Легализација на инцест

• Креатор на темата Креатор на темата NikolaMKD91
  • Време на започнување Време на започнување
Многу лесно бе Леандра, многу лесно.
Ама ај нека ти текни пошто ти ете не спаѓаш во поддржувач на вемеро што значи спрема тебе дека не си плод на инцес па најверојатно си психофизички здрава.
Ајде бе Владе ако е лесно дефинирај, само не од типот кој го правиш постојано оти е вратата е врата дефинирај :D[DOUBLEPOST=1413833367][/DOUBLEPOST]
@мкд владе
Зошто би направиле поделба на нормално и ненормално? Подобра поделба би била на штетно и нештетно.

Откако би одредиле дали инцестот е штетен следно прашање е дали таа појава може и треба да се сузбива со легислатива што е многу важно прашање, а никој не го чепна. Законите не се решение за секоја штетна појава во општеството.
Ајде идеме на штетно и нештетно да побиваме. Штетно е и алкохолот нели? И цигарите? И психичка тортура? И дишење воздух од Макстил? И дишење ауспух од еко 0 возила?

И од кога дефиниравме дали се овие казниви дела?[DOUBLEPOST=1413833414][/DOUBLEPOST]
Нормално дека не може единствено на логиката да се потпираме, ама во случајов само тоа и ни останува - затоа што никој уствари и не се залага за активно прифаќање на инцестот. Овде, колку што јас сфатив, имаме покушај за дискусија, строго теориски и информативно. Во таков случај, јас лично одбирам да го тргнам на страна целиот негативен распон на емоции кои темава ми го предизвикува и да резонирам на поинаков начин.
Тоа велвет тоа е муабетот :)

Одлично поставена теза која може денес да ја применеме веднаш во реалноста. Споредба на човек со животно во сексуална и секаква друга конотација. Ние не се водиме од нагоните имаме способност да размислуваме и за последици зошто она денес се дешава освојување на пазари со резултат човечки жртви? Па не сме животни нели знаеме зошто е секоја војна, а сепак учествуваме како диретни или индиректни учесници. Украина. Европјаните животни се? Само тоа е во софистицирана форма, не е класична животинска појакиот го јаде послабиот.

И во овој случај паѓаме во вода безброј примери.
Ја зборев за морални вредности и социјални норми во една заедница или општество. Не верувам дека ти е добар примеров.

Ја зборев за морални вредности и социјални норми во една заедница или општество. Не верувам дека ти е добар примеров.
Уште полошо ако збориме за морални и социјални норми во нашето општество треба примери да давам или ги знаеме? :)

Ајде идеме на штетно и нештетно да побиваме. Штетно е и алкохолот нели? И цигарите? И психичка тортура? И дишење воздух од Макстил? И дишење ауспух од еко 0 возила?

И од кога дефиниравме дали се овие казниви дела?
Алкохол и цигари, сам се труеш.
Макстил и издувни гасови - прифатено/прифатливо ниво на загадување. Секое општество си поставува стандард и лимит до каде е спремно да си ја загадува средината се со цел да напредува економски.

По мене, тоа е она што е битно, дали е штетно или не е. Не е битно дали е етично или не, зошто тоа е релативна категорија. Не е битно дали е морално одвратно за поединци.
Јас гледам на работите либерално: секој си има право да си ја бара среќата во животот и ако тоа што некого го прави среќен не е штетно за среќата на други/другите, нема причина зошто не би било дозволено.

Последно уредено:
И еден аргумент е сосема доволен за нештото да биде забрането.
Прво да не настане недоразбирање, .... против легализирање на инцест сум!!!
Е сега, да направам некаква паралела со дрогата/марихуаната. И таа може да биде легална само затоа што ја користи една свесна единка за свои потреби. Но, ..... но државите нашле дека штетата од неа е поголема од користа. Односно, дека ако се остави на тоа дека една свесна единка сама реши што и како со марата, дека всушност таа штета е поголема во поглед на терет на фамилијата, опкружувањето, па и државата. Затоа и со таквиот закон се превземаат превентивни мерки за таквото нешто не стане “општо добро“. Се казнуваат уживателите, се казнуваат и препродавачите, а и одгледувачите.
Истото се применува и со инцестот. Штетата е поголема од користа!!! Со тој инцест, се добива на зголемена можност да се добие се' поголем број на ментално и психички хендикепирани лица, на кои константно би им било потребно помош, нега, лекување.
Така да, овој ЕДЕН аргумент е сосема доволен и во двата случаи.
Немам време за поголема анализа, но ќе ми текне уште нешто утре/деновиве(y)

И еден аргумент е сосема доволен за нештото да биде забрането.
Прво да не настане недоразбирање, .... против легализирање на инцест сум!!!
Е сега, да направам некаква паралела со дрогата/марихуаната. И таа може да биде легална само затоа што ја користи една свесна единка за свои потреби. Но, ..... но државите нашле дека штетата од неа е поголема од користа. Односно, дека ако се остави на тоа дека една свесна единка сама реши што и како со марата, дека всушност таа штета е поголема во поглед на терет на фамилијата, опкружувањето, па и државата. Затоа и со таквиот закон се превземаат превентивни мерки за таквото нешто не стане “општо добро“. Се казнуваат уживателите, се казнуваат и препродавачите, а и одгледувачите.
Истото се применува и со инцестот. Штетата е поголема од користа!!! Со тој инцест, се добива на зголемена можност да се добие се' поголем број на ментално и психички хендикепирани лица, на кои константно би им било потребно помош, нега, лекување.
Така да, овој ЕДЕН аргумент е сосема доволен и во двата случаи.
Немам време за поголема анализа, но ќе ми текне уште нешто утре/деновиве(y)
Ова се вика етатизам. И полесно ќе беше ако си јеховин. :D

Уште полошо ако збориме за морални и социјални норми во нашето општество треба примери да давам или ги знаеме? :)
Темата е инцест. Разликата меѓу мојот и ставот на неколкумина е што јас тврдам дека љубовта кон членовите од семејството елиминира постоење на можност за било какви сексуални нагони кон тие луѓе, додека ставот на тие неколкумина е дека инцестот е само уште едно социјално табу.

Алкохол и цигари, сам се труеш.
Макстил и издувни гасови - прифатено/прифатливо ниво на загадување. Секое општество си поставува стандард и лимит до каде е спремно да си ја загадува средината се со цел да напредува економски.

По мене, тоа е она што е битно, дали е штетно или не е. Не е битно дали е етично или не, зошто тоа е релативна категорија. Не е битно дали е морално одвратно за поединци.
Јас гледам на работите либерано: секој си има право да си ја бара среќата во животот и ако тоа што некого го прави среќен не е штетно за среќата на други/другите, нема причина зошто не би било дозволено.
Исто како тебе и јас гледам на работите. Ако тие не штетат некому (ако е против своја воља, ако е малолетно лице, ако ментално физички заостанато) државата треба да му пресуди со бесилка. Но ако двајцата сакаат и свесни се дека ќе остават последица на својот пол, а тоа го има во случаеви во Европа како јас законски би им забранила? Они своето чедо лично не го штедат а не пак мене да ме слушаат :)

Темата е инцест. Разликата меѓу мојот и ставот на неколкумина е што јас тврдам дека љубовта кон членовите од семејството елиминира постоење на можност за било какви сексуални нагони кон тие луѓе, додека ставот на тие неколкумина е дека инцестот е само уште едно социјално табу.
Јас сеуште се чувствувам добро и ја знам темата :)
Знам за што дискутираме, те прашав дали треба да набројувам морални и социјални норми во нашето општество кое сите ги гледаме секој ден за да ти доловам пример или не мора :)

Не велиме ние дека е табу или и треба легализизација, ние велиме да најдеме аргументи. Али немаме аргументи против. Не треба ни една тема да ни е табу. Тоа значи дека не сме созреана нација. Јас напротив сметам дека имаме доста паметна нација.

Јас сеуште се чувствувам добро и ја знам темата :)
Знам за што дискутираме, те прашав дали треба да набројувам морални и социјални норми во нашето општество кое сите ги гледаме секој ден за да ти доловам пример или не мора :)

Не велиме ние дека е табу или и треба легализизација, ние велиме да најдеме аргументи. Али немаме аргументи против. Не треба ни една тема да ни е табу. Тоа значи дека не сме созреана нација. Јас напротив сметам дека имаме доста паметна нација.
Ете ти го мојот аргумент, покрај биолошкиот што сите го спомнаа.

Каква ти е сега врската со етатизмот и јеховините? Ај објасни се што сакаш да кажеш
Тоа шо треба да си слеп да мислиш оти државата прави некое добро за тебе.
Исто треба да си глуп да мислиш ако нешто е забрането дека не се дешава. Пример да дуваш. :D
Пошто нели Колорадо денес е пекол кога има легализирано дроги.
Или пак Германија е whore house кога има лабави закони за проституција.

Не сфаќам, каков аргумент?
Па ваљда од пет мои поста извлече некоја поента. Али ај пак да се цитирам
Јас не одрекувам дека не може да постои, што значи дека ипак се работи за аномалија, бар според мене.

Целовреме во круг се вртите околу природното право и постоечкото право кое не мора да се поклопува со првово, иако во глобала се обидува да го опфати и послуша (со цел нели да му угоди на човекот но не и по секоја цена), но не и секогаш. Секое време носи свои промени и потреби, па така моменталново ги има овие кои ги знаеме. Понатаму што ќе се случи не знам, може само да се предвидува, а од предвидување и експертски анализи ми е преку такво.

Порано се клецале секој со секој, потоа почнале да се регулираат општењата, па премини од полигамија во моно, па заострување на односите околу таа област, притоа развивајќи се напоредно обичајот и ,,моралот" како регулатори на односите пред да се појави и официјалното право, па и државата како посреден учесник во регулирање на овие чудесија. Факт е дека нема максимално искоренување на појавата, но има нејзино намалување кроз времето, а не зголемување на истата, или некој поинаков развој.

Што се однесува до регулацијата во Македонија, најдобро е да си ги прашате Владо Камбовски и останата фела која работеше најактивно скоро на сите закони и Уставот секако како највисок во скалата. Обично се има пресликување од тогашните најдобри држави на регулативата, демек се зема нешто од ваму нешто од таму, за да бидеме ок, притоа неискоренувајќи ја секако традицијата, обичајот и она што мнозинството го милува, затоа што да решиш еден незадоволен поединец е многу полесно отколку 100.
:)
Една третина од нашиот устав е на посветена на правата и слободите, но за вакво нешто не се спомнува.

Па ваљда од пет мои поста извлече некоја поента. Али ај пак да се цитирам

Јас не одрекувам дека не може да постои, што значи дека ипак се работи за аномалија, бар според мене.

Многу во шифри пишуваш или јас неможам да те разберам:)
Да збориме за проблем кој се појавува али немаме аргументи против. Ти како сакаш дефинирај си го, како аномалија, болест шизофренија итн. Се сфаќаме? Не гледам аргумент во твоите постови освен прашалници и некои си твои заклучоци. Ако некаде во дискусијава виде заклучоци стави ги во точка дефинирани да ги разбереме. Прво за морал праша, го знаеш одговорот дека е негативен и извлече заклучок дека си во право, јако :D[DOUBLEPOST=1413835542][/DOUBLEPOST]
Една третина од нашиот устав е на посветена на правата и слободите, но за вакво нешто не се спомнува.

Никаде нема па почнаа со декриминализација за ова дело.

Многу во шифри пишуваш или јас неможам да те разберам:)
Да збориме за проблем кој се појавува али немаме аргументи против. Ти како сакаш дефинирај си го, како аномалија, болест шизофренија итн. Се сфаќаме? Не гледам аргумент во твоите постови освен прашалници и некои си твои заклучоци. Ако некаде во дискусијава виде заклучоци стави ги во точка дефинирани да ги разбереме. Прво за морал праша, го знаеш одговорот дека е негативен и извлече заклучок дека си во право, јако :D[DOUBLEPOST=1413835542][/DOUBLEPOST]

Никаде нема па почнаа со декриминализација за ова дело.
Ахам значи за да имаме аргумент треба сите да кажеме така е. Ондак да не ми иде за џабе муабетов на темава. Термини ко морал и социјални норми постојат, кој како си ги толкува и дефинира е сосема друга ствар.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom