Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Полека, кочи: забора‘и да кажиш дека и очите им биле затворени, ама откако к‘снале, им се отвориле...
то башка ко ќе дојдеме на тема војаерство на дедо боже, сега да расчистиме дали госпо забранил нешто на Адам или не

и сега према тебе тоа НЕ ЈАДИ не е забрана?

„Не јади„ е добронамерен совет, за чија непослушност Адам си ја навлекол претходно укажаната последица.

Ако некој ме советува а јас пак го одберам погрешното, каде е тогаш забраната? Ако погрешното ми било забрането, јас не би имал пристап до него.

Јас сеуште не можам да го прочитам зборот „ти забранувам„ во стиховите во кои Бог им нуди избор и им укажува на последици, а ти, за да испанеш прав, ги скокаш наведените два стихови и се фаќаш за стихови кои се кажани откако Адам и Ева ја оплескаа работата...

Ај пополека ќе ти објаснам,
Адам и Ева не знаеле што е добро а што зло пред да каснат плод од дрвото, немале престава ниту разликувале добро од зло, и кога ја послушале змијата и кога не го послушале бог - тие не знаеле дали прават добро или зло поштиоо не биуле свесни дека такво нешто постои, дури од како ја послушале змијата ио каснале од плодот станале свесни за добро и зло. Бесмртноста е добра за оној кој знае што е добро, за оној кој не знае - не му значи ништо “ќе умриш“ пошто не знае дека тоа е зло, “ќе живееш вечно“ не знае дека е тоа добро, “слушај го господ оти тоа е добро“ от кај да знае дека е добро.
Госоп неправедно и неферски ги осудил и Адам и Ева, разбирам, се случи тоа во афектм, во момент на бес па дури и страв кај госпо дека луѓето же станат како него, али мислам и дека претера па казни сите поколенија на луѓе ради негов пропуст, што е веќе претерано....
Одговорив дека ЗНАЕЛЕ што е зло ама го немале вкусено (доживеано на своја кожа). Со тоа што општеле со Бога преку Божјата Благодат (ако воопшто знаете што е тоа) биле БОГОВИ по БЛАГОДАТ (како што наведува и светиот апостол Павле за оние кои поверувале во Христа се крстиле а со тоа станале повторно сопричесници на Божјата Благодат преку Светиот Дух). Затоа како такви знаеле што е добро и зло ама не знаеле како е да се живее надвор од таа благодат. Епа дознале...затоа и умреле ДУХОВНО.

„Не јади„ е доборнамерен совет, за чија непослушност Адам си ја навлекол претходно укажаната последица.

Ако некој ме советува а јас пак го одберам погрешното, каде е тогаш забраната? Ако погрешното ми било забрането, јас не би имал пристап до него.

Јас сеуште не можам да го прочитам зборот „ти забранувам„ во стоховите во кои Биг им нуди избор и укажува на последици, а ти, за да испанеш прав, ги скокаш наведените дба стихови и се фаќаш за ситхови кои се кажаи откако Адам и Ева ј аоплескаа работата...
Секој “добронамерен совет“ со претња на казна е забрана. Што друго е забрана, “Не паркирај тука оти ќе ти крене колата пајакот“ то у ствари не е забрана али ако паркираш ќе бидеш казнет, “Не кради, оти ќе одиш затвоир“ е у ствари добронамерен совет кој ако не го послушаш ќе бидеш казнет, кажи шо е забрана, ете дај ми пример према тебе што е забрана, баш ме интересира разликата меѓу забрана и добронамерен совет

Јас сеуште не можам да го прочитам зборот „ти забранувам„ во стиховите во кои Бог им нуди избор и им укажува на последици
11 И Бог рече: „Кој ти кажа дека си гол? Да не си јал од она дрво, од кое ти забранив да јадеш?
Битие 3

Па потоа му рече на Адам: „Бидејќи ја послуша жената твоја и вкуси од дрвото, од кое ти забранив и реков: не јади од него....
Битие 3
:pos::pos::pos:

Секој “добронамерен совет“ со претња на казна е забрана.

Со други зборови кажано: „..Јас сум си во раво, ми е гајле кој што ќе ми рече...„.

Секој “добронамерен совет“ со претња на казна е забрана. Што друго е забрана, “Не паркирај тука оти ќе ти крене колата пајакот“ то у ствари не е забрана али ако паркираш ќе бидеш казнет, “Не кради, оти ќе одиш затвоир“ е у ствари добронамерен совет кој ако не го послушаш ќе бидеш казнет, кажи шо е забрана, ете дај ми пример према тебе што е забрана, баш ме интересира разликата меѓу забрана и добронамерен совет
Не е точно. Ако си женет тогаш која е причината да им биде забрането на другите да општат со жена ти? (пример нели).

Одговорив дека ЗНАЕЛЕ што е зло ама го немале вкусено (доживеано на своја кожа). Со тоа што општеле со Бога преку Божјата Благодат (ако воопшто знаете што е тоа) биле БОГОВИ по БЛАГОДАТ (како што наведува и светиот апостол Павле за оние кои поверувале во Христа се крстиле а со тоа станале повторно сопричесници на Божјата Благодат преку Светиот Дух). Затоа како такви знаеле што е добро и зло ама не знаеле како е да се живее надвор од таа благодат. Епа дознале...затоа и умреле ДУХОВНО.
жити се, купи си бибилја, полесно ќе дисктираме, вака треба да ти ја цитирам дел по дел
Значи ОТКАКО касна од плодот госпо рече:

И Господ Бог рече: „Ете, Адам стана како еден од Нас, знаејќи што е добро и што е зло[DOUBLEPOST=1417553251][/DOUBLEPOST]
Не е точно. Ако си женет тогаш која е причината да им биде забрането на другите да општат со жена ти? (пример нели).
тоа е самјо добронамерен совет, а не забрана
дај некоја стварно забрана која е само забрана а не совет

баш ме интересира разликата меѓу забрана

1. Не убивај!
2. Не кради!
3. Не прави прељуба!
4. Не сведочи лажно!.
5. Не посакувај ништо што е туѓо!

1. Не убивај!
2. Не кради!
3. Не прави прељуба!
4. Не сведочи лажно!.
5. Не посакувај ништо што е туѓо.
тоа се само совети, луѓето и понатаму убиваат , крадат прељубуваат, тоа е само совет кој ако не го исполниш ќе бидеш казнет, ми треба пример за ЗАБРАНА нешто што не смее никако да се направи[DOUBLEPOST=1417553519][/DOUBLEPOST]
1. Возљуби Го својот Бог.
2. Возљуби го ближниот како себе си.
тоа се само совети кои многумина не го почитуваат, дај ми класична забрана каде нема мрдање или неисполнување

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom