Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување

König

Гостин
Член од
29 октомври 2014
Мислења
215
Поени од реакции
575
Сегашните генерации на студенти во мои очи се Томас the maze runner-от. Нашата последна надеж дека македонскиот дух сеуште е присутен меѓу зомбите кои мислат дека останало нешто човечко во нив.

Колку треба Груевски да е болен во мозокот за да ги обвинува студентите дека се алатка на опозицијата. Или можеби само е посран во пелените, од што видел дека не му успеал проектот за умртвување на секоја критичка мисла.

Член од
26 август 2009
Мислења
1.880
Поени од реакции
2.258
Е де, Македонија падна стотици побитни тестови во изминатите години.

Па уште и No Pasaran ! се пишува по евентот :D
Се те сфаќам ама не можам да ти помогнам. Сепак повозрасните жители се на некој начин под поголемо влијание на ВМРО. Друго е кога и на помладите им се пере мозокот. Ако немаат свое јас тогаш се е џабе.

Член од
3 мај 2012
Мислења
534
Поени од реакции
1.662
Се те сфаќам ама не можам да ти помогнам. Сепак повозрасните жители се на некој начин под поголемо влијание на ВМРО. Друго е кога и на помладите им се пере мозокот. Ако немаат свое јас тогаш се е џабе.
Се под влијание на ВМРО секако, а во минатото успешно биле под влијание и на СДСМ.
Работата е, кој и да е, народов е склон кон негативно влијание.

Меѓутоа јас мислам и дека народов не е толку испран и изманипулиран, колку што е всушност незаинтересиран.
Нема чувство за градење на нација и држава. Незнае да препознае потези и моменти кои се битни за нас како нација.

Ќе плука по државата, неможејќи да согледа дека државата е одраз на самиот него.

Затоа јас не се возбудувам за овие протести и не ми даваат лажна надеж, за жал сум убеден дека утре кога повторно ќе бидеме пред некое клучно прашање ние ќе си потфрлиме како и секогаш. Реагираме само ако нешто директно не погодува нас или нашето семејство, а немаме чувство за повеќе..

Сепак разговоров и не е толку директно поврзан со темата, па тука ќе завршам.

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Сочуство до сите оние кои веруват дека во Македонија во последните 25 години се одржале и во наредните 25 години ќе се одржат департизирани протести. Народот е до толку партизиран што веќе не се ни свесни за тоа. Со кој и да правиш муабет првото што ти го вика е дека не бил партиски обоен а ставовите му се или курир или либертас средина нема. Тоа е тоа. За жалење се тие малку кои навистина мислат со своја глава. Истите и да сакат да организираат нешто веднаш ќе им се налепат политички хиени, после ќе им се изналепат етикети и тн. Во овие тн. „студенстки протести„ демоснстрира се живо и диво. Огромен дел од демонстрантите на никој начин немат допирни точки со студирање или идно студирање ама важно се протестира. Тоа е тоа.
Да бев ме нормална држава како што не сме , студентите ќе имаа независен синдикат кој ќе седне да преговара со владата. Сега вака од една страна имаме некоја организација која е директно подржана од опозицијата а од друга страна имаме студенстки сојуз кој место да ги застапува правата на судентите е исто така партиски раководен.
А зошто мислиш дека после 25 години ќе има промена? Демек смена на генерации? Можда.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.180
Поени од реакции
18.255
Нели сме демократска држава каде секој има право на глас? Како тоа не смеат да протестираат средношколците кога тие први ќе бидат тестирани?
Да!Прееска на вести Сител кажаа и дека сме имале побрз економски раст од некои држави во ЕУ :bravobe:

Демократија во Битола
Screenshot_2.png
Screenshot_4.png

Демократија во Скопје

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
И не разбирам како скратените часови ќе ги спречат да одат на протест? Продолжени часови би имало логика. А ова Анонимно Детенце е баш душиче - сите биле за, директорите и класните им се заканувале и други филмови. Еве нека објаснат како ќе ги спречат после школо да одат на протест? Единствено може тие што се втора смена да не одат пошто нели...треба да бидат во школо или не?

E

Epsilon

Гостин
И не разбирам како скратените часови ќе ги спречат да одат на протест? Продолжени часови би имало логика. А ова Анонимно Детенце е баш душиче - сите биле за, директорите и класните им се заканувале и други филмови. Еве нека објаснат како ќе ги спречат после школо да одат на протест? Единствено може тие што се втора смена да не одат пошто нели...треба да бидат во школо или не?
Не се прај на триипол, ќе им пишуваат единици, во случај на испрашување по било кој предмет ќе го испрашуваат детално, а реално никој нема научено толку, а и не мора со оглед на тоа што учебниците повеќето се полни со небитни информации.

Втора работа, загрев сме ние како демократска држава, ама тоа е. Не гледам иднина во овој темен тунел каде што возот ми го спопика директно во г'з кога се запишав на факултет.

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Не се прај на триипол, ќе им пишуваат единици, во случај на испрашување по било кој предмет ќе го испрашуваат детално, а реално никој нема научено толку, а и не мора со оглед на тоа што учебниците повеќето се полни со небитни информации.

Втора работа, загрев сме ние како демократска држава, ама тоа е. Не гледам иднина во овој темен тунел каде што возот ми го спопика директно во г'з кога се запишав на факултет.
Sajns fik[n. Mo\da vo selo da ama vo Sk ne e mo\no. Izrasnav so istive muabeti. 20 godini istite fori. Ќе им ставале кецови во корчагин ради протест. ма дај.

SenoraRamos

Tu voz - nuestro sentimiento!
Член од
20 март 2011
Мислења
191
Поени од реакции
108
Да бев ме нормална држава како што не сме , студентите ќе имаа независен синдикат кој ќе седне да преговара со владата. Сега вака од една страна имаме некоја организација која е директно подржана од опозицијата а од друга страна имаме студенстки сојуз кој место да ги застапува правата на судентите е исто така партиски раководен.
Пленумот е далеку подобра опција, затоа што е одлика на директната демократија, нехиерархична структура. Претставничките организации придонесуваат кон дополнително заспивање на и онака преапатичниот народ. Не сме научени директно да бидеме инволвирани, не нѐ засега, секогаш се чека на некој друг. Треба секој да одлучува сам за себе, така се развива критичка мисла, култура на протести, солидарност и помага кон градење на поздраво општество.

Рудници и

Член од
9 декември 2009
Мислења
12.180
Поени од реакции
18.255
Глупо ми е да ти реплицирам, ама ај.Не е работата дали и колку ќе излезат на протест.Проблемот е самиот обид или намера за било какво попречување на волјата на средношколците.Исто како да си избегал од час, сите сме бегале.Никогаш не сме имале вакви ситуации.

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Глупо ми е да ти реплицирам, ама ај.Не е работата дали и колку ќе излезат на протест.Проблемот е самиот обид или намера за било какво попречување на волјата на средношколците.Исто како да си избегал од час, сите сме бегале.Никогаш не сме имале вакви ситуации.
какви? Анонимни писма? Тоа од Детенце изгледа како некој да се заебава или во штаб да е пишувано :)

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Чекајте малку другари, да бевме нормална држава, улогата на болдираното ќе ја имаше СПУКМ, како главно и најголемо студентско тело. Ама, имаме сојуз чиј лидер се бира со 1000 гласа, на избори на кои никој не знае кога се оддржуваат и под сомнителни околности. Тој ист лидер смета дека нема зошто да се протестирало, не било време за тоа, не требало на улица да се излага. Тоа е тој полтронски менталитет, пошто очигледно за него битките со седење на кафе се добиваат, а не со кревање на глас.

И да се разбереме, нашата опозиција е утепана максимално. Во нормална држава, опозицијата е КОРЕКТОР на власта, тие треба за секоја одлука да се фаќаат, секоја ситница да ја преџвакуваат, да бидат гласни, особено за вакви работи. Опозиција не е партија, опозиција по сите демократски мерки е противтежа на власта, која ќе предизвикува дебати, која ќе пркоси кога нешто нема да штима од страна на власта.

Нормално дека ваков протест ќе биде поддржан од опозиција, секаде во светот така се прави, само проблемот е што нашата опозиција е тотално изгубена, јас не ги видов нив да излезат нешто асално да кажат, што ги прави само тотално изгубени ко гуски во магла. Се замајуваат со бомби више 100 месеци, па и на луѓето више им е преку глава да ги слушаат.
Од друга страна, власта исто не е партија, власта се луѓе од коалиција/партија кои добиле институционална моќ за да донесуваат и спроведуваат различни политики. Во овој случај владеачката партија пробува насилнички и арогантно да протнува закони, правила и измени, па уште секој протест го уништува и она кажува што е легитимен протест, жити мајка... Не седнале да направат муабет со никого, ќе им текне нешто и одма мора да се спроведе и на крај ја вртат истата плоча, овие вакви, оние онакви, не сум видела во последниве 2-3 години да речат, признаваме, еве ова не беше добро, ќе го послушаме гласот на народот. Се нив Сорос им е крив.
И едните и другите се отидени во неповрат.

Насилници + неспособни = Ситуацијата во која се наоѓа оваа држава.

Рудници и

Член од
9 декември 2009
Мислења
12.180
Поени од реакции
18.255
какви? Анонимни писма? Тоа од Детенце изгледа како некој да се заебава или во штаб да е пишувано :)
Да, да и кај нас е лошо времето, магла имаше ноќеска.

E

Epsilon

Гостин
Sajns fik[n. Mo\da vo selo da ama vo Sk ne e mo\no. Izrasnav so istive muabeti. 20 godini istite fori. Ќе им ставале кецови во корчагин ради протест. ма дај.
Добро, да речеме дека е така.

Зошто не ги оставаат средношколците да се изјаснат што мислат, нели сме демократска држава?

Член од
24 април 2008
Мислења
11.096
Поени од реакции
12.666
Добро, да речеме дека е така.

Зошто не ги оставаат средношколците да се изјаснат што мислат, нели сме демократска држава?
Затоа што се деца и ни самите не знаат што сакаат, како што вели пвемиевот.

Тие не знаат ни дали се машки или женски.

:pos:

Е поради таквите како тебе не можеме во Европа.

Kajgana Shop

На врв Bottom