gi imam pisano veke, proveri nanazad...Underwood, kazi vo koja i nie sakame malku paricki...
se nadevam deka toa sto ti e analizirano da se ostvari so zkpo...inaku za ohb nekoj sam si kreva cena so 2,5,10 akcii si kreva po 10% inaku realno e niska ama i da sakas nemozes da kupis...zatoa se ima plan B...beton sami si napravivte da se naddavate,ke cekam noemvri da kupam po poniska cena dokolku se namali toa naddavanje ako ne ke si doinvestiram vo edna kompanija...
nisto novo za berzata...sekogas imalo i ke ima vakvi raboti. Toa za nas e dobro zatoa sto nie so malku trguvame ne si igrame so milion evrakaj ohridska si vo pravo deka nekoj ima za isturanje i ja kreva cenata so po 2 akcii da ja stabilizira okolu 2000den sto ocekuvam vo brzo vreme da se postigne. Kaj tutunski se zbori deka ima eden makedonski fond koj malce kupuva no istura istovremeno mnogu akcii , najgolemata kolicina ja imaat kupeno megju 1xxx- 2800 sega pocnuvaat da isturaat bidejki drustvoto za upravuvanje so fondovite im e vo golem minus ako so vakva finta ne uspeeat akcionerot ke im stavi kluc.
ОВА Е ПОГУБНО ЗА ЕДНА ЕКОНОМИЈА. Нашата економија пред се има проблем со немање доволно капитал, па технологија а тоа предизвикува долгорочна невработеност... и натаму ги знаете сите недостатоци... Најмалку што треба да прави државата е да се задолжува дома, кога решила да се задолжува барем надвор да биде! И онака тешко се земаат кредити (каматните стапки се уште не се на ниско ниво) и онака еден од најголемите проблеми е ликвидноста во економијата. па фали уште владата да извлекува пари.ova poveke vazi za akcii ednostavno 3,2 miliardi evra imaat gragjanite vo depoziti koj ne im nosat nikakov prinos, zatoa udrija po hartii od vrednost. Vo stranstvo nemozat da kupuvaat samo moze kaj nas na berza da zavrsat,vo sprotivno 1% kamta vo banka, a inflacija 3% momentalna, parite im se jadat vo depoziti. Koga togas ke osamne reklama za ova!
ВЛОЖУВАЊЕТО ВО ДРЖАВНИ ХАРТИИ ПОИСПЛАТЛИВО ОД ШТЕДЕЊЕТО
Граѓани те не може да стасаат на ред од банките да купат државни обврзници
![]()
http://dnevnik.mk/?ItemID=9AA040AED6ED0E4699AD09A56356ABD9
Vo bankarskiot sektor samo nedostasuvat 2 raboti da se napravat za da se razdvizi ekonomijata.ОВА Е ПОГУБНО ЗА ЕДНА ЕКОНОМИЈА. Нашата економија пред се има проблем со немање доволно капитал, па технологија а тоа предизвикува долгорочна невработеност... и натаму ги знаете сите недостатоци... Најмалку што треба да прави државата е да се задолжува дома, кога решила да се задолжува барем надвор да биде! И онака тешко се земаат кредити (каматните стапки се уште не се на ниско ниво) и онака еден од најголемите проблеми е ликвидноста во економијата. па фали уште владата да извлекува пари.
1.NBRM i da ne ja namali kamatnata stapka , bankite ja namaluvaat veke nekolku godini, a NBRM osven usna opomena deka stradaat stedacite nisto ne prezema, izgleda kako dogovorena rabota spreadot da raste na smetka na profitot na bankite.Vo bankarskiot sektor samo nedostasuvat 2 raboti da se napravat za da se razdvizi ekonomijata.
1. NBRM da ja namali kamatnata stapka
2. Prezemanje na nekoja od malite banki od strana na 3 najgolemi,so toa ke imaat poveke klienti,poveke sredstva za stopanstvo
Inaku za zadolzuvanjeto na vladata vo domasnite banki e normalni i sekogas toa ke go ima. Samo nadvoresno zadolzuvanje ne e dobro za celata ekonomija...
ОВА Е ПОГУБНО ЗА ЕДНА ЕКОНОМИЈА. Нашата економија пред се има проблем со немање доволно капитал, па технологија а тоа предизвикува долгорочна невработеност... и натаму ги знаете сите недостатоци... Најмалку што треба да прави државата е да се задолжува дома, кога решила да се задолжува барем надвор да биде! И онака тешко се земаат кредити (каматните стапки се уште не се на ниско ниво) и онака еден од најголемите проблеми е ликвидноста во економијата. па фали уште владата да извлекува пари.
Da da vakvi raboti se slucuvaat so 2,5,10 akcii sami si krevaat ceni a podocna sakat mnogu da zarabotat,bez nekoja logika ... tie od porano vaka se naviknati koga imase budali investitori i trcat ko muva bez glavaAj bas da vidam sega kako ovie spekulanti ke gi odrzat cenite na akciite ,grafikonot za promet deneska zalepen za dnoto na tabelata.Neka sfatat vise deka ne mozes da krevas cena so kupeni 14 .20 ,35 akcii kako sto bese slucaj porano soTNB. a sega so ALK i drugi.Akosakas da krenes cena treba da platis poveke,ama tie znaat deka sekako nekoj ke nasedne.Napr. utre ke ponudam 6000 za TNB. ama ke kupam 10 akcii ike se nadevam deka za 5 dena ke prodadam 50 akcii za 6000.den.NEMA SMISOL