Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Ја па знам молери,плочкари,паркетари,водоинсталатери што тука заработуваат по 1500-2000 евра месечно.
зошто да не заработуваат тука по 1500 - 2000евра,а што мислиш истите по колку би заработувале во Германија?Јас незнам?Кажи ти.

зошто да не заработуваат тука по 1500 - 2000евра,а што мислиш истите по колку би заработувале во Германија?Јас незнам?Кажи ти.
Кога би живееле во Германија сигурно би заработувале 3-4к евра.

Ти се со некоја буржоазија се дружиш. Сигурно и старо купујем што ти проаѓа под прозор зема 500 евра плата.
Не бе работат луѓето.
Порзани се меѓу себе и се договараат за тендери само на големи објекти.
Старо купујем да вика некој немам слушнато 10тина години наназад[DOUBLEPOST=1413483746][/DOUBLEPOST]
ова сигурно го знаеш дека е толку или онака од прва од рука..
Поранешен мој вработен има отидено во Франција да работи плочкар,молер,паркетар и ми има кажувано.
Кога бев минатото лето кај брат ми во Германија дома реновираше а му работеа Македонци со бугарски пасоши па тие ми кажуваа колку заработуваат и колкави трошоци имаат.

Порзани се меѓу себе и се договараат за тендери само на големи објекти.

Со тендери газди станаа и полуписмени, кажи колку прават на слободен пазар.

еве ќе ви кажам уште нешто што и вие го знаете:
се поголем дел од младите што имаат БГ-пасош полагаат за Е-категорија и возат по скандинавија каде месечно им плаќаат од 1500-1700 еу.За три месеци по 1500 земаат 4.500еу,за живот и трошок месечно како што кажуваат негде околу 300-350 еу.Значи 4500 минус 1050 е 3450 еу.Ајде ве молам кажете еден професор во основно зема околу 21.000 денари,по 12 месеци е 252.000денари поделено со 61.0(евро) е 4200 еу..така ли е.Разлика од 4200 и 3450 е 750 еу.Значи за три месеци возење по скандинавија скоро целогодишна плата на професор од основно училиште во разлика од 750 еу ако возачот не продади две-три штеки цигари.А ако извози 6 месеци колку е?

Со тендери газди станаа и полуписмени, кажи колку прават на слободен пазар.
Така работат само на блиски роднини ирпријатели па кога ќе им треба некоја услуга да имаат каде да се обратат

секој со својот к'смет,имам пријател Горан М.Работеше по кафичи како келнер(неосигуран) и така тераше се додека не се ожени(си тераше ден за ден).Татко му е плочкар и водоинсталатер со што дел од тој занает и Горан го совлада како и молерајот.Пред две и пол -три години замина кај еден пријател во Германија(близок комшија и подалечен роднина) со само 400 еу(позајмени) за кој пријателот му вети дека ќе му најде работа и ќе успее.Како ми раскажуваше Горан кога отишол кај него цели десет дена го шетал наваки-натаки и останал само со 70 еу при што му рекол- еве гледаш нема работа враќај се назад.Така обесхрабрен на автобуска станица за назад кон Македонија стоеле неколку срби на кој тој им се приклучил и кажал дека е од Македонија и што му се случило.Едниот од нив бил газда кој имал околу 20-тина работници а работеле како монтери на тенди и други градежни работи.Групата била за назад во Србија така што српскиот газда го зема Горан кај него како плочкар и молер.Да напоменам Горан има БГ-пасош.По 5 месеци работа кај србинот тој дома донесе многу пари(реновираше целиот спрат во куќата како и купи цел нов намештај) и две возила кој добро ги продаде и добро зема од истите.Србинот го упати во системот и сега Горан има веќе стаж и своја фирма(со 5 вработени) за што ми кажа дека ако за пет години си плаќа редовно давачките има право на ПЕНЗИЈА,сега има 7 месечно бебенце а женаму оди на курс(работеше во бутик за 8.500ден осигурана на најниската ставка) по германски и заминува за германија највероватно до нова година.Вреден е и ете успеа.За кој како,ете со средно но како што ми кажа зема цели објекти и истите ги реновира или наново инсталира..а кога го прашав колку заработува само се насмеа и ми рече ПОВЕЌЕ од колку што очекував.Штета што јас немам БГ-пасош.Ќе го замолам да се вклучи на кајгана на оваа тема па може и лично да го прашате и помогне со некои совети.Можеби на некој ова му звучи како приказна но верувајте ми дека е вистина.За назад не сака ни да помисли иако како што овде се вели 'тежок' ВМРО-вец.
so dvata zbora "tezok vmrovec " nikoj ne se nahranil ,nikoj familija ne oformil ,a zarem ako ima bugarski pasosh ,ke bide predavnik ,ili pomalku makedonec ..treba da znae sekoj ,se ragas i umirash kako makedonec ,i nikakov pasosh nemoze da go smeni toa

значи ако Горан како молер и плочкар и водоводџија земал по 4.000 еу или еве 3.000 месечно од кои што 1000 му се месечен трошок..за пет месеци по 2.000 еу чисти тој има 10.000еу.Да токму така10.000 еу за пет месеци ако мислеме дека зема чисти 2.000 еу од месец,а што ако зема 3 или 4 или повеќе илјади евра?Е сега уште една разлика:Значи просветното лице за тие 4.200 еу на годишно ниво нема право на сопствено мислење и израз на негодување односно штрајк.Мора да молчи ако не ќе има негова замена.Административците мора за време на избори да обезбедат гласачи(со име и презиме како и телефонски број)..кој 5 кој 10 кој повеќе како би бил докажан дека е со власта ако не... ???Вработените по останатите фирми од 8.500 до 12.000 или ако остануваат за викенди и празници можни 15-17.000 денари.Колку е потребно за едно 4-члено семејство за месечен трошок..30.000 денари така?А ако само еден е вработен од тоа 4-члено семејство па има и еден студент?Што е со социјалните приматели,колку земаат во оваа чудесна земја?Не сакам ни да помислам како се снаоѓаат за леб?Жално е.А да, и недај боже да се разболиш уште кога Тодоров им кажуваше на хирурзите како се прави операција :facepalm:.Ама ете тука има и такви кои длабоко повлекуваат со устите и јазиците од нечии задници па им е убаво..така велат иако и самите знаат дека вистината е подруга![DOUBLEPOST=1413486302][/DOUBLEPOST]
so dvata zbora "tezok vmrovec " nikoj ne se nahranil ,nikoj familija ne oformil ,a zarem ako ima bugarski pasosh ,ke bide predavnik ,ili pomalku makedonec ..treba da znae sekoj ,se ragas i umirash kako makedonec ,i nikakov pasosh nemoze da go smeni toa
токму така оса,мислата ми беше дека е подржувач на дпмне како и неговите од дома.

значи ако Горан како молер и плочкар и водоводџија земал по 4.000 еу или еве 3.000 месечно од кои што 1000 му се месечен трошок..за пет месеци по 2.000 еу чисти тој има 10.000еу.Да токму така10.000 еу за пет месеци ако мислеме дека зема чисти 2.000 еу од месец,а што ако зема 3 или 4 или повеќе илјади евра?Е сега уште една разлика:Значи просветното лице за тие 4.200 еу на годишно ниво нема право на сопствено мислење и израз на негодување односно штрајк.Мора да молчи ако не ќе има негова замена.Административците мора за време на избори да обезбедат гласачи(со име и презиме како и телефонски број)..кој 5 кој 10 кој повеќе како би бил докажан дека е со власта ако не... ???Вработените по останатите фирми од 8.500 до 12.000 или ако остануваат за викенди и празници можни 15-17.000 денари.Колку е потребно за едно 4-члено семејство за месечен трошок..30.000 денари така?А ако само еден е вработен од тоа 4-члено семејство па има и еден студент?Што е со социјалните приматели,колку земаат во оваа чудесна земја?Не сакам ни да помислам како се снаоѓаат за леб?Жално е.А да, и недај боже да се разболиш уште кога Тодоров им кажуваше на хирурзите како се прави операција :facepalm:.Ама ете тука има и такви кои длабоко повлекуваат со устите и јазиците од нечии задници па им е убаво..така велат иако и самите знаат дека вистината е подруга![DOUBLEPOST=1413486302][/DOUBLEPOST]
токму така оса,мислата ми беше дека е подржувач на дпмне како и неговите од дома.
eh taa e matematikata ,prijatele ,ama koj da ja razbere ..

A be to ok...Ama od kade znaes na drugite kako im e vo stranstvo? Tie barem gi imaat ukuseno dvete strani...ti ednata.Ne e vo red toa sto mislis deka ako si vo MK si pogolem patriot i sozdavas poveke...Golema greska si... Toa sto plakas danok na drzavata cela godina e ednavno na eden odmor na gastrabajter od 2 nedeli...ama toj barem go vee znameto i ja prestavuva MK vo drugi drzavi. Ubavo e toa sto si gord na tvojata drzava ...ama nemoj da plukas po onie koi se nadvor.Custvoto koga znameto koe se vee vo tuga drzava ili doma na plostad ne e isto!
Ако ја претставува како што ја претставуваат тука на форумот, фала ама нека не се мачат до толку. Нека се кажуваат дека се од Србија , Бугарија или од пичке си материне некаде и дека прв пат слушнале за Македонија и си мислеле дека е салата некоја. Мислам дека поглемо арно ке ни направат отколку да ја промовираат како што ја промовираат.

Ако ја претставува како што ја претставуваат тука на форумот, фала ама нека не се мачат до толку. Нека се кажуваат дека се од Србија , Бугарија или од пичке си материне некаде и дека прв пат слушнале за Македонија и си мислеле дека е салата некоја. Мислам дека поглемо арно ке ни направат отколку да ја промовираат како што ја промовираат.
Ne te razbitam so sakas da kazes so postov? Sakas da uvredis nekogo ili imas bad smisol za humor?

Ne te razbitam so sakas da kazes so postov? Sakas da uvredis nekogo ili imas bad smisol za humor?
Ни едното ни другото. Незнам што не разбираш, прочитај наназад колку сакаш страни и се ке ти стани јасно. Ако тоа за тебе е промовирање тогаш подобро нека не ни прават услуга да не промовираат. Со чесни исклучоци ама повеќето исселенци или тие со намера да се исселат ( за од форумот зборам) за овде кажуваат дека е дно дна. Да не мислиш случајно еден ден ако одат таму дека ќе фатат пена на устата од фалење и промовирање. Не би рекол.

Ни едното ни другото. Незнам што не разбираш, прочитај наназад колку сакаш страни и се ке ти стани јасно. Ако тоа за тебе е промовирање тогаш подобро нека не ни прават услуга да не промовираат. Со чесни исклучоци ама повеќето исселенци или тие со намера да се исселат ( за од форумот зборам) за овде кажуваат дека е дно дна. Да не мислиш случајно еден ден ако одат таму дека ќе фатат пена на устата од фалење и промовирање. Не би рекол.

А ти како мислиш дека идат тие инвеститори, онака со седење на стој во владата. Треба некој да им кажи внатрешно во фирмата каде има поволни услови за инвестиција, ефтина работна рака и ниски даноци. Се тоа се луѓе или по некоја случајност од Македонско потекло или странци што слушнале добри работи за Македонија. Иако 90 % од луѓето си мислат дека владата туку так ги донесе. Владата само ствара некој си услови.
Јас лично никогаш не сум рекол дека Македонија е супер лошо, секогаш велам дека има потенцијал и е многу добро за странски инвестиции.
Различна е дискусијата помеѓу двајца Македонци (можиме да се жалиме, фалиме, расправаме колку што сакаме ) доколку е само меѓу нас , но никогаш да не се практикува да се пцуе државата пред странци, според мене тоа не е фер спрема тие кој што се Македонија но и си штетам на самиот себе , затоа што потоа се создава стереотип.

А ти како мислиш дека идат тие инвеститори, онака со седење на стој во владата. Треба некој да им кажи внатрешно во фирмата каде има поволни услови за инвестиција, ефтина работна рака и ниски даноци. Се тоа се луѓе или по некоја случајност од Македонско потекло или странци што слушнале добри работи за Македонија. Иако 90 % од луѓето си мислат дека владата туку так ги донесе. Владата само ствара некој си услови.
Јас лично никогаш не сум рекол дека Македонија е супер лошо, секогаш велам дека има потенцијал и е многу добро за странски инвестиции.
Различна е дискусијата помеѓу двајца Македонци (можиме да се жалиме, фалиме, расправаме колку што сакаме ) доколку е само меѓу нас , но никогаш да не се практикува да се пцуе државата пред странци, според мене тоа не е фер спрема тие кој што се Македонија но и си штетам на самиот себе , затоа што потоа се создава стереотип.
Тоа што го кажуваш теоретски добро звучи, ама во пракса не би рекол дека е баш така. И му е гајле нив за стереотипите, пошто нели никогаш не планираат да се вратат во оваа вукојебина па што ги ебиш, нека скапат. Е тоа е реалноста на просечен емигрант. Тој уште од тука пред да замини устата му е полна со омраза и гадење. Со цел ум мислиш дека кога ке се најди меѓу странци наеднаш ке му се разбуди она патриотското во него и ќе го смени мислењето за 180 степени. Ајде сега да не се правиме наивни.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom