Кабала и нејзината симболика

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.298
@Хептаграм XI , сакам да го чујам и твоето мислење.
Ете го моето мислење...

Мислам дека целата работа околу сказната за Голем е да се прикаже моќта на еврејските букви, тората и кабалата - пишаниот збор на евреите.

Бидејќи според учењата на евреите, секоја од нивните букви е едно скалило на моќ кое може да се комбинира со секое друго. Една буква е 1000 страници.
Зарем богот не го создал светот земајќи буква по буква?

Што и да напишеш со еврејските букви и ако знаеш што пишуваш - тоа се моќни формули - според кабалата.
Кабалата е полна со такви формули.

Ете
אמת = Вистина (Што било запишано на челото на Голем. Зошто на челото?) и има бројна вредност 441=9 или Воздух Вода и Земја. Го нема огнот тука, духот. Затоа Голем е несовршен, непотполн, автомат...
Алеф е воздух. Тргни го алеф и Голем ќе нема воздух и разум за да постои - ќе стане смрт. :)
Тргни го Меим ќе остане Алеф Тав а тоа е... ќе барате по нет, бидејќи тоа е големиот океан на инфо, нели.
Такви се тие работи околу кабалата...

Глупо е прашањето дали кабалистите се обидуваат да создадат Голем. Еден кабалист се обидува само да го разбере божественото и да биде едно со истото.
Другото е само станици.
Кабалата е поврзана со божественото. Инаку не е функционална.

Можеби некој го создал Голем или го создава заради некоја негова голема причина, како што богот го создал Адам пред да му го даде огнот во него, и Адам или Алеф Далет Меим = 45 =9 бил Голем исто така.Тргни го Алеф, воздухот од Адам и ете ти Далет Меим или Крв.
„Јас сум Живот, и дарител на Живот, но сепак спознавањето на мене е спознавање на смртта.“ - Liber AL, II:6

Ако постои барем еден Голем, ќе постои големиот доказ дека кабалата е патот кон разбирање на создавањето.

П.С.
Не знам дали зад секој кабалист стои по еден Голем, искрено :)

Aleksandar Nevski

Окултисти свих земаља ... чувајте се! Доваѓам!
Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Ете го моето мислење...
...
Зарем богот не го создал светот земајќи буква по буква?....
БОГОТ ако мислиш на не земал никакви букви кои не постоеле за да создава туку ОТЕЦОТ создава(л) се преку ЛОГОСОТ кој е ХРИСТОС, во Светиот Дух.
Кабалата е поврзана со божественото. Инаку не е функционална...
Нонсенс, никакво божествено туку е исмишљотина која користи магија наместо да се ослони на Бога.

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.298
Кога ќе се заморувате со законот на евреите, или како што христијаните велат „стар завет“ или поточно петте книги на Моше добро е да се заморувате и со размислите на рабините што рекле и што знаат.
Нивни е законот, сепак.

Why does the Torah begin with the letter Bet? In order that it begin with a blessing(Berachah).
How do we know that the Torah is called a blessing? Because it is written (Deuteronomy 33:23), "The filling is God's blessing possessing the Sea and the South."
The Sea is nothing other than the Torah, as it is written ( Job 11:9), "It is wider than the sea."
What is the meaning of the verse, "The filling is God's blessing?" This means that wherever we find the letter Bet it indicates a blessing.
It is thus written (Genesis 1:1), "In the beginning (BeReshit) [God created the heaven and the earth." BeReshit is Bet Reshit.]

Интересно нели, како една реченица станува една книга од 666 страници за да се разбере добро целата размисла :)

Aleksandar Nevski

Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Гледам не ми одговори на претходниот пост каде што се надмудрувавте за кетери и сл. Ама такви сте, не сте вие криви, тоа е ген, ДНК, посилно од природата. Кога и да се доведе дискусија до клучен момент секогаш ескивирате. Тоа е доволен доказ дека во Православното Христијанство е вистината. Самите го потврдувате со немоќта во вашите одговори, но од фактот никој неможел да побегне. Циркуз...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.298
Како може да имате знаење но да не разбирате... една буква ќе се промени и тоа е огромно главоболие за кабалистите.
А замислиете што се случува кога се преведуваат овие списи од неуки луѓе од IV век?
Хаос, ете тоа се случува... зло кое ќе сака да го уништо коренот од кое изникнало...

Сите вие што го обожувате богот на Израел мора да го почитувате неговиот избран нарот. А тоа не е македонскиот!
Се разбираме?
Ништо не се разбираме ние...

א. בְּרֵאשִׁית בָּרָא אֱלֹהִים אֵת הַשָּׁמַיִם וְאֵת הָאָרֶץ:
Берашит Бера Елохим ет хашмаим ве-ет хаарец.
На почетокот(Берашит) ги создаде (Бера) Г-д (Елохим) Небесата (хашамаим) и Земјата(хаарец).

In the beginning: Said Rabbi Isaac: It was not necessary to begin the Torah except from “This month is to you,” (Exod. 12:2) which is the first commandment that the Israelites were commanded, (for the main purpose of the Torah is its commandments, and although several commandments are found in Genesis, e.g., circumcision and the prohibition of eating the thigh sinew, they could have been included together with the other commandments). Now for what reason did He commence with “In the beginning?” Because of [the verse] “The strength of His works He related to His people, to give them the inheritance of the nations” (Ps. 111:6). For if the nations of the world should say to Israel, “You are robbers, for you conquered by force the lands of the seven nations [of Canaan],” they will reply, "The entire earth belongs to the Holy One, blessed be He; He created it (this we learn from the story of the Creation) and gave it to whomever He deemed proper When He wished, He gave it to them, and when He wished, He took it away from them and gave it to us.

In the beginning of God’s creation of: Heb. בְּרֵאשִית בָּרָא. This verse calls for a midrashic interpretation [because according to its simple interpretation, the vowelization of the word בָּרָא, should be different, as Rashi explains further]. It teaches us that the sequence of the Creation as written is impossible, as is written immediately below] as our Rabbis stated (Letters of R. Akiva , letter “beth” ; Gen. Rabbah 1:6; Lev. Rabbah 36:4): [God created the world] for the sake of the Torah, which is called (Prov. 8:22): “the beginning of His way,” and for the sake of Israel, who are called (Jer. 2:3) “the first of His grain.” But if you wish to explain it according to its simple meaning, explain it thus: “

At the beginning of the creation of heaven and earth, the earth was astonishing with emptiness, and darkness…and God said, ‘Let there be light.’”

But Scripture did not come to teach the sequence of the Creation, to say that these came first, for if it came to teach this, it should have written:“At first (בָּרִאשׁוֹנָה) He created the heavens and the earth,” for there is no רֵאשִׁית in Scripture that is not connected to the following word, [i.e., in the construct state] like (ibid. 27:1):“In the beginning of (בְּרֵאשִית) the reign of Jehoiakim” ; (below 10:10)“the beginning of (רֵאשִׁית) his reign” ; (Deut. 18:4)“the first (רֵאשִׁית) of your corn.” Here too, you say בְּרֵאשִׁית בָּרָא אלֹהִים, like בְּרֵאשִׁית בְּרֹא, in the beginning of creating.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.624
Поени од реакции
9.241

א. בְּרֵאשִׁית בָּרָא אֱלֹהִים אֵת הַשָּׁמַיִם וְאֵת הָאָרֶץ:
Берашит Бера Елохим ет хашмаим ве-ет хаарец.
На почетокот(Берашит) ги создаде (Бера) Г-д (Елохим) Небесата (хашамаим) и Земјата(хаарец).
Зошто додаваш вокали, а уште поважно - откај ги знаеш:)?

א בראשית, ברא אלוהים, את השמיים, ואת הארץ.[DOUBLEPOST=1417975321][/DOUBLEPOST]
Сите вие што го обожувате богот на Израел мора да го почитувате неговиот избран нарот. А тоа не е македонскиот!
Се разбираме?
Ништо не се разбираме ние...
Прочитај Nevi'im Yechezkel глава 16, сè ќе ти се разјасни.
http://www.chabad.org/library/bible_cdo/aid/16114

Се разбираме?

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.298
Не додадавам ништо, транскрипција е тоа :)
Како мислиш од каде ги знам? Од каде знам да читам? Тоа ме прашуваш?

А за тоа, разбирањето, нели претходно стои:
...they will reply, "The entire earth belongs to the Holy One, blessed be He; He created it (this we learn from the story of the Creation) and gave it to whomever He deemed proper When He wished, He gave it to them, and when He wished, He took it away from them and gave it to us.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.624
Поени од реакции
9.241
Не додадавам ништо, транскрипција е тоа :)
Како мислиш од каде ги знам? Од каде знам да читам? Тоа ме прашуваш?
Хебрејското писмо е абџад, односно консонантно. Има знаци само за согласки (консонанти), не и за самогласки (вокали).

Како знаеш дека се баш тие вокали кои ги употребуваш, а не некои други, бидејќи како што можеш да видиш хебрејскиот алефбет нема вокали?

Aleksandar Nevski

Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
...
Сите вие што го обожувате богот на Израел мора да го почитувате неговиот избран нарот. А тоа не е македонскиот!...
Да, имаш право. Тоа е ЦРКВАТА, новиот ИЗРАИЛ!!![DOUBLEPOST=1417978525][/DOUBLEPOST]Кога е обновена еврејската азбука, во кој век?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.298
Нема самогласки, не вокали.
И има самогласки... :)

Сигурно нема за ג која целосно се пишува како גמל да велам ГМЛ, како во македонскиот јазик :) Како знам каде да стои и, каде е и други самогласки? Еми јазик.. се учи... :)

На пример Шин ќе ја земам за пример... кога е Ш кога е С? Зависи од точките.
Алеф на пример, со три точки долу се чита Е, а не А.
Бет ете без точка е В.

Треба да се внимава на тоа и ќе се добијат без проблем со вежбање сите самогласки :) Онака ќе ти падне јазик без самогласки... :)

Aleksandar Nevski

Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Од кога престанала со употреба Еврејската азбука и кога повторн о се воспоставила? Ако знаете одговорете на прашањето зошто е од суштинско значење за глупостите за кабалата и нејзиното постоење. Фала однапред на одговорот.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.298
„Twenty-two Foundation Letters:/ He placed them in a circle/ like a wall with 231 Gates./ The Circle oscillates back and forth./ A sign for this is:/ There is nothing in good higher than Delight (Oneg - ענג)/ There is nothing evil lower than Plague (Nega - נגע).

How?/ He permuted them, weighed them, and transformed them,/ Alef with them all/ and all of them with Alef,/ Bet with them all/ and all of them with Bet./ They repeat in a cycle/ and exist in 231 Gates./ It comes out that all that is formed/ and all that is spoken/ emanates from one Name.“
--- Sepher Yetzirah

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.520
Поени од реакции
18.368
... како и следново објаснување:

"Lucifer represents.. Life.. Thought.. Progress.. Civilization.. Liberty.. Independence.. Lucifer is the Logos.. the Serpent, the Savior." (pages 171, 225, 255 The Secret Doctrine, Volume II)[DOUBLEPOST=1417947458][/DOUBLEPOST]
Вистина може да има во прикаските дека рабинчето сакало да го создаде Франкенштајн и, нормално, не му успеало. Што се однесува до врската на Голем со Кабалата имаш милион линкови на нет.
Mozebi go pisuva ova vo Tajna Doktrina, ne velam ne, no jas ne mozam da go najdam na stranicite koi ti gi postavi. Imam primerok na srpski vednas do mene, prebaruvav na net i na angliski, i osven nekoi sajtcinja polni teorii na zagovor ne mozam da najdam ama bas nisto. Te molam potrudi se ako si vo moznost da me upatis vo koj tocno tom, poglavje i strana go pisuva ova.

Aleksandar Nevski

Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Mozebi go pisuva ova vo Tajna Doktrina, ne velam ne, no jas ne mozam da go najdam na stranicite koi ti gi postavi. Imam primerok na srpski vednas do mene, prebaruvav na net i na angliski, i osven nekoi sajtcinja polni teorii na zagovor ne mozam da najdam ama bas nisto. Te molam potrudi se ako si vo moznost da me upatis vo koj tocno tom, poglavje i strana go pisuva ova.
Најпрво би те замолил да користиш кирилица бидејќи тоа е политиката и правилото на форумов. Како второ знаеш дека суштината на кажаното е точно (покрај тоа што тврдешше спротивно) а се фаќаш за страните, но ок. Идеме -
Тhus Lucifer - the spirit of Intellectual Enlightenment and Freedom of Thought—is metaphorically the guiding beacon, which helps man to find his way through the rocks and sand-
banks of Life, for Lucifer is the Logos in his highest, and the “Adversary” in his lowest aspect — both of which are reflected in our Ego...Book II., c. viii., “Qabbalah,” 116
. (the secret doctrine стр. 162)

...but that actually the “Serpent” was “ the Lord God” himself, who, as the Ophis, the Logos, or the bearer of divine creative wisdom, taught mankind to become creators in their turn ... (the secret doctrine стр. 215)

...In this case it is but natural — even from the dead letter standpoint — to view Satan, the Serpent of Genesis, as the real creator and benefactor, the Father of Spiritual mankind. For it is he who was the “Harbinger of Light,” bright radiant Lucifer, who opened the eyes of the automaton
created by Jehovah, as alleged; and he who was the first to whisper “in the day ye eat thereof ye shall be as Elohim, knowing good and evil” — can only be regarded in the light of a Saviour. An
“adversary to Jehovah" the “ personatingspirit,” he still remains in esoteric truth the ever-loving “Messenger” (the angel), the Seraphim and Cherubim who both knew well, and
loved still more, and who con-ferred on us spiritual, instead of physical immortality — the latter a kind of static immortality that would have transformed man into an undying “Wandering Jew.” (the secret doctrine стр. 243)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.298
@Solaire of Astora ...

Ако ви се чита целата книга, ја има тука, читајте :)

А и било кој друг, ако сака...

Иако не разбирам што има „Тајната доктрина“ со кабала... нешто пропуштам изгледа... Демек сега Блаватски е авторитет за кабала? Или пак Теозофското друштво? :)

Сешто ќе се најде само за да не изучувате кабала. Абе одете учете не бидете мрзливи. :)
Додека тепате прсти тука да се расправате некои гравираат златни плочки за да владеат со вас под силата на четириделното име запишано од страна на евреите ;)

Христијаните го направија петоделно име, додадоа оган! За да ги просветли малку, како Прометеј. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom