Протест против законските измени за плаќање придонеси за хонорарите

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
@Brutus ти си за греота и сите такви како тебе.Јас разбирам да си член на партија/симпатизер и да веруваш во нејзината политика.Ама кога глеаш дека партијата ти ја ебе живеачката буквално во твојов случај а ти викаш ТОП Е ТОП БУТАЈ УШТЕЕЕЕЕ, тогаш значи ти имаш недостиг на интелегенција да не речам немаш.Како може да го оправдуваш законот што ти зема една третина и повеќе од заработувачката дали на тебе дали на некој друг ? Како може да мислиш дека ова е добро , мене тоа не ми е јасно само. Искрено да ти кажам да си до мене би те товарел со боксови.На таа немаштија у државава, некои луѓе се снашле и некои фаци ко тебе сакаат да им земат ФАКИНГ ТРЕТИНАИПОЛ од џеб без прст да мрднат.
А да не ја ни спомнуваме најголемата иронија - Функционерите се ИЗЕМЕНИ од овој закон, т.е за нив нема да важи ова. ВРВ!:pos::pos:

Член од
22 јули 2011
Мислења
248
Поени од реакции
267
Пошо сум тангиран од измениве нормално дека бев на протест и нормално дека нема да дозволам некој да ми брцне у џепчето. За информација чисто, мојот издаток за придонеси е отприлика една просечна плата у Македонија (20 илјади) и на тоа плус сакаат да земат? Е не може тако другови. Затоа реков пошто некои сакаат 35% да дрпнат ќе останат и без тие 10 што им следуваат

Член од
13 декември 2011
Мислења
504
Поени од реакции
816
Колку злоба и изопаченост треба да има во луѓе што подржуваат закони за осиромашување на своите сограѓани, во луѓе што се надеваат дека ќе ја видат својата младина истепана...
Толку страствено да уживаш во мизеријата на тие што те опкружуваат е тешко психичко пореметување.

Kocka

Manchild
Член од
1 август 2006
Мислења
3.531
Поени од реакции
2.752
nema niso polo od prosti luge.....bezkicmenjaci...imaat penis vlezeno tolku dlaboko sto gi kontrolira ko marioneti...

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.921
Поени од реакции
11.297
Не знам што се замарате да му реплициате и да водите дискусија кога ги има загомнето сите теми во кои пишал нешто. Игнор, не реплицирајте, не враќајте, ќе се угуши во сопствените гомна.

Божино

4815162342
Член од
27 јуни 2007
Мислења
8.606
Поени од реакции
13.304
Не знам што се замарате да му реплициате и да водите дискусија кога ги има загомнето сите теми во кои пишал нешто. Игнор, не реплицирајте, не враќајте, ќе се угуши во сопствените гомна.
Нека ви биде ова водилка во реплицирањата на темата. Сите мислења со СДСМ, ВМРО, „во нивно време“, „во наше време“ ќе бидат избришани. Не се палете беспотребно со вреѓање и исто така беспотребно да добивате казнени кои не сакам да ги давам.

Член од
5 февруари 2014
Мислења
60
Поени од реакции
68
Ова со иземањето на функционерите ми мириса на мамка , за по некое време при евентуални преговори владата да попушти , т.е функционерите да бидат опфатени , демек ете владава има разбирање за сите . Како и да е само едно ќе речам , АПСУРД !

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Ова со иземањето на функционерите ми мириса на мамка , за по некое време при евентуални преговори владата да попушти , т.е функционерите да бидат опфатени , демек ете владава има разбирање за сите . Како и да е само едно ќе речам , АПСУРД !
Ти држи место муабетот... и тоа е тоа што ужасно премногу ме плаши.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Вака ми изгледа Македонија во 2015, реално не е моја желба ама натаму одат настаните.

Немирите биле заради овај данок:

Tax per head
From Wikipedia, the free encyclopedia

This article needs additional citations for verification. Please help improve this article by adding citations to reliable sources. Unsourced material may be challenged and removed. (August 2014)
Taxation
An aspect of fiscal policy

A poll tax (head tax or capitation tax, in U.S. English) is a tax of a portioned, fixed amount applied to an individual in accordance with the census (as opposed to a percentage of income). Head taxes were important sources of revenue for many governments from ancient times until the 19th century. There have been several famous (and infamous) cases of head taxes in history, notably in parts of the United States with the intent of disenfranchising poor people, including African Americans, Native Americans, and white people of foreign descent. The tax was marginal, but payment of the tax would be a prerequisite for minority voting. In the United Kingdom, poll taxes were levied by the governments of John of Gaunt in the 14th century, Charles II in the 17th and Margaret Thatcher in the 20th century.

The word poll is an English word that once meant "head" - and still does, in some specialized contexts - hence the name poll tax for a per-person tax. In the United States, however, the term has come to be used almost exclusively for a fixed tax that had to be paid in order to vote. Since "going to the polls" is today a common idiom for voting in many countries (deriving from the fact that voting was carried out by counting heads, or "polls"), a new folk etymology has supplanted common knowledge of the phrase's true origins in U.S. English.

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Бич плиз...
Кај нас нема потреба полицајците да тепаат протестанти, таа работа ја прават самите протестанти и контра-протестанти ;)

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
Твоите идеи мислам дека ми се познати и со дел од нив се согласувам ама те охрабрувам да ги презентираш јавно твоите мисли па да видам кој ќе те поддржи овде. Самиот знаеш каде може да наидат на одобрување твоите идеи, сигурно не кај левите а особено не кај новиве.
P.S. се повлекувам од оваа тема. Протестот беше успешен браво за храброста на тие што излегоа, вистински херои иако само 2% беа директно засегнати ама тоа не е битно битна е солидарноста, храброста, одважноста. Мислам дека го видов и мојот бивш газда на протестот, бивши шефе уште ми должите 3.000 денари од хонорарот кој фиктивно го дававте за да избегнете 1000-2000 денари придонеси. Сепак законот ќе се донесе и стотици измислени хонорорци ќе се вработат или ќе им се покачат платите. За тие 0,5% што се вистински засегнати сигурен сум дека ќе се најде решение така да без гајле. Мислам тоа им е јасно на сите освен на вечните опозиционери и некои наивни луѓе...
Gazdite vekje najavija deka stotici redovni vraboteni kje bidat otpusteni i najmeni kako honorarci. nemora godishen odmor,nemora regres,nemora mnogu raboti.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Долготрајната апатичност, исплашеност и себичност кај народов си го прави своето. Во нормални услови, кога се најавуваат непопуларни, бесрамно осмислени, или едноставно лоши закони се очекува најголемиот дел од засегнатите јавно да изрази незадоволство. Кај нас ќе излезат неколку илјади луѓе. И 10 протести да има, за различни проблеми и за различни, неретко, исклучително важни прашања, пак ќе излезат неколку илјади (протестирале и неколку десетици или стотици демонстранти), во најдобар (најредок) случај десеетина илјади луѓе. Не сме голем народ, ама овие релативно мали бројки прилично лесно можат да бидат низ медиумите дополнително намалени и целосно обезвреднети. Излегува дека со промените најчесто засегнат е некој мал број луѓе (3-4 илјади) и дека за тоа и не вреди да се троши време, кога наводно, законот ќе бил супер за сите, само некои не знаат да го читаат како што им е заповедано. Секако дека бројката на незадоволни е многу поголема, секако дека би било убаво некој да се солидаризира со оние што законот ги заебува, но останува впечатокот дека и тие што се најдиректно засегнати не му ја мислат многу и ги нема, а за солидаризирање да не правиме муабет.
„Карванот“ си врви, ама „кучињата“ не само што не касаат, не само што не лаат, туку никаде ги нема.

Член од
13 декември 2011
Мислења
504
Поени од реакции
816
Коментарот на Баге :D
Ќе беше посмешно ако не беше Баге наш олицетворение на добри 200.000 македонски гласачи.

bage.png

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Владо Јовановски: На власта можеме да и се фатиме за Стојко
ВЕСТИ
23.12.2014 21:23

inShare

По Сашко Коцев, и актерот Владо Јовановски го искажа својот револт во врска со зголемувањето на даноците за исплата на хонорари. Тој објави на Фејсбук:

Биди пратеник- не плаќај данок! Биди пратеник- заштити се себеси! Биди врвен пратеник- начукај им го на другите да плаќаат арач, лут, без жал. Секоја власт е исто така подложна на расипување како и претходната и малку повеќе! Или не, секој човек е исто толку вреден како и другиот и малку повеќе! Така беше, ама се се измеша. Ако после 2001 година, се укина демократијата во Македонија и се воспостави општество на племенски заедници, сега со новиот закон за даноци, се воведуваат касти. Врвни, поврвни, најврвни, од друга страна работници, аргати, глумци, амали и други. Ми текнува на она јужно-србијанското градирање на зборот богат:
1. Богат
2. Побогат
3. Најбогат
4. Немогу да га ухвате
5. Токо је богат што могу за Стојко да му се ухвате
Значи, кога ќе достигнеш ниво на најбогат, па четврто ниво (Немогу да те ухвате), ОП, си носиш закон да могу за Стојко да ти се ухвате. А? Петто ниво, идеал за сите студенти кои треба да полагаат екстерно. Еден од најдобрите потези на оваа влада беше данокот од 10%. Зашто во турско плаќавме исто толку, глупаво е сега во своја држава да плаќаме повеќе. Разбирам дека касата може да е празна и треба да го стегнеме каишот. Нема проблем, ако треба корења ќе јадеме за општото добро, ама сите, цела нација, а не едни да се од „шарената крава“. Исто така разбирам да им се покачат платите на одборници, судии, врвни стечајни управници, пратеници, платеници и слични, за да бидат независни, непоткупливи и да мислат со своја глава. Нека земаат по пет, по десет илјади евра, но вака ја вреѓате интелигенцијата на сите нас останати. Дефинитивно „Македонецот на македонецот му е македонец“ рече режисерот и отиде в банка да го подигне својот хонорар.
П.С. Ако ме нема на протестите против овој закон, незнам ни кој ни кога ги организира, но ако не сум присутен таму, значи работам некаде на црно... „Продавај магла, продавај лајна, се купуваат.“ - Цитат од „Црна дупка“.

http://www.kirilica.com.mk/vest.asp?id=79531

Kajgana Shop

На врв Bottom