Постење?

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување
На црквените собори не се менувала содржината на Библијата..но за жал се одлучувале и толкувале работи од истата..Сепак кој ги шиша Соборите..Од толку христијански доминации во светот малку се тие што ги следат нив во споредба со Писмото.

Зошто мора Писмото (Библија, Коран, Талмуд, Унипашади и сл.) да биде основа на СЕ. Воедно истото да се толкува на премногу различни начини па последично да се појавуаат и толку деноминации во религиите?

Pa vidi za hristijanite normalno deka Biblijata e osnova na se, zasto Bog e osnova na se vo hristijanskiot zivot, pa taka i Biblijata (Bozjiot Zbor, direktnite Bozji upastva) e osnovata na se vo nasiot zivot.
A za denominacii itn. samo covekot si iskompliciral se,za da imaat za sto da delat pamet, i kako da ja izbegnuvaat Bozjata vistina.
Covekot ke napravi MNOGU samo za da ne se pokaje i smiri so Bog!

Pa vidi za hristijanite normalno deka Biblijata e osnova na se, zasto Bog e osnova na se vo hristijanskiot zivot, pa taka i Biblijata (Bozjiot Zbor, direktnite Bozji upastva) e osnovata na se vo nasiot zivot.
A za denominacii itn. samo covekot si iskompliciral se,za da imaat za sto da delat pamet, i kako da ja izbegnuvaat Bozjata vistina.
Covekot ke napravi MNOGU samo za da ne se pokaje i smiri so Bog!

Значи учењето дека Библијата е идинствен начин за контакт на човекот со Бог, или единствена книга која е како упатство за вистински живеење, е неточно и лажно, нешто постаро од Библијата е Светото Предание, Библијата е сам одел од Светото Предание, преданието е во многу поголем обем од Библијата, со ова не истакнува Правослвната Црква дека, Библијата е на некое пониско ниво или да доѓа до нејзино омаловажување.Сите оние кои сметта поразлично од оваа, или се Католици или се Протестанти.:baeh:

Значи учењето дека Библијата е идинствен начин за контакт на човекот со Бог, или единствена книга која е како упатство за вистински живеење, е неточно и лажно, нешто постаро од Библијата е Светото Предание, Библијата е сам одел од Светото Предание, преданието е во многу поголем обем од Библијата, со ова не истакнува Правослвната Црква дека, Библијата е на некое пониско ниво или да доѓа до нејзино омаловажување.Сите оние кои сметта поразлично од оваа, или се Католици или се Протестанти.:baeh:

Pa so samoto toa sto vikas deka ima uste nesto osven Biblijata, baska i postaro i poobemno, ti ja stavas Biblijata na ponizok stepen i so toa vikas deka ima nekoja hierarhija!
A hierarhija nema, zastoako si hristijanin ke ja prifakas samo Biblijata....a so samotot toa sto vikas deka учењето дека Библијата е идинствен начин за контакт на човекот со Бог, или единствена книга која е како упатство за вистински живеење, е неточно и лажно, si kazuvas deka ne si HRISTIJANIN< tuku pagan, sledbenik na makedonski prikazni, na narodni predanija itn....
A za tvoja informacija sum HRISTIJANKA!

Pa so samoto toa sto vikas deka ima uste nesto osven Biblijata, baska i postaro i poobemno, ti ja stavas Biblijata na ponizok stepen i so toa vikas deka ima nekoja hierarhija!
A hierarhija nema, zastoako si hristijanin ke ja prifakas samo Biblijata....a so samotot toa sto vikas deka учењето дека Библијата е идинствен начин за контакт на човекот со Бог, или единствена книга која е како упатство за вистински живеење, е неточно и лажно, si kazuvas deka ne si HRISTIJANIN< tuku pagan, sledbenik na makedonski prikazni, na narodni predanija itn....
A za tvoja informacija sum HRISTIJANKA!

Јас сум 100% сигурен дека не си Христијанка, или може да си од некој одамна исчезнати со посебни начини на верување. Преданието е најстаро, за тоа пишуваат многу Свети Отци, а ако јас сум паганин, и на дел изведувам македонски приказни, тогаш што да кажеме за вас отпадниците од Вистината,немам коментар, за плачење сте како вашата душа, посе толку измени што направивте па посе и Библијаат е основа и вистина на се па нормално кога ја направивте според вашите потреби, а не според духовниот закон.

...нешто постаро од Библијата е Светото Предание, Библијата е сам одел од Светото Предание, преданието е во многу поголем обем од Библијата, со ова не истакнува Правослвната Црква дека, Библијата е на некое пониско ниво или да доѓа до нејзино омаловажување.Сите оние кои сметта поразлично од оваа, или се Католици или се Протестанти.:baeh:

А што е Светото Предание?

А што е Светото Предание?

Значи во почетокот, односно во првоте векови на Христијанската Црква, постоело само Светото предание кое се пренесувало усно, и кое подоцна дибива и свој пишан дел.Преданието е учењето на Православната Црква кое не е запишано, а запишаниот дел е наречен Библија. значи може да се каже дека Библијата е дел од Светото Предание.

пред две години постев 6 недели без масло...наредните две несмеев поради здраствени причини:pipi:

Не постам бе. Не можам да разберам ако си убивал си крадел и си праел такви лоши работи од едно постење и се ти е простено? А уствари сигурно некој морат да ти простит?

Значи во почетокот, односно во првоте векови на Христијанската Црква, постоело само Светото предание кое се пренесувало усно, и кое подоцна дибива и свој пишан дел.Преданието е учењето на Православната Црква кое не е запишано, а запишаниот дел е наречен Библија. значи може да се каже дека Библијата е дел од Светото Предание.

Ako si tolku GOLEM hristijanin, a jas spored tebe ne sum, kazi mi togas kako Biblijata pocnuva so zborovite:"VO POCETOKOT Bog gi sozdade neboto i zemjata" (Bitie1:1)???? Znaci ti ja negiras Biblijata? ZNaci Biblijata e od samiot pocetok, a so izvrtenoto usno predanie sto sakate da si zamackate nekoi raboti toa e druga rabota, ama nemoj da ima go skratuvas pravoto na vistina na drugite luge.
I baska vikas deka Biblijata e pomalku vazna i validna od PRAVOSLAVNOTO usno predanie? Kaj se culo i videlo toa...Bog nitu edna crkva ne spomnuva vo Biblijata...pisuva samo CRKVATA, a crkvata e NEgoviot izbran narod.....
Sooci se so vistinata!

Не постам бе. Не можам да разберам ако си убивал си крадел и си праел такви лоши работи од едно постење и се ти е простено? А уствари сигурно некој морат да ти простит?

Vidi, postot i pokajanieto i prostuvanjeto nemaat bezuslovna povrzanost! Ne gi izvitoperuvaj rabotite.
Vo Biblijata pisuva SEKOJ sto ke se pokae ke mu se prosti. Znaci SEKOJ!
Ama pokajanieto ne e samo usno, tuku VISTINSKOTOT pokajanie iziskuva i promena vo stavovite, mislenjata, nacinot na ziveenje i normalno vo postapkite!
E sega ako nekoj saka svoeto pokajanie da go pridruzi so post toa e druga rabota!
A normalno deka nekoj treba da ti prosti, prvo Bog, a potoa onie na koi si im zgrsil. AMA i SAMO ako pokajanieto e vistinsko!

Во православната Црква, постот, покајанието/исповеста на гревовите и причеста, „одат„ како една целина. Невозможно е верникот да се причеси, без претходно да се очистил телесно и духовно преку постот и покајанието, па така, колку е можно подостојно да пристапи кон Светата Тајна причест. Православието не познава поинаков начин на простување/отпуштање на гревовите освен покајанието/исповеста. А тоа дека вистинското покајание предизвикува промена во умот кај верникот, па тоа напросто се подразбира како последица од согледувањето на својата телесна, душевна и духовна-отпадната состојба и природа.

Ako si tolku GOLEM hristijanin, a jas spored tebe ne sum, kazi mi togas kako Biblijata pocnuva so zborovite:"VO POCETOKOT Bog gi sozdade neboto i zemjata" (Bitie1:1)???? Znaci ti ja negiras Biblijata? ZNaci Biblijata e od samiot pocetok, a so izvrtenoto usno predanie sto sakate da si zamackate nekoi raboti toa e druga rabota, ama nemoj da ima go skratuvas pravoto na vistina na drugite luge.
I baska vikas deka Biblijata e pomalku vazna i validna od PRAVOSLAVNOTO usno predanie? Kaj se culo i videlo toa...Bog nitu edna crkva ne spomnuva vo Biblijata...pisuva samo CRKVATA, a crkvata e NEgoviot izbran narod.....
Sooci se so vistinata!

Значи, доколку вашата црква, не слушнала за Свето Предание тогаш проблемот не го барај во Нас, а да те прашам како настанала Библијата според вас, што значи Бог диктирал на своите робови(евангелистите) и тиа како некој афтоматизам пишувале, глупост, постело и некое знаење кое кај Евангелистите во врска со Христовиот живот па го запишале истото, тие не сонувале што да пишуваат, Духот Свети ги водел, и самите имале знаење за некој работи.
А што кога се вели во Евангелието дека Христос направил и многу други чуда а не се запишани, и ако би биле запишани, немали да ги собере книгите во целиот свет, некако така беше, ке проверсм мислам во евангелието според Јован.
Никогаш не сум ја понижувал Библијата , тоа ти го рече, тоа е избор од кој се храниме...

Значи, доколку вашата црква, не слушнала за Свето Предание тогаш проблемот не го барај во Нас, а да те прашам како настанала Библијата според вас, што значи Бог диктирал на своите робови(евангелистите) и тиа како некој афтоматизам пишувале, глупост, постело и некое знаење кое кај Евангелистите во врска со Христовиот живот па го запишале истото, тие не сонувале што да пишуваат, Духот Свети ги водел, и самите имале знаење за некој работи.
А што кога се вели во Евангелието дека Христос направил и многу други чуда а не се запишани, и ако би биле запишани, немали да ги собере книгите во целиот свет, некако така беше, ке проверсм мислам во евангелието според Јован.
Никогаш не сум ја понижувал Библијата , тоа ти го рече, тоа е избор од кој се храниме...
Prvo fala za tolkavata pocit, sto mi se obrakas so VIE:pipi:.
Hmmm kako nastanala Biblijata, ako mislis na Stariot Zavet nastanal pod DIREKTNO vodstvo na Bog i na Svetiot Duh koj gi vodel prorocite! Evangelijata se nastanati isto taka pod vodstvo na Svetiot Duh, od apostolite koi ziveele so Hristos i na koi Toj najmnogu se posvetil za da mozat dosjno da posvedocat za Nego, po Negovoto voskresenie.
Ponatamu poslanijata mislam deka ti e jasno nastanati se isto taka pod vodstvo na Svetiot Duh.
I ne zaboravaj celoto Sveto Pismo e od BOGA vdahnoveno!
E sega za cudata, stom ne se zapisani ne bile od znacenje za moeto i tvoeto spasenie. I ovie cuda koi se zapisani ne mozat da gi smeknat srcata na nekoi luge i Bog znael deka da gi zapise i site cuda nema da ima nekoj golema razlika. Onoj koj ima srce za Bog ke Mu veruva i so edno ili bez nitu edno cudo, a onoj koj nema I MILIJARDA cuda Bog da napravi pred negovite oci nema da poveruva.
Ne go zaboravaj faraonot od vremeto na Mojsej!
Taka da SE STO E OD BOG e vo Biblijata, ne priznavam niedno "SVETO" predanie.
Ne poreknuvam deka ima i do den denesen pisateli koi Bog gi vodi za da drugi hristijani se hranat i vodat od nivniot zbor i ne poreknuvam deka hristijaninot treba da cita hristijanska literatura, no kako sto veli Pavle za antickite Makedonci deka se sto im bilo propovedano tie go proveruvale i sporeduvale so Svetoto Pismo, istovo vazi i za sekoj literatura, dobro e se sto e vo soglasnost so Svetoto Pismo!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom