Прашања за Исламот III

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Ме интересира нешто. Што мислиш за политиката на ИСИС? И дали имаш податоци или некоја информација, податок, за тоа како вашиот свет гледа кон таа нивна борба? :)

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Ме интересира нешто. Што мислиш за политиката на ИСИС? И дали имаш податоци или некоја информација, податок, за тоа како вашиот свет гледа кон таа нивна борба? :)
За ИДИШ веќе го изнесов својот став, но пак ќе кажам, или се хариџии(секта во исламот) или шпиуни.
Потезите кои ги прават се сомнителни во најмала рака, и најмногу му штетат на Исламот и муслиманите.
Толку од мене.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.611
Поени од реакции
9.240
Omer ibn el-Hattab عمر بن الخطاب,
Čim je Omer r.a. primio islam, odmah je to javno obznanio, i počeo se boriti sa mušricima. Do tog vremena, muslimani ne samo da nisu smjeli javno klanjati pred kabom, nego nisu smjeli javno reći da su muslimani. Omer je bio prvi koji je to učinio. Borio se sa mušricima sve dok oni nisu popuštali i ostavljali muslimane na miru. Koliko god je bio strog prema muslimanima dok je bio u džahilijetu, toliko i još mnogo više je napadao mušrike kada je primio islam. O njegovoj hrabrosti dovoljno govori i to da je u vrijeme Hidžre, dok su ostali muslimani krišom izašli iz Meke, Omer r.a. je sa još dvojicom ashaba javno učinio Hidžru.

Драг пријателе @Hattab1, биди барем приближно храбар како оној чиј псевдоним го носиш и одговори ми на моите суштински прашања за Џеннетот и за нафтата. Не мора сите наеднаш, може и едно по едно.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Omer ibn el-Hattab عمر بن الخطاب,
Čim je Omer r.a. primio islam, odmah je to javno obznanio, i počeo se boriti sa mušricima. Do tog vremena, muslimani ne samo da nisu smjeli javno klanjati pred kabom, nego nisu smjeli javno reći da su muslimani. Omer je bio prvi koji je to učinio. Borio se sa mušricima sve dok oni nisu popuštali i ostavljali muslimane na miru. Koliko god je bio strog prema muslimanima dok je bio u džahilijetu, toliko i još mnogo više je napadao mušrike kada je primio islam. O njegovoj hrabrosti dovoljno govori i to da je u vrijeme Hidžre, dok su ostali muslimani krišom izašli iz Meke, Omer r.a. je sa još dvojicom ashaba javno učinio Hidžru.

Драг пријателе @Hattab1, биди барем приближно храбар како оној чиј псевдоним го носиш и одговори ми на моите суштински прашања за Џеннетот и за нафтата. Не мора сите наеднаш, може и едно по едно.
Јас веќе сум храбар со тоа што дојдов овде во милион шпиуни да ти одговарам на прашања за Исламот. :)
За џеннетот ти одговорив, дека не можеш со ништо од овој свет да го споредуваш, можеби би можел поопширно да одговорам ама не планирам, за други прашања можеби.
За нафтата, прво не се конзумира. а цигарите се конзумираат.. тоа значи дека сам ја палиш цигарата и ја ставаш во уста, никој не те тера.
Кога се цигарите во прашање, да го оставиме Исламскиот став на страна, писмен си..земи кутија цигари, на секоја пишува: ПУШЕЊЕТО УБИВА.
Треба да си малоумен за да запалиш цигара.
А нафтата е во основа корисна, а човекот ја прави понатаму штетна или корисна.
Исто како и тутунот, можеби може да се направи лек.. а може и да се произведат цигари.
Грозјето, можеш да направиш сок.. а можеш да направиш и вино.
Со нож можеш да сечеш леб а можеш и да убиеш човек.
Се зависи за што користиш одредена работа, која во основа како суровина е дозволена.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.611
Поени од реакции
9.240
Јас веќе сум храбар со тоа што дојдов овде во милион шпиуни да ти одговарам на прашања за Исламот. :)
За џеннетот ти одговорив, дека не можеш со ништо од овој свет да го споредуваш, можеби би можел поопширно да одговорам ама не планирам, за други прашања можеби.
Точно е дека не можам со ништо да го споредувам како што кажале Бухари и МуслимЧ
„U džennetu ima stvari koje ni jedno oko nikada nije vidjelo, ni jedno uho nikada nije čulo, i ni jedno srce nema o tome ni najmanjeg pojma“

Но јас не прашувам за оно за кое моето срце нема поим, туку прашувам за она кое има, а тоа е напишано во Куранот:

Mухамед 15:

Zar je Džennet, koji je obećan onima koji se Allaha boje - u kome su rijeke od vode neustajale i rijeke od mlijeka nepromijenjena ukusa, i rijeke od vina, prijatna onima koji piju, i rijeke od meda procijeđenog i gdje ima voća svakovrsnog i oprosta od Gospodara njihova - zar je to isto što i patnja koja čeka one koji će u vatri vječno boraviti, koji će se uzavrelom vodom pojiti, koja će im crijeva kidati!

http://islamawakened.com/quran/47/15/

Има еден превид. За виното пишува дека ќе биде пријатно на оние кои ќе го пијат, но не пишува за млекото, бидејќи ќе биде со непроменет вкус, дали ќе содржи лактоза. Дали ќе можат да го пијат и Муслиманите кои не лачат ензим лактаза?
И зошто е напоменато дека реките од вино ќе бидат пријатни за оние кои ќе ги пијат? Зарем може алкохолот (и другите штетни состојки, отровни печурки, отровни риби и сл.) да му наштетат на човек кој се наоѓа во Џеннет!?

И останува и понатаму моето прашање. Разбери ме дека ми е од круцијална важност за да можам да го разберам Исламот:

Како може нешто што се смета за грев на Земјата како што се сладострастието и стомакоугодието, во Џенетот не само што нема да се смета за грев, туку е и пожелно?

Види и Време 11-21

I njih će Allah strahote toga Dana sačuvati i blaženstvo i radost im darovati
i Džennetom i svilom ih za ono što su trpjeli nagraditi:
naslonjeni na divanima, oni u njemu ni mraz ni žegu neće osjetiti,
i blizu će im hladovina njegova biti, a plodovi njegovi će im na dohvat ruke stajati.
Služiće ih iz srebrenih posuda i čaša prozirnih,
prozirnih, od srebra, čiju će veličinu prema željama njihovim odrediti.
U njemu će iz čaše piće inbirom* začinjeno piti
sa izvora u Džennetu, koji će se Selsebil zvati.
Služiće ih vječno mlada posluga - da ih vidiš, pomislio bi da su biser prosuti.
I kud god pogledaš, vidjećeš udobnost i carstvo prostrano.
Na njima će biti odijela od tanke zelene svile, i od teške svile, nakićeni narukvicama od srebra, i daće im Gospodar njihov da piju čisto piće.

За оние кои не знаат, inbir е ѓумбир.

Последно уредено:
Член од
9 април 2013
Мислења
270
Поени од реакции
51
Има еден превид. За виното пишува дека ќе биде пријатно на оние кои ќе го пијат, но не пишува за млекото,

.
16,66.Vi imate pouku i u stoci: "Mi vam dajemo da iz utroba njenih mlijeko čisto pijete, koje nastaje od grizina u buragu i od krvi - ukusno onima koji ga piju.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.363
Поени од реакции
84.589
шпиуни?
Знаеш што значи зборот шпиун?
Ова ме подсети на моментите кога викате расисти и кај што треба и кај што не треба
Глупо е да го поставуваш прашањето на кое го знаеш одговорот.
Муслиманите од Балканот праќаат луѓе и пари за борбата на ИСИС, надевајќи се во некоја иднина, и тука да биде, истата судбина која врз кафирите ја применуваат таму.
Што е нејасно?
Порано беа нула вехабијски џамии, сеа се неколку. Секоја недела по еден балкански Муслиман гине за крвавиот шеријат. Тие ги гледаме по медиуми. А колку отишле?
Уште колку ќе одат?
Немај дилема ниту ти, ниту другите либерали - колку и да се самоубедувате дека декларативните, за во јавност ставови на Муслиманите тука, како овој, погоре, се реалност, сепак, она што се случува фактички секој ден, ве демантира.
Муслиманите се се повеќе на нивна страна. Повеќе одат, и праќаат пари. Ќе има се повеќе графити на нашите цркви со арапски ИСИС пораки. А еден ден индиферентноста ќе не доведе на дереџе до кое стигнаа Христијаните во Ирак и било каде во исламскиот свет, т.е. ќе не нема. А тоа е и желбата на нашиве комшии.
Сите цркви сквернавени, деца масакрирани за Велигден, и сето она што го гледаме како пред наши очи ни го сместуваат нашите комшии Муслимани, води кон тоа, а самозалажувањето дека ете можда ќе не поштедат, можда се нормални луѓе... ни носи катадневни изненадувања како смилковско или други, да не набројувам...

Последно уредено:

Lil Lamb

Сакам да се родам одново.
Член од
7 април 2014
Мислења
258
Поени од реакции
282
- Верујте за џабе цитирате делови од куранот, погрешно ги протолкувате исто како мухаџединине, што се нарекуваат муслимани во Исис. И од тука од чаир мрсулавите деца шо идат да се борат, тоа па ич не го сфаќам. Туѓа држава не се брани.

Да надополнам....Ниту пак пишува некаде дека треба да се брани.

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.519
Поени од реакции
18.368
Ako Islamot propoveda mir i se deklarira kako takva religija, i ako ISIL se otpadnici ili sekta, zosto nemase osuda od islamskite verski vodaci sirum svetot, i zosto ne vidovme ni eden sobir na Muslimanite, bilo kade vo svetot, so koj bi se dalo do znaenje deka ISIL ne moze da bide Islam? Ne deka, za drugi sitnici i nebitni raboti, ne znaele da se soberat.
Samo Imran Husein koj javno govori za nekoi raboti vi ostana svetla tocka i covek za pocit, a sigurno i nego go smetate za otpadnik.[DOUBLEPOST=1414831906][/DOUBLEPOST]
За ИДИШ веќе го изнесов својот став, но пак ќе кажам, или се хариџии(секта во исламот) или шпиуни.
Потезите кои ги прават се сомнителни во најмала рака, и најмногу му штетат на Исламот и муслиманите.
Толку од мене.
Znaci toa sto secat glavi i se slikaat so niv, gi vospituvaat svoite deca da igraat fudbal so otsecenite glavi, jadat srcinja pred kamera, masakriraat celi sela itn. spored tebe e somnitelno? E dobro be, daj pisi, kade gresat za da ne bidat sumljivi, zasto i jas celo vreme si vikav, ovie sumljivi se, namerno objavuvaat snimki i navlekuvaat bes, namesto fino lepo da se posvetat na aktivnostite da im bidat "pod radarot". Zaklucok, mora da se spiuni, iako odzata zborese deka mozelo da se i sektasi, taka zborele drugite:facepalm: Ali ok, oni neka se sektasi i spuini, bitno interesite vi se poklopuvaat, pa vo meguvreme, za nekoe vreme dur se smeni i "praenje na Toso i ebenje u mozok na ovie forumdjii i ostanat svet" retorikata, mozebi i ke ni pratis edno selfie od teritorijata na krvaviot kalifat.

Последно уредено:
Член од
9 април 2013
Мислења
270
Поени од реакции
51
Ako Islamot propoveda mir i se deklarira kako takva religija, i ako ISIL se otpadnici ili sekta, zosto nemase osuda od islamskite verski vodaci sirum svetot, i zosto ne vidovme ni eden sobir na Muslimanite, bilo kade vo svetot, so koj bi se dalo do znaenje deka ISIL ne moze da bide Islam? Ne deka, za drugi sitnici i nebitni raboti, ne znaele da se soberat.
.
Ti kako hristijanin zosto ne izleses na protest i da soberes nekolku iljadnici tvoi sovernici i da ja osudis ubistvenata politika na amerikancite na evropjanite na irzraelite. Ako navistina hristijanstvoto propoveda mir zosto togas ne protestirate protiv gorenavedenite ubijci?zosto nema osuda od hristijanskite verski vodaci sirum svetot? A ako si go cital Hattab1 vo mnogu negovi repliki se ograduva od ISIL kako i site drugi muslimani na forumof i ja osuduvaat taa organizacija kriejki se pod bajrakot na islamot.

Последно уредено:
Член од
14 август 2006
Мислења
45.363
Поени од реакции
84.589
Ti kako hristijanin zosto ne izleses na protest i da soberes nekolku iljadnici tvoi sovernici i da ja osudis ubistvenata politika na amerikancite na evropjanite na irzraelite. Ako navistina hristijanstvoto propoveda mir zosto togas ne protestirate protiv gorenavedenite ubijci?zosto nema osuda od hristijanskite verski vodaci sirum svetot? A ako si go cital Hattab1 vo mnogu negovi repliki se ograduva od ISIL kako i site drugi muslimani na forumof i ja osuduvaat taa organizacija kriejki se pod bajrakot na islamot.
Горенаведените убијци не истапуваат во име на нивната вера, и никаде не истакнуваат дека истапуваат во име на нивната религија.
За разлика од нив ИСИС, АлКаеда и сите оние кои ги подржувате со луѓе и пари, а кои прават, она што го гледаме, исклучиво истапуваат во име на верата и дури претендираат на ексклузивитет во тоа (калифот посебно). Инаку да не е така, вие би оделе ли во Сирија, би ги подржувале ли?

Член од
9 април 2013
Мислења
270
Поени од реакции
51
Горенаведените убијци не истапуваат во име на нивната вера, и никаде не истакнуваат дека истапуваат во име на нивната религија.
За разлика од нив ИСИС, АлКаеда и сите оние кои ги подржувате со луѓе и пари, а кои прават, она што го гледаме, исклучиво истапуваат во име на верата и дури претендираат на ексклузивитет во тоа (калифот посебно). Инаку да не е така, вие би оделе ли во Сирија, би ги подржувале ли?
bez razlika dali istapuvaat ili ne onie se sledbenici na hristijanite, onie ziveeat vo hristijanski drzavi , bez razlika dali istapuvaat vo ime na nivnata religija ili nivnite drugi intersesi oni izvrsuvaat ubistva vo mnogu delovi od svetot .i toa e za osuda i treba site hristijanski verski vodaci da ja osuduat ovaa ubistvena retorika na zapadnite drzavi, koristejki ja nivnata voena mok, ubivajki gi onie poslabite.a za isis nie se izjanivme i ja osuduvame taa organizacija seto toa sto go pravi i sto vrsi nasilstvo ves naselenieto.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.363
Поени од реакции
84.589
bez razlika dali istapuvaat ili ne onie se sledbenici na hristijanite, onie ziveeat vo hristijanski drzavi , bez razlika dali istapuvaat vo ime na nivnata religija ili nivnite drugi intersesi oni izvrsuvaat ubistva vo mnogu delovi od svetot .i toa e za osuda i treba site hristijanski verski vodaci da ja osuduat ovaa ubistvena retorika na zapadnite drzavi, koristejki ja nivnata voena mok, ubivajki gi onie poslabite.a za isis nie se izjanivme i ja osuduvame taa organizacija seto toa sto go pravi i sto vrsi nasilstvo ves naselenieto.
Зарем цената на нафтата има врска со Исламот?
Најголемите производители на нафта се Муслимани.
Зошто оџите не се извинат за сите срања кои се дешаваат поради махинациите на шеиците на пазарот за нафта?

Зарем на Христијанството треба да му се одаде признание за вселенските успеси на човештвото? (и Русија и САД се предимно христијански)

Тоа е твојата логика, ама со неа можеш да дискутираш со глупите копиљаци кои ги врбуваш да станат вехабии, а не тука.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Сите владари се атеисти!!! Само парите се битни.
Тоа дека е за осуда, Е за осуда. Ама има една мала цака, ниеден од нив не мафта со библијата, инаку ќе се сложев со тебе.
Тоа е премногу тесно гледање на работите, но голем си па ваљда знаеш дека си во заблуда

Kajgana Shop

На врв Bottom