доста години поминаа (1991-2014) а уште сите зборуваме српски..

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.914
Поени од реакции
11.284
.Тоа е само изговор ,бидејќи сите тие книги првин се напишани на англиски,па подобро е како такви да ги читаш,и така подобро ќе го совладаш англискиот.
Кога ќе ја најдам книгата на тезга и можам да ја имам за минута ипол, зошто да чекам 2-3 недели да ми стигне од интернет (некои наслови на англиски само од нет ќе ги најдеш)? Зборувам за денеска.
А имаше периоди кога купувањето од интернет не беше толку користено и едноставно како денеска, а и тогаш се читаа книги замисли.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Што има толку лошо да знаеш екстра јазик. Србите, хрватите како и македонците имаат страшно добра литература, штета е да го знаеш јазикот.
Сигурен сум дека и бугарите имаат добри писатели, ама тој јазик не го научив, а би немал ништо против.
Како што спомна некој погоре, има поголем избор на преведени дела на српски, отколку на македонски јазик.
Што повеќе јазици знаеш тоа поубаво, на паѓајте на ситни националистички финти.

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
Се губите со муабетиве. Ова си е појава во секоја држава, културни и лингвистички влијанија си постојат. Нашата држава до скоро беше во едно со нивната, и сосема разбирливо е. Јас би рекол, за толку време има огромна промена во јазикот. Србизмите во северниот дел од Македонија вечно ќе останат, некогаш во една, некогаш во друга форма на зборови, некогаш помалку, некогаш повеќе. Јазиците ни се сродни, државите ни се една до друга, а контактот со нив е неизбежен во секојдневието, па така ние малце префаќаме од нив, они од нас. Исто и со другите страни од државата и државите на тие страни. Оваа појава постоела кога не ни имало интернет, телефони, телевизии, односно во текот на целата историја, па нема да прекине ни сега кога уште повеќе се засилува ваквиот ефект со овие "помагала".

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.901
Поени од реакции
21.876
Респекат до сфи срби у државу ни, ама мене ме нервираф онија што сс зор се праиф срби и још се декларираф такфи а најсрпско у њега е тој што пра дедо му имаја српску муваљку за поламатуру.

Значи прави срби има, иам такфи у друштфо, ама иам и такфи што си немаф врску сс Србију а јоште па е члан и на српску партију, прати Нолета,српски тим у сфак спорт, а еде напатено парче македонски леб.
Још па онија исперени мозоци што навиваф за Ѕвзду и Партизана, а чуе ги кур што Вардар и Металург играф у ЛШ. Цел град ми е ишкртан, правда за Уроша, правда за овога за онога, да ми едете кур и ви и Аркан и Цеца и Косово и Метохија. Пукнаја ми кур за њима. Не ми шкртајте град!
Што кур не навивате за бугарски тим,грчки? Да ви ебу предавници. Ај да си стфарно србин, разумем : )
Aли чист македонац, лиже гз српски, стфарно не можу да разберу, Верујте ми, има ги миљон овакфи у Куманоо.
Види пример, мајка му е од некое струмичко село, татко му е од Табанофце, демек на границу сс Србију и тамо има пуно "као демек срби" и он јоште ги слуша од дома и е србин до јаја а има триес године и неможе да сфати дека е македонац.Још па очи ке ти извади да каеш нешто протиф било што српско, они биле најјаки у овој, у оној, имале млади надежни спортисти, кур ми е двор ми е.
Абе оно срби су кул нација, откачени, дружељубиви знаш, ама мноо су неонацисти : D Србија до Токија.
Али овој наше лижогзно срање треа да се прати на Голи Оток, па тамо навивај за Ѕвезду, шкртај Гробари су најјачи брате, правда за Уроша, кој е тј Урош устфари? Некој навивач, да му ебу сфе!

Е да, мноо ме нервираф овија наши естрадни ѕвезде, идеф у Србију и одма причаф српски, а што кур срби не збориф македонски у наши емисие бе?

Последно уредено:

ЈуријАркадиевич

Модератор
Член од
10 мај 2010
Мислења
1.837
Поени од реакции
7.187
.Тоа е само изговор ,бидејќи сите тие книги првин се напишани на англиски,па подобро е како такви да ги читаш,и така подобро ќе го совладаш англискиот.
Не постои англискиот само како јазик, па тие книги првин да биле напишани на англиски.

На темата, според мене - јазичниот пуританизам не е во ред, со оглед на тоа што и останати земји од светот го имаат овој проблем ( не би го нарекол проблем, но во контекстот ). Пред се, во времето на Југославија ( не сум јуносталгичар, роден сум подоцна и немам некои посебни размислувања околу таа тема на политички план ), уметноста била на повисоко ниво и јасно е дека за мала култура ( иако, овој термин мала култура, мала книжевност ми е спорен, но и самиот погоренаведен цитат покажува дека во повеќето случаји тоа функционира ), јазикот на тие земји продолжил со своите влијанија. Искрено, ме нервира тој инает да не се зборува со србите или хрватите на нивниот јазик, само заради инает.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Не постои англискиот само како јазик, па тие книги првин да биле напишани на англиски.

На темата, според мене - јазичниот пуританизам не е во ред, со оглед на тоа што и останати земји од светот го имаат овој проблем ( не би го нарекол проблем, но во контекстот ). Пред се, во времето на Југославија ( не сум јуносталгичар, роден сум подоцна и немам некои посебни размислувања околу таа тема на политички план ), уметноста била на повисоко ниво и јасно е дека за мала култура ( иако, овој термин мала култура, мала книжевност ми е спорен, но и самиот погоренаведен цитат покажува дека во повеќето случаји тоа функционира ), јазикот на тие земји продолжил со своите влијанија. Искрено, ме нервира тој инает да не се зборува со србите или хрватите на нивниот јазик, само заради инает.
Значи веројатноста на некоја книга да се симне од интернет само на англиски може да се најде,бидејќи дури и во оригинал како што е напишана на македонски,тешко и да биде ставена.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.366
Поени од реакции
84.600
Мене никој не може да ме убеди дека на англиски разбира читање исто како и на македонски (или српски, за тие што го владеат).
За несреќа македонските преводи се лоши или непостоечки, но затоа српските се профи, у главном.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192

Не е тоа инает,како што можат албанците да учат и македонски,и српски и турски,така и Србите нека учат македонски,ама изгледа толку им сече.

ЈуријАркадиевич

Модератор
Член од
10 мај 2010
Мислења
1.837
Поени од реакции
7.187
Јас знам срби и хрвати што учат македонски. Иако, тоа не е тема на разговорот. Треба да разбереш дека српскиот е повлијателен. Има одреден случај на луѓе од Македонија што имаат српски корени ( јас не ). Има понаучни причини зашто српскиот е присутен тука, не е само од мода или фурање. Како што напоменав и претходно, во неформалниот говор не смее и не може да постои јазична чистота.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Само видете ја програмата што оди на најгледаните македнски телевизии и ќе ви биде појасно.

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
Додуша доста години поминаа од носењето на македонскиот правопис (1945-2014), луѓево не научија да започнуваат реченица со голема буква. Па после србите ни биле криви, бугарите ни биле криви.

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.368
Поени од реакции
8.941
Додуша доста години поминаа од носењето на македонскиот правопис (1945-2014), луѓево не научија да започнуваат реченица со голема буква. Па после србите ни биле криви, бугарите ни биле криви.
И Србите и Бугарите се пишуваат со голема буква. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom