RickyLFC9
Модератор
Не знам зашто мора све да иде по принцип "ако учиш ќе добиеш тоа и тоа". Тогаш може да го мотивираш да учи, али ќе го мрази тоа, ќе го прави за глупа причина и нема да му остане ништо во главата. Кога се работи за мотивирање на сопственото дете да учи повеќе у школо, моментално немам идеја како би се одвивало тоа (мада никад не би го правел јас претходно споменатото). Ама бидејќи лично се надевам дека еден ден ќе предавам по училишта, па сега како некоја основна идеја одраз ми е она од кое јас бев мотивиран по одредени (ретки) предмети (пошто повеќето професори кои ми предаваа по основно и средно беа за нигде, уа за образованието у државава!). Многу е важно да го направиш предметот интересен, преку интерактивна настава. И не зборам за проектни и глупости, зборам за применување на методологија во која преку поставување на некоја интересна теза на самиот почеток на методската единица, ќе го мотивираш да ја изучи понатаму, и да го задржиш интересното во матерјалот колку што може повеќе. Ова треба да биде комбинирано со строгост и дисциплина, нема ништо да постигнеш ако има бар еден ученик кој ти ремети настава. Најбрз chain effect за незаинтересираност на учениците е тоа, еден ако ремети, отидоа јабана сите. И трета состојка е привидната слобода, можноста која му се дава на ученикот да си даде свое мислење за некоја полемика, да продискутираш и истовремено да го поучуваш, па малку и да се нашалиш за нешто на нивно ниво. Овие три состојки според мене се клучните за заинтересираност. Меѓутоа многу е важно и ученикот од дома да биде минимално подгреан, односно не ни мора тоа, туку битно е само да не гледа со презир кон учењето. Доколку не гледа со презир, понатаму е задача на оние кои предаваат да го заинтерсираат за матерјалот.
Сепак, најважната работа која мора да се запамти е дека секој ученик е различен. Добриот професор знае дека не може на секое дете на ист начин да му предава. Во текот на годината треба и да ги поанализира малце учениците, да види на кого каков начин треба да се примени, па после само да ги модификува во количини претходно наведените работи.
My Opinion ™
Сепак, најважната работа која мора да се запамти е дека секој ученик е различен. Добриот професор знае дека не може на секое дете на ист начин да му предава. Во текот на годината треба и да ги поанализира малце учениците, да види на кого каков начин треба да се примени, па после само да ги модификува во количини претходно наведените работи.
My Opinion ™