Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
... и не му вели „ти забранувам„, ниту го попречува на било кој друг начин, оти само така Бог не ја принудува Адамовата слободна волја, туку Бог на Адама му остава самиот да одбере од веќе одобреното и од веќе забранетото дрво
A oти госпо после му вели ТИ ЗАБРАНИВ за истата работа?

Ај и обратно: зашто Бог не му забранил на Адама пред гревот?
Му забранил бе Мики, види, спрема Госпо, неговото НЕ ЈАДИ , значи ТИ ЗАБРАНИВ, зато и му вели на Адама
“...и вкуси од дрвото, од кое ти забранив и реков: не јади од него....“
према господ, на Адам му било забрането да јаде од дрвото. Госпо своето НЕ ЈАДИ го смета за ЗАБРАНА.
Ти велиш, не е така.

Ааааа, значи, сега го знаеш и начинот на Божјото расудување...
само читам бе Мики, многу е опасно да толкуваш шо сакал Бог да каже, од грешки во толкувања и преводи, цели нови религии настанувале, значи еве јасно шо вели госпо

“и вкуси од дрвото, од кое ти забранив и реков: не јади од него....“

така пиши. забранив - не јади
Ти велиш дека господ не забранил на Адам да јаде.

многу е опасно да толкуваш шо сакал Бог да каже,.

Се согласувам, а самиот велиш, цитирам:

„...Госпо своето НЕ ЈАДИ го смета за ЗАБРАНА...„

Да, опасно е да се завзема местото Божјо...[DOUBLEPOST=1417556606][/DOUBLEPOST]
така пиши. забранив - не јади

Не, туку прво му вели на Адама: од „ова„ јади, а од „ова„ не јади. Последицата е укажана.
Зборот „забрана„ доаѓа после сторениот грев, откако Адам згреши и не се покаја.[DOUBLEPOST=1417556933][/DOUBLEPOST]
само читам бе Мики,

И ја‘ исто: „само читам„ и не можам да видам како Бог му забранува на Адама, освен што го советува.

Последно уредено:
T]

Не, туку прво му вели на Адама: од „ова„ јади, а од „ова„ не јади. Последицата е укажана.
Зборот „забрана„ доаѓа после сторениот грев, откако Адам згреши и не се покаја.
Е то е финтата шо велам госпо му ја смести на Адам. дури од ко направил нешто за кое ниту знаел што господ му вели “ЕЕЕ ТО БЕШЕ ЗАБРАНА, сега ти и тввоите потомци сите ради тоа ќе страдате. Тое мики многу подло и нефер.
Господ го казнил Адам за нешто што направил а не беше забрането да се прави.
То е Стаљинистички метод на чистки на непожелни кадри.[DOUBLEPOST=1417557130][/DOUBLEPOST]
И ја‘ исто: „само читам„ и не можам да видам како Бог му забранува на Адама, освен што го советува.
Значи Адам (и сите ние) е казнет оти сторил нешто што не му беше забрането да го стори??

"Of every tree of the garden you may freely eat; "but of the tree of the knowledge of good and evil you shall not eat, for in the day that you eat of it you shall surely die."

Дали е ова точен цитат од тој дел или не.

Еве го одговорот:

http://forum.kajgana.com/threads/Дискусија-за-Атеистите-Исламот-Христијанстовото-и-останати-убедувања.71895/page-153#post-6980443[DOUBLEPOST=1417557253][/DOUBLEPOST]
Господ го казнил Адам за нешто што направил а не беше забрането да се прави.

Одиме пак од почеток: „...Си беше еднаш...„.[DOUBLEPOST=1417557414][/DOUBLEPOST]
Значи Адам (и сите ние) е казнет оти сторил нешто што не му беше забрането да го стори??

Адам е казнет за „нешто„ (за гревот) што го сторил, а кое „нешто„ можел и да не го стори, оти веќе го имал укажувањето Божјо за последицата од можниот чин, а веќе имал и поинаква можност; да го стори она кое од Бога му било веќе допуштено, за Адамово добро.

Последно уредено:
Одиме пак од почеток: „...Си беше еднаш...„.

Ајмо од почеток Мики, немаш поим како ми е забавно вака да те гледам заплеткан, значи ако господ нешо ЗАПОВЕДА тоа дали го сметаш за забрана, пример:

И му заповеда Господ Бог на човекот, велејќи: „Од секое дрво во градината
можеш да јадеш,
17 освен од дрвото за познавање на доброто и на злото; од него не јади

Значи прво по време иди ЗАПОВЕД па после иди да не јаде од дрвото на познавањето
Ај вака кажи према твое мислење дали божја заповед да не се јаде нешто е забрана или не?[DOUBLEPOST=1417557733][/DOUBLEPOST]
Адам е казнет за „нешто„ (за гревот) што го сторил, а кое „нешто„ можел и да не го стори, оти веќе го имал укажувањето Божјо за последицата од можниот чин, а веќе имал и поинаква можност; да го стори она кое од Бога му било веќе допуштено, за Адамово добро.

Но не му беше забрането, само посоветуван е , а како последица на неслушање на совет беше дека тој ден ќе умри а не дека ќе биде избркан од рајот, и сите негови потомци ќе страдаат со векови и милениуми.
Забранна испаѓа совет казната се преименува... да знаеше Адам која ќе биде вистинската казна, можда ќе послушаше ( :D Мики немаш појма каков осмех ми прави ова дискусија)..
совет мики ако не послушаш сам ќе бидеш казнет али ако некој ти рече “Не парј ова оти ЈАС ќе те казнам“ то е забрана, совет е “Не се качвај на скалите ќе се скршат и ќе паднеш“ ти се качваш сам, паѓаш сам, а забрана е “Ако се каќиш на скалите ЈАС ќе те посинам од ќотек“ то е веже друго

Ајмо од почеток Мики,

Да, ајмо од почеток.

Еве еден мој добронамерен совет:
- читај ги стиховите редоследно, оти само така ќе стекнеш осет за опишаниот настан, и,
- читај ги објаснувањата кои ти се веќе дадени и тоа повеќекратно, за да разбереш што е напишано во стиховите.

Оти, како последица од непочутвањето, ќе се преповторуваш по миљон пати за една и иста работа, ќе скокаш од стих во стих, ќе си правиш типично протестантски „возења„ низ стиховите „напред-назад„ и ќе компилираш некоја своја вистина, се‘ со цел да ја „докажеш„ погрешноста од нечија вера и со цел да го оправдаш своето неверие.[DOUBLEPOST=1417558133][/DOUBLEPOST]
( :D Мики немаш појма каков осмех ми прави ова дискусија)..

Монологот не е дискусија...Признавам, немам појма колку ти е смешно.

Да, ајмо од почеток.

Еве еден мој добронамерен совет:
- читај ги стиховите редоследно, оти само така ќе стекнеш осет за опишаниот настан, и,
- читај ги објаснувањата кои ти се веќе дадени и тоа повеќекратно, за да разбереш што е напишано во стиховите.

Оти, како последица од непочутвањето, ќе се преповторуваш по миљон пати за една и иста работа, ќе скокаш од стих во стих, ќе си правиш типично протестантски „возења„ низ стиховите „напред-назад„ и ќе компилираш некоја своја вистина, се‘ со цел да ја „докажеш„ погрешноста од нечија вера и со цел да го оправдаш своето неверие.
Мики ТИ тоа не го правиш, внимателно прочитај:

И му заповеда Господ Бог на човекот, велејќи: „Од секое дрво во градината
можеш да јадеш,
17 освен од дрвото за познавање на доброто и на злото; од него не јади

Заповед на господ - НЕ ЈАДИ мене ми личи на забрана
а Мики?

Вака редуциран стих, уште појќе ми личи на забрана.
А? :icon_lol:

Е ајде сега, види што ти пишам пред малку:
Е прошири го Мики да се види дека господ не му заповедал на Адам да не јади од дрвото, јас ќе го прочитам и така редуциран или проширен[DOUBLEPOST=1417558512][/DOUBLEPOST]
Е ајде сега, види што ти пишав пред малку:
Према тебе Мики госпо и му дозволил на Адама, еве шо вели Библијата
јади

И му заповеда Господ Бог на човекот

А види што чини Бог: Бог заповеда, не забранува.

Е ми сега, што прајме? Пак ќе ми речеш дека Бог „мислел„ оти нејадењето било забрана, кога стихов вели дека е заповед?
А? :icon_lol:

Да те потсетам на твој пост:
„....Пошто ти и госпо имате две различни поимања на работите, према госпо тој ко кажа НЕ ЈАДИ од тоа и тоа значи и ЗАБРАНА пошто за истата работа му вели на Адам, ТИ ЗАБРАНИВ....„.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom