доста години поминаа (1991-2014) а уште сите зборуваме српски..

Член од
11 февруари 2011
Мислења
58
Поени од реакции
66
убаво е да знаеш странски јазици али сепак да го познаваш повеќе јазикот, музиката, па дури и секојдневието на комшијата повеќе од твоето тоа е малу претерано...можи не сум во право во тоа што го кажувам али многу ме нервира фактот што нашава телевизиска, музичка и филмска индустрија па и генерално нашиот секојдневен живот е сличен и под многу големо српско влијание (до нас е не е до нив)

D

Deleted member 54216

Гостин
убаво е да знаеш странски јазици али сепак да го познаваш повеќе јазикот, музиката, па дури и секојдневието на комшијата повеќе од твоето тоа е малу претерано...можи не сум во право во тоа што го кажувам али многу ме нервира фактот што нашава телевизиска, музичка и филмска индустрија па и генерално нашиот секојдневен живот е сличен и под многу големо српско влијание (до нас е не е до нив)
Зш пола народ уште мислит дека Белград е главен град на светот.
Џабе не не викет србине "Јужни Срби со говорна мана", ама ајде ке испоумрит таа генерација наскоро, сега е модерно да чистиш клозети во Западна Европа.

Член од
11 февруари 2011
Мислења
58
Поени од реакции
66
Осеќам темава вака како што ти е поставена многу брзо ќе се сврти кон политика , национализам и препукување.
во право си и тој е проблемот со нас али не беше и не е тоа мојата намера..немам ништо против србиве...али имам живеено во запад и знам колку се "егоисти" "развиените" народи ко ќе се збори за домашни продукти

Член од
14 август 2006
Мислења
45.353
Поени од реакции
84.575
Северно-македонските говори имаат одредени сличности со српскиот, но не толку колку што источно-македонските (а и целиот македонски јазик, во оригинал) има сличности со бугарскиот.

Скопското наречје има србизми, исто и кумановското, исто и тетовското.

Не е тоа никаква југоносталгија или србоманство.

Член од
11 февруари 2011
Мислења
58
Поени од реакции
66
Не разумем шта је цилј ове теме...јел може аутор то да образложи мало јасније...
немој не се љути...а темава е ептен јасна мислам...а тоа ти што го имаш напишано не знам дали по дефолт мора да биде јасно[DOUBLEPOST=1413303104][/DOUBLEPOST]
Северно-македонските говори имаат одредени сличности со српскиот, но не толку колку што источно-македонските (а и целиот македонски јазик, во оригинал) има сличности со бугарскиот.

Скопското наречје има србизми, исто и кумановското, исто и тетовското.

Не е тоа никаква југоносталгија или србоманство.
тоа што го кажуваш е точно али нема врска со темава..сигурен сум дека мнозинството од луѓето ако не и сите без врска дали се од источна или од јужна разбираат српски и тоа не дека се слични јазициве[DOUBLEPOST=1413303251][/DOUBLEPOST]
Кога немаме свое јас кој ни е крив ? а не дека и они кутрите се нешто којзнае колку над нас...а за кривицата Бранко е крив да не заборавиме :)
немаме свое?

Последно уредено:

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.912
Поени од реакции
11.267
Свое влијание си има и ЗНАЧИТЕЛНО помалата архива на Светска литература преведена на Македонски јазик, особено во времето на Југославија но и ден денес. Ден денес читаме книги на Српски од проста причина што истите никогаш не ги превеле на Македонски јазик.

Член од
9 септември 2008
Мислења
769
Поени од реакции
322
немој не се љути...а темава е ептен јасна мислам...а тоа ти што го имаш напишано не знам дали по дефолт мора да биде јасно[DOUBLEPOST=1413303104][/DOUBLEPOST]
тоа што го кажуваш е точно али нема врска со темава..сигурен сум дека мнозинството од луѓето ако не и сите без врска дали се од источна или од јужна разбираат српски и тоа не дека се слични јазициве[DOUBLEPOST=1413303251][/DOUBLEPOST]
немаме свое?
Што е тоа што го имаме ???

Член од
11 февруари 2011
Мислења
58
Поени од реакции
66
Свое влијание си има и ЗНАЧИТЕЛНО помалата архива на Светска литература преведена на Македонски јазик, особено во времето на Југославија но и ден денес. Ден денес читаме книги на Српски од проста причина што истите никогаш не ги превеле на Македонски јазик.
сигурно еден од највлијателните фактори[DOUBLEPOST=1413304562][/DOUBLEPOST]
Што е тоа што го имаме ???
мал народ сме али биди сигурен дека имаме голема креативност и не само тоа(секако дека не мислам на спомениците :))

Последно уредено:
Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Ова е чудесен македонски синдром,имаат блгарски паспорти,а радо зборуваат српски јазик,демек тој бил пофраерски.Стереотип останат од бившите ЈУ времиња.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
.Тоа е само изговор ,бидејќи сите тие книги првин се напишани на англиски,па подобро е како такви да ги читаш,и така подобро ќе го совладаш англискиот.

Kajgana Shop

На врв Bottom