Ај овој Хепта што ми цепидлачи као на црвите у религија шо дркаат на мистичност, ќе разберам некако.
Ама ти? Жити се брат.
Мислам незнам дали сфаќаш колку ти е смешен муабетов.
Стварно? Во вид на Знаење се? Стварно, треба да се осознае? Не заебааш? Пошо ако ти ми ја дадеш информацијата, ја не мора ништо да осознавам, ти осознаваш за мене братче
Демек ако ти ми ја дадеш Тајната, ја ќе ја Знам без да ја осознаам сам, и ќе те заебам, пошо ти си се мачел да дојдеш до неа а ја ја добивам на готово?
Ајде објасни ми, како на дете, што тоа ти постигаш со тајноста? Се заштитуваш? Редот си го заштитуваш? Од што бе море? Нели вистината ау бау? Шо? Шо постигаш со тоа што ќе ми кажеш "Не, тоа тајна е" осим шо ми ствараш слика на 3то одделенец.
Еве, прост пример. Пред некоја недела зборев со другар на другар шо не верува у атоми (lol wut?) за тоа дека кошарката не те прави висок. Неговиот "аргумент" беше оној класичниот 'Сите кошаркари се високи, значи, кошарката те прави висок", а мојот беше "Дечко, дали твоето тело ќе расте е биолошки процес вржат непосредно за Хормонот за Раст." Му објаснив и кај се лачи и шо се дешаа, и знаеш шо ми кажа? - Брат, џабе ми се праиш паметен коа ја пак ќе си верувам дека од кошарка се расте!
Значи вистината му ја плескам у фаца, и што? Ништо.
Што тоа мислиш ти дека ќе постигнеш со тоа што ќе ми оддадеш некоја тајна? Дека ќе ме просветлиш? Дека што? Стварно не сфаќам.
Со тоа што ми кажуваш, само ми го покажуваш патот кој треба да го одам сам. Со тоа што ми криеш и ми држиш тајни (леле неможам
) само ми го отежнуваш процесот кој ако сакам, и без тебе ќе го поминам, ако неќам, и со тебе нема да го поминам. Самата парадигма на тајност е трула во корен и го експлоатира нерационалниот страв и страво-почит на брутот кон непознатото. На таа бедна фора на мистичност те иницираа и тебе, што делумно говори за твојата зрелост. На таа бедна фора ви функционира и самиот ред, пирамидален пат кон светлината
Се подмочнуваш у гаќи и ги глеаш тие над тебе како да се нешто Над тебе. Мислам, смешно е бе чоек, на истиот скам на кој паднаа рисјаниве, шо ги хејташ, паѓате и вие. Grow up.
--- надополнето: 4 јануари 2014 во 12:08 ---
Ја сакам да слушам, само ти неќеш да збориш.
Мене коа ќе ме праша некој за знаење кое го поседувам, не му викам "Иди брат прочитај ги овие 5 книги, ќе го знаеш истото шо го знам и ја". Снобизам на граница на идиотизам.
Едноставно му ја давам информацијата што му треба, па дали ќе ја разбере и понатаму Знае, негов проблем. Зашо би му криел? Зашо би му се праел паметен и би одлучувал место него што тоа он треба да знае а што не?