Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Не е прашањето глупаво, сосем на место си е прашањето. Ако се се случува според Божјата промисла, како може од гледна точка на Господ да постојат погрешни, зли, непотребни нешта?
Затоа што тие што ги прават тие работи или самите станале такви,тие самите избрале да бидат тоа и да прават тоа.Ти кажав дека се во човечкиот живот е избор.Така и тие работи/луѓе се дело на нивниот ИЗБОР а не на Бог.Сите добро знаеме што бил Божјиот избор(замисла) односно периодот пред Адам и Ева да го направат тоа што го направиле.

За мене немало спас....:facepalm::tapp: Зини земјо голтни ме!
Море генијалец, колку пати ти нагласив? Не е муабетот за мене, за сатани, за ангели, за хитлери......поентата е дали од перспектива на Бог постојат ситуации и нешта кој тој ги доживува како погрешни, непотребни, зли итн!

Не, Бог створил исправно суштество.

Затоа што тие што ги прават тие работи или самите станале такви,тие самите избрале да бидат тоа и да прават тоа.Ти кажав дека се во човечкиот живот е избор.Така и тие работи/луѓе се дело на нивниот ИЗБОР а не на Бог.Сите добро знаеме што бил Божјиот избор(замисла) односно периодот пред Адам и Ева да го направат тоа што го направиле.
Јас многу јасно нагласив дека не прашувам за "тие" кои и да се тие....зборуваме за гледна точка на Господ! Дали тој доживува било што како погрешно или зло![DOUBLEPOST=1419272447][/DOUBLEPOST]
Не, Бог створил исправно суштество.
Тогаш зошто го суди? Зошто казнува?

Јас многу јасно нагласив дека не прашувам за "тие" кои и да се тие....зборуваме за гледна точка на Господ! Дали тој доживува било што како погрешно или зло![DOUBLEPOST=1419272447][/DOUBLEPOST]
Тогаш зошто го суди? Зошто казнува?
Ама како може да доживува на таков начин кога однапред ги знае истите ? ти читаш што ти пишувам ? споредбата со вратата ? Он може само да искаже незадоволство за тоа зошто и како е нешто погрешно и зло.Не секој човек кој решил да се самоубие се самоубива.. МИСЛИ ШТО САКАМ ДА КАЖАМ СО ОВА.[/quote]

Ама како може да доживува на таков начин кога однапред ги знае истите ? ти читаш што ти пишувам ? споредбата со вратата ? Он може само да искаже незадоволство за тоа зошто и како е нешто погрешно и зло.Не секој човек кој решил да се самоубие се самоубива.. МИСЛИ ШТО САКАМ ДА КАЖАМ СО ОВА.
Болдот! Тука е апсурдот, тука е парадоксот! Ако Бог е битие кое е семоќно, сезнајно и совршено, како може да гледа на било што како на погрешно?! Се потекнува од него нели? Тогаш и тоа поради кое чуствува незадоволство произлегува од него!

Госпот постои и не е створен Миќи. Нели така беше?

-Skopjanica

Појма не‘ам: ти, што велиш?[DOUBLEPOST=1419273780][/DOUBLEPOST]
Да и просто и јасно
Попросто и појасно од следново здравје:

Ама пусти инает вернички не дава поинаку.

За да ме прочиташ полесно, ќе пишувам го зголемен фонт:

најди го стихот од Шестодневот, кој јасно вели дека Бог го створи и злото во периодот од шесте дена, во периодот од создавањето на се‘ што постои.[DOUBLEPOST=1419273877][/DOUBLEPOST]
Не го менувај прашањето. Убаво те прашав, доколку нешто не било створено за време на шестодневот , дали тоа постои?

Не постои.
Дали сега ти е појасно или ќе го повториш истото прашање?

Болдот! Тука е апсурдот, тука е парадоксот! Ако Бог е битие кое е семоќно, сезнајно и совршено, како може да гледа на било што како на погрешно?! Се потекнува од него нели? Тогаш и тоа поради кое чуствува незадоволство произлегува од него!
Абе ти исписимус,не разбираш,не сакаш да разбереш или што ти е ова финтава ? ти знаеш што е ИЗБОР ? знаеш дека СЛОБОДНАТА ВОЛЈА раѓа ИЗБОР ? ЗЛИТЕ ДЕЛА НА ЛУЃЕТО И ИЗОПАЧЕНОСТА НА НИВНОТ УМ СЕ ПРОДУКТ НА НИВНОТО РАЗМИСЛУВАЊЕ И ВОЛЈА !!!.. луѓето се слободни битија не се РОБОТИ! исто и добрите дела,САМО ЧУДЕСАТА каде што сакати проодуваат,слепи прогледуваат и така натаму се дела на БОГ !!! ја не знаем,или ти не сакаш да разбереш или ја не пушувам на Македонски..

Абе ти исписимус,не разбираш,не сакаш да разбереш или што ти е ова финтава ? ти знаеш што е ИЗБОР ? знаеш дека СЛОБОДНАТА ВОЛЈА раѓа ИЗБОР ? ЗЛИТЕ ДЕЛА НА ЛУЃЕТО И ИЗОПАЧЕНОСТА НА НИВНОТ УМ СЕ ПРОДУКТ НА НИВНОТО РАЗМИСЛУВАЊЕ И ВОЛЈА !!!.. луѓето се слободни битија не се РОБОТИ! исто и добрите дела,САМО ЧУДЕСАТА каде што сакати проодуваат,слепи прогледуваат и така натаму се дела на БОГ !!! ја не знаем,или ти не сакаш да разбереш или ја не пушувам на Македонски..
Па очигледно некој има проблем да разбере и очигледно не сум јас тоа, бидејќи повеќе пати јасно нагласив дека не зборуваме за луѓе, ангели или демони и дали тие имале избор, немале избор имале слободна волја или немале слободна волја! Зборуваме за гледна точка на Господ! Ако тој е креатор на се, ако се е според негова промисла, како може било што да го смета за погрешно и зло?! Кога нели е дел од неговата промисла?!

Тешки прашања отвара Ипсисимус, не се најде маж да го голтни инатот и да каже „не знам“ или „не ми е јасно“, „би сакал да дознаам повеќе“. Сами си ги затварате портите од рајот ;)

Па очигледно некој има проблем да разбере и очигледно не сум јас тоа, бидејќи повеќе пати јасно нагласив дека не зборуваме за луѓе, ангели или демони и дали тие имале избор, немале избор имале слободна волја или немале слободна волја! Зборуваме за гледна точка на Господ! Ако тој е креатор на се, ако се е според негова промисла, како може било што да го смета за погрешно и зло?! Кога нели е дел од неговата промисла?!
Бог им дал СЛОБОДНА ВОЛЈА на сите живи битија(духовни и земски) да му служат со почит,лојалност и љубов.Овие три работи треба да се ИЗБОРОТ на таа слободна волја.Но бидејќи е СЛОБОДНА таа може да роди и спротивни нешта.И ТИЕ КАКО И ПРВИТЕ НЕ СЕ ПОТИКНАТИ ОД БОГ.. БОГ НИКОГО НЕ ТЕРА ДА САКА НЕКОГО ИЛИ НЕКОГО ДА УБИЕ.. ТОА Е ИНДИВИДУАЛЕН ИЗБОР НА СЕКОГО ШТО ЌЕ ПРАВИ ВО ЖИВОТОТ И БОГ ТУКА НЕ СЕ МЕША,ОН Е ТОЈ ШТО НАГРАДУВА ИЛИ СУДИ.

Школски пример за контрадикција.
1. Бог тука не се меша.
2. Он е тој што наградува или суди.
Oh God... :facepalm:

Како не разбираш дека Он е само тој што не создал и на крај му дава Живот или Смрт на секого според заслуженото и ретко се меша во животите на луѓето ? контрадикција има само во твоите пара-нормални верувања.. овде ако кажеш дека има контрадикција тогаш или тераш инает затоа што фактите те потиснуваат па глумиш лудило или не сакаш да разбереш(неможеш можеби).. ти најдобро знаеш што е.

најди го стихот од Шестодневот, кој јасно вели дека Бог го створи и злото во периодот од шесте дена, во периодот од создавањето на се‘ што постои.
Што е момак? Нешто нервозен си? Да не немаш клецкано одамна?
Полека, диши малку и со 100 ка фонт да го напишеш, лагата нема да стане вистина. Посочениот стих од Исаија сакаш да кажеш дека е лага, што ли?

Oh God... :facepalm:

Како не разбираш дека Он е само тој што не создал и на крај му дава Живот или Смрт на секого според заслуженото и ретко се меша во животите на луѓето ? контрадикција има само во твоите пара-нормални верувања.. овде ако кажеш дека има контрадикција тогаш или тераш инает затоа што фактите те потиснуваат па глумиш лудило или не сакаш да разбереш(неможеш можеби).. ти најдобро знаеш што е.
Фактите се тие, и ако некого потиснуваат, тогаш тоа се луѓето кои тврдат дека Господ може да биде судија.

Фактите се тие, и ако некого потиснуваат, тогаш тоа се луѓето кои тврдат дека Господ може да биде судија.
Ќе имаш ексклузивна можност да се увериш дека може да биде,само поучен од минатото,твоето противење на Бог се заврши со кукавичко преобратување во религиозен фанатик.Како што сум кажал,не сум пророк,ама 99% од вас овие атеисти,сатанисти и слични ќе станете поголеми верници од нас оние што официјално се декларираме како такви кога ќе ви дојде времето.Можноста ти ја гарантирам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom