Заби и сѐ во врска со забите

• Креатор на темата Креатор на темата isabelle
  • Време на започнување Време на започнување
Завчера вадев заб ептен комплициран. Веќе времиња гној да бери и отворени каналчиња покриен со памуче да не влегва храна со живец изваден ( за да пробаме да го спасиме као демек) арно ама и покрај апчиња и се само се повторуваше гнојчето.

Завчера го извадив со 2 анестезии осеќав се поради гнојот па пошто беше коренче мораше да го скрши на две па дел по дел да го вади, буквално умрев на столица и секој пат при обид за вадење пошто имам ненормално големи свиткани и дебели корени кога ќе го гибнеше гнојот умирав. Ете веќе 2 ден уште имам силни болки па почнав да пијам Амоксиклав како антибиотик зато што подпотеков и демек ако има гној уште и кетонал пошто само кетоналот ми го смирва 5-6 часа, но ми излезе друг проблем сега пред некој саат ми се појавија афти па барам помош ваша затоа што умирам од болки ако има некој совет слободно кажете.

Последно уредено:
чај од жалфија, онакво милениумско плаво?

Завчера вадев заб ептен комплициран. Веќе времиња гној да бери и отворени каналчиња покриен со памуче да не влегва храна со живец изваден ( за да пробаме да го спасиме као демек) арно ама и покрај апчиња и се само се повторуваше гнојчето.

Завчера го извадив со 2 анестезии осеќав се поради гнојот па пошто беше коренче мораше да го скрши на две па дел по дел да го вади, буквално умрев на столица и секој пат при обид за вадење пошто имам ненормално големи свиткани и дебели корени кога ќе го гибнеше гнојот умирав. Ете веќе 2 ден уште имам силни болки па почнав да пијам Амоксиклав како антибиотик зато што подпотеков и демек ако има гној уште и кетонал пошто само кетоналот ми го смирва 5-6 часа, но ми излезе друг проблем сега пред некој саат ми се појавија афти па барам помош ваша затоа што умирам од болки ако има некој совет слободно кажете.
Продолжи со антибиотикот, допиј го цел. Ќе ти помогне за гнојот. Со кетоналот не претерувај, не се пијат тие на секои 5-6 часа. Знам оти боли, ама пробај што поретко да ги пиеш. За афтите пишале погоре, чај од жалфија или од камилица. Само не жабуркај, пошто пресно ти е ваден забот, да не искомплицираш уште толку.

Антибиотик се пие превентивно пред таква интервенција со инфекција како што си имал ти баш за да не се случи тоа што ти се случило. За жал многу стоматолози не кажуваат ама ако ги прашаш дали да земам антибиотик однапред превентивно (треба неколку часа пред вадењето) повеќето ќе ти речат земи.

Можно е и да ти воспалило местото каде е ваден забот и тогаш мораш под итно да одиш да ти го зачистат инаку ќе умреш од болка :).

Продолжи со антибиотикот, допиј го цел. Ќе ти помогне за гнојот. Со кетоналот не претерувај, не се пијат тие на секои 5-6 часа. Знам оти боли, ама пробај што поретко да ги пиеш. За афтите пишале погоре, чај од жалфија или од камилица. Само не жабуркај, пошто пресно ти е ваден забот, да не искомплицираш уште толку.
Aко пијам аналгин ќе ме држи само еден сат неполн и пак почнува да боли, денес додуша намалена е болакта а и отокот ама пак боли силно не како вчера али боли.

Антибиотик се пие превентивно пред таква интервенција со инфекција како што си имал ти баш за да не се случи тоа што ти се случило. За жал многу стоматолози не кажуваат ама ако ги прашаш дали да земам антибиотик однапред превентивно (треба неколку часа пред вадењето) повеќето ќе ти речат земи.

Можно е и да ти воспалило местото каде е ваден забот и тогаш мораш под итно да одиш да ти го зачистат инаку ќе умреш од болка :).
Во право си, требало али ете се случи. Сега не осеќам ќесичка или слично, можда многу чекав после вадењето одма антибиотик требало ама јас од инает дуро вчера вечер ги почнав као демек да не се трујам со апчиња оти цела недела аналгин/кетонал и сеа антибиотик али ете нема галје оток е малце намален и болката не е иста како некни кога болеше само непцето, сега осеќам дека боли раната али затворена е, не крвари а и понаква болка е од некни/вчера.

Ако го гибнам местото кај образот со прст не боли воопшто :)

lwn-59a.jpg
вакво се клава на афти

дали боли многу ваќање на 8ца?
Jas do sega 2 imam izvadeno i ne bese nisto strasno. Zavisi sepak do zabolekarot i do kakvi ti se zabite. Bliski moi imaa frki pri vadenje, ama kaj mene se lesno pomina.

дали боли многу ваќање на 8ца?

Ако мислиш на моментот на екстракција, нема болка бидејќи се користи анестезија..Тежината на интервенцијата зависи од положбата на забот во алвеоларната коска, а од самата тежина зависи колкава ќе биде болката постекстракционо кога минува дејството на анестетикот

Дали имал некој искуство со вадење на нерв? Треба да почне докторот од наредно одење да ми го вади, па ме интересира како оди тоа во кратки црти ?

Како што знам става еден лек за умртвување, и по неколку дена го вади нервот, со анестезија.

Дали имал некој искуство со вадење на нерв? Треба да почне докторот од наредно одење да ми го вади, па ме интересира како оди тоа во кратки црти ?
Ако е еднокорен заб при посетата ќе ти го извади и ќе ти стави лек за смирување неколку дена, ако е повеќекорен ќе ти стави лек за умртвување на нервот и по 10 дена пломба ако е се во ред. Во никој случај нема да осетиш болка, се работи со лок анест. Не се плаши

А преку ренгенска снимка може да види дали е инфициран ?

П.С: Нека биде она среќна ако го спаси, зашо и реков не дојдов да го вадам, сакам да го спасиш, ако не, нека му ја мисли.[DOUBLEPOST=1415541089][/DOUBLEPOST]

Абе види, глупачата според мене, последнио пат коа го затвори, погреши зашто он тогаш сите канали беа отворени и ќе истечешше гнојот а она го затвори и он се надува, сеа малце ми опаѓа, ти кажав сосем малце иам оток и тоа торбичката.
Ако ми спадне откот скроз ќе може да се пломбира нели?
Дечко, тоа што ти си го довел забот до гноење не ти е крива докторката, знаеш колку фази поминува додека почне да гнои? Тоа не се случува одненадеж. Сам си си крив

Ако е еднокорен заб при посетата ќе ти го извади и ќе ти стави лек за смирување неколку дена, ако е повеќекорен ќе ти стави лек за умртвување на нервот и по 10 дена пломба ако е се во ред. Во никој случај нема да осетиш болка, се работи со лок анест. Не се плаши

За 7-ца горе десно се работи. Бев денеска, ми бушеше нешто во забот, па ми стави нешто тврдо, го осеќам со јазикот, највероатно е тоа ти што го спомна. Ми рече да дојдам за 9-10 дена, па ќе продолжиме тогаш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom