Корупција

• Креатор на темата Креатор на темата bokser_mk
  • Време на започнување Време на започнување

Дали би го пријавиле Или не

• да

Гласови: 11 73,3%
  • Не

Гласови: 4 26,7%

• Вкупно гласачи
    15

bokser_mk

Баксуз
Член од
29 јануари 2012
Мислења
1.364
Поени од реакции
1.831
Локација
Skopje
Веб-сајт
www.youtube.com
Ме интересира вашето мисленје
Доколку во некој одреден случај ви било побарано мито за да ви се заврши некоја работа ....
Пример да извадите некој вазен документ од некое министерство на пример човек кој го гледате прв пат ве вика кај него во канцеларија и ви бара толку и толку пари да се заврши работата или пак... некој друг пример
Ве боли некој дел од телото одите кај доктор кој го следате 2 пат во зивот исто така ве вика кај него во канцеларија ви вика тука во болницаа го нема тој и тој лек кој е потребен за да се излеците мегутоа јас лично го имам и ке ви помогне и ке ве чини толку пари...
А да се разбереме и двете работи се дрзавни институции и за двете работи што се понудуваат лугето да ја завршат мозе и без мито......
Значи не се работи за побаруванје мито за вработуванје тука еве за овие 2 ситуациии поточно...

Ме Интересира дали би го пријавиле во полиција ова знаејки дека е кривично дело и би го осудиле човекот да остане без работа и да лези затвор или би прекутале и би му дале мито без проблем ......
Да се разбереме во првата ситуација доколку ви заврши работа мозе документот кој го барате и да не е валиден.......
а во вториот случај докторот кој ке ве излечи нема да ви даде никаков документ дека ве излечил и доколку повеке ви се искомлицира здравјето нема да преземе никаква одговорност ???????

...Ме Интересира дали би го пријавиле во полиција ова знаејки дека е кривично дело и би го осудиле човекот да остане без работа и да лези затвор или би прекутале и би му дале мито без проблем .........

Ова сериозно? Во историјата се нема случено да некој остане без работа, а за затвор да не правиме муабет. Луѓе умираат по патишта, од погрешна дијагноза, убиени и што ти не... па на никој не му фали влакно на главата.
Односно документите, фиром мора да е единствената дупка во светот каде што се плаќаше мито за вадење лична карта. Во мајмунград казната за инспекторите кои се бавеа со тој криминал беше преместување во друг оддел :facepalm:

Ме интересира вашето мисленје
Доколку во некој одреден случај ви било побарано мито за да ви се заврши некоја работа ....
Пример да извадите некој вазен документ од некое министерство на пример човек кој го гледате прв пат ве вика кај него во канцеларија и ви бара толку и толку пари да се заврши работата или пак... некој друг пример
Ве боли некој дел од телото одите кај доктор кој го следате 2 пат во зивот исто така ве вика кај него во канцеларија ви вика тука во болницаа го нема тој и тој лек кој е потребен за да се излеците мегутоа јас лично го имам и ке ви помогне и ке ве чини толку пари...
А да се разбереме и двете работи се дрзавни институции и за двете работи што се понудуваат лугето да ја завршат мозе и без мито......
Значи не се работи за побаруванје мито за вработуванје тука еве за овие 2 ситуациии поточно...

Ме Интересира дали би го пријавиле во полиција ова знаејки дека е кривично дело и би го осудиле човекот да остане без работа и да лези затвор или би прекутале и би му дале мито без проблем ......
Да се разбереме во првата ситуација доколку ви заврши работа мозе документот кој го барате и да не е валиден.......
а во вториот случај докторот кој ке ве излечи нема да ви даде никаков документ дека ве излечил и доколку повеке ви се искомлицира здравјето нема да преземе никаква одговорност ???????
За доктори, најсериозно би си купил калаш од Бит-пазар и го ќе го начекам некаде и ќе му пресудам. Ако сам не се предадам тешко да ќе ме најдат, посебно ако нема сведоци и оружјето не е регистрирано, па крај краева не мора да живеам потоа во оваа држава.
Реално, вакви ситуации инцидентно се случуваат во Западна Македонија и ги оправдувам, а мислам дека треба и да зачестат.
Мито се прифаќа да дадеш, ако примачот треба да направи некоја услуга што е спротивна на етиката и законот за работа, но во случај да треба да си ја врши за која е веќе платен, тогаш треба во полиција и ако од таму не реагираат, тогаш ти останува или да си платиш или да ја превземеш судбината во твои раце.

Ништо не би пријавил и онака црниот пазар е далеку подобар од економијата и бизнисот кои се плаво на бело. И онака ништо нема да се превземе и онака ништо нема да се смени и онака ништо не бидува од нас. ПоздраФ.

Па воглавно не би пријавил. Прво затоа што и да пријавам, нема да има никаков ефект. Второ тој што барал мито, сигурно има некој зад него што го чува, па ако го пријавиш тек тогаш можат да започнат проблемите.
Но доколку дојде сето тоа во крајни граници, да почне да те уценува и напнува, барајќи мито, крај краева ќе го пријавиш.

:)

Ќе одам на приватно и ќе средам работа без да ме фрустрира некој. И онака од држава не сакам ништо.

Ќе одам на приватно и ќе средам работа без да ме фрустрира некој. И онака од држава не сакам ништо.
A kako ke zavrsis rabota privatno ako se raboti za drzavna institucija, zboram za prviot slucaj.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom