Анархија

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
тоа се вродени карактеристики кај човекот кои едноставно неможеш да ги елиминираш, ако ја и ти мислиме така пример трајче не мисли така, он е алчен и себичен, сака се за него. И ако еден е таков и другите ќе бидат, си викаш штом он може да украде зошто не и јас?
Можат да се елиминираат. Вољата кај е, е прашањето. Причината што се' е на статус кво денес по тие прашања е оправдувања како твоите од типот nature vs. nurture кои ги побиле тие изговори во не знам колку испитувања по ред.

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.779
Поени од реакции
8.235
Во ред, ете, ќе биде силувана. Од група.

Групата после ќе биде ловена, и ќе бидат дерени на плоштад јавно. Кој ќе ми/ни забрани? Денес кривецот иде во затвор каде се уште дише воздух, јаде храна, пие вода, спие на топло. Таму, прво лов на луѓето, па мачење, па погубување доколку сами не подлегнат порано. Не верувам дека почесто би се дрзнувале на силување луѓето доколку знаат што следи.

Инаку, еве нека се и група од 10 души. Си видел квалитетна катана што прави на човечко месо? Само тоа и треба.

Полиција не е потребна. Цивилите се и полиција и суд, и војска.
И сега, ја фаќаат групава шо силувала и убила девојче, ја носат на плоштад, вадат секирите... и?
Се живо колат само затоа што биле дел од таква девијантна група? Што ако само еден го извршил чинот, другите гледале? Што ако пред да почне самиот чин еден од таа група девијанти отишол да сере у шумата и не бил сведок на злосторот? Како таа група цивили ќе може целиот процес да го спроведе, да распредели кој ебел, кој гледал? Како ќе определи сразмерно кој како да биде казнет?
Или нема потреба? На сите секирата? Анархошеријат.

Не знам кога последен пат сум прочитал вакви монументални глупости, тресења од ракав и играње курац со поим за презумпција на невиност, една од најголемите цивилизациски придобивки.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
И сега, ја фаќаат групава шо силувала и убила девојче, ја носат на плоштад, вадат секирите... и?
Се живо колат само затоа што биле дел од таква девијантна група? Што ако само еден го извршил чинот, другите гледале? Што ако пред да почне самиот чин еден од таа група девијанти отишол да сере у шумата и не бил сведок на злосторот? Како таа група цивили ќе може целиот процес да го спроведе, да распредели кој ебел, кој гледал? Како ќе определи сразмерно кој како да биде казнет?
Или нема потреба? На сите секирата? Анархошеријат.
Ќе формираат пленум, па ќе одлучат со мнозинство на гласови!

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Со консензус меѓу присутните!
Сеедно, никогаш не сум разбирал како функционираат тие форми. Плус, ова концензус ми звучи на нешто што Ахмети го споменуваше. Ама битно може да функционира.

Stojna7

професорка пред хотел
Член од
2 декември 2013
Мислења
69
Поени од реакции
89
Сеедно, никогаш не сум разбирал како функционираат тие форми. Плус, ова концензус ми звучи на нешто што Ахмети го споменуваше. Ама битно може да функционира.
Кој неќе коцензус, и него дерење жив на плоштад. Нормално, и оваа одлука за дерење на неконзенцураште ќе биде донесена со концензус. Ахмети или тој другар му со капчето би требало да знаат да ни објаснат детали

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Кој неќе коцензус, и него дерење жив на плоштад. Нормално, и оваа одлука за дерење на неконзенцураште ќе биде донесена со концензус. Ахмети или тој другар му со капчето би требало да знаат да ни објаснат детали
Госпоѓице Димовска, јас ја ценам вашата мудрост и особено сум поласкан што поранешната сива еминенција на мојата партија решила да комуницира со мене за вакви битни прашања.

Само мислам дека овде нема доволно демократска атмосфера за разговор, овие модераториве финансирани од вашиот пријател Владе даваат опомени затоа што сме биле неписмени и небањани вмровци кои не знаат зборот концензус да го напишат исправно. :(

П.С. Кажи му на Борис дека пилотите се криви за несреќата. Нека не го лажат дека французи го убиле, тие се имаат начукано пред полетување.

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Ќе формираат пленум, па ќе одлучат со мнозинство на гласови!
Не знам кога последен пат сум прочитал вакви монументални глупости
Ќе ве прашам дали вака вицкасти ќе сте кога сестра ви/мајка ви ќе ја силуваат. Сите сте комичари на форумов, рамен ви нема. Али сите исто ќе размислувате кога срањето ќе се случи. Биле тоа монументални глупости или не. Толку од мене со вас во дискусијава.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Ќе ве прашам дали вака вицкасти ќе сте кога сестра ви/мајка ви ќе ја силуваат. Сите сте комичари на форумов, рамен ви нема. Али сите исто ќе размислувате кога срањето ќе се случи. Биле тоа монументални глупости или не. Толку од мене со вас во дискусијава.
Ако ми чепнат семејство, би барал пиштол, не анархија.

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Ако ми чепнат семејство, би барал пиштол, не анархија.
Би барал истото што и јас. Од таму муабетот дека сите сте комичари. Али коа вам ќе ве снајде тешко срање, тогаш се е оправдано.

Да, јас ќе барам анархизам, затоа што таму нема кој во мое име да суди. Или да се случи обвинетиот да се спаси. Ти слободно држи се до тоа што ти одговара.

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.779
Поени од реакции
8.235
Г-ѓо Димовска и Г-не Бастерд, ај да не се однесуваме како професори пред хотел и да го задржиме нивото.

Не, не, остај дигресиите. Убаво те прашав погоре. Од каде им на тие цивили експертиза за решавање на такви проблеми какви шо ти посочив у постот? Гледам на широко си се објаснувал со други членови погоре, до степен на "јас знам, ти не знаеш". Дај барем да ја разрешиме оваа правна полемика. Шо праиме со презумпција на невиност и како може една маса од луѓе, еве нека се 5000, да ја одреди? Ти си пишал "секирата за сите". Стоиш на тоа?

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Од каде им на тие цивили експертиза за решавање на такви проблеми какви шо ти посочив у постот?
И тие експерти денес од негде ја добиле експертизата. И реков толку од мене со тебе во врска со тоа. Ако некој друг сака да се замара со тебе во врска со такви ситуации и кој како ќе постапува, бујрум нека ме замени. Не само на оваа тема, со тебе ниедна не сакам да дискутирам. Поздрав.

Stojna7

професорка пред хотел
Член од
2 декември 2013
Мислења
69
Поени од реакции
89
И тие експерти денес од негде ја добиле експертизата. И реков толку од мене со тебе во врска со тоа. Ако некој друг сака да се замара со тебе во врска со такви ситуации и кој како ќе постапува, бујрум нека ме замени. Не само на оваа тема, со тебе ниедна не сакам да дискутирам. Поздрав.
Остави го него, те провоцира само! Дај мене објасни ми како ќе функционира овој супер-оптимален правен систем.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Би барал истото што и јас. Од таму муабетот дека сите сте комичари. Али коа вам ќе ве снајде тешко срање, тогаш се е оправдано.

Да, јас ќе барам анархизам, затоа што таму нема кој во мое име да суди. Или да се случи обвинетиот да се спаси. Ти слободно држи се до тоа што ти одговара.
Би барал на Бит Пазар, или други место каде што знам дека има. Не од јавноста. И нема да ме интересира дали некој после би ми судел, бидејќи знам дека треба да ми се суди.
Г-ѓо Димовска
Госпоѓица, имај малку почит.

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.779
Поени од реакции
8.235
Супер. Значи немаш појма и бегаш.
Завршивме.

Е сега, за останатите. Во секое нормално општество мора да постои некој и некаков коректив на лудилото. Секоја мегаломанија мора да биде сечена што поскоро за да не метастазира. Затоа власта во нормални држави е структурно поделена на три независни ентитети. Еден од тие е и судската власт. Секој повисок член во судовите мине деценија и повеќе од својот живот во изучување на правната наука и во себенадградување. Квалификациите да суди и одлучува за нечија судбина ги заслужува со научен кредибилитет и пракса. Тој е коректив на општествената девијација, оној најформален сегмент и можеби најбитен.
Во граѓанскиот сектор исто така има движења кои служат како коректив на девијациите на политичарите. И кај нив обично се бара кредибилитет за да можат со својата тежина да ја докажат неефикасноста и забегувањето на актуелната власт.
А во оној најнизок, најмалку битен, маргинален сегмент на делувањето, должност на секој граѓанин е да укаже, да акцентира и покаже загриженост ако некој негов сограѓанин почнува да изразува мегаломанија и агресивна нарав. Во случајов, форумот како архива отворена за секој, неизбежно мора да ја акцентира мегаломанијата и глупоста во некои изместени аргументации, за да не станат прифатливи и да не се преточат во норма. Колективно сечење глави, масовни убиства, геноцидални судови и талионски казнувања помножени ад инфинитум итекако влегуваат во кошницата на налудничави и изместени идеали. Дури и на теми како оваа, за трнорушка и седумте јариња.

Kajgana Shop

На врв Bottom