Правна помош и совети

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Дали можам да го обновам пасошот пред време т.е. има уште 1 година до истекот ?

Дали можам да го обновам пасошот пред време т.е. има уште 1 година до истекот ?
Мислам дека можеш да си извадиш нов, нема продолжување

Имам напрено хипотекарен договор на недвижнина за 6 месеци,договорот истекува на 20 овој месец.Прашањето ми е дали може хипотеката да се активира еден месец по истекување на договорот или имам некаков ризик од тоа?

Не ми текнува во кој закон беше...минимално утврдена бруто плата за стручен соработник?

Не ми текнува во кој закон беше...минимално утврдена бруто плата за стручен соработник?
Закон за судска служба
Одлука за утврдување на вредноста на бодот за платите на судските службеници

Последно уредено:
Закон за судска служба
Одлука за утврдување на вредноста на бодот за платите на судските службеници
Друго е тоа, тоа е за стручните соработници вработени во судот, не кај адвокат.

Имам едно прашање,па ако има некој компетентен тука, молам да ми помогне
Како ќе наплатат кога нема ништо .

На 15.01.2006 синот направи сообраќајка .После сите поминати судења , перипетии , вештачења успеаја да докажат дека синот е виновен и осигурителната компанија сега му бара принудна наплата на долгот кои тие му го исплатиле на другиот учесник во сообраќајката ( долгот на другиот учесник му бил исплатен без завршување на судењето т.е. без докажување на вина). Се жалевме , не вредеше имаше вмешано изгледа доста луѓе . Експертиза правеа во Битола , овде во Скопје немаше кој да ја направи .

Сега дојде писмо од осигурителната компанија за принудна наплата. Може ли некој да ми каже или да ме посоветува , како ќе биде оваа принудна наплата кога нема ништо синот , ама баш ништо .

Женет е , има 2 деца , невработена сопруга , тој работи за минимална плата , со сватовите им помагаме да се прехранат .

Молам за помош и совет

На 15.01.2006 синот направи сообраќајка .После сите поминати судења , перипетии , вештачења успеаја да докажат дека синот е виновен и осигурителната компанија сега му бара принудна наплата на долгот кои тие му го исплатиле на другиот учесник во сообраќајката ( долгот на другиот учесник му бил исплатен без завршување на судењето т.е. без докажување на вина). Се жалевме , не вредеше имаше вмешано изгледа доста луѓе . Експертиза правеа во Битола , овде во Скопје немаше кој да ја направи .

Сега дојде писмо од осигурителната компанија за принудна наплата. Може ли некој да ми каже или да ме посоветува , како ќе биде оваа принудна наплата кога нема ништо синот , ама баш ништо .

Женет е , има 2 деца , невработена сопруга , тој работи за минимална плата , со сватовите им помагаме да се прехранат .

Молам за помош и совет
Изршниот налог не застарува на плата можат да му задржуваат една третина, можат да му запленат работи од дома (доколу има куќа стан на негово име) со тек на години ќе расти камата некогаш ако се здобие со било каква сопственост (кола, имот...) можат да му запленат, кај и да се вработи ќе го следи налогот за извршување. Ќе треба теоретски барем цел живот да нема ништо на свое име, и вашата сопственост ќе треба да му ја оставите на внуци не на него но и тоа не е сигурно пошто такво нешто може осигурителната компанија на суд да го обжали.
Најубо е да договорите со осигурителната компанија да плаќате на рати вие, тој, сватовите ако можете да им понудите месечна рата барем нема да му идат писма опомени од извршители, задршки на плата....

Едно прашање во поглед на застареност и поднесување тужба против ЈП. Имам Решение за дозвола за извршување врз основа на веродостојна исправа од 07.05.14год. ЈП Комунална хигиена ме задолжува да платам неплатени сметки и камата на истите од 2011 до 2013. Сметките СЕ ПЛАТЕНИ. Прашањето ми е: колкав е рокот на застарување на побарувањата од било кое ЈП (во случајов Комунална хигиена) кон правни лица (најдобро член од ЗОО) и што се случува доколку некој го плати истото решение, без разлика што наведените сметки се платени. Инаку решението е добиено пред неколку дена.

Имам напрено хипотекарен договор на недвижнина за 6 месеци,договорот истекува на 20 овој месец.Прашањето ми е дали може хипотеката да се активира еден месец по истекување на договорот или имам некаков ризик од тоа?

