Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
ne vidov dali ima tema za adventistite,pa tuka ke pisam
sto lugje se tie noovercite,sto vera e,i koja e razlikata megju noovercite i protestantite

Каква е разликата меѓу старозаветниот етички морален кодекс – Десетте божји заповеди и новозаветниот кодекс – Блаженствата?
Наброј ги петте етички столбови на Исламот:
. Што е заедничко за сите религиозни етички концепции?
ке ми ги одговори некој ? многу фала, утре полагам етика, срцки сте

Каква е разликата меѓу старозаветниот етички морален кодекс – Десетте божји заповеди и новозаветниот кодекс – Блаженствата?

За Ислам никаде не сум прочитал дека има ЕТИЧКИ столбови, туку само столбови. Да не ги имаат побркано со петте завети во Џаинизмот: Aхимса (ненасилност кон луѓето и животните), Сатја(секогаш зборувај ја вистината), Астеја (не кради, не земај ништо што не ти е подарено доброволно), Брахмачарија (честитост, воздржување од блуд, контрола врз своите сексуални пориви) и Апариграха (непоседување, неврзаност кон луѓе, места и материјален свет)?

Петте столбови на Исламот се:
1. Шахада - Сведочење (Нема друг бог освен Алах и Мухамед е негов пророк)
2. Намаз - Молитва (пет пати дневно Муслиманот се клања свртен со лицето кон Мека)
3. Рамазански пост (За време на Рамазан - деветиот месец од исламскиот лунарен календар, верникот пости воздржувајќи се од храна, вода и секс од изгрејсонце до зајдисонце)
4. Зекат - она што прочистува (богатите муслимани се должни да дадат дел од својот имот еднаш годишно)
5. Хаџ -аџилак во Мека (секој муслиман е должен барем еднаш во животот да отиде во Мека во текот на првите десет дена од дванаесетиот месец на исламскиот лунарен календар - зулхиџа).

http://www.odazov.com/odazovi-se/pet-stubova-islama

Десетте старозаветни Божји заповеди:

1. „Јас Сум Господ, твој Бог, Кој те изведе од Египетската Земја, од куќата на ропството. Не ќе имаш никакви други богови покрај Мене.
2. Не ќе си правиш врезан лик, ниту некаква слика на она што е горе во небото, или долу на земјата, или во водата под земја. Не ќе им се поклонуваш ниту ќе им служиш, зашто Јас, Господ, твојот Бог, Сум ревнив Бог. Ја посетувам неправдата на татковците - на оние кои Ме мразат - на децата до третото и четвртото поколение, а покажувам милости на илјадници, кои Ме љубат и ги пазат Моите заповеди.
3. Не ќе го изговараш напразно името на Господа, твојот Бог, зашто Господ не ќе го остави неказнет оној кој го зема напразно Неговото име.
4. Помни го саботниот ден, за да го осветуваш. Шест дена ќе работиш и ќе ги вршиш сите свои работи. А седмиот ден е сабота Господова, на твојот Бог. Тогаш никаква работа не ќе работиш: ни ти, ниту твојот син, ниту твојата ќерка, ни твојот слуга, ниту твојата слугинка, ниту твојот добиток, ниту странецот што е внатре во твоите порти. Зашто во шест денови Господ ги направи небото и земјата, морето и си што е во нив, а на седмиот ден се одмори. Затоа Господ го благослови и го освети саботниот ден.
5. Почитувај ги твојот татко и твојата мајка, за да ти се продолжат дните на земјата, која ти ја дава Господ, твојот Бог.
6. Не ќе убиваш!
7. Не ќе прељубодејствуваш!
8. Не ќе крадеш!
9.
Не ќе сведочиш лажно против твојот ближен!
10. Не ќе го посакуваш домот на твојот ближен! Не ќе ги посакуваш: жената на твојот ближен, ни неговиот слуга, ниту неговата слугинка, ни неговиот вол, ниту неговото осле, ни што и да е што му припаѓа на твојот ближен!”

Литургиски (евангелски) блаженства:

Блажени се бедните по дух зашто нивно е царството небесно
Блажени се оние што плачат зошто тие ќе се утешат
Блажени се кротките зошто тие ќе ја наследат земјата
Блажени се гладните и жедните за правда зашто тие ќе се наситат
Блажени се милостивите зошто тие ќе бидат помилувани
Блажени се чистите по срце зошто тие ќе го видат Бог
Блажени се миротворците зошто тие ќе се наречат Синови Божји
Блажени се гонетите заради Правда зошто нивно е Царстовот Небесно
Блажени сте вие кога ќе ве страмат и прогонат и кога ќе говорат против вас секакви лоши зборови лажно заради мене
Радувајте се и веселете се зошто голема е вашата награда на небесата.

Последно уредено:
Ова да го напишам најсигурно е ?

Attachments

• 10751775_10204234349031288_96773145_n.jpg
    10751775_10204234349031288_96773145_n.jpg
    11,4 KB · Прегледи: 20
Десетте старозаветни Божји заповеди:

1. „Јас Сум Господ, твој Бог, Кој те изведе од Египетската Земја, од куќата на ропството. Не ќе имаш никакви други богови покрај Мене.
2. Не ќе си правиш врезан лик, ниту некаква слика на она што е горе во небото, или долу на земјата, или во водата под земја. Не ќе им се поклонуваш ниту ќе им служиш, зашто Јас, Господ, твојот Бог, Сум ревнив Бог. Ја посетувам неправдата на татковците - на оние кои Ме мразат - на децата до третото и четвртото поколение, а покажувам милости на илјадници, кои Ме љубат и ги пазат Моите заповеди.
3. Не ќе го изговараш напразно името на Господа, твојот Бог, зашто Господ не ќе го остави неказнет оној кој го зема напразно Неговото име.
4. Помни го саботниот ден, за да го осветуваш. Шест дена ќе работиш и ќе ги вршиш сите свои работи. А седмиот ден е сабота Господова, на твојот Бог. Тогаш никаква работа не ќе работиш: ни ти, ниту твојот син, ниту твојата ќерка, ни твојот слуга, ниту твојата слугинка, ниту твојот добиток, ниту странецот што е внатре во твоите порти. Зашто во шест денови Господ ги направи небото и земјата, морето и си што е во нив, а на седмиот ден се одмори. Затоа Господ го благослови и го освети саботниот ден.
5. Почитувај ги твојот татко и твојата мајка, за да ти се продолжат дните на земјата, која ти ја дава Господ, твојот Бог.
6. Не ќе убиваш!
7. Не ќе прељубодејствуваш!
8. Не ќе крадеш!
9.
Не ќе сведочиш лажно против твојот ближен!
10. Не ќе го посакуваш домот на твојот ближен! Не ќе ги посакуваш: жената на твојот ближен, ни неговиот слуга, ниту неговата слугинка, ни неговиот вол, ниту неговото осле, ни што и да е што му припаѓа на твојот ближен!”

Литургиски (евангелски) блаженства:

Блажени се бедните по дух зашто нивно е царството небесно
Блажени се оние што плачат зошто тие ќе се утешат
Блажени се кротките зошто тие ќе ја наследат земјата
Блажени се гладните и жедните за правда зашто тие ќе се наситат
Блажени се милостивите зошто тие ќе бидат помилувани
Блажени се чистите по срце зошто тие ќе го видат Бог
Блажени се миротворците зошто тие ќе се наречат Синови Божји
Блажени се гонетите заради Правда зошто нивно е Царстовот Небесно
Блажени сте вие кога ќе ве страмат и прогонат и кога ќе говорат против вас секакви лоши зборови лажно заради мене
Радувајте се и веселете се зошто голема е вашата награда на небесата.[/quote]

Ама овде ми се бара разликите да ги кажам

Да не сакаш и проектот да ти го напише човекот?
Ти даде материјал на послужавник и сега уште не сакаш ни да размислиш.
Мислам дека претеруваш.
П.С. кога при вака соџвакани работи не ти е јасно, ........ си го утнала факсот

Да не сакаш и проектот да ти го напише човекот?
Ти даде материјал на послужавник и сега уште не сакаш ни да размислиш.
Мислам дека претеруваш.
П.С. кога при вака соџвакани работи не ти е јасно, ........ си го утнала факсот
изборен предмет ми е :LOL:(нема врска со то шо го студирам), еве да речиме дека барам мислење за разликите, не мора да напнуваш, ако некој не сака да одговори, не мора не можам со пиштол да го присилувам па ти овде да ме напаѓаш и да го браниш,пис битвин ас пријателче, не беше ти ваков нетрпелив со мене, шо ти стана

Последно уредено:
Разликата е што во стариот завет имаш око за око, и практично тоа ти е филозофијата на див запад. Си ја земаш правдата во свои раце, и тоа функционира во држава без полиција..... пошто во суштина државата и официјалната религија се секогаш во спрега.
Во држави како нашата(полициска) имаш друг концепт, ако ти удри некој шамар натрти му се :)
Toa e во глобала разликата, иначе сите отидовме во пеколот ако не сме послушни.
Доказ за тезата е да речеме во непослушноста кај албанците овде кај нас, кај нив имаме религија око за око заб за заб......затоа не ебаваат ни полиција ни држава. :)

изборен предмет ми е :LOL:(нема врска со то шо го студирам), еве да речиме дека барам мислење за разликите, не мора да напнуваш, ако некој не сака да одговори, не мора не можам со пиштол да го присилувам па ти овде да ме напаѓаш и да го браниш,пис битвин ас пријателче, не беше ти ваков нетрпелив со мене, шо ти стана
Сеуште сум толерантен, ама мислам дека во моментов отиде подалеку од што треба. Здрава, права, умна си, и се' што ти преостануваше е да изанализираш. Да внимателно ги прочиташ работите и сама без никој да ти каже ќе ги увидеше и сличностите и разликите.
Инаку, ако почнеме ние да ти пишуваме се' што знаеме и мислиме за овие две ралигии, .......... докторат има да спремиш. Еве на пример, земи го @Donald Sikert и он убаво ќе ти каже за религијата на “мирот“, од каде е, кој ја осмислил, ..... јас пак со цепидлачењето за урмите и смоквите:pos:. Или пак @Ipsissimus и @Let 3 за христијанството, кои масакар му прават по сите основи.
Но, тоа е твој проект и како таков сама треба да си го осмислиш, твој да биде. Колку и да е грешен сигурно нема да биде повеќе грешен од книжулињата. :sneaky:
А ако сакаш повеќе да научиш, тогаш не ти преостанува друго него да ги прочиташ СИТЕ главни теми за религиите:place:, едноставно не е возможно да се сумира во 10-ина реда.

Не знам. Да го прашаме @Hattab1 aко сака да одговори.
Не сака хаттаб на перез да одговори, си знае она/он.. :)
А тебе ти должам одговор, ама многу малку време имам..
а сакам да ти одговорам малку поопширно.[DOUBLEPOST=1414944734][/DOUBLEPOST]
..... јас пак со цепидлачењето за урмите и смоквите:pos:...

:pos::pos:(y)[DOUBLEPOST=1414945355][/DOUBLEPOST]Инаку синоќа бев во Дом на АРМ, промоција на книгата Исламски идентитет Европе, од Ферид Мухиќ.
А промотер беше и ќерка му, Маја, од која останав позитивно изненаден.
Заборавив да пишам овде, можеби некој и ќе дојдеше.. но ако има видео, ќе го поставам.. многу интересна промоција и гледање на работите од историски и филозофски аспект.

Последно уредено:
x_580459b0.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom