Денес има термин Прабугари и термин Бугари...
Нема никаква информација за тоа дека (Прабугарскиот-мое) бил заменет токму Солунското наречје.
Заменет е со старобугарскиот.
Извини те молам, ама термините и хронологијата ти е за никаде. Само ти можеш да напишеш ваква глупост.
Прабугарите
го замениле својот официјален Грчки јазик со старобугарски
(Старословенски јазик). Дали можеш да ми кажеш по кои Булгари јазикот на Свети Кирил, Методи и Климент, кој подоцна од Булгарите бил прифатен со ДЕКРЕТ за официјален во Булгарската Империја, го нарекуваш старобугарски?
Затоа идолот на украинските и руските националисти кнез Светослав Игоревич има изглед на сармат со типична за тохарите и ариевците фризура.
Бароне, дали се обидуваш Булгарите да ги претставиш како Словени? Дали знаеш дека на мапата на Помпониус Мела, територијат на Сарматите е лоцирана во денешна Полска?
Не, јас никогаш не сум тврдел такво нешто! Тоа дека етнонима Руси има иранска етимологијата
не го тврдам јас а руски лингвисти и историчари како академик О. Трубачев, Г. Вернадскиј, В. Абаев. Не само етнонима на Русите е ирански ами и овој на Хрватите кои беа потчинети на Аварите.
https://ru.wikipedia.org/wiki/Русь_(народ)
Ова сметам дека е нецелосно и извадено од контекст. Дали Иранците што цело време ги споменуваш биле Словени? Не е вистина дека Руските историчари сметаат да Булгарите се Сармати или Иранци, а уште помалку дека се Словени. Тоа е само Ваша измислица и фантазија!
Ова видео е дел од говорот на Шеик Ул ИсламТалгат во колеџот за историја во Државниот Универзитет во Москва:
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=1GSJa7jJDKU
00:37 Сега ние се нарекуваме Татари и Башкири, но вистината е дека ние сме Бугари. Од сите народи, Бугарите беа првите, по Арапите, кои го прифатија пророкот Мухамед и тие беа првите кои го примиле исламот ... .Тие не нарекуваат Татари, но први во Европа кои се бореа против Татарите беа наши предци, Бугарите.... 3,04 на Балканот, Аспаруховите Бугари заедно со Словените формираа државата. За 200 години тие го загубија својот јазик, но го задржаа своето име. Со нас беше спротивното !! ...
Значи, говорот на Шеик Ул Ислам Талгат е пред професори во колеџот за историја во Државниот Универзитет во Москва, а не пред некоја група не образовани глупави луѓе(04:18).
Шеик Ул Ислам Талгат јасно забележува дека јазикот наБулгарите бил турски.
ПС Видеото веќе беше поставено од некој член, ама не можам да се сетам од кого. Позз до него