Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Туку какви се резултатите од твоето верување?
И дали е исто учење со верување?
Јас сеуште не сум слушнал телемит да направил било што слично на ова:

Man with ‘strong Christian beliefs’ nearly decapitates son of Oklahoma state trooper in grisly murder: cops

Isaiah Marin, 21, called 911 and said, 'I murdered someone,' before being caught Wednesday afternoon, covered in blood and still armed with a large blade, on a Stillwater, Okla., street. The victim, 19-year-old Jacob Crockett, was a friend of his alleged killer and his 'head was mostly severed from his body,' police said. The pair had argued previously over the victim's practicing witchcraft.
stillwater31n-3-web.jpg

Marin had “strong” religious beliefs and was watching videos on YouTube “related to his Christian beliefs and the Book of Matthew” before the murder, according to an affidavit obtained by the Daily News. The documents also alleged that the pair had previous arguments because Marin disagreed with Crockett practicing witchcraft.

Link

Ете и стариот завет е еврејски фолклор. Се како што глаголав јас пред 2-3 години, тоа се работи. Што се друго не чини според православието, освен самото православие? Се е кривоверство, фолклор и митови?

Одлично, немам против:)

За православната догматика црпам од секаде информации... и не сум воопшто воодушевен од тој начин на размислување и животарење денес.

Нешто си ги измешал лончињата у главата. Јас не постирам клевети за тебе дека си монструм, убиец, корисник на дроги и слично, ти го правиш тоа!
Каде напишав такво нешто за тебе.
Пак клевета.[DOUBLEPOST=1416644743][/DOUBLEPOST]
Ако таблоидите за тебе се меродавен извор на информации и аргументи, оди фрли се во вардар уште сега. :tapp: Колку треба да си ограничен, за овие бљувотини и дебилштини да ги сметаш за вистина?!
Ајде сега право во Вардар.[DOUBLEPOST=1416645645][/DOUBLEPOST]
Ама анализа на зборот,свака ти част.Уште некој да ти поверува.Не си само ти ,ги има повеќе како тебе,да не ги именувам.Некои го анализираат името Зевс и бараат некој македонски корен и го именуваат со Ѕе,други пак Исус го поистоветуваат со Александар Македонски и велат дека Евангелието е лага која ја напишале Евреите-масони,трети кажуваат дека Адам Кадмон всушност бил македонец од Охридско.Псеудонаука,гледам дека и вие сте потпаднале под таквото националистичко влијание,кое нема никаква научна потврда.
Небеса
Одна из версиј состоит в том, что русское слово «небеса» происходит от «не, нет» и «беса, бесов» — буквально место, свободное от зла/демонов.

Источник: http://www.adme.ru/svoboda-kultura/otkuda-poyavilis-slova-431055/ © AdMe.ru
Орфографическиј словарь

небеса небес`а, неб`ес, -`ам и (Божественные силы, высок.) Небес`а, Неб`ес, -`ам
http://poiskslov.com/word/небеса/
Этимологија слова "небеса"
Оказываетсја, русское слово «небеса» происходит от «не, нет» и «беса, бесов» — буквально место, свободное от зла/демонов.
http://ljrate.ru/post/5637/263908

Последно уредено:
Ондак како се објаснуваат пореметувањата на орбитофронтален кортекст, слаба контрола над мисли како кај параноидните шизофреничари и други болести поврзани со „одлуките на душата“? Како ги објаснуваш пореметувањата кои се директно поврзани со самата особа и сите други кои не се поврзани со перцепцијата туку со природата на самата личност и нејзините ставови, а можат да бидат објаснати со лоцирање на центрите во мозокот кои се „расипани“?
Има илјадници болести на мозокот кои доведуваат до пореметување на аспектите кои според тие верувања се својствени за душата и вклучуваат морални вредности, темпераментни карактеристики и способност за расудување.
По таа аналогија, зошто е потребна душа како објаснување за да постојат тие аспекти кои до сега одлично можат да бидат објаснати преку мозокот?

Не разбирам баш добро со што всушност не се согласуваш.
Не тврдев дека болестите и оштетувањата на мозокот и сетилата не доведуваат до промена на однесувањето. Само сметам дека пологично е (не тврдам) да се претпостави дека душата одлучува не врз основа на некакви акумулирани знаења во неа самата туку врз основа на нејзините Склоности (тоа според мене би била суштината на душата) и информациите што ги добива од мозокот и сетилата. Ако, на пример, јас имам склоност да мразам некаква особина и ако сетилата ме лажат дека некој ја има таа особина јас ќе го мразам иако тој ја нема таа особина. А сетилата лажат или ако се повредени или ако не се сосема адекватни на ситуацијата или квалитетни.
А на прашањето зошто е потребна душата во тој концепт одговорот е мислам очигледен - кој одлучува ако нема кој да одлучува?

Ајде сега право во Вардар.[DOUBLEPOST=1416645645][/DOUBLEPOST]
Небеса
Одна из версиј состоит в том, что русское слово «небеса» происходит от «не, нет» и «беса, бесов» — буквально место, свободное от зла/демонов.

Источник: http://www.adme.ru/svoboda-kultura/otkuda-poyavilis-slova-431055/ © AdMe.ru
Орфографическиј словарь

небеса небес`а, неб`ес, -`ам и (Божественные силы, высок.) Небес`а, Неб`ес, -`ам
http://poiskslov.com/word/небеса/
Этимологија слова "небеса"
Оказываетсја, русское слово «небеса» происходит от «не, нет» и «беса, бесов» — буквально место, свободное от зла/демонов.
http://ljrate.ru/post/5637/263908
Јас не признавам етимологија која го користи рускиот јазик,за да си ги објасни своите ставови на верување.Најмеродавно е толкувањето на зборовите кои во својата суштина имаат нумеричка вредност.Хебрејски,Грчки,Латински,доколку во овие јазици го најдеш истото толкување на зборот Небеса тогаш во ред,инаку се друго е само игра на зборови и совпаѓање на зборови со различно значење. П.С.Во линковите што си ги навел,нигде не се среќава бес(ѓавол),во поимот Небеса.:(

Ајде сега право во Вардар.
Ни вардар ни амазон тебе не те пере. Неспособен си да направиш разлика од ѓубре пласирано во таблоид кое нема никаква врска со вистината со вест која може да се провери и потврди. Или пак можеш, но сепак го правиш тоа затоа што си подло и лицемерно човече. Овој христијанин убил човек затоа што тој човек верувал и живеел поинаку од него. Едниот слчучај е вест, другиот е клевета и лага која неможе да се потврди и докаже.

Не разбирам баш добро со што всушност не се согласуваш.
Не тврдев дека болестите и оштетувањата на мозокот и сетилата не доведуваат до промена на однесувањето. Само сметам дека пологично е (не тврдам) да се претпостави дека душата одлучува не врз основа на некакви акумулирани знаења во неа самата туку врз основа на нејзините Склоности (тоа според мене би била суштината на душата) и информациите што ги добива од мозокот и сетилата. Ако, на пример, јас имам склоност да мразам некаква особина и ако сетилата ме лажат дека некој ја има таа особина јас ќе го мразам иако тој ја нема таа особина. А сетилата лажат или ако се повредени или ако не се сосема адекватни на ситуацијата или квалитетни.
А на прашањето зошто е потребна душата во тој концепт одговорот е мислам очигледен - кој одлучува ако нема кој да одлучува?
Не си ме разбрал. Јас ти кажувам за болести кои одлучуваат што „душата“ ќе мрази/сака, што душата ќе размислува/верува и што душата ќе одлучува, а не за тоа што ќе перцепира и мисперцепира. Све што ти кажуваш дека се карактеристики на душата, можат да бидат опишани преку центри на мозокот.

Ако ти лоботомирам одредени делови од префронталниот кортекс, ти нема да разликуваш правилно од неправилно, впрочем имаме илјадници психијатриски случаи кои се евидентирани и кои не носат одговорност над своите одлуки не пошто примаат погрешни перцепции што би биле еквивалент на илузија, утврдено е дека они ги примаат и толкуваат дразбите како и секој друг, но тоа што го одлучуваат е несоодветно поради одредени мозочни дисфункционалности.

Ако твојата „душа“ сака нешто и ти чувствуваш љубов и ако ти ја оштетам амигдалата, инсулата и други центри од мозокот ти нема да можеш да чувствуваш љубов.
Тоа што ти го нарекуваш „некој“ кој одлучува може да бидат центри од мозокот, зошто мислиш дека тенденцијата да размислуваш, одлучуваш и да си свесен мора да биде објасната во форма на некој метафизички концепт и нематеријален ентитет како „душа“? Тенденцијата за акција, когниција и носење на одлуки и верувања може комплетно да се објасни како манифестација на илјадници биохемиски реакции.

Ти интуитивно осеќаш дека си ентитет кој вози некое возило, кога ти самиот си мозокот.
Ако те лоботомира некој, нема да има ти. Ако умреш, нема да има евиденција дека постоиш. Ти може тоа да го објаснуваш со ад хокови у стилот на тоа дека душата се отселила или дека кога некој е лоботомиран, неговата душа нема пристап до материјалниот свет, али се додека не можеш да го евидентираш тоа тврдење и да го докажеш постоењето на душа со тоа што ќе најдеш доволно показатели што ќе ти ја потврдат хипотезата, постоењето на душата како феномен е ирелевантно и непотребно за да се објаснат нашите мисли, акции и другите фактори кои не дефинираат како самосвесни битија.

Комплексноста на нашта генетика да не направи сложени биокомпјутери кои работат на база на сложени алгоритми е посоодветно објаснување отколку концептот за душа.
Дури и да има друго објаснување кое сега за сега еве од Х причини не е пронајдено, зошто мислиш дека тоа ќе биде токму дуалистичкиот концепт душа/тело? Може да биде некој хексален систем кој вклучува 6 феномена или 10 различни феномена.

И ако веќе сакаш да го редуцираш феноменот живот на душа, дали ДНК-та содржи душа во нејзе? Зошто постои сè поголема евиденција за создавање на ДНК по вештачки пат, ДНК која ги покажува двете основни карактеристики кои го дефинираат животот, а тоа е конвертирање на енергија и репродуцирање? Дали тој живот е создаден по вештачки пат и последователно заклучокот е дека „душа“ можеш да создадеш по вештачки пат?
Али првенствено мора да ми објасниш, кои се манифестациите кои ја дефинираат душата како постоечки феномен.
Дали тоа е свесноста, животот сам по себе или нешто сасим трето?

П.С.Во линковите што си ги навел,нигде не се среќава бес(ѓавол),во поимот Небеса.:(

Небеса
8
[DOUBLEPOST=1416673125][/DOUBLEPOST]
Јас не признавам етимологија која го користи рускиот јазик,за да си ги објасни своите ставови на верување.Најмеродавно е толкувањето на зборовите кои во својата суштина имаат нумеричка вредност.Хебрејски,Грчки,Латински,доколку во овие јазици го најдеш истото толкување на зборот Небеса тогаш во ред,инаку се друго е само игра на зборови и совпаѓање на зборови со различно значење.
На времето коа ќе се кажеше на Србски беше аутоматски тачно, сега англиски.
На хербејски за небеса од каде тие да знаат за словенски зборови, ако русите не се компетентни за словенски зборови тогаш нема кој. А тоа што ти не ги признаваш руската наука е тоа е веќе твој проблем.[DOUBLEPOST=1416673312][/DOUBLEPOST]
Ни вардар ни амазон тебе не те пере. Неспособен си да направиш разлика од ѓубре пласирано во таблоид кое нема никаква врска со вистината со вест која може да се провери и потврди. Или пак можеш, но сепак го правиш тоа затоа што си подло и лицемерно човече. Овој христијанин убил човек затоа што тој човек верувал и живеел поинаку од него. Едниот слчучај е вест, другиот е клевета и лага која неможе да се потврди и докаже.
Тоа што тебе ти одговара е точно, тоа што не ти одговара е ѓубре. Кага ќе пишеш за некој лицемер, подл... ќе си земеш огледало, и ќе видиш кој е таков.

Последно уредено:
Тоа што тебе ти одговара е точно, тоа што не ти одговара е ѓубре. Кага ќе пишеш за некој лицемер, подл... ќе си земеш огледало, и ќе видиш кој е таков.
Тоа што ти го постираш е клевета - лага, не затоа што мене не ми одговара, туку затоа што нема врска со вистината. Има ли судска пресуда за Гелдоф дека е убиена? Има ли доказ за оргии на гробишта? Има ли доказ за било што од ѓубрето кое го постираше? Нема, а нема затоа што истото тоа ѓубре го напишале лицемери како тебе, луѓе што се служат со ниски удари, лаги и клевети.

Јас сеуште не сум слушнал телемит да направил било што слично на ова:

Link

Затоа пак, телемит може да стори „афирмативен заклучок од негативен пример„.

Да појаснам.

Пред 2-3 г., гледав еден видео-материјал, каде извесен лик од здружението „Маран ата„, држи говор пред своите истомисленици и, за да ја „докаже„ исправноста од својата вера а истовремено да ја„ докаже„ погрешноста од православната, наведува пример од неговото искуство. Имено, ликов влегол во некој од нашите православни храмови, забележал бабичка која пали свеќа па ликов ја прашал бабичката: зашто Вие православните палите свеќи? Бабичкава пак, во сета своја неукост, му одговорила дека пали свеќа „за здравје„ и заради „традиција„!. Ликов, „мудро„ изведува закlучок и вели: еве гледате ли какви се православниве, палат свеќи иако во Библијата свеќите никаде не се споменати.

Последно уредено:
Тоа што ти го постираш е клевета - лага, не затоа што мене не ми одговара, туку затоа што нема врска со вистината. Има ли судска пресуда за Гелдоф дека е убиена? Има ли доказ за оргии на гробишта? Има ли доказ за било што од ѓубрето кое го постираше? Нема, а нема затоа што истото тоа ѓубре го напишале лицемери како тебе, луѓе што се служат со ниски удари, лаги и клевети.
Јасен си бе не труди се. Се што не одговара е ѓубре, лицемерие... се што ти одговара е факт.
Јасен си како селски буквар.

Како и секогаш, немаш промаш во утнување на поентата.

Секако: телемитот никад не греши, ама глеј што прават овие (убијциве) кои се повикуваат на записи од Писмото...особено после гледање „видеа„ на „Ју тјуб„.

Јас имам млади пријатели што палат свеќи за здравје. Исто за здравје скокаат по крстот на водици. Веруваат дека и покрај ниските температури на тој ден не можат да се разболат, а некои од нив веруваат дека ќе бидат здрави цела година.

Не е лошо вие поупатените да им објасните зошто ги прават работите што ги прават. Оти не се еден - двајца, многу се.

Еве мене ме интересира зошто се јаде и се пие на гробишта врз гробот на починатиот. Мене тоа ми е еден од најморбидните обичаи за кои сум слушнал. Што вели црквата за ова? Во библијата нема ништо такво колку ми е познато.

Секако: телемитот никад не греши, ама глеј што прават овие (убијциве) кои се повикуваат на записи од Писмото...особено после гледање „видеа„ на „Ју тјуб„.
Тоа ќе му кажеш да другарти Изгрев, тој ги смета за аргумент информациите од таблоиди, ју тјуб видеа и слично. Ама како што реков, ти секогаш успеваш непогрешливо да ја утнеш поентата.[DOUBLEPOST=1416674816][/DOUBLEPOST]
Јасен си бе не труди се. Се што не одговара е ѓубре, лицемерие... се што ти одговара е факт.
Јасен си како селски буквар.
Јас знам дека тоа е лага, знам од проста причина што сум член на организацијата што е наклеветена! Единствено што не ми одговара се подли луѓе што шират лаги.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom