iksimkd
ШшшШшшШ...
- Член од
- 31 јули 2007
- Мислења
- 5.000
- Поени од реакции
- 2.184
Не ја примај пратката и речи да се врати на испраќачот. Контактирај го сајтот и речи им да ти ги вратат парите.Пратка од две дуксерки ми ја проценија дека вреди 180 евра и отприлика ми кажаа дека треба да се плати за истата околу 9000 денари. Дали се нормални и зошто не?
За толку време стигнува,само нашиве бирократи го дрват по 10тина дена додека ја добиеш пратката.Порачав Ардуино од англискиот ибеј преку signed royal mail или така нешто со тракинг (околу 8 фунти кошта шипингот). Пишува за 3-5 дена стига ама чисто сумњам. Има некој искуство со ваков шипинг? И дали да очекувам царинење? Околу 20 фунти кошта само пратката, башка достава.
Ја вратив веќе, колку да доловам ситуација шо се дешава беше ова..Не ја примај пратката и речи да се врати на испраќачот. Контактирај го сајтот и речи им да ти ги вратат парите.
Побара да ја вратиш назад, дали ти побараа од ДХЛ пари за враќање на пратката?[DOUBLEPOST=1413297585][/DOUBLEPOST]Ја вратив веќе, колку да доловам ситуација шо се дешава беше ова..
Ок им рече на ДХЛ дека ја враќаш пратката назад, дали тие нешто побараа за враќање назад?Нема што да им се бери памет, нема тука барање логика. Едноставно бидете спремни дека со пратки од ДХЛ, Федекс, ТНТ и сл. на нив 99 % имате верјатност да ви наплатат едно мин. 3-4000 ден. екстра трошоци. Сум имал слични искуства како изнесените погоре и секогаш ВРАЌАЊЕ ПРАТКАТА НАЗАД НА ИСПРАЌАЧОТ.
Мој совет е кога сте во можност да испраќате/примате пратки испратени со регуларна пошта по можност со бројче за следење т.е. препорачана пратка.
Никој ништо пари не ти бара, ни ДХЛ ни сајтот. Само може некој денар да загубиш на конверзија (или да добиеш) на денарот - долар и обратно ама тоа е малку .Побара да ја вратиш назад, дали ти побараа од ДХЛ пари за враќање на пратката?[DOUBLEPOST=1413297585][/DOUBLEPOST]
Ок им рече на ДХЛ дека ја враќаш пратката назад, дали тие нешто побараа за враќање назад?
Побара да ја вратиш назад, дали ти побараа од ДХЛ пари за враќање на пратката?[DOUBLEPOST=1413297585][/DOUBLEPOST]
Не, не ми побараа пари. Мене од физичко лице ми беше пратката, ама и нив не им побарале.
Фала за одговорите.Никој ништо пари не ти бара, ни ДХЛ ни сајтот. Само може некој денар да загубиш на конверзија (или да добиеш) на денарот - долар и обратно ама тоа е малку .
Не беше со ДХЛ туку со Федекс, ама исти г**** се. Не ми побараа ништо екстра за враќање назад туку пополнив само изјава дека сум согласен да се врати пратката.Побара да ја вратиш назад, дали ти побараа од ДХЛ пари за враќање на пратката?[DOUBLEPOST=1413297585][/DOUBLEPOST]
Ок им рече на ДХЛ дека ја враќаш пратката назад, дали тие нешто побараа за враќање назад?
ROFLAјде сите кои имаме фактури и доказни материјали да ги собереме и јавно да се објават, или преку новинари.
Не е така како што пишуваш.Вие што објавувате ценовници од царина, можете комотно тоа да не го правите.
Имам миљарда случаи кај што не е ебаван 2% тој ценовник. Тој постои само за да се каже дека постои.
Суљо од УЧК или Ставре од Дељадровце (кои се изналепиле плакати за цел живот) лично и персонално одредуваат кој колку ќе плати. Пак ќе кажам - имам примери миљарда.
Така е.[DOUBLEPOST=1413464698][/DOUBLEPOST]
ROFL
Ти бе да не живееш у Луксембург?
Да не си ти тој шо работи у пошта на таа царинска позиција?Не е така како што пишуваш.
Кога имам пакет од фирма со царинска декларација и ако фактурата ми е поголема од 45 евра плаќам царина 15% и данок 18%.
Кога имам пакет од физичко лице во царинскаата декларација заведено како поклон на плаќам ништо.
Ситнурии до 22 евра немам купувано и не можам да се произнесам во моментот.
Чекам по прв пат пакет со ситнурии во вредност од 20 евра од физичко лиц за кое дополнително ќе пишам како ќе поминам.