Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување
Член од
21 јануари 2014
Мислења
210
Поени од реакции
444
А пари ќе ми вратат ако паднам во втора? Зашто нели, не е бизнис
Ами во четврта да паднеш? Четири години си ги поминал... И на крај нема диплома.
Дај парите и ќе си одам, нема проблем.
Ама четири изгубени години ќе ми ги дадеш ли назад?

Ама ако. Гласајте вие за моменталнава влада :cenzura:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.353
Поени од реакции
24.041
Леле и тука ли ги браниш бе ало свести се,имало премногу студенти па кој ги натера децата да се запишат знаењето е сила и мок,зашто има полагање на матура зашто има екстерно у средно,крај на крај високо образование може да си полагаш по еден испит годишно од брзброј причини... екстерно лелеееееееее:pos:
Море човек како сенка ми стана.
Абе си правиме муабет леле па и ти, нити бранам некој, нити ми е гајле за екстерново. Ако не беше тоа ке смислеја нешто друго за да редуцираат број на студенти и малце да ги стегнат професорите. И како што реков можеби имаше и подобри варијанти и полоши. Ете нив оваа им фати окото.
А тоа дека некој ги натерал со сила не би рекол. Сами се запишуваа, сами се пријавуваа, студирањето ни оддалеку не е задолжително. Ако сакаш оди, ако не немораш. Никој со сила никој не натера да се запиши. Се е тоа на доброволна база.
Сега што се затрчаа сите по дипломи, како бонбони да делат е друга работа.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.354
Поени од реакции
84.577
Не знам зошто се замарате воопшто со некои ликови кои не го заслужуваат вниманието.

Не знам како некој не може да сфати една, многу проста работа - предлогот е ПРОТИВУСТАВЕН! Погоре пишаа, член 44 - Секој има право на образование! Понатаму, член 46 - на универзитетот му се ГАРАНТИРА АВТОНОМИЈА! Значи со ваков предлог се кршат најмалку 2 одредби од Уставот на Република Македонија. До тие што го смислиле фантастичниот предлог (нема да именувам), па јебем ви мамицу у пи*ку, стоки едни неваспитани, газат преку Уставот ко да е тоалетна хартија (не само сега и многу пати во минатото, не мешам која партија, сите се исти говна). Знаете ли што е Устав бе?! Уставот е темелот на општеството кој ги штити луѓето кои живеат во државата, како и странските лица кои се наоѓаат во државата (на повеќе основи, да не навлегувам подробно). Со тоа што газите преку Уставот вие исто како да газите врз народот! Еден ден се надевам ќе одговарате за ова, па кој сака нека е! Каде е сега нашиот драг Претседател на републиката чија надлежност е да го штити и да работи во името на Уставот на РМ и народот? (сам си се смеам на ова прашање, ама ете нека седи) Ама не, на народот слатко му е без мака - работа, без мака некое факултетче, бизнисче и слично. И пак ќе гласа.
Бре, бре, бре, противуставно било.... Ти у Шведска да не мислиш дека живееш.
Голем кур ако е противуставно. Можам да ти набројам милион одлуки на власта кои се против уставот, човечките права и здравиот разум.

@ мкд влада
Повеќемина се сипаа на темана за новите казни. Трк!

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.031
Поени од реакции
11.667
Бре, бре, бре, противуставно било.... Ти у Шведска да не мислиш дека живееш.
Голем кур ако е противуставно. Можам да ти набројам милион одлуки на власта кои се против уставот, човечките права и здравиот разум.
Па затоа реков дека се случувало многу пати и во минатото. Не е ниту прв, ниту последен пат.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.353
Поени од реакции
24.041
Владе најголем проблем со овој проект за "подобрување на образованието" е што го туркаат повторувачи. Ова е одмазда на лошите ученици што седнаа во фотеља.
Можи има логика, можи не. Ете и министерот завршил факултет како и сите други. Порано по кажување ( значи не можам да тврдам) во Приштина се штанцаа дипломи. Сами кажавте денес секој кој не е ментално ретардиран можи да заврши факултет. И после сакате квалитет. Е па еве ви таков квалитет. Што не ви е јасно сега.[DOUBLEPOST=1412620600][/DOUBLEPOST]
@ мкд влада
Повеќемина се сипаа на темана за новите казни. Трк!
Ти машко пошто пред некоја страна изеде еден куп лајна, имаш понуда за кладба . Како што беше маж кога јадеше гомна таму, биди маж и прифатија кладбата. Или пичица си?
Ајде чекам јас тука јавно да пуштиш виртуелна рака и да ја прифатиш кладбата , и сето тоа под будното око на некој модеротор дека ке се придржуваш до истата ако изгубиш.
Ако изгубам јас ке се самобанирам на еден месец.
Лесно е да се јаде гомна без поткритие, ајде да видиме од што си правен? Дали си маж или пичица.
Еве веќе поминаја 24 часа од понудата, сега ете пак те потсеќам да не случајно немаш видено. Како што тргна работата некако на кај пичица тераш, ама да не речиш вака така еве ти уште една шанса да ја прифатиш кладбата и да се докажиш дека си маж и дека ти вреди зборот. Сега на тебе останува. Ке бидиш маж или пичка форумска.

Последно уредено:
Член од
14 август 2006
Мислења
45.354
Поени од реакции
84.577
Ти машко пошто пред некоја страна изеде еден куп лајна, имаш понуда за кладба . Како што беше маж кога јадеше гомна таму, биди маж и прифатија кладбата. Или пичица си?
Ајде чекам јас тука јавно да пуштиш виртуелна рака и да ја прифатиш кладбата , и сето тоа под будното око на некој модеротор дека ке се придржуваш до истата ако изгубиш.
Ако изгубам јас ке се самобанирам на еден месец.
Лесно е да се јаде гомна без поткритие, ајде да видиме од што си правен? Дали си маж или пичица.
Еве веќе поминаја 24 часа од понудата, сега ете пак те потсеќам да не случајно немаш видено. Како што тргна работата некако на кај пичица тераш, ама да не речиш вака така еве ти уште една шанса да ја прифатиш кладбата и да се докажиш дека си маж и дека ти вреди зборот. Сега на тебе останува. Ке бидиш маж или пичка форумска.
Виртуелни кладби, понуди за кладење и надзор од модератор....

Мислам дека си се преценил малку.

Не сум ти ја тебе виртуелно другарче со кое ќе можеш да си играш камај на форум и останати детски игри.

И поима неам за каква кладба збориш.
За ова ли:

И таман ќе си помислите дека не можат подебилно и поглупо - они повторно исполнуваат, а не ветија.

Се кладам, дека коа ќе донесат одлука гомна да мора се јаде, дури и тогаш ќе ја браниш владата.
Ако е за ова, онда кажи ми, кога ја браниш веќе дури и оваа одлука за безсмислено малтретирање на студентите*, тогаш не ли личи блиску до реалноста дека би застанал, во еден хипотетичен случај и зад една таква одлука?

* кои и онака се прилично утепана странка во државава (види икс примери со давачки, услови и да не набројувам)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.353
Поени од реакции
24.041
Виртуелни кладби, понуди за кладење и надзор од модератор....

Мислам дека си се преценил малку.

Не сум ти ја тебе виртуелно другарче со кое ќе можеш да си играш камај на форум и останати детски игри.

И поима неам за каква кладба збориш.
За ова ли:

Ако е за ова, онда кажи ми, кога ја браниш веќе дури и оваа одлука за безсмислено малтретирање на студентите*, тогаш не ли личи блиску до реалноста дека би застанал, во еден хипотетичен случај и зад една таква одлука?

* кои и онака се прилично утепана странка во државава (види икс примери со давачки, услови и да не набројувам)
Е па кога си земаш право да кажуваш за другите што и како , тогаш незнам зошто бегаш од кладба, за која патем речено сам се понуди. Нема тука никаква врска со тоа дали јас сум се преценил туку Ти. Ти си зеде за право да кажуваш работи, башка и да се кладиш и тоа без поткрепа на моја сметка.
И да баш за таа твоја понуда за кладба. Ете клади се чим си толку сигурен или веќе ако не ти ти држи газот не навлегувај во такви хипоптетички ситуации посебно не со мене.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
никако неможам да разберам зошто нит македонецот , а уште помалку и владата не размислуваат со своја глава?!
До кога со копирање закони, забрани,казни од кај стигнат и видат
без размислување -дали таквиот закон има подлога на македонска почва
Како ќе се одрази врз животот на граѓанинот, не е стварта земи -преведи и примени - експерименти само во лаборатории, а не меѓу народот:drk:
Они, ова изгледа го чуле ил виделе од гејлада, ама или недочитале или не разбрале добро- што е повеќе од веројатно
Сегашниот гејски мин.за образование Ловердос кажа оти во план им е гејлада да ги „избрише вечните студенти“„ кои повеќе од 11 години студираат - а никако да дипломираат ( но, тоа е од други причини-кои веројатно и вие ги знаете) а не шупелкиве ќе ве тестирале 2 и 4-та година- :facepalm:

Член од
14 август 2006
Мислења
45.354
Поени од реакции
84.577
Е па кога си земаш право да кажуваш за другите што и како , тогаш незнам зошто бегаш од кладба, за која патем речено сам се понуди. Нема тука никаква врска со тоа дали јас сум се преценил туку Ти. Ти си зеде за право да кажуваш работи, башка и да се кладиш и тоа без поткрепа на моја сметка.
И да баш за таа твоја понуда за кладба. Ете клади се чим си толку сигурен или веќе ако не ти ти држи газот не навлегувај во такви хипоптетички ситуации посебно не со мене.
Чекај, ти стварно сакаш да се кладиме за тоа дека ќе ја браниш (или не) хипотетската одлука на власта во врска со копрофагија?
(као демек они некад ќе донесат одлука за јадење гомна, а ти нема да ја браниш одлуката и ќе победиш во кладбата, па ја ќе морам у потпис да ставам нетијазнамшто....)
:pos:

Види, знам дека ти сметам на тебе и бесмислата која ја пропагираш, али идиотски ти е начинов да ме доведеш до оф-топик, за да ме банираат од темава.

Он-топик:
Залудни се надежите на некои дека ете според законот универзитетот имал автономија. милион пати е покажано дека законите во оваа земја за некого важат, за некого - не, некогаш важат, некогаш - не. Исто и со тие смешни премиси за автономијата на универзитетите, правата на поединецот и слично.
Има вистина само во она што некој предходно го спомена - дека противниците на глупоста можат да се фатат за таа автономија, за да добијат време.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.353
Поени од реакции
24.041
Чекај, ти стварно сакаш да се кладиме за тоа дека ќе ја браниш (или не) хипотетската одлука на власта во врска со копрофагија?
(као демек они некад ќе донесат одлука за јадење гомна, а ти нема да ја браниш одлуката и ќе победиш во кладбата, па ја ќе морам у потпис да ставам нетијазнамшто....)
:pos:

Види, знам дека ти сметам на тебе и бесмислата која ја пропагираш, али идиотски ти е начинов да ме доведеш до оф-топик, за да ме банираат од темава.
.
Не го врти муабетот. Ти напиша дека досега цело време ја бранам владата па така да и да донесат закон за гомна јадење дури и тогаш пак ке ја бранам. Тоа се твои зборови а не мои. Лесно може да се провери, само неколку страни наназад. Значи не се кладиме за во иднина туку дека цело време сум ја бранел владата или барем можеме да претпоставиме зборуваме за оваа гарнитура од 2006 наваму.
Така да не се прави наивен до толку.
И немаше никакво банирање туку само извинување и носење во потпис на тоа извинување еден месец, а ако си во право за тоа што го тврдиш јас реков дека ке се самобанирам еден месец. На крај на памет ми е да банираат некого ради мене, па макар тоа си бил ти, ама да шириш лаги и невистини за мене без притоа да не сносиш никакви последици не бива.
Сум грешел и јас и сум се извинил тука јавно. Доволно сум маж за да се извинам кога грешам или кога сум навредил некого било намерно или не, што очигледно за жал неможеме тоа да го заклучиме и за тебе.
Нема везе биди ми поздравен.

N

NikolaMKD91

Гостин
Можи има логика, можи не. Ете и министерот завршил факултет како и сите други. Порано по кажување ( значи не можам да тврдам) во Приштина се штанцаа дипломи. Сами кажавте денес секој кој не е ментално ретардиран можи да заврши факултет. И после сакате квалитет. Е па еве ви таков квалитет. Што не ви е јасно сега.
Зошто да се дозволи државата да ја врши таа селекција на квалитет кога самата е преполна со интелектуалци со штанцани дипломи кои никој не ги тестира ?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.353
Поени од реакции
24.041
Зошто да се дозволи државата да ја врши таа селекција на квалитет кога самата е преполна со интелектуалци со штанцани дипломи кои никој не ги тестира ?
Незнам, тоа министерот прашајатего. Сигурно не очекуваш дека самите факултети ке се самотестираат и ке си даваат оценки. Тоа би било дури и поглупо од ова решение сега.

N

NikolaMKD91

Гостин
Незнам, тоа министерот прашајатего. Сигурно не очекуваш дека самите факултети ке се самотестираат и ке си даваат оценки. Тоа би било дури и поглупо од ова решение сега.
Види според мене треба да се прави селекција, не е нормално 90% од матурантите да се запишуваат на факултет, а не се сите способни за студирање. АМа целиов овој проект ми изгледа некако килав. Зошто ? Дали Адеми воопшто знае дека според европскиот кредит трансфер систем студентите може да запишат четврта година без да ја исчистат целосно втора . Според Болоња нема квадрирање години, туку презапишување на предметите кои не се положени во претходните семестри. Јас имам колеги апсолвенти кои што имаат запишано четврта година(седми семестар), а уште влечат предмети од втора година (трети семестар). Која година нив ќе ги сметаат и како ќе ги тестираат ?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.353
Поени од реакции
24.041
Види според мене треба да се прави селекција, не е нормално 90% од матурантите да се запишуваат на факултет, а не се сите способни за студирање. АМа целиов овој проект ми изгледа некако килав. Зошто ? Дали Адеми воопшто знае дека според европскиот кредит трансфер систем студентите може да запишат четврта година без да ја исчистат целосно втора . Според Болоња нема квадрирање години, туку презапишување на предметите кои не се положени во претходните семестри. Јас имам колеги апсолвенти кои што имаат запишано четврта година(седми семестар), а уште влечат предмети од втора година (трети семестар). Која година нив ќе ги сметаат и како ќе ги тестираат ?
Ме прашуваш како јас да го пишев законот. Ама битно ако решиле ќе го спроведат, на овој или оној начин.
И да не се разбериме погрешно како некој тука што помислија дека го бранам предлогот, законот или што и да беше.
Јас само сметам дека и криво и куцо завршува факултет, а со тоа паѓа и вредноста на дипломата , и квалитетот на дипломците и тоа треба да се смени. Дали на овој или оној начин , битно тоа во најскоро време треба да биди минато завршено време. Како што реков можеби имаше и подобри решенија , но можеше да смислат и полоши.

Член од
5 август 2007
Мислења
3.588
Поени од реакции
2.617
Како што реков можеби имаше и подобри решенија , но можеше да смислат и полоши.
E заради вакви ко тебе шо размилува, до ова дереџе ни дојде земјава.
Можело и полошо а?
Јас само сметам дека и криво и куцо завршува факултет, а со тоа паѓа и вредноста на дипломата , и квалитетот на дипломците и тоа треба да се смени. Дали на овој или оној начин , битно тоа во најскоро време треба да биди минато завршено време.
За да не се запишува и криво и куцо на факултет, треба тие шо ги браниш, да седна да напра истражување, да напра проекција по 4 години колку економисти, колку инжинери, колку правници и тн. ќе бидат потребни па да го ограничат бројот на стyденти што ќе можат да се запишат на такви смерој. А не вештачки да намалува невработеност со кампањи Знаењето е сила, знаењето е моќ.
Како не ти е јасно дека овие куро ги заболе шо че се случува в година, а да не прајме муабет проекци да пра за по 10, 20, 50 години. Попари - окуби пра. Ко да е кафич сезонски Македонијава.

Битно можеше полошо, ебаве амеби....

Kajgana Shop

На врв Bottom