Zdravo,
Mojot soprug ima dete od prethoden brak za koe sudski bese obvrzan da plaka alimentacija, megjutoa so poranesnata zena bea dogovoreni mesto na banka parite da i gi dava nejze po potreba ili da kupuva raboti za deteto. Minatata godina od nekoi nejzini pobudi (da ne diskutiram bez potreba) taa odluci da go tuzi i da bara site pari da i gi plaka na smetka pritoa negirajki go ovoj dogovor koj go imaa. Rabotata stigna do uslovna presuda a potoa i otpovikuvanje na uslovnata i nosenje odluka za 6 meseci zatvor, bidejki vo megjuvreme soprugot proba da se dogovori povtorno so tuzitelkata, a i nemase od kade da plati, dvajcata sme nevraboteni, primame socijalna pomos i imame dete od 1 i pol godinka.
Koga pocnaa da pristigaat pokanite da ja podigni presudata toj bese nadvor od drzavata na rabota , za sto ocigledno moze da se potvrdi so pasosot. Nekolku meseci stigaa tie pokani, za potoa presudata da bide stavena na oglasna tabla , proglasena za pravosilna bez pravo na zalba. Vo megjuvreme so poranesnata sopruga postignavme dogovor i taa potpisa izjava na notar deka sredstvata se isplateni i deka se otkazuva od tuzbata. Jas so taa izjava otidov kaj sudijata koj me posovetuva da podnesam molba za povtoruvanje na postapkata i deka so toj nov dokaz fakticki treba da se ponisti presudata. Molbata ja podnesovme za nekolku dena, no vecerva kaj nas na vrata dojde policija so naredba da go privedat soprugot, naredba izdadena od istiot sudija nekolku dena PRED da ja podnesime molbata....vo policija ne sovetuvaat utre da iskontaktirame so sudijata ako veke taka ni rekol (a toj garantirase deka ke ja prifati molbata ) , no se plasam da ne e kasno.
Izvinete sto tolku opsirno objasnuvam, ona sto me interesira e dali moze sega da se otfrli /ponisti presudata t.e. da se povtori postapka iako e toj veke zatvoren? Molbata ja podnesovme pred 2 nedeli, dali e mozno da ne e uste pristignata do sudijata? I koga veke ja imame izjavata deka toj gi podmiril obvrskite, dali toa ne e dovolen dokaz za osloboduvanje? Ve molam za pomos, navistina ne zasluzil da bide zatvoren :(

Едно прашање во поглед на застареност и поднесување тужба против ЈП. Имам Решение за дозвола за извршување врз основа на веродостојна исправа од 07.05.14год. ЈП Комунална хигиена ме задолжува да платам неплатени сметки и камата на истите од 2011 до 2013. Сметките СЕ ПЛАТЕНИ. Прашањето ми е: колкав е рокот на застарување на побарувањата од било кое ЈП (во случајов Комунална хигиена) кон правни лица (најдобро член од ЗОО) и што се случува доколку некој го плати истото решение, без разлика што наведените сметки се платени. Инаку решението е добиено пред неколку дена.

Застареноста помегу правни лица во овој случај почнува да тече по изминување на 3 години од денот на втасаноста за плаќање.Но нема потреба од тоа доколку се платени , само треба да се приговара на Решението заради тоа што долгот е платен.

Izvinete sto tolku opsirno objasnuvam, ona sto me interesira e dali moze sega da se otfrli /ponisti presudata t.e. da se povtori postapka iako e toj veke zatvoren? Molbata ja podnesovme pred 2 nedeli, dali e mozno da ne e uste pristignata do sudijata? I koga veke ja imame izjavata deka toj gi podmiril obvrskite, dali toa ne e dovolen dokaz za osloboduvanje? Ve molam za pomos, navistina ne zasluzil da bide zatvoren :(
Член 447
Преиначување на правосилна пресудата без повторување на постапката
(1) Правосилната пресуда може да се преиначи без повторување на кривичната постапка, ако:
1) во две или повеќе пресуди против истиот осуден правосилно се изречени повеќе казни, а не се применети одредбите за одмерување на единствена казна за дела во стек;
2) при изрекувањето на единствена казна со примена на одредбите за стек е земена како утврдена казната што е веќе опфатена во казната изречена според одредбите за стек во некоја поранешна пресуда;
3) кога по правосилноста на пресудата ќе се јават околности што ги немало кога се изрекувала пресудата или не биле познати иако постоеле, а тие очигледно би довеле до поблага осуда;
4) правосилната пресуда со која за повеќе кривични дела е изречена единствена казна не би можела да се изврши во еден дел поради амнестија, помилување или од други причини и
5) по правосилната пресуда со која обвинетиот е огласен за виновен за продолжено кривично дело се појават нови оштетени лица, првостепениот суд ќе ја преиначи пресудата во делот за имотноправното барање, а постапката се поведува по предлог на оштетените во рок од три месеци од денот на дознавањето на пресудата.

(2) Во случајот од ставот (1) точка 1 на овој член судот со новата пресуда ќе ги преиначи поранешните пресуди во однос на одлуките за казната и ќе изрече единствена казна. За донесување на нова пресуда е надлежен првостепениот суд кој судел во предметот во кој е изречен најстрог вид казна, а кај истовидни казни - судот што изрекол најголема казна, а ако казните се еднакви - судот што последен изрекол казна.

(3) Во случајот од ставот (1) точка 2 на овој член ќе ја преиначи својата пресуда судот што при изрекувањето на единствена казна погрешно зел предвид казна што веќе е опфатена во некоја поранешна пресуда.

(4) Во случајот од ставот (1) точки 3 и 4 на овој член првостепениот судот ќе ја преиначи поранешната пресуда во однос на казната и ќе изрече нова казна, или ќе ја ублажи претходно изречената казна или ќе утврди колку ќе се изврши од казната изречена со поранешната пресуда.

(5) Новата пресуда ја донесува судот на седница на советот, по предлог од јавниот обвинител или од осудениот, а по испитувањето на спротивната странка.

(6) Ако во случајот од ставот (1) точки 1 и 2 на овој член при изрекувањето на казната се земени предвид и пресуди на други судови, заверен препис на новата правосилна пресуда ќе се достави и до тие судови.

Член 448
Продолжување на кривичната постапка
(1) Ако судот донел решение со кое го одбил обвинителниот акт како неоснован, кога пред почеток на главната расправа обвинението е отфрлено или правосилно одбиено или со решение постапката е правосилно запрена, по барање од овластениот тужител, може да се дозволи повторување на кривичната постапка (член 453 став (3)), ако се поднесат нови докази врз основа на кои судот може да се увери дека се стекнале услови за повторно поведување на кривичната постапка.

(2) Кривичната постапка правосилно запрена до почетокот на главната расправа може да се повтори кога јавниот обвинител се откажал од гонењето, ако се докаже дека до откажувањето дошло поради сторување на кривично дело. Во поглед на докажувањето на кривичното дело на јавниот обвинител ќе се применуваат одредбите од членот 450 став (2) на овој закон.

Член 449
Повторување на постапката во корист на осудениот
(1) Кривичната постапка завршена со правосилна пресуда може да се повтори во корист на осудениот, ако:
1) се докаже дека пресудата е заснована врз лажна исправа, визуелно-тонска снимка или врз лажен исказ на сведокот, вештакот, толкувачот или преведувачот, односно толкувачот;
2) се докаже дека до пресудата дошло поради кривично дело на судијата, на судијата - поротник или на лице кое ги вршело истражните дејствија;
3) се изнесат нови факти или се поднесат нови докази што самите за себе или во врска со поранешните докази се подобни да причинат ослободување на лицето кое било осудено или негова осуда според поблаг кривичен закон;
4) на некое лице за исто дело повеќе пати му е судено или ако повеќе лица се осудени поради исто дело што можело да го стори само едно лице или некои од нив;
5) во случај на осуда за продолжено кривично дело или за друго кривично дело што според законот опфаќа повеќе истовидни или повеќе разновидни дејствија се изнесат нови факти или се поднесат нови докази што укажуваат дека осудениот не го сторил дејствието што е опфатено со делото од осудата, а постоењето на овие факти би било од суштествено влијание врз одмерување на казната и
6) со правосилна одлука на Европскиот суд за човековите права се утврди повреда на човековите права и основни слободи во текот на постапката.

(2) Во случаите од ставот (1) точки 1 и 2 на овој член со правосилна пресуда мора да се докаже дека наведените лица се огласени за винови за односните кривични дела. Ако постапката против овие лица не може да се спроведе поради тоа што умреле или поради тоа што постојат околности што го исклучуваат кривичното гонење, фактите од ставот (1) точки 1, 2 и 3 на овој член можат да се утврдат и со други докази.

Лица овластени да поднесат барање за повторување на постапката
(1) Барање за повторување на кривичната постапка можат да поднесат странките и бранителот, а по смртта на осудениот барање можат да поднесат јавниот обвинител ако постапката се водела по негово барање или лицата наведени во членот 411 став (2) на овој закон.

(2) Барање за повторување на кривичната постапка може да се поднесе и откако осудениот ја издржал казната без оглед на застареноста, амнестијата или помилувањето.

(3) Ако судот што би бил надлежен за одлучување за повторување на кривичната постапка (член 452) дознае дека постои причина за повторување на кривичната постапка ќе го извести за тоа осудениот, односно лицето кое е овластено да го поднесе барањето.

Пошто понекогаш се возам со автобус на ЈСП, и кога ке влезе контрола, отсекогаш ме интересирало кои се моите права? Што ако не му дадам возна карта на контролорот или било каков друг документ за идентификација ако ми побара, а што ако немам карта и ми побара документ за лична идентификација и јас му го дадам? Како иде таа процедура?

Молам за помош и совет
Изршниот налог не застарува на плата можат да му задржуваат една третина, можат да му запленат работи од дома (доколу има куќа стан на негово име) со тек на години ќе расти камата некогаш ако се здобие со било каква сопственост (кола, имот...) можат да му запленат, кај и да се вработи ќе го следи налогот за извршување. Ќе треба теоретски барем цел живот да нема ништо на свое име, и вашата сопственост ќе треба да му ја оставите на внуци не на него но и тоа не е сигурно пошто такво нешто може осигурителната компанија на суд да го обжали.
Најубо е да договорите со осигурителната компанија да плаќате на рати вие, тој, сватовите ако можете да им понудите месечна рата барем нема да му идат писма опомени од извршители, задршки на плата....
едно ме збуни и уплаши, во кои случај осигурителните компании може да тужат ?? нели тие ги покриваат трошоци кон трето лице ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom