Прашања за Исламот III

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.606
Поени од реакции
9.239
Да, точно е.
Но, се што се спомнува дека ќе има во џеннет,никако не може да се спореди со тоа што го има овде.
но ајде да го анализираме ајетот:
"Primjer Dženneta, koji je obećan onima koji se Allaha boje jeste: u
njemu su rijeke od vode neustajale i rijeke od mlijeka nepromijenjena okusa, i rijeke od
vina, prijatna onima koji piju, i rijeke od meda procije|enog, i gdje ima voća svakovrsnog i
oprosta od Gospodara njihova - zar je to isto što i patnja koja čeka one koji će u vatri
vječno boraviti, koji će se uzavrelom vodom pojiti, koja će im crijeva kidati!"/15/(sura Muhammed,15)

Прво вели: и реки од вино, пријатни на тие што ќе го пијат.
прва разлика

втора разлика: ајет со ајет најдобро се објаснува, па Аллах во сура ес-саффат вели

biće posluženi pićem - iz izvora koji će stalno teći -
bistrim i prijatnim onima koji budu pili,
od njega neće glava boljeti i od njega se neće pamet gubiti. (45-47)
Oвој одговор наметнува многу прашања. Се надевам дека ќе имаш време и волја да ми одговориш на моите недоумици.

1. Дали во горниот ајет се мисли на благо, сѐ уште неферментирано вино, кај нас познато како шира? Како е арапскиот оригинал?

2. Дали освен горните задоволства на која ќе ги додадеме и хуриите, Муслиманите во Џенет имаат некакви обврски или само ќе уживаат? Некако ова ми е многу познато, постојано барање на некакви права, а отфрлање на своите обврски кон државата. Гледам откај црпеле инспирација.

3. Хуриите како награда за верните муслимани, кои камасутрата и каматантрата ја имаат во малото прсте, кои се неверојатно убави, секогаш спремни на секс и толку пожелни што е доволно само да се појават пред муслиманот на кој се доделени и неговиот петел да се крене како споменик. Како се вклопуваат тие во концептот за Џенет? Дали Џенетот всушност претставува нагонски рај?

4. Дали муслиманите Џенетот го замислуваат како конечно исполнување на телесните задоволства кои на Земјата поради разни причини им биле ускратени?

5. Во Хиндуизмот се смета дека човекот има 7 главни чакри. Најниската човечка чакра Муладара, воедно е и највисока животинска чакра. Управува со нагоните, инстинктите и вродените рефлекси. Од друга страна, највисоката човечка чакра Сахасрара, е чакра која е во контакт со највисоката свест и преку која се постигнува единство со Бог. Таа е чакра на просветлување, спиритуално поврзување, знаење и разбирање на Вселената.
Како муслиманите во Џенет ќе постигнат единство со Бог преку упразнување на своите нагони?
Зошто Бог крај себе не би сакал луѓе кои тежнеат да му бидат слични Нему (Сахасрара), туку крај себе би сакал луѓе кои тежнеат да бидат слични на животните, бидејќи нивна крајна цел е задоволување на своите нагони (Муладара)? Оттука се поставува и прашањето: дали Алах е Бог?

6. Дали Џенет е арапска задгробна верзија на старогрчките Дионисови мистерии и староримските Баханалии?

Последно уредено:
Член од
28 октомври 2014
Мислења
4
Поени од реакции
2
Тоа со милистотинка е ОК, зборот ми беше дека 23год се многу мал/краток период за да може било кој народ, цивилизација (во случајов е целото човештво) еволуира толку многу да дури 2 пати да има потреба од него надградба. Тука го гледам спорниот момент.
Она со голфот е пак промашено, ама ај, нема да се задржувам на него.
Понатаму, овој ајет што си го пишал сега на крајот има прашалник. Тоа значи дека верниците се прашани што ќе направат? Пак се навраќам на тоа дека се има избор, не е наредба.
Наредба: Не пиј вино!
Избор: Ќе пиеш ли вино?
Избор: Избегни го виното.
Ја воочуваш разликата, нели?
Mnogu jasno, samo neznam dali navistina ne svakas, ili se obiduvas kako i mnogu drugi, da pronajdes "greski" vo Kitabot?

О vjernici, vino i kocka i strelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite. (Al-Maida, 90)

Naredbata koja stoji vo ajetot mnogu jasno ukazuva na "klonenje" ili ne priblizuvanje na vinoto (alcoholot), i e mnogu po prakticna i pojasna od tvojta teza, deka treba da stoji "ne pij vino"...Allah vo ovoj ajet ni ukazuva deka, ne samo konzumiranjeto, nego i proizveduvanjeto,
transportiranjeto,prodavanjeto. sluzenjeto i se sto e vrzano so vinoto (alcoholot) ni e zabraneto.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Mnogu jasno, samo neznam dali navistina ne svakas, ili se obiduvas kako i mnogu drugi, da pronajdes "greski" vo Kitabot?

О vjernici, vino i kocka i strelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite. (Al-Maida, 90)

Naredbata koja stoji vo ajetot mnogu jasno ukazuva na "klonenje" ili ne priblizuvanje na vinoto (alcoholot), i e mnogu po prakticna i pojasna od tvojta teza, deka treba da stoji "ne pij vino"...Allah vo ovoj ajet ni ukazuva deka, ne samo konzumiranjeto, nego i proizveduvanjeto,
transportiranjeto,prodavanjeto. sluzenjeto i se sto e vrzano so vinoto (alcoholot) ni e zabraneto.
Не е наредба кога се користи таква синтакса!
Ама, кога сам го начна и делот за транспортирање/произведување вино е забрането, ........ јас со моето лаичко истражување на сретнав таков ајет. Напротив, сретнав сосема спротивни.
П.С. Што има да барам грешки, од авион се гледаат
П.П.С. Кој по ред ти е овој ник?;)

Член од
28 октомври 2014
Мислења
4
Поени од реакции
2
Не е наредба кога се користи таква синтакса!

Ajde be ti ke kazis dali bilo naredba ili ne.Prasanjeto e mnogu jasno i kristalno odogovoreno, i nema potreba sto vece da se napregame so tebe.Ako ne razba, moli boga za malku pojke mozok :D

Ама, кога сам го начна и делот за транспортирање/произведување вино е забрането, ........ јас со моето лаичко истражување на сретнав таков ајет. Напротив, сретнав сосема спротивни.
Prenosi se od Enesa r.a. da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: „Allahovo prokletstvo je na deset ljudi zbog alkohola: na onoga koji ga spravlja, onoga za koga se spravlja, onoga ko ga pije, onoga ko ga nosi, onoga kome se nosi, onoga ko ga toči, onoga ko ga prodaje i onoga ko na tome zarađuje, onoga ko ga kupuje i onoga od koga se kupuje.“

"Kada Allah i Poslanik Njegov nešto odrede, onda ni vjernik ni vjernica nemaju pravo po svom nahođenju postupiti. A ko Allaha i Njegova Poslanika ne posluša, taj je sigurno skrenuo s Pravoga puta." (Prijevod značenja El-Ahzāb – Saveznici, ajet 36.)

Mislam deka tvoe sledno prasanje ke bide,toa, zasto ova go nema vo Kuranot.

П.С. Што има да барам грешки, од авион се гледаат
Si bil nekad u avion? ili ti kaza komsijata?

П.П.С. Кој по ред ти е овој ник?;)
Sto te interesira tebe, ma!?

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.606
Поени од реакции
9.239
Aj за алкохолот и така и така, за коцката да замижам дека во секое поголемо албанско село има кладилница, а во градовите ги има на секој ќош, плус огромен број на казина, туку ме интересира зошто до сега не се изнајде ниеден јунак од муслиманиве да одговори на моите прашања поврзани со Џенетот. Толку ли се тешки?[DOUBLEPOST=1414491367][/DOUBLEPOST]Дали муслиман смее да продава нафта и да заработува од нејзината продажба, со оглед на нејзиното штетно влијание на животната средина?

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Oвој одговор наметнува многу прашања. Се надевам дека ќе имаш време и волја да ми одговориш на моите недоумици.

1. Дали во горниот ајет се мисли на благо, сѐ уште неферментирано вино, кај нас познато како шира? Како е арапскиот оригинал?

2. Дали освен горните задоволства на која ќе ги додадеме и хуриите, Муслиманите во Џенет имаат некакви обврски или само ќе уживаат? Некако ова ми е многу познато, постојано барање на некакви права, а отфрлање на своите обврски кон државата. Гледам откај црпеле инспирација.

3. Хуриите како награда за верните муслимани, кои камасутрата и каматантрата ја имаат во малото прсте, кои се неверојатно убави, секогаш спремни на секс и толку пожелни што е доволно само да се појават пред муслиманот на кој се доделени и неговиот петел да се крене како споменик. Како се вклопуваат тие во концептот за Џенет? Дали Џенетот всушност претставува нагонски рај?

4. Дали муслиманите Џенетот го замислуваат како конечно исполнување на телесните задоволства кои на Земјата поради разни причини им биле ускратени?

5. Во Хиндуизмот се смета дека човекот има 7 главни чакри. Најниската човечка чакра Муладара, воедно е и највисока животинска чакра. Управува со нагоните, инстинктите и вродените рефлекси. Од друга страна, највисоката човечка чакра Сахасрара, е чакра која е во контакт со највисоката свест и преку која се постигнува единство со Бог. Таа е чакра на просветлување, спиритуално поврзување, знаење и разбирање на Вселената.
Како муслиманите во Џенет ќе постигнат единство со Бог преку упразнување на своите нагони?
Зошто Бог крај себе не би сакал луѓе кои тежнеат да му бидат слични Нему (Сахасрара), туку крај себе би сакал луѓе кои тежнеат да бидат слични на животните, бидејќи нивна крајна цел е задоволување на своите нагони (Муладара)? Оттука се поставува и прашањето: дали Алах е Бог?

6. Дали Џенет е арапска задгробна верзија на старогрчките Дионисови мистерии и староримските Баханалии?
1. Се мисли онака како што е напишано во ајетот.
2. Таман да ти одговорам, гледам дека во продолжение не бараш одговор туку расправа.. па ќе го избегнам тоа. :)
3. Прочитај точка 2. :)
4. Главна цел и најголема награда во џеннетот е гледање во Аллаховото лице.
5. Џеннетот не може да се споредува со ништо што е овоземско, односно не може да се замисли ништо од овој свет на оној свет.
Poslanik, a.s., kaže:
„U džennetu ima stvari koje ni jedno oko nikada nije vidjelo, ni jedno uho nikada nije čulo, i ni jedno srce nema o tome ni najmanjeg pojma“ (Buhari i Muslim)
секогаш сети се на ова кога прашуваш за овие работи.
6. повторно, секогаш враќај се на овој хадис.
Poslanik, a.s., kaže:
„U džennetu ima stvari koje ni jedno oko nikada nije vidjelo, ni jedno uho nikada nije čulo, i ni jedno srce nema o tome ni najmanjeg pojma“ (Buhari i Muslim)

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.606
Поени од реакции
9.239
2. Таман да ти одговорам, гледам дека во продолжение не бараш одговор туку расправа.. па ќе го избегнам тоа. :)
3. Прочитај точка 2. :)
Не барам расправа, туку барам "гола" вистина, која не може да се дознае со дипломатски речник, со неискреност и со правење лице било јас кон тебе или ти кон мене, нели:)?

Бидејќи те сметам за човек кој има доста познавања за Исламот, а воедно го знаеш и арапскиот јазик (муфтија да не си?), најискрено те прашувам, без никакви провокации и задни намери:

Како може нешто што се смета за грев на Земјата како што се сладострастието и стомакоугодието, во Џенетот не само што нема да се смета за грев, туку е и пожелно?

Бидејќи лично сметам дека и најсуровата вистина е подобра и од најубавата лага, ќе те молам да одговориш на моите прашања кои се однесуваат за Џеннетот и да ги образложиш одговорите.

И кажи ми зарем продавањето нафта не се смета за мехрух, т.е. како покудена работа? Дали не е применета истата аналогија како со пушењето тутун? Доколку не е, зошто не е, со оглед дека сите знаеме колку е штетна нафтата и нејзините испарливи деривати кои ги вдишуваме?

И не заборави, не барам кавга, туку вистина и само вистина:icon_lol:!

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Ajde be ti ke kazis dali bilo naredba ili ne.Prasanjeto e mnogu jasno i kristalno odogovoreno, i nema potreba sto vece da se napregame so tebe.Ako ne razba, moli boga za malku pojke mozok :D
И јас и СИТЕ 7 милијарди луѓе имаат право да размислуваат, анализираат, дискутираат.......... и во тие 7 милијарди спаѓаат дури и робовите ко тебе. Тоа што ти си ја отфрлил можноста за размислување и си се симнал скалило подолу е твој избор, а воедно тоа го прави твојот коментар беззначаен. Извини, не сакам да ти ги повредам чуствата, ама тоа е вистината.

Затоа моето следно прашање ќе го насочам кон останатите Муслимани
16:67 ''And of the fruits of the date-palms and the grapes, you obtain Alcoholic drinks and goods. Verily in that is a Sign for a people who use their understanding.''
Дали во овој цитат има грешка или ......?

Член од
9 април 2013
Мислења
319
Поени од реакции
224
Затоа моето следно прашање ќе го насочам кон останатите Муслимани
16:67 ''And of the fruits of the date-palms and the grapes, you obtain Alcoholic drinks and goods. Verily in that is a Sign for a people who use their understanding.''
Дали во овој цитат има грешка или ......?
16/67;
;A od plodova palmi i loze pripremate piće i hranu prijatnu. To je, doista, dokaz onima koji pameti imaju.

ibn'kesir.
"...a od plodova palmi i loze pripremate pi}e",
ukazuju}i na zakonsku dozvoljenost njegove upotrebe
prije njegove zabrane, te ukazuje na izjedna~avanje
izme|u pi}a dobijenog iz palmi i gro`|a, kao {to to
oba{njava pravna {kola Malikova, [afijina, Ahmedova
i ostalih pravnih u~enjaka. Ovako se tretiraju i ostala
pi}a od p{enice, je~ma, kukuruza, meda i sli~no tome.
Uzvi{eni veli: "...pi}e i hranu prijatnu". Ibn-Abbas
ka`e: Pi}e je ono {to je zabranio od njihovih plodova,
a prijatna hrana jeste ono {to je dozvolio od tih
plodova.
"To je, doista, dokaz onima koji pameti
imaju." Analogno prethodnom ovdje spominje
razum, jer je razum ne{to najuzvi{enije kod ~ovjeka, te
je zbog toga Allah, d`.{., zabranio Svom ummetu
opojna pi}a, kako bi time za{titio i sa~uvao njihove
umove

Последно уредено:

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
16/67;
;A od plodova palmi i loze pripremate piće i hranu prijatnu. To je, doista, dokaz onima koji pameti imaju.

ibn'kesir.
"...a od plodova palmi i loze pripremate pi}e",
ukazuju}i na zakonsku dozvoljenost njegove upotrebe
prije njegove zabrane, te ukazuje na izjedna~avanje
izme|u pi}a dobijenog iz palmi i gro`|a, kao {to to
oba{njava pravna {kola Malikova, [afijina, Ahmedova
i ostalih pravnih u~enjaka. Ovako se tretiraju i ostala
pi}a od p{enice, je~ma, kukuruza, meda i sli~no tome.
Uzvi{eni veli: "...pi}e i hranu prijatnu". Ibn-Abbas
ka`e: Pi}e je ono {to je zabranio od njihovih plodova,
a prijatna hrana jeste ono {to je dozvolio od tih
plodova.
"To je, doista, dokaz onima koji pameti
imaju." Analogno prethodnom ovdje spominje
razum, jer je razum ne{to najuzvi{enije kod ~ovjeka, te
je zbog toga Allah, d`.{., zabranio Svom ummetu
opojna pi}a, kako bi time za{titio i sa~uvao njihove
umove
Ако може да го едитираш копираниот пост, повеќе време и концентрација трошам на дешифрирање, отколку на текстот, а со тоа и мислите “бегаат“.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Те молам читај ме внимателно

Вака поставени прашања укажуваат на тоа дека бараш, како што велиш Вистина и само вистина, и дека бараш да сознаеш нешто за Исламот, не заборави: Овде си да поставиш прашање за исламот и да добиеш одговор, дали ќе ти се свиѓа или нема да ти се свиѓа не е мој проблем, а ни твоја обврска да ги прифатиш или да го прифатиш исламот.

Вака поставени прашања, односно прашања поставени со предговор или делење на памет, укажуваат дека не си дошол да добиеш одговор на прашањето туку дека си дошол за кавга и провокација, на тој начин не ме почитуваш мене како некој кој одвојува време за да ти одговара и не ги почитуваш правилата на форумот кои се јасни.
Таму имаш посебна тема за дискусија на сите религиски убедувања и таму дели памет, овде тоа не е потребно.
Почитувај го ова во иднина ако сакаш да ти одговарам на прашањата.
Поздрав.[DOUBLEPOST=1414536776][/DOUBLEPOST]
Ако може да го едитираш копираниот пост, повеќе време и концентрација трошам на дешифрирање, отколку на текстот, а со тоа и мислите “бегаат“.
Јас ќе го едитирам.
Значи ајетот вели:
"A od plodova palmi i loze pripremate piće i hranu prijatnu. To je,doista, dokaz onima koji pameti imaju "
"...a od plodova palmi i loze pripremate piće",
ukazujući na zakonsku dozvoljenost njegove upotrebe prije njegove zabrane, te ukazuje na izjednačavanje
izmedju pića dobijenog iz palmi i groždja, kao što to objašnjava pravna škola Malikova, Šafijina, Ahmedova
i ostalih pravnih učenjaka. Ovako se tretiraju i ostala pića od pšenice, ječma, kukuruza, meda i slično tome.

Од грозјето можеш да направиш и сок, а можеш да направиш и алкохол.
Затоа убаво пишува: "piće i hranu PRIJATNU"

Последно уредено:
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.606
Поени од реакции
9.239
Те молам читај ме внимателно

Вака поставени прашања укажуваат на тоа дека бараш, како што велиш Вистина и само вистина, и дека бараш да сознаеш нешто за Исламот, не заборави: Овде си да поставиш прашање за исламот и да добиеш одговор, дали ќе ти се свиѓа или нема да ти се свиѓа не е мој проблем, а ни твоја обврска да ги прифатиш или да го прифатиш исламот.

Вака поставени прашања, односно прашања поставени со предговор или делење на памет, укажуваат дека не си дошол да добиеш одговор на прашањето туку дека си дошол за кавга и провокација, на тој начин не ме почитуваш мене како некој кој одвојува време за да ти одговара и не ги почитуваш правилата на форумот кои се јасни.
Таму имаш посебна тема за дискусија на сите религиски убедувања и таму дели памет, овде тоа не е потребно.
Почитувај го ова во иднина ако сакаш да ти одговарам на прашањата.
Toчно е дека имам тема за дискусија, но кому да ги поставам овие прашања кога ниеден муслиман нема на таа тема? Па и овде, освен тебе, скоро и да нема друг што одговара, а камоли таму!?

Го почитувам твојот труд и ги почитувам твоите мислења. Ниту сум дошол овде за кавга и провокација, ниту да делам памет. Ако си ги следел моите постови во подфорумот Религија, би забележал колку темелно ги образложувам и моите прашања и моите одговори. А би забележал дека и никого не сум провоцирал, ниту некого сум навредил.

Барам само да ми одговориш на прашањата, но не со една реченица, туку со темелно образложување.

Јас за возврат ти ветувам дека откако ќе дадеш издржани одговори кои во себе нема да содржат противречности, нема повеќе да додевам на оваа нишка и сите недоумици околу Исламот ќе ги пишувам во нишката за дискусија.
Поздрав!

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom