Шведска - прва земја без ѓубре

• Креатор на темата Креатор на темата LazarG
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
22 јули 2014
Мислења
621
Поени од реакции
766
Локација
Macedonia
Интерсна информација што ја најдов на нет...браќата и сестрите од оваа скандинавска држава имаат висока култура кон ѓубрето...прво рециклираат многу. Имате стар мебел, викнете некој Швеѓанец да ви го светне и направи како нов...второ на територијата на шведска има 32 фабрики што рециклираат 99% од ѓубрето кое се собира на големите депонии.
За да биде појасно, погледнете ги овие две видеа...
За да го разберете подобро системот енергија од ѓубре
http://vimeo.com/103801887

http://www.planetexperts.com/sweden-reuses-99-percent-household-waste/

Ова кај нас уште 200години нема да се оствари.
И Швеѓаните ќе страдаат од климатски промени и загадена атмосфера и води исто како и ние шо го секнеме носо на улица и фрламе телевизори в контејнери заедно со скапани лубеници и стари алишта

Ако некогаш во иднина има војни, мислам дека ќе бидат за чиста вода и плодна почва...

За мене ќе е најпаметно повеќе да не пишувам и да се логирам на форумот...споделувам интересна информација од која може да се научи нешто...што сте запнале со тоа какви игранти има таму, секаде ги има ако гледате така... наместо да кажете ова е супер, почвите нема да се загадуваат со хемикали кои се создаваат со распаѓање на губрето, метанот во воздухот го нема, а тоа пак влијае на квалитетот на животот...вие запнете за тоа што не е важно...колку мигранти и да има, Швеѓаните сами си ја водат државата.

Picture 1847.jpg ова да им е таму,значи ќе го рециклираат во црвен пипер во прав
..................................... ..................................

Attachments

• Picture 1846.jpg
    Picture 1846.jpg
    251,4 KB · Прегледи: 34
  • Picture 1846.jpg
    Picture 1846.jpg
    251,4 KB · Прегледи: 34
Требало една приколка земи...они фрлаат, ти собираш по нив...после викни некој Швед и прајте бизнис :)

Бев во Шведска пред 4 години.Само едно ќе кажам:Луѓево се европски јапонци.:cuc:Буквално од ништо прават нешто.
Точно е тоа дека стариот мебел или го рестарвираат или од него прават фигури,и разно разно интересни работи.

Имам внук во Шведска кој тогаш кога бев имаше 2 години.
Интересен ми беше.највеќе го кажуваше зборот свецка работа.наместо шведска велеше свецка.:)
А вујко ми постојано велеше. Шведска работа е светска работа.И на моето прашање кога ние ќе станеме како Шведска,он велеше цитирам "Koга швеѓаните ќе дојдат во македонија,а нас би не немало":(
Само тогаш Македонија ќе биде како Шведска.

Буквално швеѓаниве што направат,стварно е направено со памет и во интерес на народот.А за квалитет и да не зборувам.Со нам едноставно неспоредливо.Улиците им се како тепих,народот живее слободно,а сепак чисто и педантно.
Бев и во Германија т.е Штудгарт пред 1 година!Нема шанси со Шведска.Незнам дали бев на лошо место во Германија,али и таму прљаво изгледа од турциве бидејќи ги има премногу.

Дури сега кога одам на базен,по аквапарк и кога ќе видам колку е прљаво и колку сме некултурни,јасно ми станува дека ние не после 200 туку ни после 2000 години нема да бидеме како нив.Едноставно не е ниту до парите,ниту до владата.До народот е.Тоа е цивилизација,а ова тука стока.Тоа би било споредбата со Шведска и Македонија.

Кој бил знае каква е разликата

Дури сега кога одам на базен,по аквапарк и кога ќе видам колку е прљаво и колку сме некултурни,јасно ми станува дека ние не после 200 туку ни после 2000 години нема да бидеме како нив.Едноставно не е ниту до парите,ниту до владата.До народот е.Тоа е цивилизација,а ова тука стока.Тоа би било споредбата со Шведска и Македонија.

Кој бил знае каква е разликата
Врати се батка некои 1000 години наназад и види ја Шведска кај била, а Балканот кај бил.

Да си го споредиш сопствениот народ со ѓубре е почетокот од којшто настанува целокупната ситуација, што ја имаме во Македонија. Твоето размислување и воопшто таквиот мајндсет е извор на бедата што ја имаме.

Врати се батка некои 1000 години наназад и види ја Шведска кај била, а Балканот кај бил.

Да си го споредиш сопствениот народ со ѓубре е почетокот од којшто настанува целокупната ситуација, што ја имаме во Македонија. Твоето размислување и воопшто таквиот мајндсет е извор на бедата што ја имаме.
:pos::pos:

Кај била Шведска пред 1000 години, а каде ние, може да знам? Во што сме биле понапред? Во тоа што сме биле 99% христијанизирани? Во тоа што сме имале патишта и водоводи останати од римско време?

А каде сме сега? Си бил некаде во Шведска или општо Скандинавија па да споредиш колку светлосни години се понапред?

:pos::pos:

Кај била Шведска пред 1000 години, а каде ние, може да знам? Во што сме биле понапред?

Не го сфати ти. Он ваљда мисли дека сме биле затуцани, па 5 века некој да те дупи како сака не е малку. Ние и сите генерации минимум 1 век уназад сме у старт хендикепирани. Па во 1903 сме дигале востанија со црешови топчиња, додека во исто време во Америка Raјт браќата си играле к*р ташак со аероплани и авиони. Остај ти Шведска медска, си имаме ние мака и сме затуцани од војни, востанија и остали сра*а.

Не можеш да споредиш Македонија поделена од сите комшии со Шведска што горе никој не ја дирал. Распарчени сме биле уште ехеееј, којзнае од кога. Тоа ни е проклетството сакале или не да признаеме. Факт е дека сме на раскрсница помеѓу Европа и Азија, Мал Исток и Африка (преку Турција), батали ти Русија.

Да направиме замена на сите генерации и името на државата (ние таму, они тука) сега на Кајгана ќе зборевме како некое ѓубре од народ р'кало на улица во Шведска, државата на север од Грција.

Ние имаме целосна независност 23 години. 23 ФАКИНГ години. Па јас сум постар од тоа ебате беља. И вие си го мерите к*рето со Шведска, држава со кралеви милион колена уназад и држава која има тотална независност од 1905.

Доволно е само ова да се види за Шведска:

Sweden during World War II maintained its policy of neutrality. When the Second World War began on September 1, 1939, the fate of Sweden was unclear. But by a combination of its geopolitical location in the Scandinavian Peninsula, successful realpolitik manoeuvring during an unpredictable course of events, and a dedicated military build-up after 1942, Sweden managed to maintain its official neutrality throughout the war.

At the outbreak of hostilities, Sweden had held a neutral stance in international relations for more than a century, since the end of the Napoleonic Wars in 1815

Од 1815 немале е*ана војна кај нив.1815 ејјј
Па нас од 1815 до крајот на Втора Светска милиони востанија, војни и фронтови не убиле и буквално и економски и во секаква смисла.

Или со други зборови - Шведска ја има таа среќа да се наоѓа во регион не толку гео-политички важен, а ние ја имаме таа несреќа да се наоѓаме баш таму.
Да сакал Хитлер и да му било од корист, мислите дека ќе го спречело нивната политика на неутралност?

Последно уредено:
Не го сфати ти. Он ваљда мисли дека сме биле затуцани, па 5 века некој да те дупи како сака не е малку. Ние и сите генерации минимум 1 век уназад сме у старт хендикепирани. Па во 1903 сме дигале востанија со црешови топчиња, додека во исто време во Америка Raјт браќата си играле к*р ташак со аероплани и авиони. Остај ти Шведска медска, си имаме ние мака и сме затуцани од војни, востанија и остали сра*а.

Не можеш да споредиш Македонија поделена од сите комшии со Шведска што горе никој не ја дирал. Распарчени сме биле уште ехеееј, којзнае од кога. Тоа ни е проклетството сакале или не да признаеме. Факт е дека сме на раскрсница помеѓу Европа и Азија, Мал Исток и Африка (преку Турција), батали ти Русија.

Да направиме замена на сите генерации и името на државата (ние таму, они тука) сега на Кајгана ќе зборевме како некое ѓубре од народ р'кало на улица во Шведска, државата на север од Грција.

Ние имаме целосна независност 23 години. 23 ФАКИНГ години. Па јас сум постар од тоа ебате беља. И вие си го мерите к*рето со Шведска, држава со кралеви милион колена уназад и држава која има тотална независност од 1905.

Доволно е само ова да се види за Шведска:

Sweden during World War II maintained its policy of neutrality. When the Second World War began on September 1, 1939, the fate of Sweden was unclear. But by a combination of its geopolitical location in the Scandinavian Peninsula, successful realpolitik manoeuvring during an unpredictable course of events, and a dedicated military build-up after 1942, Sweden managed to maintain its official neutrality throughout the war.

At the outbreak of hostilities, Sweden had held a neutral stance in international relations for more than a century, since the end of the Napoleonic Wars in 1815

Од 1815 немале е*ана војна кај нив.1815 ејјј
Па нас од 1815 до крајот на Втора Светска милиони востанија, војни и фронтови не убиле и буквално и економски и во секаква смисла.

Или со други зборови - Шведска ја има таа среќа да се наоѓа во регион не толку гео-политички важен, а ние ја имаме таа несреќа да се наоѓаме баш таму.
Да сакал Хитлер и да му било од корист, мислите дека ќе го спречело нивната политика на неутралност?

Народ кој 500 години го газеле,ебавале и мајтап играле турците и сега истиот плаче по нив е далеку од народ.:notworthy:Народ кој 23 години го ебаваат 2 партии и кој со душа ги гласа е далеку од народ:(
Всушност од турско време има еден збор кој се нарекува раја(потчинет народ).Е буквално ние сме баш тоа:notworthy::notworthy:

Турскиве серии во Турција не се гледаат толку.:)Цела зграда кај мене ги гледа.Епидемија.:(Понекогаш кога ќе почнат да зборат комшииве за нив,мислам дека сум надвор од свет.Па и маживе на 40-50 години почнаа веќе да ги гледаат.
А оди прашај некој за спорт.Никој веќе не следи.Значи во овие години,особено последниве мислам дека оглупевме како РАЈА уште повеќе.Дали паметниве ни избегаа надвор или пак нешто друго е во прашање незнам

Народ кој 500 години го газеле,ебавале и мајтап играле турците и сега истиот плаче по нив е далеку од народ.:notworthy:Народ кој 23 години го ебаваат 2 партии и кој со душа ги гласа е далеку од народ:(
Всушност од турско време има еден збор кој се нарекува раја(потчинет народ).Е буквално ние сме баш тоа:notworthy::notworthy:

Турскиве серии во Турција не се гледаат толку.:)Цела зграда кај мене ги гледа.Епидемија.:(Понекогаш кога ќе почнат да зборат комшииве за нив,мислам дека сум надвор од свет.Па и маживе на 40-50 години почнаа веќе да ги гледаат.
А оди прашај некој за спорт.Никој веќе не следи.Значи во овие години,особено последниве мислам дека оглупевме како РАЈА уште повеќе.Дали паметниве ни избегаа надвор или пак нешто друго е во прашање незнам
или проста маса, или кога се избори ``месо``

Ги изгледав двете видеа.
Поголем впечаток ми остави второто видео
Можете да видите дека не само што го користат своето ѓубре, туку увезуваат и ѓубре од други земји
„ Тајната „ е следна:
Шведска има огромни субвенции за производство на енергија од ѓубре. И бидејќи е тоа примамлив бизнис се користи ѓубре и од увоз.
Мене не ми се допаѓа ваква ситуација.
Наместо да купат енергија од сиромашните земји, тие субвенционираат користење на ѓубре од богатите. Сиромашните се уште посиромашни а богатите уште побогати
Тоа е исто и со други субвенции.
Секоја ЕУ и јапонска крава добива субвенција од 7-8 долари дневно, а истовремено милијарди луѓе имат помалку од 2 долари дневно

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom