Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Еве кога ќе седнеш на маса таму, и ги ставиш парите на другата страна можеш ли да правиш муабет со нив, а ???. Мене мислиш ме исполнува што ќе го слушам американецот, што врска нема што е циклопентаноперхидрофенантрен или дека Сонцето е планета или дека човекот има 46 хромозоми, и зошто се толку. Што ја знам да набројам 50 главни градови а тој незнае кој е главен град на Тексас. Сакате да кажете дека е убаво, пример да живееш во Белгија каде секоја џганарија од светот е собрана на едно место. Сакате да кажете дека е убаво во Германија, каде што бев да ја купувам колата, и кого ме праша од каде сум се плашеше да ми ја продаде да не го вовлечам во некој криминал или ќе транспортирам дрога за Балканот. Сакате да ми кажете дека секаде што живеете во странските држави сте граѓани од прв ред, и дека сите ве почитуваат што сте од Македонија и ви се благодарно што живеете покрај нив.

Druze vidi ne site go svaakat zivotot kako tebe...! Spored tvojov koncept izgelda neubavo...!No ne sme site isti neli...Kako sto pisa Flix imas dva tipa na iselenici...Ako ti pojdes vo bilo koja drzava naucis jazik,imaas papiri, se prilagodis na nivnata kultura(mnogu biten element),go ostavis balkaniskiot mentalitet ke bides i mnogu poveke od niv. Znaci individualno e....Nemozes da sudis samo spored tvoi kriteriumi! Site nie sme nostagicni ama morame da kompenzirame zaradi milion drugi raboti!

A be to ok...Ama od kade znaes na drugite kako im e vo stranstvo? Tie barem gi imaat ukuseno dvete strani...ti ednata.Ne e vo red toa sto mislis deka ako si vo MK si pogolem patriot i sozdavas poveke...Golema greska si... Toa sto plakas danok na drzavata cela godina e ednavno na eden odmor na gastrabajter od 2 nedeli...ama toj barem go vee znameto i ja prestavuva MK vo drugi drzavi. Ubavo e toa sto si gord na tvojata drzava ...ama nemoj da plukas po onie koi se nadvor.Custvoto koga znameto koe se vee vo tuga drzava ili doma na plostad ne e isto!
Што имаат бе тие што работат во странство?Рмбаат по 10-12 саати на ден да заработат за еден годишен одмор на палма де мајорка и после да мрчат муда дека таму поубаво се живеело.
И од тука можам да си го дозволам тоа
Единствено ама невозможно нешто добро би било да може да се организира таму да работиш а тука да трошиш

Што имаат бе тие што работат во странство?Рмбаат по 10-12 саати на ден да заработат за еден годишен одмор на палма де мајорка и после да мрчат муда дека таму поубаво се живеело.
Единствено ама невозможно нешто добро би било да може да се организира таму да работиш а тука да трошиш
Druze ne ti molim te!...Sedi citaj i uzivaj!

Druze ne ti molim te!...Sedi citaj i uzivaj!
Не е интересно само да читаш.
Никогаш никој не ја кажува/пишува другата страна на медаљата.

До 2006 - 7 убаво беше и таму.Моеше да си дозволиш да ручаш или вечераш во ресторант паузата не ја сметам и да ти останат пари од дневницата

Ne e taka ednostavno. Ima iselenici, voglavnom doktori na nauki, inzineri ili drugi vrvni profesionalci od drugi oblasti. So svojata rabota vo r&d department, laboratorija, kabinet i slicni mesta stvaraat ogromna vrednost iako se mala brojka. Takvite lugje rabotaat kreativna rabota kade 12 saati voopsto ne te izmoruvaat. Sum go pravel i toa i znam kako e. Eve ke kazam mi se slucuvalo 14 saati da ne stanam od stol duri ni za mocanje ni za voda pienje, ednostavno ne ni osetiv koga pominaa tie 14 saati i ne bev voopsto umoren. Znaci samata kreativna rabota e satisfakcija po sebe. Koj go pravel toa znae. Takvite lugje zapadot znae da gi prepoznae i gi ceni zatoa sto stvaraat vrednost, vo makedonija e mnogu potesko da dojdes do nesto takvo, a zapadot e raj za niv.

Ne e taka ednostavno. Ima iselenici, voglavnom doktori na nauki, inzineri ili drugi vrvni profesionalci od drugi oblasti. So svojata rabota vo r&d department, laboratorija, kabinet i slicni mesta stvaraat ogromna vrednost iako se mala brojka. Takvite lugje rabotaat kreativna rabota kade 12 saati voopsto ne te izmoruvaat. Sum go pravel i toa i znam kako e. Eve ke kazam mi se slucuvalo 14 saati da ne stanam od stol duri ni za mocanje ni za voda pienje, ednostavno ne ni osetiv koga pominaa tie 14 saati i ne bev voopsto umoren. Znaci samata kreativna rabota e satisfakcija po sebe. Koj go pravel toa znae. Takvite lugje zapadot znae da gi prepoznae i gi ceni zatoa sto stvaraat vrednost, vo makedonija e mnogu potesko da dojdes do nesto takvo, a zapadot e raj za niv.
Од привремено или трајно иселените многу е мал процентот на таквиот тип луѓе а и немаат време да пишуваат како се живее од друг аспект на кајгана

Не е интересно само да читаш.
Никогаш никој не ја кажува/пишува другата страна на медаљата.

До 2006 - 7 убаво беше и таму.Моеше да си дозволиш да ручаш или вечераш во ресторант паузата не ја сметам и да ти останат пари од дневницата
Koja e taa strana na medaljata kazi?

Проблемот е што он не е хај, даун тип ми изгледа
Сеа да земам да ви се опишам, ко порано на mIRC :vozbud:, или ви треба материјал да ме сонувате:D. Си ги кажувам ставовите, еве ќе откријам дека сум поранешен sk8-ер, и не возам сега пошто немам време за тоа, а и деца чувам :)

Сеа да земам да ви се опишам, ко порано на mIRC :vozbud:, или ви треба материјал да ме сонувате:D. Си ги кажувам ставовите, еве ќе откријам дека сум поранешен sk8-ер, и не возам сега пошто немам време за тоа, а и деца чувам :)
Ни треба да не бидеш глуп, дај прочитај некоја книга барем тоа лектирите што ти беа у основно, може ќе се свестиш

Имаш два типа на Македонски иселеници едните се оние кој што заминале и успеалие а другите се оние кој што не успеале.

Е првиот тип на иселеници разлислуваат сосем спротивно од тоа што размислуваш ти, значи тие не одат таму за да има докажат на другите (Германци, Американци, Белгијци..итн) дека иако се странци во нивната земја , Македонците се попаметни од нив и се што прават Македонците е правилно и никој друг незнае да живее како Македонец. Тие што успеале го прават сосем спротивното ,се интегираат и не понижуваат никого односно прават споредба што е добро кај домашното население и што можи да се земи да се вклопи со македонскиот менталитет. Ако си интегиран не правиш проблеми си работиш си ги плаќаш даноците никој на интелектуално ниво нема да те омаловажува ниту ќе има лошо мислење за тебе. Колку повеќе иселеници имаме од ваков тип толку подобро мислење ќе има светот за нас.
Вториот тип на иселеници се оние кој што одат во друга земја и таму се однесуваат како да освоиле парче земај и го омаловажуваат домашното население. И потоа се бунат зошто никој ги сака, зошто странците имале лошо мислење за нив.

Ете и кај нас ако има некој странец кој што го научил македонскиот јазик и си живее неколку години, си работи ете нешто приватно (не државно оти македонскиот менталитет е ти го зема лебот ако работи , и тоа доаѓа од големата невработеност) нема зошто да го мразиш. Но ете пример имаш албанци кој што несакаат да се интегрираат и се однесуваат како да освоиле парче зема , нормално нив нема да ги сакаш.
This!

Ама пази, многу битно, роко знае што е циклопентаноперхидрофенантрен (хмм долг збор, ако го знам сигурно сум попаметен од сите, јес) и дека сонцето е планета (патем не е планета туку ѕвезда, ама да го оставиме роко и понатаму да мисли дека е пре-по-најпаметен од сите), а глупите американци тоа не го знаат. Roko master race.
:pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos:

секој со својот к'смет,имам пријател Горан М.Работеше по кафичи како келнер(неосигуран) и така тераше се додека не се ожени(си тераше ден за ден).Татко му е плочкар и водоинсталатер со што дел од тој занает и Горан го совлада како и молерајот.Пред две и пол -три години замина кај еден пријател во Германија(близок комшија и подалечен роднина) со само 400 еу(позајмени) за кој пријателот му вети дека ќе му најде работа и ќе успее.Како ми раскажуваше Горан кога отишол кај него цели десет дена го шетал наваки-натаки и останал само со 70 еу при што му рекол- еве гледаш нема работа враќај се назад.Така обесхрабрен на автобуска станица за назад кон Македонија стоеле неколку срби на кој тој им се приклучил и кажал дека е од Македонија и што му се случило.Едниот од нив бил газда кој имал околу 20-тина работници а работеле како монтери на тенди и други градежни работи.Групата била за назад во Србија така што српскиот газда го зема Горан кај него како плочкар и молер.Да напоменам Горан има БГ-пасош.По 5 месеци работа кај србинот тој дома донесе многу пари(реновираше целиот спрат во куќата како и купи цел нов намештај) и две возила кој добро ги продаде и добро зема од истите.Србинот го упати во системот и сега Горан има веќе стаж и своја фирма(со 5 вработени) за што ми кажа дека ако за пет години си плаќа редовно давачките има право на ПЕНЗИЈА,сега има 7 месечно бебенце а женаму оди на курс(работеше во бутик за 8.500ден осигурана на најниската ставка) по германски и заминува за германија највероватно до нова година.Вреден е и ете успеа.За кој како,ете со средно но како што ми кажа зема цели објекти и истите ги реновира или наново инсталира..а кога го прашав колку заработува само се насмеа и ми рече ПОВЕЌЕ од колку што очекував.Штета што јас немам БГ-пасош.Ќе го замолам да се вклучи на кајгана на оваа тема па може и лично да го прашате и помогне со некои совети.Можеби на некој ова му звучи како приказна но верувајте ми дека е вистина.За назад не сака ни да помисли иако како што овде се вели 'тежок' ВМРО-вец.

секој со својот к'смет,имам пријател Горан М.Работеше по кафичи како келнер(неосигуран) и така тераше се додека не се ожени(си тераше ден за ден).Татко му е плочкар и водоинсталатер со што дел од тој занает и Горан го совлада како и молерајот.Пред две и пол -три години замина кај еден пријател во Германија(близок комшија и подалечен роднина) со само 400 еу(позајмени) за кој пријателот му вети дека ќе му најде работа и ќе успее.Како ми раскажуваше Горан кога отишол кај него цели десет дена го шетал наваки-натаки и останал само со 70 еу при што му рекол- еве гледаш нема работа враќај се назад.Така обесхрабрен на автобуска станица за назад кон Македонија стоеле неколку срби на кој тој им се приклучил и кажал дека е од Македонија и што му се случило.Едниот од нив бил газда кој имал околу 20-тина работници а работеле како монтери на тенди и други градежни работи.Групата била за назад во Србија така што српскиот газда го зема Горан кај него како плочкар и молер.Да напоменам Горан има БГ-пасош.По 5 месеци работа кај србинот тој дома донесе многу пари(реновираше целиот спрат во куќата како и купи цел нов намештај) и две возила кој добро ги продаде и добро зема од истите.Србинот го упати во системот и сега Горан има веќе стаж и своја фирма(со 5 вработени) за што ми кажа дека ако за пет години си плаќа редовно давачките има право на ПЕНЗИЈА,сега има 7 месечно бебенце а женаму оди на курс(работеше во бутик за 8.500ден осигурана на најниската ставка) по германски и заминува за германија највероватно до нова година.Вреден е и ете успеа.За кој како,ете со средно но како што ми кажа зема цели објекти и истите ги реновира или наново инсталира..а кога го прашав колку заработува само се насмеа и ми рече ПОВЕЌЕ од колку што очекував.Штета што јас немам БГ-пасош.Ќе го замолам да се вклучи на кајгана на оваа тема па може и лично да го прашате и помогне со некои совети.Можеби на некој ова му звучи како приказна но верувајте ми дека е вистина.За назад не сака ни да помисли иако како што овде се вели 'тежок' ВМРО-вец.
Ја па знам молери,плочкари,паркетари,водоинсталатери што тука заработуваат по 1500-2000 евра месечно.

Ја па знам молери,плочкари,паркетари,водоинсталатери што тука заработуваат по 1500-2000 евра месечно.

Ти се со некоја буржоазија се дружиш. Сигурно и старо купујем што ти проаѓа под прозор зема 500 евра плата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom