Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Самиот даваш одредница за поимот, „генерација„, самиот тврдиш дека таа одредница е точна, самиот тврдиш дека си во право...

„Сам свој мајстор„.
генерација
мн. генерации

Вид збор: Именка, женски род
поколение, потомство
Англиски: generation Албански: gjeneratë, brez
Примери:
Секоја година по една генерација момчиња и девојки се разделува од ученичката клупа.
Слично со: поколение (ср.)
Изведенки
генерациски прид.
генерацискиот
Пример: генерациски јаз

Link

Вистината за многумина е отров, но тоа не е мој проблем.
:facepalm:
Она што е твое,ќе ти дојде самото и покрај твојата слабост.

Она што не е твое,нема да го добиеш никогаш и покрај твојата голема сила!

Вистината за многумина е отров.
:(

Генерација се однесува на група луѓе кои живеат во одредено време, човечки род се однесува на сите луѓе општо. Едното нема врска со другото, тоа не е ствар на превод, неможе генерација да го преведеш како човечки род.

.........[DOUBLEPOST=1414584071][/DOUBLEPOST]
генерација
мн. генерации

поколение, потомство
Примери:
Секоја година по една генерација момчиња и девојки се разделува од ученичката клупа.
Изведенки
генерациски прид.
генерацискиот

Link

Се насанка самиот себе?...

.........[DOUBLEPOST=1414584071][/DOUBLEPOST]

Се насанка самиот себе?...
Нешто збунет си изгледа. Ај прочитај уште еднаш внимателно што значи генерација и дали може да биде исто што и човечки род.[DOUBLEPOST=1414584588][/DOUBLEPOST]
:facepalm:
Она што е твое,ќе ти дојде самото и покрај твојата слабост.

Она што не е твое,нема да го добиеш никогаш и покрај твојата голема сила!

:(
Така де. Вистината ќе си остане вистина, без оглед на тоа што некој ќе гледа отров во неа.

Нешто збунет си изгледа. Ај прочитај уште еднаш внимателно што значи генерација и дали може да биде исто што и човечки род.

Може: еве „како„ и „зашто„.

На своето прво пришествие, Христос дојде да ги повика евреите на спасение, а преку својата Црква, Он го повикува целиот човеков род на тој спасоносен чин. Према томе. Христос ги повикува и спасува само луѓето, како биолошки род, оти Он никаде не ги повика растенијата и животните да се покајат и преумат.

На своето второ пришествие, Он ќе му суди на целиот човеков род, не на амебите.

Самиот израз „род„ не мора да се однесува само на човекот како биолошки род, како засебна група од живи битија, но само човекот е поканет на спасение.

Сега, пак прашај ме зашто ги споменувам протестантите во негативна смисла: затоа што само тие се во состојба да „тапат„ до бесконечност, потпирајќи се само на својот ум и градејќи тешка теологија од само еден збор или стих од Писмото.

Затоа и ти велам: не брзај, ќе си дојде и Судот, а ти размисли како ќе се појавиш на истиот.[DOUBLEPOST=1414566776][/DOUBLEPOST]

Нееее, никако: зборувал за „светлата будуќност„.[DOUBLEPOST=1414567286][/DOUBLEPOST]
Иднина е иднина. И 5 години подоцна е иднина. Јован никаде не спомнал интернет, ефтини летови, спикинг инглиш, светско во фудбал... тој зборувал дека „времето е близу“, им викал на луѓето да се покајат што побрзо зошто кај и да е ќе дојде.

Ти сега вака, познавајќи го писмото кое ти е објаснето од „достојните“, можеш да не упатиш нас останатите отприлика кога ќе дојде Судот, според Јована?

Ти сега вака, познавајќи го писмото кое ти е објаснето од „достојните“, можеш да не упатиш нас останатите отприлика кога ќе дојде Судот, според Јована?
Абе па ти прашуваш непотребно. Само што не дошло. :D Кај и да е ќе дојде.

Може: еве „како„ и „зашто„.

На своето прво пришествие, Христос дојде да ги повика евреите на спасение, а преку својата Црква, Он го повикува целиот човеков род на тој спасоносен чин. Према томе. Христос ги повикува и спасува само луѓето, како биолошки род, оти Он никаде не ги повика растенијата и животните да се покајат и преумат.

На своето второ пришествие, Он ќе му суди на целиот човеков род, не на амебите.

Самиот израз „род„ не мора да се однесува само на човекот како биолошки род, како засебна група од живи битија, но само човекот е поканет на спасение.

Сега, пак прашај ме зашто ги споменувам протестантите во негативна смисла: затоа што само тие се во состојба да „тапат„ до бесконечност, потпирајќи се само на својот ум и градејќи тешка теологија од само еден збор или стих од Писмото.
Твоето толкување не ме интересира, тоа што ме интересира е твојата спремност да лажеш за да го опрвадаш и прикажеш тоа твое толкување како апсолутна вистина.
Ти ми тврдеше дека генерација била исто што и човечкиот род. На моето укажување дека генерација како збор се однесува на конкретна група луѓе што живеат во одредено време го кажа следново:
Самиот даваш одредница за поимот, „генерација„, самиот тврдиш дека таа одредница е точна, самиот тврдиш дека си во право...

„Сам свој мајстор„.
Ти постирав дефиниција од официјален речник на македонскиот јазик што значи зборот генерација:
генерација
мн. генерации

поколение, потомство
Примери:
Изведенки
генерациски прид.
генерацискиот

Link
За да ми кажеш дека сум се насанкал самиот.....

Колку треба да е некој очаен за да негира значење на општо познат поим, за да ја брани сопствената заблуда?

Твоето толкување не ме интересира, тоа што ме интересира е твојата спремност да лажеш за да го опрвадаш и прикажеш тоа твое толкување како апсолутна вистина.

Разбира се, мене уште помалку ме интересира твоето толкување, а што се однесува до вистината, за да зборуваш вистина, треба да стоиш во вистината и да си во заедница со Вистината.

Лични вистини и вистини „за по дома„, не се предмет за мудрување.[DOUBLEPOST=1414588203][/DOUBLEPOST]
Иднина е иднина. И 5 години подоцна е иднина. Јован никаде не спомнал интернет, ефтини летови, спикинг инглиш, светско во фудбал... тој зборувал дека „времето е близу“, им викал на луѓето да се покајат што побрзо зошто кај и да е ќе дојде.

Убо‘ кажал Јован: денешниот ден е најблискиот ден до денот од второто Христово доаѓање.

Разбира се, мене уште помалку не ме изнтересира твоето толкување, а што се однесува до вистината, за да зборуваш вистина, треба да стоиш во вистината и да си во заедница со Вистината.

Лични вистини и вистини „за по дома„, не се предмет за мудрување.
Па што тогаш ти мудруваш со твојата лична “вистина“?

Судот ќе дојде, штом се довршат настаните, чиј тек е очигледен и штом дојде времето на најголемото досегашно Богоотпаѓање, придружено со владеењето од слугата на нечестивиот.[DOUBLEPOST=1414588356][/DOUBLEPOST]
Па што тогаш ти мудруваш со твојата лична “вистина“?

Што е тоа „вистина„?

Што е тоа „вистина„?
Појма немам ти пафташ со тој термин цело време ѓомити ја знаеш вистината. Факт е дека не ја знаеш. Затоа не се расфрлај со лични “вистини“ и “вистинчиња“.

Судот ќе дојде, штом се довршат настаните, чиј тек е очигледен и штом дојде времето на најголемото досегашно Богоотпаѓање, придружено со владеењето од слугата на нечестивиот.
Кои настани не се навршени де?

Разбира се, мене уште помалку ме интересира твоето толкување, а што се однесува до вистината, за да зборуваш вистина, треба да стоиш во вистината и да си во заедница со Вистината.

Лични вистини и вистини „за по дома„, не се предмет за мудрување.
Ти мене ме убедуваше дека генерација и човечки род се едно исто, и дека било мое лично толкување дека генерација се однесува на конкретна група луѓе што живеат во одредено време. Дури и кога ти посочив официјална дефиниција за поимот, ти тврдеше дака јас сум се насанкал.
Уште еднаш, како и многупати досега на дело го покажуваш твоето лицемерие, спремност да премолчуваш, извртуваш и лажеш.

Судот ќе дојде, штом се довршат настаните, чиј тек е очигледен и штом дојде времето на најголемото досегашно Богоотпаѓање, придружено со владеењето од слугата на нечестивиот.[DOUBLEPOST=1414588356][/DOUBLEPOST]
Emi oti mora da se ceka do taa krajnost? Zosto ne sega? Ako vasiot imaginaren prijatel moze da pobegi negoviot imaginaren neprijatel...zosto ceka toj da sobere poveke sila?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom