Русија - смена во надворешната политика?

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување
@GhostLeader, нема потреба да ги хуманизираме државите, романтизирано да ги претставуваме и да ги замислуваме како човечки битија, со чувства и со поими како верност и неверност.
Нема во политиката верност и неверност, има само интерес.

САД, како моментално (воено) најсилна страна секако дека има интерес да внесе раздор меѓу сојузниците Русија и Кина.
Тоа кажано, секако дека Кина си има свои планови и идеи за однос на Русија... На Кина очајно и фалат ресурси (и територии), а која е подобра цел со избилство на ресурси и ненаселени територии ако не Русија. Но се разбира, судир со Русија би дошол во обзир само откако заедно ќе се раскрсти со САД, која е најголем противник и на двете страни (Кина и Русија).
Треба човек да е многу наивен да смета на било што друго, и да употребува поими како „верност и неверност„.

Така да многу нормално е дека и тие што ја водат Русија се свесни за сите овие моменти (или сметаш дека ние овде ја откривме топлата вода). Но во ситуација кога НАТО сателитите на САД се на границите на Руската Федерација, што им преостанува на Русите освен да го одберат помалото зло (а не е дека и тие се некое цвеќе за мирисање).

Како и да е, токму САД се тие што го овозможија ова сојузништво меѓу Русија и Кина. Ситуација од која најмногу добива токму Кина.

Интересна е шок доктрината на САД во периодот по Втората Светска Војна. Во последниве децении работите се отидени до таму да за САД не е важно дали ќе ги добие многуте судирите во кои влегува... Замислата е дека се додека промовира хаос и судири во светот, САД со својата воена супериорност ќе го задржи приматот. Ионака парите за нивните војни ги плаќа целиот свет, преку контролирана и постојана девалвација на наметнатата петровалута, и валута за светските државни резерви: ДОЛАРОТ.

Еве во Украина после почетниот успех со поставување на воена хунта, САД ги губи скоро сите краткорочните цели, но тоа е ОК пошто тоа и не им е примарна цел. Примарната цел им е да се успори Русија, по можност и идеално: и таму да се инсталира кукларска власт од типот на времето на Горбачов и Јелцин (и баш како таа во Украина).
Сето ова е сходно со доктрината на Волфовиц (или како се викаше типот), „секоја нова империја/сила треба да се уништи пред да се развие целосно„ (или така нешто).

OK еве да не нагаѓам, точно за што зборував:
http://en.wikipedia.org/wiki/Wolfowitz_Doctrine

Него да се вратам на употребата на нуклеарно оружје.
Поентата е во последната цитирана реченица. Сите институции што ги наброја се тесно контролирани од... задкулисна скриена елита.

Никогаш во историјата на светот не постоеле задкулисни игри од ваков размер, каде малтене целата моќ е концентрирана во толку мала група на луѓе кои исклучиво делуваат од зад кулисите. Никогаш порано влоговите не биле овака големи.
Затоа и велам дека тие луѓе се единствените кои со сигурност можат да преживеат контролиран нуклеарен судир, и тие луѓе нема да се либат да употребат нуклеарно оружје како последна мерка. Ако сите други оружја потфрлат (во некоја хипотетична ситуација).

Затоа да, се согласувам дека нуклеарното оружје секако не е weapon of choice. Но неговата употреба како последна очајничка мерка, никако не е исклучена.
Напротив.
Значи јас не реков дека има верност и неверност.Да се каже дека во политиката има верност е исто како да се каже дека во љубовта нема чуства.. тој што вика дека политика знае за верност,нема појма од истата,како што кажа има само интерес.
За реусрсите на Кина е точно,и затоа истата врши моментално истражувачки ископувања во Јужното кинеско море и другите морски предели во потрага по истите.Биди сигурен дека ќе ги најде,затоа што поседува огромни водени пространства,а и нејзината експанзионистичка политика им дозволува и понатаму од нејзините територијални води да ги тражи.

Америка ги пушти низ вода Украина и Сирија.Со Украина мислам дека згрешија,глупаво ми е да верувам дека НЕНАМЕРНО ЗГРЕШИЛЕ затоа што они имаат милион пати попаметни и пошколувани планери и геополитичари од мене/нас.Со Украина мислам дека нешто планираат,наивно е да се верува дека држава која е мултикултурна туку така може да се менува.Кога би можело тоа така,не би била мултукултурна.Времето ќе покаже што сакаше да направи Америка со Украина.Познавајќи ги нив,они нема да останат должни за тоа,како ни за Сирија.

Знам за Волфвиц,јас ја знам ,,Америка не треба да дозволи никој веќе да стане толку моќен како Советскиот Сојуз''.Oвде на википедија е подруго напишано но добро.Контекстот е ист.

Според мене,Русија иако има огромно оружје,велесила е,таа е безгласна буква.Зошто ? затоа што ги немаше никаде од распадот на СССР.Светот ја изгуби надежта во Русија како вечен ривал на Америка која им става сопки во се и сешто како што тоа беше СССР.Многу русофили се попалија со тоа што Путин го направи во Украина.Мислат дека Сталин воскреснал и сега повторно Русија ќе стави нуклеарки на Куба... тоа всушност не беше ништо специјално,обичен револт на руското малцинство таму.Слично како кај нас во 2001ва.Само не револт туку нешто друго.

Според мене пак ќе кажам,Русија треба само мирно да чека,да балансира.Воено,економски и политички секој обид да направи нешто е самобуство за неа или пукање во празно.Она треба да чека Западот да се разјари одвнатре.Западот иако воено и политички е обединет веќе повеќе од 70 години,културно и друштвено имаат огромни разлики.Проблемот е што,и оние држави кои биле хард-кор Христијански и конзервативни,токму кај нив се случува чудото.Види ја само Австрија,лулката на Нацизмот прати транвестит на Евровизија.Верувај ми,неможев да верувам на очите кога видов кој е преставник на Австрија.. Хазбуршката монархија... ехх...

За ова елитава нема да коментирам иако многу добро знам за нив,не сакам бидејќи не е темата тоа а Братот е ригорозен казнувач..

За последното,се сложувам но најглавен збор е ''последна очајничка мерка''.Во тоа никој не верува дека може да се случи.Денеска Биолошкото оружје ти е нешто како Црна магија,ни лук јал ни лук мириса а правиш катастрофа.

Според мене,Русија иако има огромно оружје,велесила е,таа е безгласна буква.

Според мене пак ќе кажам,Русија треба само мирно да чека,да балансира..

Zapadnata MSM ja pravi taa "realnost" deka Rusija e bezglasna bukva, megjutoa zad zatvoreni vrati ne bi rekol deka e taka. Direkten konflikt ne doagja vo predvid, lokalni vojni shto ke gi vodat drugi narodi da, samo ovoj pat nema da se sluchi Avganistan od 70 te od minatiot vek. (USSR). Chinam Rusija ja nauchi lekcijata.

A Rusija go pravi tokmu toa shto go velish, mirno si cheka i balansira, blamazhata so maleziskiot avion od strana na Zapadot ne uspea, za voenite aktivnosti na Rusija vo Ukraina za sega nikakvi dokazi, ili nema nishto ili toa go pravat veshto pa izgleda deka se "nevidlivi" za Zapadnite ochi. Sankciite kolku i shtetat na Rusija tolku i na EU pa se cheka koj prv ke trepne, a zimata e na pragot, nezadovolstvoto kaj nekoi chlenki raste, se nablizhuvaat izbori vo nekolku zemji...Kako i da e, mislam deka ovoj pat Rusija igra pametno, e sega za resorsite shto gi ima Rusija a na Kina i znachat zhivot, Kina ima izbor, ili vlezi vo katastrofalna vojna ili praj si biznis i uzhivaj.

@Vanlok
Околу падот на нафтата. Мислам дека не е игра на САД и С.Арабија.
Да сакаа да играат на таа карта ќе играа поодамна.
Уште околу Сирија кога почна да биде матно,можеа да прават думпинг.
На САД тоа не им одговара, фракингот не се исплаќа при ниски цени кои се сега околу 80 долари за барел.

Мислам дека ова е резултат од глобална економска криза. Кога прочитав дека Британија и Италија во гдпто почнале да го сметаат и прометот на борделите, јасно е до кое ниво се стигнати.

Но
Може и да е игра на С.Арабија и Катар се со цел да се притисне САД да реагира посилно против Сирија, бидејќи како што гледаме последно време го олабавија Асад.

Плус знаеме за отворената информациона војна против Русија.
Сите се загрижени за рускиот буџет, бла бла а никој не обрнува внимание на падот пример на германската економија. Другиве да не ги спомувам.

Еве белорусите бележат загуби во трговијата со Русија, а очекуваа зголемен извоз поради санкциите. Добро дел се должи и поради девалвацијата на рубњата,што резултира со намалена побарувачка.
Но ете и таа пропаганда дека русите ќе изумрат од глад на Западот не држи вода. Субституција на западните производи се случува дури и во прехрамбениот сектор.
Ова е пример само колку болна пропаганда шират западните медиуми.

Дури и да е цената 80 долари за барел Урал, на Русија ќе му бидат потребни 32 билиони долари од резервниот фонд(сега им брои околу 100 билиони) за да се покрие буџетскиот дефицит. Друга алтернатива е да се задолжат а знаеме дека Русија има низок долг, мислам беше 12%. Со 2% буџетски дефицит рускиот долг би надминал над 16% во рок од 3 години.

Во споредба со нив некои земји имаат долг од 113% од ГДП-то:tapp:

Мене искрено повеќе ме интересира Русија како ке изигра на внатрешен план.
Дали конечено думата ќе почне со подршка на малите и средните бизниси и модернизирање на индустријата.
Многу долго ја одовлекуваат најавената реформа околу ова прашање.

Мене искрено повеќе ме интересира Русија како ке изигра на внатрешен план.
Дали конечено думата ќе почне со подршка на малите и средните бизниси и модернизирање на индустријата.
Многу долго ја одовлекуваат најавената реформа околу ова прашање.
Тоа би бил најсериозниот економски потфат на администрацијата на Путин. Поголем дури и од консолидацијата на економијата на почетокот на владеењето. Нормално е да се претпазливи, таков потег може да предизвика квантен скок, ама исто може и да ја убие руската економија.

Тоа би бил најсериозниот економски потфат на администрацијата на Путин. Поголем дури и од консолидацијата на економијата на почетокот на владеењето. Нормално е да се претпазливи, таков потег може да предизвика квантен скок, ама исто може и да ја убие руската економија.

Да,можеби поради тоа одат претпазливо.
Еве читав до сега за тоа како се движат кон ремодернизирање на индустријата.

Оставам во спојер текст.
The revival of the machine tool industry

The new infrastructure will not depend on foreign supplies

RIAN_02460320_HR_ru_588.jpg

Machine tool industry today is highly dependent on foreign supplies, clustering is designed to solve this problem.

Over the next three years, the Russian industry must master the production of complex components that were previously imported from abroad. This was stated by Deputy Prime Minister Dmitry Rogozin on the forum " TVM 2014 " . Active import substitution should occur in the machine tool industry as one of the most dependent on foreign supplies of domestic industries. Help solve this important problem can including the Development Fund for Industry, a decree on the creation of which Prime Minister Dmitry Medvedev signed on September 2.

During Soviet times, with tank-building was an independent and highly developed industry. According to the Industry and Trade Ministry of Russia, the share of imports in the machine tool industry now exceeds 90%. For comparison: in heavy engineering - 60 - 80%, light industry - 70 - 90%, in the electronic industry - 80 - 90%, in the pharmaceutical and medical industry - 70 - 80%. " Indicator of 50-60% can be achieved In the case of a deliberate policy of import substitution. In some sectors will be able to get out even better performance " , - said Deputy Minister of Industry and Trade of the Russian Federation Sergey Tsyb.

Over the past 20 years, the domestic market has undergone Engineering Technology quantitative and qualitative changes, the volume of equipment decreased compared with 1991, more than 25 times. In the USSR, machine tools, as the basis for technological independence and technological industrial base DIC received privileged resources: the necessary equipment, materials and supplies. Research institutes sector were equal to the Research Institute of the defense industry under compensation of scientists and engineers, to ensure that R & D funding, etc.

14_IMG_8813.jpg

Today our country has practically ceased production of the main components for the production of machine tools and forging equipment (PAC). Machine tools with numerical control almost completed imported from Germany and Japan, CNC systems, sensors, measuring systems, robots, electrical and electronic products, hydraulic systems, etc. The main suppliers of components are

According to the CEO of the company " Stankoprom " Sergei Makarov, one of the key problems in the industry is the backwardness of its own production base. Including lost the confidence of the Russian consumers to domestically produced equipment. Lost production culture and prestige of the machine-tool trades, and as a result, we have a shortage of qualified workers.

" Age of equipment in all industries has considerable wear. Today, 75 - 80% of the park metalworking equipment used for more than 20 years. Since 1991, virtually no change of equipment was conducted or conducted by a factor of updates, no more than 1% per year. In the structure of machinery, presses and only 4.5% in operation less than five years - said Giorgi Samodurov, president of the Russian Association " Stankoinstrument " . - Machine Tool Degradation occurs primarily because of the lack of investment for a long time " . According to the expert, low attractiveness of the industry for domestic investors due to the very low level of profitability (2 - 5%), which is typical for high-tech industries. Foreign investors are not willing to invest in the development of domestic technologies that directly compete with their manufacturers. The only investor in the machine-tool industry, as well as for the defense industry, can only serve the state.

The tax burden on manufacturers in many countries is much lower than in Russia. " Recently, our contacts with major construction companies operating in Russia inviting them to create a joint venture abut in this problem. They'd better find in our country intermediary to create with them supposedly a joint venture (usually on paper), to find a warehouse here and deliver equipment, finished products, call it made in Russia and ensure yourself a good financial condition. All this is due to the imperfection of our defense mechanisms " , - says Samodurov.

1_DSC_8382_944_588.JPG

Clustering in the machine tool industry is still in its initial stage. Perhaps the first powerful cluster in the machine tool industry will be a group of " Stan " , which includes STANKOZAVOD Sterlitamaka, Ryazan, Ivanovo, Kolomna and, presumably, Saratov. Feature of this group is the presence of an integrator in the form of the banking system with the ability to attract resources for technical re-equipment, develop new products, to attract qualified professionals, etc.

Subject to obtaining bank resources " shoot " can cluster in St. Petersburg. To do this, there are all the prerequisites: the presence of machine-tool industries, companies producing components, highly qualified staff, a significant number of defense enterprises.

According to Sergei Makarov, " Stankoprom " is considering the establishment of joint enterprises of machine tool, in particular, clusters of machine tool and tool production facilities in several areas of CFD. In late August, " Stankoprom " signed a cooperation agreement with the administration of the Lipetsk region.

Some support machine tool provided subroutine " The development of domestic machine tool and tool industry for the period 2011 - 2 016 years, " the federal program " National Technological Base " . Program will not only survive the machine tool enterprises, able to develop and manufacture prototypes of about 40 types of equipment. The second phase of the program - from 2014 and 2016 - provides for the development of R & D as well as a number of investment projects designed to re-equipment of individual enterprises. " In our opinion, it is necessary to significantly increase financial support for the machine tool and to provide him with benefits in various areas (subsidies payment of interest on loans, reducing or zeroing certain taxes, etc.). Significant support to the industry can have a government resolution of 24 December 2013 № 1224 on restrictions on the admission of foreign goods to the procurement for the needs of national defense and national security. It is only necessary to adjust the control over its execution, as a discipline of its implementation defense companies is very low " , - concludes George Samodurov.

http://rostec.ru/news/4514841

Според статијава Русија во 1991, или во времето на монетаристите(money-tsarist) на Елцин, Русија ги загубила производствените капацитети дури до 1/25 од своите способности.

И ова го нема на темава.

Russia And China Want To Build The Longest High-Speed Railway In The World To Connect Them

China and Russia are considering building a high-speed rail line thousands of kilometres from Moscow to Beijing that would cut the journey time from six days on the celebrated Trans-Siberian to two, Chinese media reported Friday

The project would cost more than $230 billion and be over 7,000 kilometres (4,350 miles) long, the Beijing Times reported -- more than three times the world's current longest high-speed line
screen%20shot%202014-10-17%20at%207.38.59%20am.png

Во 2013/2014 инвестициите од Кина во Русија стигнаа околу 730 билиони, заедно со ова за железницата ќе стигнаат до 960 билиони. А очекувам со новиот договор за вториот гасовод да надминат 1 трилион.
Плус се шпекулира дека Кина и Русија ќе започнат да градат заеднички систем на воздушна одбрана, нешто слично како што Русија му предложи на НАТО.

Кина мислам дека ќе почне да го губи маркетот во западна Европа, Америка и ќе се фокусира на маркетот во источна Европа, Азија и Кавказот. Поради тоа е Русија важна.

Него до кога само ќе цимат рејтинг агенцииве западни. Дел од нив се виновни за кризата што се случи во 2008 година. Сега таргетираат на Русија за капитал оутфлоу а не ги земаат во превид инвестициите од Кина кои речиси достигнаа еден трилион.

@Vanlok
Околу падот на нафтата. Мислам дека не е игра на САД и С.Арабија.
Да сакаа да играат на таа карта ќе играа поодамна.
Уште околу Сирија кога почна да биде матно,можеа да прават думпинг.
На САД тоа не им одговара, фракингот не се исплаќа при ниски цени кои се сега околу 80 долари за барел.
Целиот момент со фракингот, никогаш не била исплатливоста. Фракингот не беше исплатлив ни во однос на старата цена од 100$ за барел сурова нафта.

САД фракингот го промовираат пред се заради тоа што е домашен енергетски ресурс, кој иако неисплатлив, сепак е енергенс кој дава независност од надворешните провајдери на енергенси.
Затоа толку сакаат да го промовираат во ЕУ. САД се очајни за да ги отргнат ЕУ од руското влијание кое доаѓа со зависноста од рускиот природен гас.

Втор момент зошто фракингот воопшто се применува, е моменталната светска економска ситуација. Но тоа е премногу материјал е за објаснување на оваа тема, погуглајте ги ZIRP и DIRP ако ве интересира.
Накратко -банките денес даваат многу евтини заеми за најголемите клиенти. Практично им даваат бесплатни пари, и да, сето тоа звучи неверојатно но само додека не почнеш помалку да ги разбираш работите.

Сакам да кажам дека, комбинацијата од „евтини пари„ и субвенции/помош од државата го прави фракингот возможен. Економски е неисплатлив, еколошки е катастрофа. Резервите на гас од шкрилци се мали и бушотините се исцрпуваат за исклучително кратки периоди (неколку години), но загадувањето останува со векови: загадување на подземите води и истекување на гас во околината на бушотините.

Но фракингот дава некаква краткорочна енергетска независност од рускиот гас и затоа е важен за САД и нивните сателити од ЕУ.
Ете, имаше информации дека Буресма почнала со бушотини во Славјанск, Украина. Несомнено под мудрото водство на Хантер Бајден, синчето на потпретседателот на САД.[DOUBLEPOST=1414310322][/DOUBLEPOST]
...Многу русофили се попалија со тоа што Путин го направи во Украина.Мислат дека Сталин воскреснал и сега повторно Русија ќе стави нуклеарки на Куба... тоа всушност не беше ништо специјално,обичен револт на руското малцинство таму.Слично како кај нас во 2001ва.....

Слабо ги разбираш работиве (и дефинитивно ги антропоморфираше државите прееска, може да се прочита поназад).

- Тој „обичен револт на руското малцинство во Украина„ како што го нарекуваш, е всушност прокси војна меѓу САД и Русија. Ова е толку пати дискутирано (и овде) да срамота е да не го знае некој што озбилно ја прати темава.
Сирија (заедно со Ирак и со Левантот) е друго, исто така многу важно воено поле, каде што САД и Русија водат жестока прокси војна.
Гуглај proxy war и едуцирај се, пошто слабо ве научиле на факултетот. ;)

- Инволвираноста на Кина во Јужното Кинеско Море е воена инволвираност, а не истражувачка. :)
Се работи за буквално заземање на ненаселени спорни територии. Кина и околните држави фатија кој што фати од островите, и населија нешто население таму каде тоа е можно. Сега Кина чека да ги фати на „спиење„ другите (Виетнам, и остали) и да им ќари некој од островите кои сите се спорни територии. Околината се разбира, е богата со извори на енергенси... но нивното користење не е можно се додека не се дефинира „имотната состојба„.

Залудна е вистината која излегува од устата на Русин, бидејќи старата ку_ва Европа секогаш дозволува да ја дупи тој кој најмногу ќе плати, а понудата на Владимир Путин и не е баш највисока за старата ку_ва Европа.
Навистина точно така звучи во моментов-залудна вистина. Но сметам дека вистината не е залудна, а и треба да се земе предвид дека не е речено на предизборна кампања во Македонија. Сигурно има нешто предвид со овие вистини,-подготовка на терен можеби, останува да видиме.

Poslednja u nizu oštrih nota stigla je pre tri dana Makedoniji koja bi gradnjom ovog rusko-evropskog gasovoda mogla da dovede u pitanje punopravno članstvo u EU, ukoliko ga ne bude gradila u skladu s evropskim zakonodavstvom.

Upravo je to pre tri dana u Briselu, izjavio Janez Kopač, novi šef Energetske zajednice, dodajući da će „Makedonija morati da se povuče iz ’Južnog toka’, ili pregovora ako želi da postane punopravna članica EU”....
http://www.vestinet.rs/aktuelno/eu-ucenjuje-makedoniju-zbog-juznog-toka

Ne znaev kade da ja stavam ovaa vest. Chudno e kolku shto mozhev da vidam ovaa vest ne ja prenese nikoj od makedonskite mediumi. Ili mozhebi sum propushtil...

Zapadnata MSM ja pravi taa "realnost" deka Rusija e bezglasna bukva, megjutoa zad zatvoreni vrati ne bi rekol deka e taka. Direkten konflikt ne doagja vo predvid, lokalni vojni shto ke gi vodat drugi narodi da, samo ovoj pat nema da se sluchi Avganistan od 70 te od minatiot vek. (USSR). Chinam Rusija ja nauchi lekcijata.

A Rusija go pravi tokmu toa shto go velish, mirno si cheka i balansira, blamazhata so maleziskiot avion od strana na Zapadot ne uspea, za voenite aktivnosti na Rusija vo Ukraina za sega nikakvi dokazi, ili nema nishto ili toa go pravat veshto pa izgleda deka se "nevidlivi" za Zapadnite ochi. Sankciite kolku i shtetat na Rusija tolku i na EU pa se cheka koj prv ke trepne, a zimata e na pragot, nezadovolstvoto kaj nekoi chlenki raste, se nablizhuvaat izbori vo nekolku zemji...Kako i da e, mislam deka ovoj pat Rusija igra pametno, e sega za resorsite shto gi ima Rusija a na Kina i znachat zhivot, Kina ima izbor, ili vlezi vo katastrofalna vojna ili praj si biznis i uzhivaj.

Едно е да може да реагира а да чека и сосема друго е да чека затоа што неможе ништо да направи.Русија е ова второво.Мојата дилема е дали тоа е добро или лошо.Добро е бидејќи СЕ НАДЕВАМЕ дека времето работи во корист на Истокот,лошо е затоа што светот ја губи ако не ја изгубил надежта во нив како соперници на империјализмот.

Што е поентата со Афганистан ? ете ќе ти препорачам читај за Битката на Ватерло,за освојувањето на Москва од Наполеон,за последното освојувањето на Александар Македонски,Сталинград,Ел Аламеин,Виетнамската војна.Што е поентата ? поентата е(да се изразам во метафора) ,,Колку и да ти се оштри забите некогаш мора негде да ги искршиш''.Така да... ако е затоа,ете им ја Чеченија,изгубија техника и луѓе еден куп.. нели ја научија лекцијата од Афганистан ? затоа остави тоа...

Европската Унија има официјално 9 стратешки партнери.Русија,Кина,Индија,Бразил и овие не ми текнува на другите.Што значи,ЕУ е огромен пазар,појак од рускиот и секогаш може да најде замена за Русија,за разлика од Русија која тешко тоа може да го направи и ЕУ е нивни главен партнер.[DOUBLEPOST=1414340415][/DOUBLEPOST]
Целиот момент со фракингот, никогаш не била исплатливоста. Фракингот не беше исплатлив ни во однос на старата цена од 100$ за барел сурова нафта.

САД фракингот го промовираат пред се заради тоа што е домашен енергетски ресурс, кој иако неисплатлив, сепак е енергенс кој дава независност од надворешните провајдери на енергенси.
Затоа толку сакаат да го промовираат во ЕУ. САД се очајни за да ги отргнат ЕУ од руското влијание кое доаѓа со зависноста од рускиот природен гас.

Втор момент зошто фракингот воопшто се применува, е моменталната светска економска ситуација. Но тоа е премногу материјал е за објаснување на оваа тема, погуглајте ги ZIRP и DIRP ако ве интересира.
Накратко -банките денес даваат многу евтини заеми за најголемите клиенти. Практично им даваат бесплатни пари, и да, сето тоа звучи неверојатно но само додека не почнеш помалку да ги разбираш работите.

Сакам да кажам дека, комбинацијата од „евтини пари„ и субвенции/помош од државата го прави фракингот возможен. Економски е неисплатлив, еколошки е катастрофа. Резервите на гас од шкрилци се мали и бушотините се исцрпуваат за исклучително кратки периоди (неколку години), но загадувањето останува со векови: загадување на подземите води и истекување на гас во околината на бушотините.

Но фракингот дава некаква краткорочна енергетска независност од рускиот гас и затоа е важен за САД и нивните сателити од ЕУ.
Ете, имаше информации дека Буресма почнала со бушотини во Славјанск, Украина. Несомнено под мудрото водство на Хантер Бајден, синчето на потпретседателот на САД.[DOUBLEPOST=1414310322][/DOUBLEPOST]

Слабо ги разбираш работиве (и дефинитивно ги антропоморфираше државите прееска, може да се прочита поназад).

- Тој „обичен револт на руското малцинство во Украина„ како што го нарекуваш, е всушност прокси војна меѓу САД и Русија. Ова е толку пати дискутирано (и овде) да срамота е да не го знае некој што озбилно ја прати темава.
Сирија (заедно со Ирак и со Левантот) е друго, исто така многу важно воено поле, каде што САД и Русија водат жестока прокси војна.
Гуглај proxy war и едуцирај се, пошто слабо ве научиле на факултетот. ;)

- Инволвираноста на Кина во Јужното Кинеско Море е воена инволвираност, а не истражувачка. :)
Се работи за буквално заземање на ненаселени спорни територии. Кина и околните држави фатија кој што фати од островите, и населија нешто население таму каде тоа е можно. Сега Кина чека да ги фати на „спиење„ другите (Виетнам, и остали) и да им ќари некој од островите кои сите се спорни територии. Околината се разбира, е богата со извори на енергенси... но нивното користење не е можно се додека не се дефинира „имотната состојба„.

Ти никако не ги разбираш.Америка ги прекрши договорите што ги имаше потпишано со СССР и Русија за НАТО да не се шири кон руските граници,односно балтичките земји да бидат вид на тампон зона меѓу нив.Америка прифати дека НАТО нема да граничи со Русија или тогаш СССР при крајот.Што се случи ? сите балтички земји се во НАТО,таму има бази нивни,сега пробаа и со Украина.Русија тоа не го дозволи.Прво им оди во полза што руското малцинство е најголемо таму,второ граничат и се блиску со НАТО,трето Украина ја имаше угостено со договор руската црноморска флота.Стретешки Крим од времето на Отоманската империја бил важна точка,секогаш бил ''неосвојлива тврдина'' и од Крим се контролирало целото Црно Море.

Немој аман ти да ме учиш за политички термини.Аман немој :)

За Кина тотално грешка.Како тоа е воена инволвираност те молам објасни ми ? дали она го крши меѓународното право на било кој начин со тие истражувања ? не.. ако е воена инволвираност тоа е акт на војна бидејќи го нарушила територијалниот интегритет и суверенитет на таа држава.Дали Кина е во војна со некого ? не.. епа како е воена инволвираност!? дали Русија нарушила нечив територијален интегритет на Северниот пол што отвора база ? не.. и како сеа Русија е воено инволвирана ?..

Пак грешно размислуваш.Ти мислиш Виетнам ќе ''легне да спие'' и овие ќе ги фатат ? зошто Виетнам понуди на тој,кој беше не ми текнува,дали Американскиот секретар при посета таму,Америка да ги отвори повторно воените бази таму од времето на Виетнамската војна ? они не го знаат тоа ?

Да не навлагаме во тоа.......... отидовме за Кина а темата е друга.Не за друго ќе се лути модераторот.Да го испочитуваме.

Последно уредено:
Не ни сакам да навлегувам подлабоко за тоа. Зошто би се замарал со некој што ем не знае, ем инсистира дека знае.
Си имаш проблем што не ги познаваш -ниту разбираш, работите, но ете љубиш да дискутираш од позиција на авторитет.... Господине „Јас го студирав ова!„ ;)

Но живо ме интересира какво (невоено) решение Ти ќе одбереше (на местото на Русија) да го решиш чеченскиот проблем?
И пази, не чекам да направиш некакво чеченско Косово, туку проблемот невоено да го решиш во интерес на Русија! :sneaky:

BTW еве ти една лесна занимација (и малку едукација), за ЈКМ и за тоа колку е тенка линијата меѓу разните толкувања на меѓународното право (и разграничувањата на границите во поморски услови).
http://www.youtube.com/watch?v=DT0t4V3pjp4

Така да... ако е затоа,ете им ја Чеченија,изгубија техника и луѓе еден куп.. нели ја научија лекцијата од Афганистан ? затоа остави тоа...

Chechenija e del od federacijata ili Ruska teritorija i problemot so istata beshe vnatreshen problem. Avganistan e druga drzhava i sosema drug sluchaj.
Izgubija tehnika i eden kup lugje....5200 spored ruski izvori i 11000 spored drugi izvori.
Do sega USA ima okolu 4500 zhrtvi vo Irak, so far, i okolu 4000 vo Avganistan.

Едно е да може да реагира а да чека и сосема друго е да чека затоа што неможе ништо да направи.

Toa istoto vazhi i za mokjnoto NATO, da beshe mozhno ke imaa bazi i na Ruska teritorija, vechen son na mnogu minati imperii...ke zamine i ovaa so istiot son.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom