Постење?

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување
Издржав првата недела од 40-те, и не видив голема мака со јадењето колку што од дома никој друг не постеше. И некако кога ке немаш поддршка колку и да внимаваш, ке се омрсиш.

Инаку би ги издржал сите 40 дена (со масло), а доколку има некој да ми дава идеи за јадење би издржал и без масло, во некоја наредна прилика, зошто да не.

Досега не сум постела.Ќе почнам и уште првиот ден се заборавам.
Оваа година сум горда на себе, вчера успеав цел ден :pos:, се надевам така ќе продолжи и овие два наредни.

Не сум постел никојпат, се напукав уште од сабајле со чоколадо.

па најчесто ги постам првата и последната недела со масло... како мала повеќе можев,ама сега помалце, нон стоп сум надвор од дома и немам шо да јадам:toe: а иначе е здраво, да го прочистиш организмот од маснотии и такви работи..

Само за Божик и Велигде кога ке се строгите постови

Никогаш. Глупости ми се тоа мене. Ај сега греши цел живот, па пости. Демек грев било да се мрси за празнициве. Глупости. Не грешам, ама никогаш не сум постела и не го сметам мрсењето за грев. Еден живот имаме. :pos:

Не е работата за тоа дали е грев или не е... Туку чисто да си го ставиш на тест карактерот. Да видиш дали можеш да одолееш на некои искушенија од секојдневието, да си докажеш самиот на себе дека можеш да се контролираш... Исто така, не е лошо да се прочисти организмот од секојдневните прехрамбени срања и џанк фудот. Го издржав и овој пост (40 и кусур дена). Пред две години исто така постев, ама овој многу полесно ми помина :)

И далеку од тоа дека е измачување. Има прекрасни и вкусни посни јадења. :vozbud:

Не е работата за тоа дали е грев или не е... Туку чисто да си го ставиш на тест карактерот. Да видиш дали можеш да одолееш на некои искушенија од секојдневието, да си докажеш самиот на себе дека можеш да се контролираш... Исто така, не е лошо да се прочисти организмот од секојдневните прехрамбени срања и џанк фудот. Го издржав и овој пост (40 и кусур дена). Пред две години исто така постев, ама овој многу полесно ми помина :)

И далеку од тоа дека е измачување. Има прекрасни и вкусни посни јадења. :vozbud:
Acid, јас не реков дека не можам да постам. Само реков дека не сакам и нема што да си го ставам на тест карактерот, добро си знам каква сум. Кога треба, се можам да издржам и од се да се откажам, и знам дека е добро да се прочисти организмот, ама јебига, немам навика, кај мене дома никој не пости.

Постам,да.
Секогаш ја постам последната недела без масло и гледам обавезно да се причестам.

Acid, јас не реков дека не можам да постам. Само реков дека не сакам и нема што да си го ставам на тест карактерот, добро си знам каква сум. Кога треба, се можам да издржам и од се да се откажам, и знам дека е добро да се прочисти организмот, ама јебига, немам навика, кај мене дома никој не пости.

Изговори.
Поарно речи си дека тоа е личен избор и гледиште на работите, отколку со клише-изговори.

e jas ne bi rekol deka dovolno se znaes samata sebe, bidejki za covek da se spoznae semiot potrebna e blagodata kako sredstvo za otvaranje na srceto i negovo ocistuvanje od grevot.

`Ангелче` напиша:
Изговори.
Поарно речи си дека тоа е личен избор и гледиште на работите, отколку со клише-изговори.
Па, да де, нормално. Јас ако сакам ќе постам, нема да не постам затоа што никој кај мене дома не пости. Само едноставно не сум постела досега (а се е навика, нели?) и не гледам зошто да почнам, мада во право е Acid, убаво е, се прочистува организмот.

Да, ама ти рече дека не постиш затоа што постот бил „глупости“.
Да те потсетам на тоа што го напиша пред 2 часа:
Никогаш. Глупости ми се тоа мене. Ај сега греши цел живот, па пости. Демек грев било да се мрси за празнициве. Глупости. Не грешам, ама никогаш не сум постела и не го сметам мрсењето за грев. Еден живот имаме. :pos:
Баш поради ова ти објаснив зошто се пости, зошто јас постам, како и зошто си во заблуда за причината поради која мислиш дека постат луѓето. Подобро да си кажеше „не постам“ отколку, отколку да збориш на празно. Ама ти простуваме, грешник си :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom