Колку ги почитуваме постарите од нас

• Креатор на темата Креатор на темата 007 BOND
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
4 октомври 2014
Мислења
265
Поени од реакции
152
Темава ја отварам затоа што има еден дела на деца кои што родителите ќе ги одгледаат,ќе ги образоваат,ќе им дадат покрив над глава а овие потоа ги забораваат како да не постојат и ги шутираат како фудбалска топка што е монструозно и жалосно.
Како тој што те родил,што ти пружил максимум во животот од своите можности,кој што крател од сопствените потреби од сопствената уста само за да те прехрани и да те извади на прав пат ти да се однесуваш спрема него како тој да нема душа,како да нема емоции како да е “вреќа за боксирање“ или шутирање па кој си ти бе копук еден така да се однесуваш спрема родителот,бабата,дедото кој ти дал право никој.
А што ќе се случело ако тој исти родител решил да не те роди а? Па немало да постоиш бе немало бел ден ни да видиш.
Ако неможиш да го почитуваш сопствениот родител не се почитуваш самиот себеси.

Темава ја отварам затоа што има еден дела на деца кои што родителите ќе ги одгледаат,ќе ги образоваат,ќе им дадат покрив над глава а овие потоа ги забораваат како да не постојат и ги шутираат како фудбалска топка што е монструозно и жалосно.
Како тој што те родил,што ти пружил максимум во животот од своите можности,кој што крател од сопствените потреби од сопствената уста само за да те прехрани и да те извади на прав пат ти да се однесуваш спрема него како тој да нема душа,како да нема емоции како да е “вреќа за боксирање“ или шутирање па кој си ти бе копук еден така да се однесуваш спрема родителот,бабата,дедото кој ти дал право никој.
А што ќе се случело ако тој исти родител решил да не те роди а? Па немало да постоиш бе немало бел ден ни да видиш.
Ако неможиш да го почитуваш сопствениот родител не се почитуваш самиот себеси.
Има родител и родител, пред некое време, живеев непосредно до една фамилија, таткото беше често отсутен, имаа 2 деца, помало чупе и поголем син, ќе ти ги цитирам мајчини зборови кои јас ги слушнав од нејзина уста упатени до синот (тогаш беше основно школо“
“Жив да не се вратиш од училиште“
“види се каков си дегену еден“
“го знаеш Иван (дете живее подолу во улицата) - него го сакам повеќе од тебе“
“да умриш“

детето денес е возрасно момче со проблеми со понашање и (како шо слушнав) дрога.

Има родител и родител, пред некое време, живеев непосредно до една фамилија, таткото беше често отсутен, имаа 2 деца, помало чупе и поголем син, ќе ти ги цитирам мајчини зборови кои јас ги слушнав од нејзина уста упатени до синот (тогаш беше основно школо“
“Жив да не се вратиш од училиште“
“види се каков си дегену еден“
“го знаеш Иван (дете живее подолу во улицата) - него го сакам повеќе од тебе“
“да умриш“

детето денес е возрасно момче со проблеми со понашање и (како шо слушнав) дрога.
Се сложувам со тебе максимално ако е родителот расипан тогаш баталиго има и такви невелам не

Се сложувам со тебе максимално ако е родителот расипан тогаш баталиго има и такви невелам не
Oти расипан, јас то го слушнав оти живееме врата до врата, надвор од таа врата таа е брижна мајка, дотерана вработена домаќинка... денес не и префрлаат нејзе “заради неа синот има проблеми“ туку велат “кутра мајка шо дочека од синот“, тој син да и удри клоците на мајка си некој ден и ја остаи на улица, никој (освен малкумин), ќе сфатат зошто така направи.
И да знаеш, на мноооогу млади деца родителите со сила им наметнуваат шо да бидат со кој да се дружат па дури и кој дечко/девојка им одговара “Не ја земај неа тие се голтари“ Многу често родителите својата “љубов и грижа“ за детето го злоупотребуваат.

Oти расипан, јас то го слушнав оти живееме врата до врата, надвор од таа врата таа е брижна мајка, дотерана вработена домаќинка... денес не и префрлаат нејзе “заради неа синот има проблеми“ туку велат “кутра мајка шо дочека од синот“, тој син да и удри клоците на мајка си некој ден и ја остаи на улица, никој (освен малкумин), ќе сфатат зошто така направи.
И да знаеш, на мноооогу млади деца родителите со сила им наметнуваат шо да бидат со кој да се дружат па дури и кој дечко/девојка им одговара “Не ја земај неа тие се голтари“ Многу често родителите својата “љубов и грижа“ за детето го злоупотребуваат.
Оти имам поминато низ тоа ако те интересира машкиот родител беше сингер и уште кога бев мал фати магла и го снема а и комшијата небеше нешто поарен ги сакатеше децата до даска

Оти имам поминато низ тоа ако те интересира машкиот родител беше сингер и уште кога бев мал фати магла и го снема а и комшијата небеше нешто поарен ги сакатеше децата до даска
Родителство не е по автоматизам, треба да знаеш да бидиш а не со пусулче од општина дека си родител да бараш за себе почит и сакање

Мислам дека најчесто се' си доаѓа на своето, дека повеќето, горе-долу, си го добиваат заслуженото. Колку си им дал, толку ќе ти вратат. Има и исклучоци, но како што убаво напиша Let 3, најчесто не знаеме што и како се случува зад затворени врати и како живее семејството. Да речеме, во навидум идеални односи татко-син, имаме пример кога маж од 40 години се крие од татка си кога пуши цигари.

Јас неба
Родителство не е по автоматизам, треба да знаеш да бидиш а не со пусулче од општина дека си родител да бараш за себе почит и сакање
Никој не рече дека е по афтоматизам не се бара ништо доволно е едно благодарам детето да му кажи на родителот ако е добар родител не заслужува да биди вреѓан ако е лош родител си заслужил и со еден родител имав нормалне живот другиот нити ми требал нити ќе ми треба

Јас неба

Никој не рече дека е по афтоматизам не се бара ништо доволно е едно благодарам детето да му кажи на родителот ако е добар родител не заслужува да биди вреѓан ако е лош родител си заслужил и со еден родител имав нормалне живот другиот нити ми требал нити ќе ми треба
во првиот пост со кој ја отвори темата немаше такво нешто, туку општо родители треба да се почитуваат, сега ќе ти кажем од моето семејство, вујко ми (едно од 12 деца) беше и се уше е надарен за уметност да нацрта наслика, чита поезија... е татко му го оставил да заврши основно, ко посакал да оди понатаму на уметност - му врзал некој шамар “тебе ти е местото овде, да ораш копаш и чуваш стока“ тоа вујко ми никогаш не го преболел, и сега како старец, на тоа се навраќа, од одител не добил шанса, подршка разбирање.... му помина животот и ќе умри во некое зафрлено село а можеби можеше да биди некој и нешто.

во првиот пост со кој ја отвори темата немаше такво нешто, туку општо родители треба да се почитуваат, сега ќе ти кажем од моето семејство, вујко ми (едно од 12 деца) беше и се уше е надарен за уметност да нацрта наслика, чита поезија... е татко му го оставил да заврши основно, ко посакал да оди понатаму на уметност - му врзал некој шамар “тебе ти е местото овде, да ораш копаш и чуваш стока“ тоа вујко ми никогаш не го преболел, и сега како старец, на тоа се навраќа, од одител не добил шанса, подршка разбирање.... му помина животот и ќе умри во некое зафрлено село а можеби можеше да биди некој и нешто.
Друже да во првиот пост неспоманв насилство и со насилството завршуваме овде оти ако продлжиме со тоа нема крај тоа го спомнав оти децата ги најдов претепани и еднаш го спречив да ги претепа не беше за шамар два работата

Друже да во првиот пост неспоманв насилство и со насилството завршуваме овде оти ако продлжиме со тоа нема крај тоа го спомнав оти децата ги најдов претепани и еднаш го спречив да ги претепа не беше за шамар два работата
Значи темата треба да гласи Колку ги почитуваме ДОБРИТЕ постари од нас.
Секоја старост не значи и добрина

Значи темата треба да гласи Колку ги почитуваме ДОБРИТЕ постари од нас.
Секоја старост не значи и добрина
Се сложувам 1000% ама има разлика ако бил срог во воспитувањето незначи дека е лош и да некои луѓе на стари години прават работи кои не треба да ги прават

Последно уредено:
Никој не остава човек туку така на улица, поготово ако тој човек е заслужен за се што имаш. Има исклучоци без чувства не викам не, али секој со здрав разум не би го направил тоа. Едно е да те изгледаат и да си напраат место да ги гледаш на стари години, друго е да те изгледаат и да ти извадат низ нос секој денар што го дале за тебе. Па ако не сакале да го дадат неморало да те створат. Обврска на секој родител коа више го створил тоа дете е и да го изгледа, меѓутоа родителот ке биде гледан ако заслужил. Мој близок пријател требаше да полага некој тест англиски кој се плакаше околу 150 долари и да со тоа да добие стипендија за студирање во Америка. Професорката беше сигурна дека детето може да го стори тоа со многу високи поени. Ја викнаа мајка му да и кажат и таа рече немам јас пари за него треба кума да бидам: Ало бре кое дете ти е побитно тоа што си го родил или некое што утре нема ни да те знае. Помина време детето си снајде само у животот без ничија помош. Останаа неговите без работа при тоа трошеа превише и не мислеа дека еден ден ке дојдат до тоа дереџе. И тогаш им текна да зборат дека се заборавени од син му, дека не ги гледа, дека не им носи пари. А на која стока да и носи пари. На таа што и е побитен некој друг од него. Епа нека си одат сега кај него. Затоа не наседнувајте на приказните на старите дека се напуштени од своите деца и не се грижат за него. Никој не е суров до толку без причина да те напушти и со некое куче од улица да се понаша поубаво од тебе. Има сигурно дебела причина за тоа понашање.

Сите постари (роднини,познати,непознати) од мене ги почитувам зашто искуството а понекогаш и знаењето што го имаат се бесценети . А секако и ако од постарите не научиш нешто или не ти остават во аманет нешто,тешко дека ке ти биде лесно во иднина.

Тоа што Лет3 претпоставувам и другите сакаат да го кажат е дека почитта е по заслуга. Јас по дифолт имам некоја почит спрема постарите да речеме делумно поради култура, делумно поради животното искуство што го имаат, но тоа е се. За некоја подлабока почит како и сите други и они би требало да го заслужат тоа.

П.С Немој да бараш реципроцитет на ова поле иако реално би требало да го има сепак тоа од поединецот зависи.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom