?

Од кај имаш нарачано ?
Франција
За присвојувњето е точно но ако е препорачана тешко се присвојува. Имаш податоци до кај е пратката, пристигната ли е на територија на РМ?

France b.jpg
Четвртокот што помина му пишав дека ја немам добиено пратката и ако до 31-12-2014 не ми стигне преку пејпал ќе му отворам случај

Четвртокот што помина му пишав дека ја немам добиено пратката и ако до 31-12-2014 не ми стигне преку пејпал ќе му отворам случај

Значи сепак не е во МК. Искрено ме чуди како од Мoussy Le Vieux до Roissy en France патувала 14 дена кога се оддалечени само 13km. Од Франција до МКД просек е 15-20 дена обична пошта што значи или патува наваму и веќе утре или на 31.12 ќе ја добиеш или е некаде заглавена во ФР поради големиот број на пратки заради католичкиот Божиќ. Што ти одговори он на тоа кога му пиша дека сеуште пратката не е кај тебе сооглед на тоа што минатиот четврток било 18.12.

Значи сепак не е во МК. Искрено ме чуди како од Мoussy Le Vieux до Roissy en France патувала 14 дена кога се оддалечени само 13km. Од Франција до МКД просек е 15-20 дена обична пошта што значи или патува наваму и веќе утре или на 31.12 ќе ја добиеш или е некаде заглавена во ФР поради големиот број на пратки заради католичкиот Божиќ.
Што ти одговори он на тоа кога му пиша дека сеуште пратката не e кај тебе сооглед на тоа што минатиот четврток било 18.12.
Ми одговори дека во Француската пошта ќе аплицирал да се отвори истрага за изгубени пратки.

Исто така ми посочи да проверам во Македонска пошта што и направив дури бев и во царина а од двете места одговорот беше ист,односно дека пратката не е влезена во Македонија

Ми одговори дека во Француската пошта ќе аплицирал да се отвори истрага за изгубени пратки.

Исто така ми посочи да проверам во Македонска пошта што и направив дури бев и во царина а од двете места одговорот беше ист,односно дека пратката не е влезена во Македонија

Аха значи потернца ке издадат, како и да е почекај ти до 31.12 па после отвори му случај. Се надевам дека тоа што си е твое ќе си дојде :)

Аха значи потернца ке издадат, како и да е почекај ти до 31.12 па после отвори му случај. Се надевам дека тоа што си е твое ќе си дојде :)
Се надевам дека ќе дојде.
Слична ситуација имав со претпоследната пратка од Англија која беше обична а продавачот гарнтираше дека ќе пристигне за две недели.
Пристигна после 4 недели и 2-3 дена но претходно продавачот ми ги врати парите а кога неочекувано пристигна го известив по меил дека пратката ми пристигнала па се договоривме како враќање пари да купам нешто со иста сума без обврсска да ми го испрати купеното.

Вака купив xbox од Франција, е сеа на бројов за следење пишува дека е испратен на домашна адреса а после тоа следува ново известуваење дека производот е пратен на Царина, секогаш кога и да ги порачувам со бројчиња следниот ден од како излегува дека е доставен на домашна адреса можам да го земам е сега незнам дали утре ќе биди достапен за да се земи од пошта.

Вака купив xbox од Франција, е сеа на бројов за следење пишува дека е испратен на домашна адреса а после тоа следува ново известуваење дека производот е пратен на Царина, секогаш кога и да ги порачувам со бројчиња следниот ден од како излегува дека е доставен на домашна адреса можам да го земам е сега незнам дали утре ќе биди достапен за да се земи од пошта.
Kога ќе ти пишува return item form custom после send item to domestic location тогаш можеш пратката од пошта да ја подигнеш.

Патем пред колку време ја направи нарачката од Франција?

Kога ќе ти пишува return item form custom после send item to domestic location тогаш можеш пратката од пошта да ја подигнеш.

Патем пред колку време ја направи нарачката од Франција?
Па околу 15ти декември беше платено 1-2 додека беше испратена, на 22 втори ми беше последниот абдејт на бројот за следење и сега вчера и денеска имам од македонија абдејт иначе го имам send item to domestic location http://prntscr.com/5qe1x1 само е пред custom затоа ме буни...[DOUBLEPOST=1420824963][/DOUBLEPOST]
Ми стигна известување од царина дека ми е пристигната пратка и ми бараат да доставам
1. фактура/сметка/документ за вредност на стока
2. лекарски рецепт/потврда/медицинска белешка
3. друго _______
така се наведени по ред, постапката треба да ја извршам во рок од 10 дена.

Сега каде треба да се обратам да доставам фактура и дали треба и лекарски рецепт да доставам или само фактура е доволно?
Што документи достави и дали беше пишана реалната цена и колку ти додадоа за плаќање пошто читав низ темава дека некој ја сменил цената фактички однесол принтскрин и дека по таа цена што ја сменил му била земена робата.

Последно уредено:
Па околу 15ти декември беше платено 1-2 додека беше испратена, на 22 втори ми беше последниот абдејт на бројот за следење и сега вчера и денеска имам од македонија абдејт иначе го имам send item to domestic location http://prntscr.com/5qe1x1 само е пред custom затоа ме буни...
Ти пишав прво return item from customs па после send item to domestic location
Со која пошта ти го испратија пакетот и колку пари ти земаа за шипинг

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom