eBay (официјална тема)

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
A инаку како иде враќањето на пари ако се плаќа преку paypal? Нели не може receive money на мак. paypal, па како би идела оваа процедура?
Во мојот случај после три ипол недели откако не ми стигна пратката,продавачот сам се понуди да ми ги врти парите.
Кога по скоро 4 недели ми пристигна пратката му пишав на продавачот дека ми пристигнала пратката па се договоривме за истата сума да купам нешто без обврска да ми го испрати.
Ако не се договорите на мирен начин имаш опција на пејпал да ги бараш парите назад ама ако има и друга сметка тоа е малце потешко(неостварливо)

The_Red1

значи фактички
Член од
18 септември 2009
Мислења
4.209
Поени од реакции
4.756
еовака...сакам да нарачам на ибеј нешто троа повредно-бар за мене така си го сметам (200 долари) ама фрката е што во Returns пишува “No returns or exchanges, but item is covered by the eBay Money Back Guarantee.“ Ова не сум го сретнал досега па сакам да ве прашам:
1. Колку е ризична нарачката? - станува збор за технологија која е на попуст и има уште две парчиња, тука истото кошта 25 000 денари.
2. Ова ко демек сака да каже дека: Ако не стигне пратката ибеј ке ве рефундира меѓутоа ако стигне и не работи т.е. е дефектна, скршена, оштетена тогаш никој не ви гарантира и парите ви пропаѓаат.
3. Сте нарачале нешто со ваков дискрипшн? Искуства?
4. Би преземале ризик или би се откажале?

Член од
1 мај 2008
Мислења
89
Поени од реакции
47
Ова важи во случај да ти текни да ја вратиш пратката без никаква причина.
Ако е се во ред и функционира правилно производот, не можиш да го вратиш назад и да си ги бараш парите.
Во случај производот да не работи исправно или си порачал едно - си добил друго, или воопшто не го добиш производот, тогаш си заштитен со полисата на eBay Money Back Guarantee.

Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.649
Поени од реакции
867
еовака...сакам да нарачам на ибеј нешто троа повредно-бар за мене така си го сметам (200 долари) ама фрката е што во Returns пишува “No returns or exchanges, but item is covered by the eBay Money Back Guarantee.“ Ова не сум го сретнал досега па сакам да ве прашам:
1. Колку е ризична нарачката? - станува збор за технологија која е на попуст и има уште две парчиња, тука истото кошта 25 000 денари.
2. Ова ко демек сака да каже дека: Ако не стигне пратката ибеј ке ве рефундира меѓутоа ако стигне и не работи т.е. е дефектна, скршена, оштетена тогаш никој не ви гарантира и парите ви пропаѓаат.
3. Сте нарачале нешто со ваков дискрипшн? Искуства?
4. Би преземале ризик или би се откажале?
Обавезно барај тракинг број затоа што многу големи се шансите во пошта кај нас да ти ја украдат нарачката, мада и тракинг бројот не е сигурна гаранција.
За првпат порачав од ebay три порачки од три различни продавачи со висок рејтинг и не ми стигнаа нарачките, сигурен сум дека ги испратиле, кај нас у пошта ги крадат.

The_Red1

значи фактички
Член од
18 септември 2009
Мислења
4.209
Поени од реакции
4.756
Ова важи во случај да ти текни да ја вратиш пратката без никаква причина.
Ако е се во ред и функционира правилно производот, не можиш да го вратиш назад и да си ги бараш парите.
Во случај производот да не работи исправно или си порачал едно - си добил друго, или воопшто не го добиш производот, тогаш си заштитен со полисата на eBay Money Back Guarantee.
Производот ако е све во ред не ни планирам да го вратам, дури и бакшиш ќе му дадам. Прашањето ми е: Ако производот не работи тогаш кој ќе ме рефундира? Овој има стаено no returns и штом сум порачал значи јас сум се сложил, он ќе тврди дека производот бил во ред и јас нема да имам правна основа да се жалам. Клучното прашање е што ми стои на располагање во случај на дефектен производ?

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Затоа од интернет не се купува електроника

Член од
9 април 2011
Мислења
813
Поени од реакции
1.055
Na 02.01 купив заштитно стакло за екран за телефон, е сега на ибеј кај порачката нема предвидено време за испорака (Estimated delivery), ова вообичаено е или не?
Пред тоа претходно прачав уште две други работи, на кои имаше Estimated delivery, мада не ми стигнаа, т.е. една не ми стигна, а друга сеуште има време до крајниот рок

Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.649
Поени од реакции
867
Na 02.01 купив заштитно стакло за екран за телефон, е сега на ибеј кај порачката нема предвидено време за испорака (Estimated delivery), ова вообичаено е или не?
Пред тоа претходно прачав уште две други работи, на кои имаше Estimated delivery, мада не ми стигнаа, т.е. една не ми стигна, а друга сеуште има време до крајниот рок
Не порачувај од eBay без тракинг број, мене 4 порачки по ред не ми стигнаа. Ги крадат кај нас у пошта. Од алиекспрес сите пратки ми стигнале но ми ги испраќаат со тракинг број. Претпоставувам дека во пошта не сакаат да ризикуваат да крадат пратка со тракинг.
Ова што ги крадат порачите од ибеј навистина стана масовна појава, мислам дека од МВР треба да реагираат само незнам дали некој има пријавено.

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Не порачувај од eBay без тракинг број, мене 4 порачки по ред не ми стигнаа. Ги крадат кај нас у пошта. Од алиекспрес сите пратки ми стигнале но ми ги испраќаат со тракинг број. Претпоставувам дека во пошта не сакаат да ризикуваат да крадат пратка со тракинг.
Ова што ги крадат порачите од ибеј навистина стана масовна појава, мислам дека од МВР треба да реагираат само незнам дали некој има пријавено.
Бев денеска во царина и ми кажаа дека пратката која е со број за следење не ни излегла од Франција.
Имало некои ознаки по кои се следел пакетот

Последно уредено:
Член од
9 април 2011
Мислења
813
Поени од реакции
1.055
Порачувам ситници од ибеј, така да денеска ми стиганна 2 пратки, една со тракинг, друга без, така да ... ќе видиме понатаму

Член од
2 ноември 2014
Мислења
64
Поени од реакции
56
некој да не порачувал лиценци за анти вирус, сигурно ли е?
пошто евтини се доста а некој селери имаат и 100% позитивен фидбек.

Член од
23 ноември 2010
Мислења
1.842
Поени од реакции
2.108
Јас порачувам ситници докај десет долари вредност без тракинг број, и до сега све ми стигнало. Пратки со поголема вредност имам нарачано два-три пати и со тие сум немал проблем ама на нив имав тракинг број.

G

garthok

Гостин
Исто и тракинг броевите што почнуваат на LK (USPS) не вршат работа, може да ги пратиш само во америка после ништо. Така ми кажа тој од пошта кога ми ја загубија лани дека ништо не можат да сторат. Како стоите со ибеј пратките, мене ми каснат неколку.

The_Red1

значи фактички
Член од
18 септември 2009
Мислења
4.209
Поени од реакции
4.756
Исто и тракинг броевите што почнуваат на LK (USPS) не вршат работа, може да ги пратиш само во америка после ништо. Така ми кажа тој од пошта кога ми ја загубија лани дека ништо не можат да сторат. Како стоите со ибеј пратките, мене ми каснат неколку.
Каснат да сибат векот, посебно тие од Шенжен што се. Британските ми се најбрзи, после америчките, од хонг конг, па шенжен.

Патем, за тоа што прашував погоре го нарачав ама изгледа превара е. Вчера нарачав и сеуште не е Shipped. Ќе почекам до понеделник па ќе се жалам.

Ви каснело испраќањето повеќе од два дена некогаш?

И друга работа за истата нарачка. Како што кажав вчера нарачав и сега кога одам во Purchase history за тој производ ми вика:
We had to remove this listing from the site and you're not required to complete the transaction. If you've already sent payment, the sale should process as normal and you don't have anything to worry about. If you have any questions about delivery, please check tracking or contact your seller. If you run into any trouble along the way eBay is here to help. Please visit the Resolution Center to help resolve any problems you may encounter.
Ви се десило некогаш ова?

Продавачот има 100% рејтинг, јес да има 30 луѓе што му ставиле рејтинг ама сите се над 100 000 скор што значи не му се негови дупли фејк акаунти сигурно, ако е превара многу паметно одиграл да не навлече (10 души го купивме истиот производ).
Сте биле некогаш излажани за повисока сума пари?

G

garthok

Гостин
Каснат да сибат векот, посебно тие од Шенжен што се. Британските ми се најбрзи, после америчките, од хонг конг, па шенжен.

Патем, за тоа што прашував погоре го нарачав ама изгледа превара е. Вчера нарачав и сеуште не е Shipped. Ќе почекам до понеделник па ќе се жалам.

Ви каснело испраќањето повеќе од два дена некогаш?

И друга работа за истата нарачка. Како што кажав вчера нарачав и сега кога одам во Purchase history за тој производ ми вика:
Ви се десило некогаш ова?

Продавачот има 100% рејтинг, јес да има 30 луѓе што му ставиле рејтинг ама сите се над 100 000 скор што значи не му се негови дупли фејк акаунти сигурно, ако е превара многу паметно одиграл да не навлече (10 души го купивме истиот производ).
Сте биле некогаш излажани за повисока сума пари?
Нека ти прати слика да те увери дека е shipped. Мене за таа што ми касни највеќе самиот продавач ми прати чим отворив request.

Kajgana Shop

На врв Bottom