П
Пепси_
Гостин
Дали можам да го обновам пасошот пред време т.е. има уште 1 година до истекот ?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Мислам дека можеш да си извадиш нов, нема продолжувањеДали можам да го обновам пасошот пред време т.е. има уште 1 година до истекот ?
Закон за судска службаНе ми текнува во кој закон беше...минимално утврдена бруто плата за стручен соработник?
Друго е тоа, тоа е за стручните соработници вработени во судот, не кај адвокат.Закон за судска служба
Одлука за утврдување на вредноста на бодот за платите на судските службеници
Изршниот налог не застарува на плата можат да му задржуваат една третина, можат да му запленат работи од дома (доколу има куќа стан на негово име) со тек на години ќе расти камата некогаш ако се здобие со било каква сопственост (кола, имот...) можат да му запленат, кај и да се вработи ќе го следи налогот за извршување. Ќе треба теоретски барем цел живот да нема ништо на свое име, и вашата сопственост ќе треба да му ја оставите на внуци не на него но и тоа не е сигурно пошто такво нешто може осигурителната компанија на суд да го обжали.Имам едно прашање,па ако има некој компетентен тука, молам да ми помогне
Како ќе наплатат кога нема ништо .
На 15.01.2006 синот направи сообраќајка .После сите поминати судења , перипетии , вештачења успеаја да докажат дека синот е виновен и осигурителната компанија сега му бара принудна наплата на долгот кои тие му го исплатиле на другиот учесник во сообраќајката ( долгот на другиот учесник му бил исплатен без завршување на судењето т.е. без докажување на вина). Се жалевме , не вредеше имаше вмешано изгледа доста луѓе . Експертиза правеа во Битола , овде во Скопје немаше кој да ја направи .
Сега дојде писмо од осигурителната компанија за принудна наплата. Може ли некој да ми каже или да ме посоветува , како ќе биде оваа принудна наплата кога нема ништо синот , ама баш ништо .
Женет е , има 2 деца , невработена сопруга , тој работи за минимална плата , со сватовите им помагаме да се прехранат .
Молам за помош и совет
Имам напрено хипотекарен договор на недвижнина за 6 месеци,договорот истекува на 20 овој месец.Прашањето ми е дали може хипотеката да се активира еден месец по истекување на договорот или имам некаков ризик од тоа?
Едно прашање во поглед на застареност и поднесување тужба против ЈП. Имам Решение за дозвола за извршување врз основа на веродостојна исправа од 07.05.14год. ЈП Комунална хигиена ме задолжува да платам неплатени сметки и камата на истите од 2011 до 2013. Сметките СЕ ПЛАТЕНИ. Прашањето ми е: колкав е рокот на застарување на побарувањата од било кое ЈП (во случајов Комунална хигиена) кон правни лица (најдобро член од ЗОО) и што се случува доколку некој го плати истото решение, без разлика што наведените сметки се платени. Инаку решението е добиено пред неколку дена.
Член 447Izvinete sto tolku opsirno objasnuvam, ona sto me interesira e dali moze sega da se otfrli /ponisti presudata t.e. da se povtori postapka iako e toj veke zatvoren? Molbata ja podnesovme pred 2 nedeli, dali e mozno da ne e uste pristignata do sudijata? I koga veke ja imame izjavata deka toj gi podmiril obvrskite, dali toa ne e dovolen dokaz za osloboduvanje? Ve molam za pomos, navistina ne zasluzil da bide zatvoren![]()
Имам едно прашање,па ако има некој компетентен тука, молам да ми помогне
Како ќе наплатат кога нема ништо .
На 15.01.2006 синот направи сообраќајка .После сите поминати судења , перипетии , вештачења успеаја да докажат дека синот е виновен и осигурителната компанија сега му бара принудна наплата на долгот кои тие му го исплатиле на другиот учесник во сообраќајката ( долгот на другиот учесник му бил исплатен без завршување на судењето т.е. без докажување на вина). Се жалевме , не вредеше имаше вмешано изгледа доста луѓе . Експертиза правеа во Битола , овде во Скопје немаше кој да ја направи .
Сега дојде писмо од осигурителната компанија за принудна наплата. Може ли некој да ми каже или да ме посоветува , како ќе биде оваа принудна наплата кога нема ништо синот , ама баш ништо .
Женет е , има 2 деца , невработена сопруга , тој работи за минимална плата , со сватовите им помагаме да се прехранат .
Молам за помош и совет
едно ме збуни и уплаши, во кои случај осигурителните компании може да тужат ?? нели тие ги покриваат трошоци кон трето лице ?Изршниот налог не застарува на плата можат да му задржуваат една третина, можат да му запленат работи од дома (доколу има куќа стан на негово име) со тек на години ќе расти камата некогаш ако се здобие со било каква сопственост (кола, имот...) можат да му запленат, кај и да се вработи ќе го следи налогот за извршување. Ќе треба теоретски барем цел живот да нема ништо на свое име, и вашата сопственост ќе треба да му ја оставите на внуци не на него но и тоа не е сигурно пошто такво нешто може осигурителната компанија на суд да го обжали.
Најубо е да договорите со осигурителната компанија да плаќате на рати вие, тој, сватовите ако можете да им понудите месечна рата барем нема да му идат писма опомени од извршители, задршки на плата....