Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Од причина која е многу едноставна, Божикот се слави на 25ти (и по грегоријански и по јулијански) во денот кога Сонцето се зголемува.
Бинго! Истото и јас го кажувам. Најголемите христијански празници се копија на далеку постарите и древни празници посветени на сонцето.[DOUBLEPOST=1412617796][/DOUBLEPOST]
Не е. Посебно вториот дел.
За првиот дел:
1. Јован 2:
15. Не сакајте го светот и сè што е во него. Ако некој го сака светот, во него нема љубов од Отецот.
16. Зашто, сè што е во светот – похотата на телото, желбата на очите и гордоста на животот, не е од Отецот, туку од овој свет.

За вториот дел:
Матеј 12:
30. Кој не е со Мене, против Мене е; и кој не собира со Мене, тој растура.

Последно уредено:
Член од
14 август 2006
Мислења
45.354
Поени од реакции
84.577
Ако така* ги разбираш тие библиски писанија, ОК.
Едни исти библиски текстови разни луѓе различно ги толкуваат.

* како што се вели во изјавата на Твен

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Eве ти ја Хеортологијата за Божиќ:
Лука 2:
6. А кога беа таму, нејзе ѝ дојде времето да роди.
7. Го роди својот Син првенец, Го пови и Го положи во јасли, оти за нив немаше место во гостилница.
8. Имаше пастири во тој крај, кои ноќеваа таму и го чуваа своето стадо.

Кажи ми, си видел ли овчари на отворено во среде ноќ да чуваат стадо во декември?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ако така* ги разбираш тие библиски писанија, ОК.
Едни исти библиски текстови разни луѓе различно ги толкуваат.

* како што се вели во изјавата на Твен
Како ги разбираш ти?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ме интересира дали е точно.
Посебно вториот дел.
„Кажал-и останал жив„-Драган Б. Костиќ.

Ако почнам да го користам речникот кој го употребил „мудрецов„ од фоткава, веројатно ќе бидам отпишан од форумов...

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.601
Поени од реакции
9.237
Лука 2:
6. А кога беа таму, нејзе ѝ дојде времето да роди.
7. Го роди својот Син првенец, Го пови и Го положи во јасли, оти за нив немаше место во гостилница.
8. Имаше пастири во тој крај, кои ноќеваа таму и го чуваа своето стадо.

Кажи ми, си видел ли овчари на отворено во среде ноќ да чуваат стадо во декември?
А што мислиш ти, кај се наоѓа Израел и каква клима има? Да не мислиш дека е во Скандинавија?

Видиш ли која е температурата во Израел во декември? Па во Израел растат банани и урми ако не си знаел. Срамота е во ова информатичко време каде сите информации ти се буквално пред нос, некои шарлатани да дозволуваш да те влечат за него и да мислиш дека галилејските овчари ќе се смрзнат на отворено во декември, небаре се на Шар Планина.

Последно уредено:
Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Не е. Посебно вториот дел.
Првиот дел е лично убедување да кажеме.

Али мене ме копка вториот дел.
Немаше нешто у библијата вакво:
ПОлесно камила ке се протне низ иглени уши отколку богатиот да влезе у царството небесно.[DOUBLEPOST=1412621286][/DOUBLEPOST]
„Кажал-и останал жив„-Драган Б. Костиќ.

Ако почнам да го користам речникот кој го употребил „мудрецов„ од фоткава, веројатно ќе бидам отпишан од форумов...
Мики ај да не се вреџамо :P
Мудрецов е таткото на сарказмот :D

А сарказмот има само една цел да ја каже вистината :cool:

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
А што мислиш ти, кај се наоѓа Израел и каква клима има? Да не мислиш дека е во Скандинавија?

Видиш ли која е температурата во Израел во декември? Па во Израел растат банани и урми ако не си знаел. Срамота е во ова информатичко време каде сите информации ти се буквално пред нос, некои шарлатани да дозволуваш да те влечат за него и да мислиш дека галилејските овчари ќе се смрзнат на отворено во декември, небаре се на Шар Планина.
Israel is located between the Mediterranean sea and the arabian desert at the same latitude as that of Korea, so the climate of the both regions is similar. One difference is that Israel have a shorter spring and autumn, and longer summer and winter than those in Korea, and that is characterized by a huge daly temperature range. That is because is situated in region where the Mediterranean climate meet the subtropical climate.
Winter is the rainy season in Israel, so it rains a lot and temperature falls off. So, people move their sheep in to the sheep pen at least by October so that they go through winter there. Therefore, it is hard to keep watching over the flock of sheep in the fields at night in midwinter, December.

Link

Последно уредено:
D

Daedalus

Гостин
Ок, ако продужите со еве ти банана/хаха муабети, знаете што следува.
@MIKI1 дискутирај за темите, ако сакаш мрчи колку атеизмот како поглед на работите е затуцан, ограничен и не знам уште што, али не се фокусирај на членовите кои пишуваат.
Ако мислиш дека тука на подфорумов (не надвор од него пошто таму ќе си се жалиш на соодветен модератор) некој те напаѓа тебе лично ондак пријави. Ама ако некој ја напаѓа твојата религија, нема што да плачеш на темава кога темава е со таа цел, да се дебатираат религии и атеизам.

Ако се осеќаш ти лично навреден пошто некој ја вреѓа твојата религија, не доаѓај на вакви теми бе Мики.

Али не можам да толерирам да вреѓаш други членови пошто гледам погоре пак го правиш истото. Вреѓај атеизам, не вреѓај луѓе. Ова ти е последна опомена.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Рогер,види јас што пишав а он што реплицираше :) јас културно се насмеав..

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Ок, ако продужите со еве ти банана/хаха муабети, знаете што следува.
@MIKI1 дискутирај за темите, ако сакаш мрчи колку атеизмот како поглед на работите е затуцан, ограничен и не знам уште што, али не се фокусирај на членовите кои пишуваат.
Ако мислиш дека тука на подфорумов (не надвор од него пошто таму ќе си се жалиш на соодветен модератор) некој те напаѓа тебе лично ондак пријави. Ама ако некој ја напаѓа твојата религија, нема што да плачеш на темава кога темава е со таа цел, да се дебатираат религии и атеизам.

Ако се осеќаш ти лично навреден пошто некој ја вреѓа твојата религија, не доаѓај на вакви теми бе Мики.

Али не можам да толерирам да вреѓаш други членови пошто гледам погоре пак го правиш истото. Вреѓај атеизам, не вреѓај луѓе. Ова ти е последна опомена.
Абе Роџер, веќе имам кажано дека личните навреди се само показател на слабоста и фрустрациите на тој кој ги кажува. Според мене и се пожелни за да го видиме вистинското лице на лицемерието, користољубието, индиферентноста, ....... you nameit
Колку за потсетување на твојот БОЛД, кој патем сега приметив дека си го преуредувал малку:mad:
Најбитен е овој дел: Секој кој ќе се приклучи на дискусијава, се согласува да биде “соголен“ до кожа, да се брани како знае и умее (придржувајќи се на горенаведените забрани), да “соголува“ други, но во сите работи да се приложат факти

ДА СЕ ПОТСЕТИМЕ:
Едно прашање кое мене ми значи, за другите не знам и не ме интересира.
Објасни ми те молам, кога човек ќе умре дали се знае датата на неговата смрт? ДА, нели? Исто ко и со раѓањето. Е сега, како тоа датата на Исус кога умрел се менува? Многу добро ја знам филозофијата како се пресметува и сл, но не е тоа поентата. Еве денес кога сме моќни да ги одредиме деновите, датите и годините во минатото со проста математика, зошто тогаш не го направи тоа црквата и да стави еднаш засекогаш ред во тоа празување. Вака да не кажам испаѓа смешно, еднаш умрел на 25 Март, друг пат умрел на 3 Мај :tapp:. И да проба да се задржи јудејското влијание, асха и сл, тоа не значи дека ако они се глупираат, да треба и остатокот од светот исто да се глупира
Која е поентата да се прави цик-цак со датумите?

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.601
Поени од реакции
9.237
Israel is located between the Mediterranean sea and the arabian desert at the same latitude as that of Korea, so the climate of the both regions is similar. One difference is that Israel have a shorter spring and autumn, and longer summer and winter than those in Korea, and that is characterized by a huge daly temperature range. That is because is situated in region where the Mediterranean climate meet the subtropical climate.
Winter is the rainy season in Israel, so it rains a lot and temperature falls off. So, people move their sheep in to the sheep pen at least by October so that they go through winter there. Therefore, it is hard to keep watching over the flock of sheep in the fields at night in midwinter, December.

Link
Остај ти сомнителни линкови, туку учи за клима од метеоролози:

Како што гледаш, климата во Израел е Csa, a во Кореја Dwa, Dfa и Cfa.

Kратенките значат: C - warm temperature, s - summer dry, a - hot summer, D - snow, w - winter dry, f - fully humid

A eве ти ги и карактеристиките на Csa, Dwa, Dfa и Cfa:

http://en.wikipedia.org/wiki/Köppen_climate_classification

И те молам, објасни ми како Израел може да има подолга зима од Кореја?

А колку се неписмени тие од линкот можеш да видиш дека навеле ако две места се наоѓаат на иста географска должина треба да имаат и слична клима. Нека ги споредат климата во Лондон со климата во Њуфаундленд и Британска Колумбија во Канада (51. напоредник). Или климата во Осло и Хелсинки со климата во Магадан или Енкориџ (60. напоредник).

Те молам, за во иднина, дискутирај со факти, не ми цитирај вакви идиоти што појма немаат.

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Остај ти сомнителни линкови, туку учи за клима од метеоролози:
:facepalm: Сомнителни линкови? Според тебе метеоролозите се експерти за тоа како треба да се чуваат овци?
Каде виде дека спомнав било што во негациска конотација во врска со климата? Работата е што во тоа подрачје, во дождовниот период, овците не се чуваат на отворено! Туку најкасно до октомври, треба да се однесат во бачило, каде остануваат до крајот на дождовната сезона!

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
hmm...Interesno....

If a man have a stubborn and rebellious son ... Then shall his father and his mother ... bring him out unto the elders of his city ... And all the men of his city shall stone him with stones, that he die.
-- Deuteronomy 21:18-21 (AV)

Ако некој има тврдоглав и бунтовен син ...Тогаш неговите родители да го донесат кај градските старешини ...и сите луге да го каменуваат до смрт. Второзаконие 21:18-21

Kajgana Shop

На врв Bottom