Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
И јас очекувам послушност од компјутеров, ама понекогаш се појавува вирус и го "убедува" да стори нешто друго. Дали компјутерот знаел што треба да стори пред да се појави вирусот? Дали вината за тоа е во комјутерот, вирусот или тој што го создал вирусот?
Адам и Ева биле СОВРШЕНИ (трет пат!).

Не е убаво да се вреѓа, ама разбирам кога се нема контрааргументи следува навреда. Одговорив, ти ми одговори? Стана Бог ЧОВЕКОТ? (додадено) Борците нна ИСИС не се СОВРШЕНИ!!!
Ова ти најде да ми го кажеш? Што ме ословуваш со секташ? Што летоска постираше линкови дека кабалистите тргувале со дрога? Што ми порачуваше дека поради такви како нас, поповите благословувале калашњикови?!:tapp:[DOUBLEPOST=1417548680][/DOUBLEPOST]
Адам и Ева биле СОВРШЕНИ (трет пат!).
Ако биле совршени, како може да згрешат?

Ако Адам госметаш за човек, ако настанот го сметаш за историски и ако реакцијата на Бог ја сметаш како казна, тогаш не, тоа е апсурден, буквален и екстремно глуп начин да се толкува. Секој што го толкува ова буквално е или глуп или луд.
Тоа што и дете може да свати е тоа што веќе предходно ти го нагласив - дека знаењето што треба да сториш, не е репер за тоа дали истото е добро или лошо!
Еве ти конкретен пример - Борците на ИСИС во Ирак и Сирија, знаат дека треба да сечат глави на неверници, квиз прашање за тебе - дали тие сметаат дека тоа е лошо?
Многу си конфузен и непотребно исфрустриран.
Ти правам ли вака во однос на телемата? Верувај си, знај си како сакаш. Поштувам! Без разлика што не е Вистина за мене.
Доколку искрено те интересира Христијанската, конкретно православна догматика, за да знаеш треба да СОСЛУШАШ.
Елементарен услов за дијалог!

Ова ти најде да ми го кажеш? Што ме ословуваш со секташ? Што летоска постираше линкови дека кабалистите тргувале со дрога? Што ми порачуваше дека поради такви како нас, поповите благословувале калашњикови?!:tapp:...
Ако биле совршени, како може да згрешат?
Тоа што сте секта на кабализмот не е навреда. Тоа што тргувале со дрога се факти (гуглај слободно по твоја ВОЉА), а за последното одговорот е ИМАЛЕ ИЗБОР. Изборот е да бидат совршени и вечни ВО БОГА или да бидат непослушни и смртни во ГРЕВОТ! Изборот и последиците го знаеме сите. Не одговори на прашањата. Сметаш дека човекот стана бог со вкусување?

Многу си конфузен и непотребно исфрустриран.
Ти правам ли вака во однос на телемата? Верувај си, знај си како сакаш. Поштувам! Без разлика што не е Вистина за мене.
Доколку искрено те интересира Христијанската, конкретно православна догматика, за да знаеш треба да СОСЛУШАШ.
Елементарен услов за дијалог!
А зошто мислиш дека тебе нешто ти правам? Темава и форумов е за дискутурање, и тоа за дискутирање од општ карактер не само од христијанска перспектива.
Никој не те приморува да дискутираш.

Бог како семоќно Битие можел едноставно да им го направи дрвото недостапно, и немало да посегнат!

Види стварно: Бог можел да стави мрежа околу дрвото и така Адам и Ева само би рипале и скокале околу дрвото, но не би можеле и да к‘снат а со тоа и не би сториле грев.

На ниво од шпекулација, и тоа е можно, но Творецот не сметал на физичка пречка и забрана за пристап кон дрвото, туку сметал на слободната војла и разум, кои Он им ги всадил на првите луѓе во облик од „образ Божји„, и без Негова присила врз веќе дадените атрибути.

Ама не, заборавив: „...слободната волја не е аргумент...„.

А зошто мислиш дека тебе нешто ти правам? Темава и форумов е за дискутурање, и тоа за дискутирање од општ карактер не само од христијанска перспектива.
Никој не те приморува да дискутираш.
Да, дискутирам а други навредуваат. Не е битно, сменивте тема уште еднаш што ја докажува вашата компетентност на темава.

Непосредна забрана за нејадење од забранетото дрво (на познанието за доброто и злото) не е од Бога дадена, оти Он можел да им забрани и на друг начин, што значи, тоа јадење им било дозволено, како потенцијална можност (за избор), но со однапред укажана (смртна) последица од таквиот избор.
Дали Адам и Ева знаеле дека смрта не е добра?
кога бирале, имале ли поим што е тоа добро а што не?

Види стварно: Бог можел да стави мрежа околу дрвото и така Адам и Ева само би рипале и скокале околу дрвото, но не би можеле и да к‘снат а со тоа и не би сториле грев.

На ниво од шпекулација, и тоа е можно, но Творецот не сметал на физичка пречка и забрана за пристап кон дрвото, туку сметал на слободната војла и разум, кои Он им ги всадил на првите луѓе во облик од „образ Божји„, и без Негова присила врз веќе дадените атрибути.

Бог знаел дека ке згрешат. Затоа и од создавањето постои план за спасение на светот преку исуса Христа!!!

Тоа што сте секта на кабализмот не е навреда. Тоа што тргувале со дрога се факти (гуглај слободно по твоја ВОЉА),
Не е навреда, лага е и клевета. Тоа што ти го правиш е исто како јас да ти постирам линк од српскиот патријарх Качеванда или како и да се викаше.... што го снимија како има секс со тинејџер и да ти речам - еве, ова е православието, провери гуглај.
Изборот е да бидат совршени и вечни ВО БОГА или да бидат непослушни и смртни во ГРЕВОТ! Изборот и последиците го знаеме сите. Не одговори на прашањата. Сметаш дека човекот стана бог со вкусување?
Првин тврдиш дека биле совршени, ти поставувам прашање како може да се совршени ако згрешиле....ми го вртиш муабетот за некаков си избор....да биле совршени. И плус на тоа се, јас не сум одговарал? Што е за тебе Бог? Како ти го замислуваш Бог и човекот како бог?[DOUBLEPOST=1417549711][/DOUBLEPOST]
Точно! Не е аргумент, бидејќи таа е само можност да бираш од опциите што ти се достапни, можеш да имаш слободна волја да одбереш ртри а можеш да имаш слободна волја да одбереш и милион опции.

Дали Адам и Ева знаеле дека смрта не е добра?
кога бирале, имале ли поим што е тоа добро а што не?
Знаеле!
Не е навреда, лага е и клевета. Тоа што ти го правиш е исто како јас да ти постирам линк од српскиот патријарх Качеванда или како и да се викаше.... што го снимија како има секс со тинејџер и да ти речам - еве, ова е православието, провери гуглај.

Првин тврдиш дека биле совршени, ти поставувам прашање како може да се совршени ако згрешиле....ми го вртиш муабетот за некаков си избор....да биле совршени. И плус на тоа се, јас не сум одговарал? Што е за тебе Бог? Како ти го замислуваш Бог и човекот како бог?[DOUBLEPOST=1417549711][/DOUBLEPOST]
Точно! Не е аргумент, бидејќи таа е само можност да бираш од опциите што ти се достапни, можеш да имаш слободна волја да одбереш ртри а можеш да имаш слободна волја да одбереш и милион опции.
Совршени биле до моментот кога згрешиле. Внуците мои од предшколска до сега горазбраа тој дел, тој што врти муабети си ти и тебе подобните, кога немаат аргументи. Види погоре!

Бог знаел дека ке згрешат. Затоа и од создавањето постои план за спасение на светот преку исуса Христа!!!
Ова па е уште поапсурдно! Со знаење им допуштил да згрешат, за потоа сите генерации од нив наваму да се сметаат за грешни, да бараат прошка, да се искупуваат.....[DOUBLEPOST=1417549891][/DOUBLEPOST]
Совршени биле до моментот кога згрешиле. Внуците мои од предшколска до сега горазбраа тој дел, тој што врти муабети си ти и тебе подобните, кога немаат аргументи. Види погоре!
Совршенствово со прекидач? Он и Оф?

Дека „...не е аргумент..„ тоа е само твој став. Дека слободната волја постои и делува, тоа е појќе од јасно.
Дека слободната волја може да одбере миљон можности, тоа е твој став, не е Господов. Кај Бога, или си со Бога или си против Бога.

Без Бога, можностите навистина се отворени, но тоа е само една и иста можност, во огромен број варијации и со една и иста последица за сите варијации.

Имаш ли ти воопшто библија дома? не се праи на спирос, дури од кога каснале од плодот спознале што е добро а што не, додека не каснеле оделе тасма голи наоколу и не им беше гајле шо на Адам мандалато му се клати среде рајска градина а на Еда дундата и се луфтира отворена на рајските ливади, дури од ко изеле од плодот, сфатиле дека има добро и недобро.

Ова па е уште поапсурдно! Со знаење им допуштил да згрешат, за потоа сите генерации од нив наваму да се сметаат за грешни, да бараат прошка, да се искупуваат.....[DOUBLEPOST=1417549891][/DOUBLEPOST]
Совршенствово со прекидач? Он и Оф?
Тоа е последицата на нивниот избор (на Адам и Ева) а изборот на Бога е да ги откупи. Не е совршенството со он- оф и затоа е и многу тешко да се достигне. Зарем сметаш дека си достигнала совршенство без да се искупиш и покаеш во Христа?[DOUBLEPOST=1417550288][/DOUBLEPOST]
Имаш ли ти воопшто библија дома? не се праи на спирос, дури од кога каснале од плодот спознале што е добро а што не, додека не каснеле оделе тасма голи наоколу и не им беше гајле шо на Адам мандалато му се клати среде рајска градина а на Еда дундата и се луфтира отворена на рајските ливади, дури од ко изеле од плодот, сфатиле дека има добро и недобро.
Младичу (или млада дамо) објаснето е погоре. Немој да тролаш, такви се правилата на форумов, нали?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom