Како да се откажете од цигарите?

• Креатор на темата Креатор на темата *princess*
  • Време на започнување Време на започнување
@leandra исто и овде. Прв обид до 5 цигари стигнав. Се вратив пак на кутија дневно, +/-.
Еве сега сакам пак да ги ставам. Во моментов сум болна, кашлам, вадам невидени шлајмови од мене, а бе ми се пуши цигара шо да ти кажам. Денес запалив 7-8, ама со мака. Мазохизам. Минатиот пат кога бев болна сменив цигари, префрлив на послаби.
Од утре сакам да не запалам ниту една. Без електронски цигари сакам да успеам. Нема да купувам, тоа веќе решив. Ај да видам дали ќе успеам. Ако ти треба подршка, пишувај. Заедно ќе се бодриме. :)
Татко ми пушеше по 4 кутии на ден. Некогаш и повеќе. Ги откажа од еднаш, на почеток не му верувавме, мислевме се зеза со нас. Еве го веќе 9-10 месеци цигара нема запалено. Кога он ги откажа, има надеж и за нас.
Најбош момент ми е кога ќе ми дојде да запалам. А бе место не ме држи додека не земам цигара во рака. Макар и да не ја запалам. Е таа глупава желба ако знае некој да ми каже како да ја надминам. Што во тој момент?

@leandra исто и овде. Прв обид до 5 цигари стигнав. Се вратив пак на кутија дневно, +/-.
Еве сега сакам пак да ги ставам. Во моментов сум болна, кашлам, вадам невидени шлајмови од мене, а бе ми се пуши цигара шо да ти кажам. Денес запалив 7-8, ама со мака. Мазохизам. Минатиот пат кога бев болна сменив цигари, префрлив на послаби.
Од утре сакам да не запалам ниту една. Без електронски цигари сакам да успеам. Нема да купувам, тоа веќе решив. Ај да видам дали ќе успеам. Ако ти треба подршка, пишувај. Заедно ќе се бодриме. :)
Татко ми пушеше по 4 кутии на ден. Некогаш и повеќе. Ги откажа од еднаш, на почеток не му верувавме, мислевме се зеза со нас. Еве го веќе 9-10 месеци цигара нема запалено. Кога он ги откажа, има надеж и за нас.
Најбош момент ми е кога ќе ми дојде да запалам. А бе место не ме држи додека не земам цигара во рака. Макар и да не ја запалам. Е таа глупава желба ако знае некој да ми каже како да ја надминам. Што во тој момент?
И јас сум болна, некоја глупава настинка со сува кашлица. Мислам дека на секој повлечен дим ми се распарчуваат градите. На такво кашлање палам кутија на ден, неверојатно еј како неможам за оваа работа да се борам со мозокот. Ако треба ќе умрам од кашлање, али ќе запалам. Истиот момент го имам, ако не земам да запалам на ништо друго неможам да мислам и станувам нервозна.
Треба само волја да има човек, али таа волја никако не иде. После 16/7 години страсен пушач е многу тешко.
Со електронскава сум 24 часа до сега без обична цигара и сум доста нервозна.

Последно уредено:
Џабе пари исподаваа на реклами за против пушење. Треба на темава да ги пратат младите за да видат што маки си имаат пушачите :свиркам:

Заебано е маме му јебем.

14 години пушев по пакла, некад и 2 дневно. Еве до сега има околу месец и пол како немам запалено цигара.
А за оставање е многу лесно. Станав сабајле, си испив кафето со последната цигара во паклата и реков: доста е. Отидов на работа и не запалив ни една од тогаш.
Е сега наредните недела-две се пекол, да си бидам искрен. Некоја чудна главоболка по цел ден, будење навечер (никогаш не се будев претходно), раздраздреност, концентрација на нула...
За да убијам нервоза и стрес, почнав да вежбам по дома. Онака лабаво.
Е сега после тие 2 недели, не знам дали беше од вежбањето, или од цигарето, или од двете - на сред работа ми се случи да земам здив и да го осетам до петици. Човече како оргазам беше.
А да, за тие 2 недели мислам дека најголемата промена беше што почнав да чувствувам нови некои вкусови од јадењето. Јадењето одеднаш стана најјаката работа ever.

Моментално можам да кажам дека се вратив во нормала. Ниту имам главоболки, ниту ми се јаде многу.

Многу битна препорака:
Ако стварно се решите да ги откажете цигарите, кога ви е најсилен инаетот за откажување - тогаш пробајте ги сите работи што ве потсетуваат на пушење.
- Излезете на кафе со инает дека нема да запалите.
- Отидете во кафана и начукајте се како стока - со инает дека нема да запалите.
...
You get my point.

Најзаебано што можете да направите е да ги одложувате овие работи за попосле.

*Секоја сличност на постов со стилот на пишување на Коста Петров е скроз ненамерно (жими мајка).

ма не им придавајте важност - нека пукнат од мака :mad:

Тогаш земи си сникерс,киндер буено,атлантис,сириус,крем банана и ќе ти помине.
Следен пат пак исто.
Јас за една недела се здебелив 7-8 кг ама имаше ефект.Веќе две години цигара немам запалено

Патем втор пат ги откажувам цигарите.Првиот пат кога ги откажав цигарите не пушев 8 години

Кураж дрогираши :D ! Можно е засекогаш да се откажат цигарите , на крајот тутунот не е толку одамна на балканите да не можеме да му кажеме НЕ .
И има надеж , кога јас кој не важам баш за нескршлив карактер , успеав да ги оставам цигарите , тогаш може секој !

Јас пушам 6 години, не кашлам, неам шлајмој.
Пред 1 год пробав да ги откажам, не пушев 2 недели и пази:

1.Си турав сок у чинија
2.Со секој втор шо му се јавував не ми текињаше зш го барам
3.Девојками иде према мене, застануа а ја заобиколувам
4.Стаив +23 кила
5.Секое одење во гаража морав да се вратам назад пошо си го земав клучот од соба

и се така глупости до недоглед, па сеа зш да не пушам, штета иам коа непушам :)

а да не кажуам коа го погрешив бројот од девојками и му вртам на таткоми и му викам: ЗЕМИ ТАКСИ ДУШО САМ СУМ ТАТО ИСКОЧИ ИЗГЛЕА ДА ДУПИ НЕШО и се смеам ко зелен...

ах чуството

Кое лајно сум. 2 месеци не пушев, и пак почнав да припалувам. Ама веќе се решавам цврсто да ги баталам, 1ви ноември ќе биде пресуден ден :). Ебате срањето, кај удара по здравје, па и по џеб лупа...

Му ја земав на чале електронската цигара, две недели се лажев и ми се расипа клетото.. А на кафе требаше дента да идам.
И отидов.
И еве уште пушам.
-.-

Пушев од 14 години. Прво по 10тина цигари денот потоа по една пакета.. Денес на 26 години стигнав до 2.3 пакети дневно..Или пошто купував месечно цигари 7штеки или 70 пакети месечно.

Пред 12 дена, на 25 октомври се изнервирав зошто да бидам од таа категорија на луѓе на кои не им е гајле за здравјето, и прво не запалив еден час, два и еве 12 дена. Се надевам ќе истрајам на борбата да стигнам до 6 месеци без запалена цигара а и се надевам дека до тогаш ќе ги имам целосно одвикнато и нема да никогаш пак да почнам.. Викаат откако ќе ги откажиш цигарите првите 25 години е потешко после поолеснува :) ..

Енивеј, барав секаде не најдов тема за и те како битната работа - откажувње на цигарите..

Никаква посебна мотивација немав за да ги откажам, ниту книга нит текст, ниту филм, просто знаев дека се штетни и реков не пушам повеќе..

А не сум ги откажал во невроватно добри прилики за откажување на цигарите:
1. Кога бев америка, таму само 15%тина проценти од населениото пуши и тоа најголемиот џган криминалци, насилнци, и никаквеци - најдолниот слој на опшеството.. За споредба кај нас пушат 40% од луѓето. Тогаш не ги откажав иако се соочив со предрасуди и проблеми во работата.
2. Во зимата имав серизни проблеми со бронхит.. Белите дробови ми свиреа како гајда.. 2 месеци тргав невидени маки. Тогаш не ги откажав..
3. Сум читал понекогаш и сум гледал на ТВ колку се штетни на неколку прилики.. И тогаш не ги откажав..

Сега од нигде никаде... Се надевам ќе истрајам..

Инаку осетив и психолошки кризи за цигара но и малку физичка зависност.. Дел од симпотомите на никотинска апстиненција...(Аптетит, немир, нервозноност)

Па нека биде оваа тема за да споделиме како се бориме против сопстевната завиност од цигари.. Како да успееме да живееме здраво.

Шест месеци се ништо, мене по две години непушење уште ме фаќа завист да запалам по некој цигар со кафе и со другари. Така да, еднаш пушач, цел живот со желба за цигар, нема од тоа бегање. :icon_mrgr:

Брат свати дека ти ебаваат матер цигарите и се штетни,тебе внатре ти е катран све..јас на пример неможам да го сватам тоа и си пушам.

@tomsaso темата да се криела на првата страна во подфорумот Здравје :LOL:
Разлистај ја, има доста корисни мислења од многу форумџии ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom