Што вели Библијата за Божиќ?

• Креатор на темата Креатор на темата Anicka555
  • Време на започнување Време на започнување
Како се одвивало тоа крштевање? Дај појќе детали..

Мојата вера не познава „како„ леб и „како„ вино, туку токму тело и крв Христова. Нешто не „копчаш„...

Mитразмот, Мики, е предхристијанско христијанство. То не е ништо ново или тајанствено или непознато, Митра беше роден од девица, го посетија тројца маги од персија кои му донесоа поклони, правеше чуда, проповедаше, умре на крст (предходно вечерал со дванаесетте ученици) во обредите на митраизмот постоело крштевање кое симболизирало нов живот - нов почеток, неделата беше посветен на митра а кршењето на лебот и виното имале слична симболика како и христијанството.
Митраизмот беше многу популарен во римското царство и затоа и голем дел од прикаските за митра и обредите од тој култ влегоа во христијанството како нешто познато и препознатливо за народот. Самиот Константи кој го забранил прогонот на христијаните беше првосвештеник на “сол инвиктус“ култ на митра, и самиот константин претседаваше на христијанскиот собор во Никеја кадњ е уобличено и обликовано христијанското учење во кое беа имплементирани многу особености на митраизмот

Џабе разговараме, се гледа дека има сличности, значи нема оргиналност, и као што реков за некој со слаба вера може да одлучи, исто така и за атеистите е доволен доказ за да го негираат Господ. А што се однесува за Гопсод е ова божја воља токму за да се искристализираат вистинските верници од они колебливите. Јас ја познав вистината, Исус Христос е Господ. Светат причест, крштевањето служат за верниците но има и пагански моменти во христијанството.

Христос не ли е просветленост-знаење кое го поседувал синот Господов?

Mитразмот, Мики, е предхристијанско христијанство.

Ајде де...

Дали секоја сличност помеѓу религиите значи и идентичност?
По таа логика, дај наведи која религија прва почнала одреден ритуал, а кој (ритуал) ѓоамити механички е презвземен од онаа другата религија, ама троа променет, за да нема проблеми со „авторските права„.

И, наместо да ми разводнуваш и наводнуваш со преопшто напишани постови, дај биди поконкретен и дај ми детали, од кои јасно и гласно ќе увидиме дали има или нема разлика помеѓу религиите и во што се состои тоа (не)разликување.

Ај од почеток: на пример, како изгледа причеста во митраизмот? Или, како изгледа крштевањето?

Ајде де...

Дали секоја сличност помеѓу религиите значи и идентичност?
По таа логика, дај наведи која религија прва почнала одреден ритуал, а кој (ритуал) ѓоамити механички е презвземен од онаа другата религија, ама троа променет, за да нема проблеми со „авторските права„.

И, наместо да ми разводнуваш и наводнуваш со преопшто напишани постови, дај биди поконкретен и дај ми детали, од кои јасно и гласно ќе увидиме дали има или нема разлика помеѓу религиите и во што се состои тоа (не)разликување.

Ај од почеток: на пример, како изгледа причеста во митраизмот? Или, како изгледа крштевањето?
Mики основата е земена од паганските култови и религии, после се нијанси во прашање.

Христос не ли е просветленост-знаење кое го поседувал синот Господов?

Придавката „Христос” произлегува од „χρίω” = „помазува, облива” и е еквивалент на еврејскиот збор „Masiah”. Во Стариот Завет израилските цареви и првосвештеници се помазувани со осветено масло кога примале некоја служба, па затоа биле нарекувани " Господови помазаници" (Зах. 4,14).

"И секој јазик да исповеда дека Исус Христос е Господ за слава на Бог Отецот" (Флп. 2,11).

Mики основата е земена од паганските култови и религии, после се нијанси во прашање.

1. Како изгледа крштевањето во митраизмот?
2. Ако влезам во вода, дали значи дека се крштевам? Ако јадам леб и пијам вино, дали значи дека се причестувам?

1. Како изгледа крштевањето во митраизмот?
2. Ако влезам во вода, дали значи дека се крштевам? Ако јадам леб и пијам вино, дали значи дека се причестувам?
Мики, она шо христијанството како учење го нуди, го имаше одамна пред него во други пагански култови и религии. И многу обреди веќе постоеа во паганството пред христијанството. И чуда, распнувања, воскреснувања, страшни судови, пекол и рај.... се е то одамна видено и кажано кај паганските верувања.

Мики, она шо христијанството како учење го нуди, го имаше одамна пред него во други пагански култови и религии. И многу обреди веќе постоеа во паганството пред христијанството. И чуда, распнувања, воскреснувања, страшни судови, пекол и рај.... се е то одамна видено и кажано кај паганските верувања.

Да, ама ти не ја сфаќаш поентата, тоа сите пагани го правеле на кого? На лажен Бог. А Господ Исус Христос е вистински кој ги прочистува гревовите и човек добива спасение и вечен живот. Епа не е исто.

Да, ама ти не ја сфаќаш поентата, тоа сите пагани го правеле на кого? На лажен Бог. А Господ Исус Христос е вистински кој ги прочистува гревовите и човек добива спасение и вечен живот. Епа не е исто.
Така велат и паганите и јудејците и муслиманите и остали многубројни верски групи религии правци идеји... шо ги има на плабетата , дека нивниот бог е вистински а Исус лажен.
Сега шо прајме?
Ти да беше роден во Саудијска Арабија сега ќе викаше АЛЛЛАХ УЕКБЕР и ќе ги сметаше за неверници сите кои веруваат во исуса, така да религија е појќе како лична определба на чоек одколку некоја универзална вистина

религија е појќе како лична определба на чоек одколку некоја универзална вистина
Културолошко наследство. Многу малку имаат можност лично , непристрасно да се определат по ова прашање. Како шо кажа, ако си роден во СА ќе си муслиман, во Италија ќе си католик, во Русија најверојатно православен, во Израел си евреј, во Индија ,зависно во кој регион, Хинду најверојатно. Ко мал твоите ќе ти кажат шо си, ќе си го извршат ритуалот на ист начин на кој на нив им бил извршен, како што на нивните предци им бил извршен и то е то. Честита иницијација. Излези после од заедницата да те видам.

Така велат и паганите и јудејците и муслиманите и остали многубројни верски групи религии правци идеји... шо ги има на плабетата , дека нивниот бог е вистински а Исус лажен.
Сега шо прајме?
Ти да беше роден во Саудијска Арабија сега ќе викаше АЛЛЛАХ УЕКБЕР и ќе ги сметаше за неверници сите кои веруваат во исуса, така да религија е појќе како лична определба на чоек одколку некоја универзална вистина

Ама па да си роден во православен свет и да го вреѓаш Бога и да не го препоознаеш тогаш не знам што да кажам освен тоа дека Господ ти дал среќа тука да се родиш а ти го негираш. Тоа што е?

Господ ти дал среќа тука да се родиш а ти го негираш. Тоа што е?
А оние шо се родија во Авганистан, Индија, Јапонија, Саудиска арабија..... Бог им дал несреќа??

А оние шо се родија во Авганистан, Индија, Јапонија, Саудиска арабија..... Бог им дал несреќа??

Па постои реинкарнација, сам си крив за све, никој не ти е крив. Така и ти сега ти се дава шанса да го спознаеш Господ, да се исправиш да ги очистиш гревовите, а ти само негираш и напаѓаш и што сакаш после кој да ти помогне?

Па постои реинкарнација, сам си крив за све, никој не ти е крив. Така и ти сега ти се дава шанса да го спознаеш Господ, да се исправиш да ги очистиш гревовите, а ти само негираш и напаѓаш и што сакаш после кој да ти помогне?
Ако сега сум се родил “среќен“ во православен свет значи во минатиот живот сум бил добра особа, и сега ако не сум добра особа следен пат ќе се родам во... Сиера Леоне? или во Македонија под Турско... или како (господе простои ми) - Грк ?!?!!
И така госпо си ги реинкарнира врз основ на предходен живот добрите кај православни народи - лошите кај народи со поинаква вера.
Ако така мислиш тогаш треба да видиме во кој свет се луѓето најсреќни, ете пример Саудиска Арабија, немаат зими, земјотреси Бог им дал огромни богатства, немаат некои страшни болести.... Или Србија, православна земја која секои неколку децении некој ги сотира од убивање, војни, поплави, сиромаштија...или Јапонија, Тајван, па дури и во христијанството - православните народи се општо земени понесреќни од колку норвежани, швеѓани....

Ако сега сум се родил “среќен“ во православен свет значи во минатиот живот сум бил добра особа, и сега ако не сум добра особа следен пат ќе се родам во... Сиера Леоне? или во Македонија под Турско... или како (господе простои ми) - Грк ?!?!!
И така госпо си ги реинкарнира врз основ на предходен живот добрите кај православни народи - лошите кај народи со поинаква вера.
Ако така мислиш тогаш треба да видиме во кој свет се луѓето најсреќни, ете пример Саудиска Арабија, немаат зими, земјотреси Бог им дал огромни богатства, немаат некои страшни болести.... Или Србија, православна земја која секои неколку децении некој ги сотира од убивање, војни, поплави, сиромаштија...или Јапонија, Тајван, па дури и во христијанството - православните народи се општо земени понесреќни од колку норвежани, швеѓани....

Дечко ти не си го искусил православието и затоа вака збориш. А тоа може да се докаже ама ти не сакаш да пробаш и да го испиташ како лично искуство. Пости среда и петок, и кога ќе дојде велигден пости ги сите 40 дена и после отиди на причест или ако можеш и на света литругија и види дали ќе осетиш промена. Значи ти тука збориш нешто а не си го направил во пракса. Напрај го па кажи го твоето искуство.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom