Постење?

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување
Обично само еден до два дена сум постела секогаш:pos2:,,но годинава постев една недела пред велигден,,и убаво се чувствував..Не знам дали би можела да издржам толку долго време колку што трае целиот пост,,но секако дека ако се сака се се може...Убаво ми е кога постам ,,и мислам дека одсега ќе почнам редовно да го правам тоа..
Постењето го сфаќам како искушение,,и тоа и е всушност неговата смисла.......Убаво е затоа што на тој начин се прочистува телото,, но мислам дека ако сме чисти духовно во тој период,,во смисол да се потрудиме да не грешиме,,тоа е вистинската смисла на постењето...:pipi:

Обично само еден до два дена сум постела секогаш:pos2:,,но годинава постев една недела пред велигден,,и убаво се чувствував..Не знам дали би можела да издржам толку долго време колку што трае целиот пост,,но секако дека ако се сака се се може...Убаво ми е кога постам ,,и мислам дека одсега ќе почнам редовно да го правам тоа..
Постењето го сфаќам како искушение,,и тоа и е всушност неговата смисла.......Убаво е затоа што на тој начин се прочистува телото,, но мислам дека ако сме чисти духовно во тој период,,во смисол да се потрудиме да не грешиме,,тоа е вистинската смисла на постењето...:pipi:
Dzabe postis ako ne znaes zasto go pravis toa i ako ne znaes sto e postenjeto!
Postenjeto ne e procistuvanje, a uste pomalku pa iskusenie, ne znam od kaj ti e ova razbiranje na postot:toe:.
POstot i molitvata se oruzja koi Bog ni gi dava za duhovnata borba, i postot bez molitvata e samo DIETA!
Ako sakas poveke za postot kazi, ke te upatam da znaes ako resis da postis da go pravis toa spored Bozjata Volja i odredba.

постам секои велигденски пости по 6 недели ама од следнава година ке размислам.
Слушнав ко наводно гаволот најмногу работел за време на тие денови па ме фати некој страв да ви кажам незнам точно ли е не ли е....

Слушнав ко наводно гаволот најмногу работел за време на тие денови па ме фати некој страв да ви кажам незнам точно ли е не ли е....

А како во суштина е поврзана работата на ѓаволот со постењето?
И зашто тоа би те спречило да постиш?
Мислам, што поточно имаш слушнато...онака чисто информативно...:smir:

Od vcera se Bogorodicni posti.
Ne se dolgi 14dena. Pokazete barem sega,deka so pravo go nosite svojot naziv Hristijani-zivejte hristijanski. Postete i pricestete se.
Dobronameren sovet.Iskreno!

Ne se dolgi 14dena. Pokazete barem sega,deka so pravo go nosite svojot naziv Hristijani-zivejte hristijanski. Postete i pricestete se.
Abe neli pocna denes. Jas od denes postam ama ke se pricestam na Preobrazenie, oti ne mozam da izdrzam 14 dena post, oti biram sto ke jadam, ama posto sum Hristijanin ke postam 5 dena i ke se pricestam. Pozdrav

Rabotata e sto za vreme na postovite zlite duhovi sakaat da ne sprecat da dopostime i na sekoj mozen nacin gledaat da ni nastetat. Ako ste silni ke izdrzite. Pozdrav

Ја НИКАТ не сум постел секоаш коа глеам некој пости му се смеам со чоколадо у уста

fala za objasnuvanjevo , ama stvarno i sum cula deka nekoj moj rodnina koga prasal nekoj pop dali posti ovoj ....ostanal bez komentar i rekol samo...ne me prasuvaj nema da ti odgovoram
Rabotata e sto za vreme na postovite zlite duhovi sakaat da ne sprecat da dopostime i na sekoj mozen nacin gledaat da ni nastetat. Ako ste silni ke izdrzite. Pozdrav

kaj pisuva vo pismoto za ovie posti ? i barem sega da pokazeme a ponataka pa po staro :)
treba da se posti ama dodeka postis da mu se predades na Boga a ne bilo so da pravis

nomalno deka najveke raboti ali ako go pravis toa zaradi Bog a ne poradi sto go pravat toa site ,,taka da ako postis samo bez jadenje i ako nema molitvi vo toj period gavolot ne ni napaga oti ti ne pravis nisto za Bog ..jas iskreno retko postam ali koga postam po 6 ili 9 saata bez hrana i voda nonstop vo molitva i ogromno prisustvo na Svetiot duh

гаволот најмногу работел за време на тие денови...tell me about it? :pipi:

гаволот најмногу работел за време на тие денови...tell me about it? :pipi:

Oрал нива бе, кромид садел. Или тикви :) Ако не си верник и ти е смешно, не го дрви. Сепак, логички (и јас неам појма шо пишува во книгите) може да се заклучи дека тогаш Лукавиот Дрн-Дрн сака да не врбува да му се скараме со договор на дело на нашиот гуру и да преминеме на дарк сајд, ко Анакин Скајвокер шо премина, пластично речено.

Ако си металец, "ѓаволот работел" би значело дека смислувал рифови некои или солажи вежбал. Ако си хипик, ѓаволот ги берел сите цвеќиња од росните ливади и замајувал момчиња да пукаат со пушките за да божем ослободат некого. Ако си змија, ѓаволот за време на постовите е мунгос. Ако си човек-фирма, ѓаволот во овај временски период ќе е даночна инспекција. Ако си Зоран Заев, ѓаволот ќе ти се вика Никола или Бранко.

Просто е, ти велам. Само треба да помислиш.:smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom