Прашање за Христијанството III

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Хммм еве уште еден пример дека библијата е пишувана од луге.:D
А ако не го воскресне уопште значи дека е осуден. :cool:
Логично нели.
И со тоа не поминува човекот низ повторна смрт која е многу садистичка.
Aбе ? епа ај да ги укинеме тогаш сите судови на планетава земја што викаш ? зошто да судиме некој што (не)извршил убиство,директно го апсат и го носат во затвор на доживотна робија,немора да му се каже зошто се носи во затвор,дали е он или некој друг..

Тоа е вашата атеистичка логика..

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Aбе ? епа ај да ги укинеме тогаш сите судови на планетава земја што викаш ? зошто да судиме некој што (не)извршил убиство,директно го апсат и го носат во затвор на доживотна робија,немора да му се каже зошто се носи во затвор,дали е он или некој друг..

Ептен адекватна споредба, бидејќи судовите се сезнајни, семоќни и тие самите ги создале криминалците и криминалот. Нели?

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Ептен адекватна споредба, бидејќи судовите се сезнајни, семоќни и тие самите ги создале криминалците и криминалот. Нели?
Точно знаев дека ти ќе ме цитираш за ова,кој друг нема да ме разбере освен тебе ?..
Но,бидејќи не ме разбра,алудирав на тоа дека Христијанството има нешто што се вика Суд,негде Страшниот Суд е напишано.Тие што ќе идат во Вечна смрт,ќе добијат шанса да одговараат за своите дела,ако мислат дека неправедно се праќаат во Вечната смрт,да кажат зошто а притоа Бог да ги потести на нивниот живот(дела).Тоа се вика ПРАВЕДНОСТ,за последен пат добиваш шанса да се искажеш.. затоа јас милион пати сум спомнал тука,Христијанството има концепција ,,Секому според делата'' + овој земски живот не е ништо друго освен ако можам да се изразам ''селекција''.Како и секоја ''селекција'',самите ние заслужуваме дали ќе ''пројдеме'' или ќе ''отпаднеме''.Да не ме разбереш погрешно,јас сега го употребив зборот селекција бидејќи во Библијата концептот е исти само со други зборови,не со Селекција.Мурган вика зошто да ги воскреснува за пак да ги умира,тоа било садистичко,а да немаше таков Суд ? вие овде од петни жили секој ден ќе го плукавте Христијанството дека не е праведно затоа што можеби некој МОЖЕ да се одбрани таму или пак НЕПРАВЕДНО е осуден..

Судовите беа метафора за барање правда,изразување личен став по однос на некое дело(наше или наметнато) и слично.Тоа беше целта.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Точно знаев дека ти ќе ме цитираш за ова,кој друг нема да ме разбере освен тебе ?..
Но,бидејќи не ме разбра,алудирав на тоа дека Христијанството има нешто што се вика Суд,негде Страшниот Суд е напишано.Тие што ќе идат во Вечна смрт,ќе добијат шанса да одговараат за своите дела,ако мислат дека неправедно се праќаат во Вечната смрт,да кажат зошто а притоа Бог да ги потести на нивниот живот(дела).Тоа се вика ПРАВЕДНОСТ,за последен пат добиваш шанса да се искажеш.. затоа јас милион пати сум спомнал тука,Христијанството има концепција ,,Секому според делата'' + овој земски живот не е ништо друго освен ако можам да се изразам ''селекција''.Како и секоја ''селекција'',самите ние заслужуваме дали ќе ''пројдеме'' или ќе ''отпаднеме''.Да не ме разбереш погрешно,јас сега го употребив зборот селекција бидејќи во Библијата концептот е исти само со други зборови,не со Селекција.

Судовите беа метафора за барање правда,изразување личен став по однос на некое дело(наше или наметнато) и слично.Тоа беше целта.
Ти и таквите ко тебе уште милион години да живеете нема да сватите дека суд од страна на битие кое тврди дека е сезнајно и семоќно е апсурд. Ако Бог кажува дека лично тој го создал злото и плус се тврди дека е сезнаен и семоќен, судот од негова страна не е ништо друго освен садизам. И неможеш да го споредуваш со судовите на луѓето! Луѓето не го создале ниту го дупуштиле намерно она кое го судат! Не се сезнајни и не тврдат дека се потекнува од нив!

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Ти и таквите ко тебе уште милион години да живеете нема да сватите дека суд од страна на битие кое тврди дека е сезнајно и семоќно е апсурд. Ако Бог кажува дека лично тој го создал злото и плус се тврди дека е сезнаен и семоќен, судот од негова страна не е ништо друго освен садизам. И неможеш да го споредуваш со судовите на луѓето! Луѓето не го создале ниту го дупуштиле намерно она кое го судат! Не се сезнајни и не тврдат дека се потекнува од нив!
Почна со лажењето ?

Кај пишува дека Он го создал ?

Мене или себе сакаш да се излажеш дека ако не постои тој Суд за ВАС ти овде немаше да тврдиш дека Бог е најнеправедно нешто затоа што не им дава на луѓето шанса да се изјаснат за делата за што Он ги суди ?

Да,како за ред други работи МНОГУ ПОСТИНИ од овие за кои го плукавте Бог дека е неправеден.. те молам исписимус,лажи друг мене немој.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Почна со лажењето ?

Мене или себе сакаш да се излажеш дека ако не постои тој Суд за ВАС ти овде немаше да тврдиш дека Бог е најнеправедно нешто затоа што не им дава на луѓето шанса да се изјаснат за делата за што Он ги суди ?

Да,како за ред други работи МНОГУ ПОСТИНИ од овие за кои го плукавте Бог дека е неправеден.. те молам исписимус,лажи друг мене немој.
Isaiah 45:
7. I form the light, and create darkness: I make peace, and create evil: I the LORD do all these things.

Еве ти го и оргиналниот текст на еврејски:
יֹוצֵ֥ר אֹור֙ וּבֹורֵ֣א חֹ֔שֶׁךְ עֹשֶׂ֥ה שָׁלֹ֖ום וּבֹ֣ורֵא רָ֑ע אֲנִ֥י יְהוָ֖ה עֹשֶׂ֥ה כָל־אֵֽלֶּה׃ ס
Создавам зло - וּבֹ֣ורֵא רָ֑ע

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Isaiah 45:
7. I form the light, and create darkness: I make peace, and create evil: I the LORD do all these things.

יֹוצֵ֥ר אֹור֙ וּבֹורֵ֣א חֹ֔שֶׁךְ עֹשֶׂ֥ה שָׁלֹ֖ום וּבֹ֣ורֵא רָ֑ע אֲנִ֥י יְהוָ֖ה עֹשֶׂ֥ה כָל־אֵֽלֶּה׃ ס
Јас сум прочитал НЕВОЛЈА а не зло.Он сака да каже дека е во состојба да направи и ''зло'' и добро.Тука се алудира на настаните со Погубувањето на сто и нешто илјади Асириски војници кои го опседнале Ерусалим,Египет и слично.Бог сака да каже дека човекот не треба да ја тестира неговата љубов,затоа што ако Он безкрајно го сака човекот,не значи дека е глуп за да му прогледа за се.Да знае дека човекот неможе да направи поголемa добрина и зло од она што може да го направи Он.Ако човекот е добар и почитувач на Бог,Бог може да биде 1000 пати подобар и да го почитува него.Како и обратно. Ете тоа е поентата на реченицата.

Ти не сфати затоа што го нема зборот МОЖАМ да направам/создадам зло туку е напишано директно.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644

Судовите постојат поради тоа што никој не сака да превземе одговорност за своите дела :cool:
А и ние не сме семокни битија, и склони сме кон грешки.

А и не знам зошто ти реплицирам на оваа непробојна логика:(

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Судовите постојат поради тоа што никој не сака да превземе одговорност за своите дела :cool:
Да бе,ете сите убијци,крадци и други извршители на кривични дела самостојно се пријавуваат во полиција и ги признаваат делата.

Јака логика нема што.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Да бе,ете сите убијци,крадци и други извршители на кривични дела самостојно се пријавуваат во полиција и ги признаваат делата.

Јака логика нема што.
Баци бе!!!
Што напишав немаме одговорност.
У превод значи дека ако имаш одговорност нема да го направиш тоа;).
Ова верувањево у Јахве ви го испрало мозокот :rolleyes:.

А и плус. 99% од затворските популации у светот се верници/религиозни.
Атеистите не прават криминал, вие правите.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Еве ја реченицата за која објаснував:

,,Сите што се жестат против него ќе дојдат кај него и ќе се посрамат'' Исаија 24

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Баци бе!!!
Што напишав немаме одговорност.
У превод значи дека ако имаш одговорност нема да го направиш тоа;).
Ова верувањево у Јахве ви го испрало мозокот :rolleyes:.

А и плус. 99% од затворските популации у светот се верници/религиозни.
Атеистите не прават криминал, вие правите.
Е сеа се кажа..

Па ти праша како и зошто ќе се врати душата на оние кои нема да бидат спасени забрави ? што праша тоа чим знаеш дека ,,Ако имаш одговорност нема да го направиш тоа'' ? :facepalm:

Да,сеа за ова со затворскиве популации ја оправи работата.. тој да е верник нема да лежи во затвор.Не,не викам дека нема верници,туку оној кој го почитува Бог не е масовен убиец,дилер на дрога,педофил и така натаму а сите знаеме дека во затвор не се оди за плукање на јавно место..

+ колкав е процентот вкупно од сите тие кои направиле кривично дело и го признале ? едвај 30% се ?.. глобално мислам..[DOUBLEPOST=1414157634][/DOUBLEPOST]
Ти може и палачинка да прочиташ, твој проблем, како тоа ќе смени било што кога во оргиналот пишува зло?
Хехе што си духовито.. па ти објаснив мислам.Или ти само тоа што сум прочитал јас го прочита а другото не ? да,како и секогаш.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Хехе што си духовито.. па ти објаснив мислам.Или ти само тоа што сум прочитал јас го прочита а другото не ? да,како и секогаш.
Ме наклевети дека лажам:
Почна со лажењето ?

Ти постирав конкретен цитат, со споредба на оргиналот каде јасно се гледа дека оргиналниот збор е зло, не невоља или било што слично:
Isaiah 45:

Што значи или појма немаш од темава, или лажеш и тролаш.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Е сеа се кажа..

Па ти праша како и зошто ќе се врати душата на оние кои нема да бидат спасени забрави ? што праша тоа чим знаеш дека ,,Ако имаш одговорност нема да го направиш тоа'' ? :facepalm:

Да,сеа за ова со затворскиве популации ја оправи работата.. тој да е верник нема да лежи во затвор.Не,не викам дека нема верници,туку оној кој го почитува Бог не е масовен убиец,дилер на дрога,педофил и така натаму а сите знаеме дека во затвор не се оди за плукање на јавно место..

+ колкав е процентот вкупно од сите тие кои направиле кривично дело и го признале ? едвај 30% се ?.. глобално мислам..[DOUBLEPOST=1414157634][/DOUBLEPOST]
Сакаш да кажеш дека Инквизицијата не го почитувала Бог.
Или денешните свештеници педофили (уствари педофилијата и не постоела у времето на Библијата, тогаш било нормално да имаш секс со малолетници, ццц ова Атеистите се виновни за ова :(), или попови што се бизнисмени итн.
Али ти го почитуваш Бог бидејки лажеш у негово име???

Kajgana Shop

На врв Bottom