Да ти се одмили одморот од процедури

• Креатор на темата Креатор на темата Antigona
  • Време на започнување Време на започнување
A

Antigona

Гостин
Како вовед ќе искористам дел од една статија од вест.цом.мк

Вадењето виза за македонските државјани е патешествие кое ретко кој друг го доживува. Или со денови се чека во редици пред амбасадите, или мора да се оди во соседството ако државата за која се бара виза нема амбасада во Македонија или се чека некоја туристичка агенција да заврши работа. Ако сакате да одите на летување во Бразил или во Мароко, треба да аплицирате во бразилската, односно во мароканската амбасада во Софија, а за да отидете во Софија, ви треба бугарска виза. За ирска виза, треба да одите во Братислава, а за таму ви треба словачка или шенген виза. Само навидум е полесно за виза за земјите кои имаат амбасади во Македонија, зашто тука се долгите редици, нељубезните службеници, провокациите...
Предигра на сето тоа е собирањето документи, од оние најосновните, што не е проблем да се приберат, до онакви какви ни на крај на умот нема да ви падне дека можат да ви притребаат за да добиете нечија виза: потврда за неосудувано лице, потврда за недвижен имот, имотен лист за дуќан, покана заверена во странска и во домашна полициска станица...
Коментарите на барателите, особено оние кои сакаат да летуваат приватно, се сведуваат на едно: Да ти се одмили одморот од чекање.

Е сега вака : купив повратни авио билети за моиве цела фамилија Скопје -Дубаи преку fludubai.com , резервиран е и хорел преку booking.com и проблемов што ме мачи е како до турустичка виза за Дубаи ? Веке контактиравме 3/4 тур.агенции во Мк и добивме одговор дека не можат да ни завршат работа ….За да добиеме визи потребно било да се купи и авио билет од агенцијата.

Совет некој ?

Не требаше за ова да се заинтересираш ПРЕД да ги купиш билетите со оглед на тоа дека со Македонско државјанство ти треба виза скоро секаде?
Како и да е....
Или замоли некој од агенцииве да ти каже каде да си аплицираш за виза сам и која е процедурата, или откажи ги картите и види преку агенција да одиш.
Агенциите им ветуваат на некој начин на државите дека ќе се вратиш и нема да останеш нелегално да работиш, а кога сам си бркаш работа нема кој да гарантира дека ќе се вратите назад во Македонија.

На нет успеав ова да го најдам и пак не ми е јасно кого треба да контактирам

Со оглед на тоа што за македонските граѓани потребна е виза за Дубаи, каква ќе биде процедурата за добивање виза? Дали ќе има некакви олеснителни околности?

Во Флајдубаи ќе ја нудиме услугата за олеснување за издавање виза за патниците. Патник кој ќе сака да патува во Обединетите Арапски Емирати ќе може да го поднесе барањето со соодветната документација до нас и ние ќе дадеме електронски одговор за патникот за помалку од 24 часа. Соработката со соодветните министерства за издавање визи ќе оди преку нас. Но, сакам да потенцирам дека ние ќе помагаме во вадењето визи само за патниците на Флајдубаи. Постапката е едноставна. Се скенираат документите и се плаќа одреден надомест и потоа кога ќе добиеме одговор од емиграционото биро во Дубаи, во период од 24 часа, визата може да се добие по електронски пат преку партнерите на Флајдубаи во Скопје. Постапката нема да биде воопшто сложена.

Aј види ова дали ќе ти помогне
http://www.vizadubai.com/mk/zahtev-za-dobijanje-viza-za-dubai/

и исто преку flydubai Србија може да извадиш виза.[DOUBLEPOST=1415919099][/DOUBLEPOST]
На нет успеав ова да го најдам и пак не ми е јасно кого треба да контактирам

Со оглед на тоа што за македонските граѓани потребна е виза за Дубаи, каква ќе биде процедурата за добивање виза? Дали ќе има некакви олеснителни околности?

Во Флајдубаи ќе ја нудиме услугата за олеснување за издавање виза за патниците. Патник кој ќе сака да патува во Обединетите Арапски Емирати ќе може да го поднесе барањето со соодветната документација до нас и ние ќе дадеме електронски одговор за патникот за помалку од 24 часа. Соработката со соодветните министерства за издавање визи ќе оди преку нас. Но, сакам да потенцирам дека ние ќе помагаме во вадењето визи само за патниците на Флајдубаи. Постапката е едноставна. Се скенираат документите и се плаќа одреден надомест и потоа кога ќе добиеме одговор од емиграционото биро во Дубаи, во период од 24 часа, визата може да се добие по електронски пат преку партнерите на Флајдубаи во Скопје. Постапката нема да биде воопшто сложена.
Па исконтактирај и прати им скенирани документи.

Е сега вака : купив повратни авио билети за моиве цела фамилија Скопје -Дубаи преку fludubai.com , резервиран е и хорел преку booking.com и проблемов што ме мачи е како до турустичка виза за Дубаи ? Веке контактиравме 3/4 тур.агенции во Мк и добивме одговор дека не можат да ни завршат работа ….За да добиеме визи потребно било да се купи и авио билет од агенцијата.

Совет некој ?

Те лажат тие од агенцијата. Сакаат да ќарат и они :icon_mrgr:
Јас во Британија бев и за таму процедурите се позаебани. И мене исто ме лажеа од агенции... ама пат под нозе и одиш во најблиската амбасада и си прашуваш поштено. Нормално може и телефонски и преку маил.

Вообичаено треба да имаш испринтано бординг пас од картите, потврда од хотелот на писмено и да имаш документи за каков имот (движен и недвижен) поседуваат тие што треба да патуваат. Одите на разговор, гледаат дека не сакате да емигрирате во Дубаи и ви даваат виза за да ги потрошите парите кај нив.
Ова е општо за повеќето светски туристички дестинации кои налагаат да се извади виза за нас. Не верувам дека е поразлично и за Дубаи.

Сепак, многу полесно е за ОАЕ да добиеш виза, отколку за граѓаните на ОАЕ да добијат виза за Македонија.
Може да се жалиме до сабајле колку е лоша процедурата кај другите држави за добивање нивна виза, но пробајте само да замислите каква е процедурата за добивање виза за Македонија.

Јави се во претставништво на Emirates Airlines во Скопје, ќе ти завршат работа. Мене тие ми средија се, и не чекав долго. Ќе најдеш телефон на нет.

Вадењето виза за македонските државјани е патешествие кое ретко кој друг го доживува. Или со денови се чека во редици пред амбасадите, или мора да се оди во соседството ако државата за која се бара виза нема амбасада во Македонија или се чека некоја туристичка агенција да заврши работа. Ако сакате да одите на летување во Бразил или во Мароко, треба да аплицирате во бразилската, односно во мароканската амбасада во Софија, а за да отидете во Софија, ви треба бугарска виза. За ирска виза, треба да одите во Братислава, а за таму ви треба словачка или шенген виза. Само навидум е полесно за виза за земјите кои имаат амбасади во Македонија, зашто тука се долгите редици, нељубезните службеници, провокациите...
Предигра на сето тоа е собирањето документи, од оние најосновните, што не е проблем да се приберат, до онакви какви ни на крај на умот нема да ви падне дека можат да ви притребаат за да добиете нечија виза: потврда за неосудувано лице, потврда за недвижен имот, имотен лист за дуќан, покана заверена во странска и во домашна полициска станица...
Коментарите на барателите, особено оние кои сакаат да летуваат приватно, се сведуваат на едно: Да ти се одмили одморот од чекање.

Совет некој ?

Бугарија и Словачка се членки на ЕУ, а за Македонците од поодамна се укинати туристичките визи за државите членки на ЕУ.

Со македонски пасош може да се остане во било која држава членка на ЕУ максимум 3 месеца во годината, со исклучок на Велика Британија и Ирска, за каде што сеуште се потребни визи, а конкретно визите за Ирска се бесплатни, но сепак за истите мора да се аплицира во ирската амбасада во Романија, а не во Словачка, и истите мораат да бидат одобрени и издадени бесплатно од амбасадата, се разбира.

Толку долго време мора да се чека за визите во амбасадите во Софија, Братислава и Букурешт, повеќе од 3 месеца ?

Или погрешно информираат овие од Вест, или веста е стара, односно пред воведувањето на визната либерализација.

За Дубаи најверојатно ти треба виза за Обединети Арапски Емирати, на Интернет страницата кон која води наредниот линк, треба да кликнеш на буквата О и таму пишува каде треба да се обратиш.

http://www.mfa.gov.mk/index.php/mk/...formacii-za-vizi/vizi-za-makedonski-drzavjani

Последно уредено:

Совет некој ?
прво треба да провериш дали хотелот е спремен да помогне со вадење на виза. тоа го пишува во terms and conditions а ако не го пишува,прати им мејл и прашај ги.
второ,јас лани вадев виза преку една скопска агенција-8000 денари од виза. info@etc.com.mk
трето,оваа година одам преку дубаи виза,ама мораш да имаш хотел или авион букирано преку нив.

Хм, јас пред година дена извадив виза за Дубаи на аеродром во Дубаи. Пропуштивме лет, фино си прашавме и ни рекоа да платиме и добивме виза

Фала за советите :). Успеав да најдам човек /србин кој има туристичка агенција во Дубаи па преку него ке ни заврши работа , туристичка виза за 30 дена по 70 евра од човек.

И на тој начин ефтино ми испаднаа авио билетите, хотел сместувањето и остануваат повеќе пари за трошење додека сме таму , наместо да им давам екстра пари на македонскиве туристички агенции. И на крај испадна онаа старата снајди се , па уживај во одморот.

kolku e siguren covekot?
1.imas 14dnevna tranzit/turist viza koja sto cini 95 dolari
sledna e 30dnevnata koja sto e uste poskapa 150$ preku dubai agencija.
2.30dnevna viza za 84$ i toa so balkanska agenciska marza e nekako eftino. vo skopje za 15denvnata baraat 8000denari=162$
se nadevam deka sum pesimist i deka kje ispadne kako sto treba.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom