Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
A be stari filmot si e ok...Ama dokazai nema ....Reziserot e conspiracy theorist....vrska nema so telogija ...neobrazuvan...ete i zatvor e....Naucni dokazi nema...Naukata ne potpira na rekla kalaza prikazni...Ima li dokaz deka tamu se praveni opiti,analizi etc..finalen,binaren dokaz e ...daj posoci. PS: Rekla kazala ne se vazi.[DOUBLEPOST=1411997918][/DOUBLEPOST]
Sorry miki fake vernici ne primame!
КАКО НЕМА ??? ЈА СУМ ГИ ФРЛИЛ ТИЕ КОСКИ И ЖЕЛЕЗА ВО ЦРВЕНО МОРЕ ? ТИ ?

ЈАС СУМ ГИ ГРАДЕЛ ТИЕ КАМЕНИ КАМПОВИ ?

ЈАС СУМ ГО ПЛАЛЕ ВРВОТ НА ПЛАНИНАТА ?

ЈАС СУМ ГО ГРАДЕЛ ТЕЛЕТО ?

oh god! што би рекол членот со ник на инсект..:facepalm:

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
КАКО НЕМА ??? ЈА СУМ ГИ ФРЛИЛ ТИЕ КОСКИ И ЖЕЛЕЗА ВО ЦРВЕНО МОРЕ ? ТИ ?

ЈАС СУМ ГИ ГРАДЕЛ ТИЕ КАМЕНИ КАМПОВИ ?

ЈАС СУМ ГО ПЛАЛЕ ВРВОТ НА ПЛАНИНАТА ?

ЈАС СУМ ГО ГРАДЕЛ ТЕЛЕТО ?

oh god! што би рекол членот со ник на инсект..:facepalm:
I kade e naucniot dokaz tuka?
Dali se zemeni i ispitani primeroci na koski,kamen od vrvot...teleto ...kipovite....?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
D

Daedalus

Гостин
Со ред.
Прво во однос на тоа што сте поделени атеистите. Ако незабележа во прашањето се состои дел каде што вели секој од вас поединечно или ако евентуално имате заеднички став.
Потоа, во однос на нучните теории, прашањето беше порано поставено а тогаш одговорот ти беше - немам поима. Згора на се и тогаш не беше прашањето со кои линкови ги објаснувате а како вие самите. Сега прашањето е од малку поразлична природа, и како ти едно нешто може да го објасниш на пет корено различни начини. Ако си се премислил за научните теории навратисе на претходното прашање и ќе продискутираме.
Потоа кога ќе синтезираат вештачка днк, или вештачки живот пиши ама засега воопшто не го земај за некаква релевантност.
Без да си го објснил твојот поглед за настанокот на животот веќе негираш туѓи погледи, слабо нели.
За крај немора да сте сигурни но еве ти лично искажи се по прашањето.
Глеј, тоа ти викам, кога ме читаш, пробуеш да го побиеш тоа што ти го кажувам од старт, не бараш ти одговор, бараш начин на кој ќе ја дискредитираш валидноста на моите или ставовите на другите атеисти.
Јас ти реков дека не знам која од тие теории е највалидна и се' уште не знам. Тоа што треба да го разбереш е дека без разлика на тоа која јас лично ја фаворизирам, јас не знам која од тие е точна бидејќи не е потврдено. Не знам, никој не знае.

Тоа ти го пишав и на првиот пост, тоа ти го пишувам сега. Нема потреба да навлагам во биологијата на теоријата и да ти евалуирам илјадници страни хемија и физика која ако немаш доволно знаења и онака нема да ја разбереш. И што очекуеш сеа, да ти пишам претпоставка за волтажата и интензитетот на громовите, кои протеини се претпоставува дека се кристализирале од минерали и колкава била дебелината на мразот кој ги штител протеините? Од друга страна повлекуваш заклучоци за тоа колку јас знам и колку сум информиран само и само поради тоа што сум ти одговорил директно на прашањето кое си го поставил, а тоа е дека пази сега...

Не знам како настанал животот, претпоставувам, не знам.

Без разлика на тоа дали до детаљ ги познавам теориите или не, ако почнам да ти ги опишувам, се' што ќе направам е некое фалење со мојот фалус бидејќи реално не знам која од тие е точна. Знам што кажуваат теориите, на кои премиси се базираат, не знам која е точна, ме разбираш? Никој не знае. Твоето прашање беше следново...

„Како вие атеистите мислите дека настанал животот и која од тие и тие теории ја фаворизирате?“
И како што ти одговорив на почеток, ја лично верувам дека животот настанал по пат на абиогенеза, но не знам дали е така или не. Совршен и најсоодветен одговор на твоето прашање. Дали ќе ти ја опишам теоријата до тачка или не, не го мења фактот дека НЕ ЗНАМ дали е точна, ме разбираш?

И синтетичка ДНК како што можеш да прочиташ погоре, е направена. Штета немаш доволно познавања од англискиот за да гуглаш, вака сеа мора изџвакано све да ти се сервира на маса пошо не можеш да искуцаш, „Synthetic DNA“, да читнеш и да видиш што е муабетот. Лошо е кога постои таков вид на „информациски мрак“ поради Х причини, во ситуацијава непознавање на јазик, ќе се инаетиш до сабајле што е што, а не можеш да провериш и да се информираш.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
I kade e naucniot dokaz tuka?
Dali se zemeni i ispitani primeroci na koski,kamen od vrvot...teleto ...kipovite....?
А добро.. што има на камењата да се испитува ? за коските мислам дека е испитано,мислам направено споредби,исто и за тркалата... ама што има на камењата да испитуваат не ми е јасно.. ?

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Глеј, тоа ти викам, кога ме читаш, пробуеш да го побиеш тоа што ти го кажувам од старт, не бараш ти одговор, бараш начин на кој ќе ја дискредитираш валидноста на моите или ставовите на другите атеисти.
Јас ти реков дека не знам која од тие теории е највалидна и се' уште не знам. Тоа што треба да го разбереш е дека без разлика на тоа која јас лично ја фаворизирам, јас не знам која од тие е точна бидејќи не е потврдено. Не знам, никој не знае.

Тоа ти го пишав и на првиот пост, тоа ти го пишувам сега. Нема потреба да навлагам во биологијата на теоријата и да ти евалуирам илјадници страни хемија и физика која ако немаш доволно знаења и онака нема да ја разбереш. И што очекуеш сеа, да ти пишам претпоставка за волтажата и интензитетот на громовите, кои протеини се претпоставува дека се кристализирале од минерали и колкава била дебелината на мразот кој ги штител протеините? Од друга страна повлекуваш заклучоци за тоа колку јас знам и колку сум информиран само и само поради тоа што сум ти одговорил директно на прашањето кое си го поставил, а тоа е дека пази сега...

Не знам како настанал животот, претпоставувам, не знам.

Без разлика на тоа дали до детаљ ги познавам теориите или не, ако почнам да ти ги опишувам, се' што ќе направам е некое фалење со мојот фалус бидејќи реално не знам која од тие е точна. Знам што кажуваат теориите, на кои премиси се базираат, не знам која е точна, ме разбираш? Никој не знае. Твоето прашање беше следново...

„Како вие атеистите мислите дека настанал животот и која од тие и тие теории ја фаворизирате?“
И како што ти одговорив на почеток, ја лично верувам дека животот настанал по пат на абиогенеза, но не знам дали е така или не. Совршен и најсоодветен одговор на твоето прашање. Дали ќе ти ја опишам теоријата до тачка или не, не го мења фактот дека НЕ ЗНАМ дали е точна, ме разбираш?

И синтетичка ДНК како што можеш да прочиташ погоре, е направена. Штета немаш доволно познавања од англискиот за да гуглаш, вака сеа мора изџвакано све да ти се сервира на маса пошо не можеш да искуцаш, „Synthetic DNA“, да читнеш и да видиш што е муабетот. Лошо е кога постои таков вид на „информациски мрак“ поради Х причини, во ситуацијава непознавање на јазик, ќе се инаетиш до сабајле што е што, а не можеш да провериш и да се информираш.
Во ред одговорот незнам е далеку покоректен одговор од постирање линкови(бидејќи линкот тешко дека е мислење ако неможе да се образложи).
Сепак јас непобарав да тврдиш како настанал, а да искажеш мислење. Еве примерот со громови, удрил гром во протеин и настанал живот, и тоа е одговор колку е логичен и релевантен нема да ти го оспорувам, бидејќи е твое мислење. Но штом си потцртал дека незнаеш, во ред тој одговор ти е акцептиран.
Благодарам.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
А добро.. што има на камењата да се испитува ? за коските мислам дека е испитано,мислам направено споредби,исто и за тркалата... ама што има на камењата да испитуваат не ми е јасно.. ?
Sporedbi i neispitani raboti ne se nikakov dokaz, posebno ne naucen. Prosto ko grav dokaz nema ni vo videoto nitu na drugo mesto!
PS: Petografija...e naucna granka za ispituvanje na karpi\kamenja od koja moze da se dojde do detalni informaci za vreme sostav..etc![DOUBLEPOST=1412014339][/DOUBLEPOST]
Покорисно е да збориш за „фејк„ атеисти, кои веруваат посилно и од верниците...
Pa u pravo si do nekade.Jas eve primer koa ve citam vas se posilno veruvam vo mojot rozev letecki ednorog kako semocen(ne sekoj pat),seprisuten (osven ako nema gubre) semilostiv(osven pu pu nevazi) bog.

Последно уредено:

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Pa u pravo si do nekade.Jas eve primer koa ve citam vas se posilno veruvam vo mojot rozev letecki ednorog kako semocen(ne sekoj pat),seprisuten (osven ako nema gubre) semilostiv(osven pu pu nevazi) bog.
Ааааа, ова е одговор по твојон славен принцип„: „...Одговарам само на прашања кои ми одговарат...„.
Ај обиди се да одговориш на нешта кои се потешки од „2+2„.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.603
Поени од реакции
9.238
Во артиклите за синтетичка ДНК (не навлагам во таа која се користи за правење вируси, треба реално да прочепкам повеќе) се наведува дека ДНК-та е синтетизирана од комплетно почетните составни протеини, а не синтетизирана од веќе постоечки генетски секвенци на друга ДНК.
Сега читам за синтетички направените протеини и го наоѓам ова:

Synthetic Proteins that Sustain Life Created

Princeton University scientists report the construction of artificial proteins that enable the growth of living cells. The proteins were created by genetic sequences never before seen in nature and were shown to produce substances that sustain life in cells almost as readily as natural proteins.

http://www.genengnews.com/gen-news-highlights/synthetic-proteins-that-sustain-life-created/81244490/

What Is Synthetic Protein?

Synthetic proteins are man-made molecules that mimic the function and structure of true proteins. Proteins are central to life because they control almost all cellular processes, including initiating most of the reactions that occur in living cells. In early 2011, Princeton University scientists built the first artificial proteins capable of sustaining life in cells.

http://www.livestrong.com/article/551537-what-is-synthetic-protein/

Што е вештачки протеин?

Синтетички протеини се молекули направени од човекот кои ги имитираат функциите и структурата на вистинските протеини. Протеинити се најзначајни за животот бидејќи тие ги контролираат речиси сите клеточни процеси, вклучувајќи го и поттикнувањето на најголемиот број реакции кои се случуваат во живите клетки. На почетокот на 2011, научниците од Универзитетот Принстон го направија првиот вештачки протеин способен да го одржи животот во клетките.

А како го објаснуваш ова:

Во книгата на Бил Брајсон, Kратка историја на речиси сѐ, еве што пишува:

Еве што треба да се направи за да се создаде само еден протеин, да речеме колаген. Треба да се наредат 1055 аминокиселини во точно одредена низа. Но тука има една очигледна, но круцијална работа - вие не го правите. Тој се прави сам, спонтано, без упатства.
Шансите една молекула од 1055 секвенци како што е колагенот да се создаде сам од себе се никакви. Дури и да го намалите бројот на секвенците на 200, што е типичен број на амино-киселини за еден протеин, шансите да се поклопат сите во пропишаната низа е 1 х 10 на 260та.
Тоа е поголем број од бројот на сите атоми во Вселената.
Aко немаш време, може и после неколку денови, само немој да заборавиш:).
Некако ми делува дека математички е невозможно протеин да се создаде сам од себе.[DOUBLEPOST=1412016539][/DOUBLEPOST]
Па нели беше Летечкото Шпагети Чудовиште? Не си лојален ич:ROFLMAO:

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Sporedbi i neispitani raboti ne se nikakov dokaz, posebno ne naucen. Prosto ko grav dokaz nema ni vo videoto nitu na drugo mesto!
PS: Petografija...e naucna granka za ispituvanje na karpi\kamenja od koja moze da se dojde do detalni informaci za vreme sostav..etc![DOUBLEPOST=1412014339][/DOUBLEPOST]
Не Субзеро,кажи мене од икс причини(лични или индиректни) не ми одговара да верувам во Бог,затоа постојано негирам и научно и ненаучно.. и крај,луѓе сме сите ние овде и ќе те разбереме.Ама сеа ти да ми оправаш работи од типот НЕМА ДОКАЗ... а сам гледаш дека има,не знам дали себе или нас овде не правиш будали.. јас пак те прашувам,ШТО ДА ИСПИТААТ НА КАМЕЊАТА ? ќе кажат тие нешто ? тие камења може да се 10 милиони години стари,од кога е создадена планетата,и ? што да испитуваат на нив или од нив ?

немој тие мобаети.. кажи не сакам да верувам и чао.. ја не те терам со сила..

W

wicked_1

Гостин
@MIKI1 , Субзеро и не е компетентен да одговори, т.е не сфаќа што сака да му кажеш.
на ова
Покорисно е да збориш за „фејк„ атеисти, кои веруваат посилно и од верниците...
одговара со ова
како после ова да продужиш дискусија?

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
Па нели беше Летечкото Шпагети Чудовиште? Не си лојален ич:ROFLMAO:
Nikad...Toa e druga religija koja ja osporuva mojata!
Не Субзеро,кажи мене од икс причини(лични или индиректни) не ми одговара да верувам во Бог,затоа постојано негирам и научно и ненаучно.. и крај,луѓе сме сите ние овде и ќе те разбереме.Ама сеа ти да ми оправаш работи од типот НЕМА ДОКАЗ... а сам гледаш дека има,не знам дали себе или нас овде не правиш будали.. јас пак те прашувам,ШТО ДА ИСПИТААТ НА КАМЕЊАТА ? ќе кажат тие нешто ? тие камења може да се 10 милиони години стари,од кога е создадена планетата,и ? што да испитуваат на нив или од нив ?

немој тие мобаети.. кажи не сакам да верувам и чао.. ја не те терам со сила..
A be stari....Veruvaj ti i u mladata nevesta ako sakas...Ic ne mi cue...Ona sto me glocka e koa lupetate imalo naucen dokaz..i toa kamenjata ... Zaradi toa sto imaat potemnata boja toa e dokaz? Pa stari be ispadni nadvor za 5 min ke najdis crni kamenja...i na kraj velis nema sto da se isputuva toa posto e naucen dokaz za veruvanje vo nesto i zgora na toa nema granka vo naukata sto ke go ispita! E tuka si smesen veke....!

@MIKI1 , Субзеро и не е компетентен да одговори, т.е не сфаќа што сака да му кажеш.
на ова

одговара со ова

како после ова да продужиш дискусија?
Mali sedi miren ke te kazam doma!

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Nikad...Toa e druga religija koja ja osporuva mojata!

A be stari....Veruvaj ti i u mladata nevesta ako sakas...Ic ne mi cue...Ona sto me glocka e koa lupetate imalo naucen dokaz..i toa kamenjata ... Zaradi toa sto imaat potemnata boja toa e dokaz? Pa stari be ispadni nadvor za 5 min ke najdis crni kamenja...i na kraj velis nema sto da se isputuva toa posto e naucen dokaz za nesto sto nikoj dokazal deka postoi i zgora na toa nema granka vo naukata sto ke go ispita! E tuka si smesen veke....!

Mali sedi miren ke te kazam doma!
Зошто измислуваш ? ДАЈ МИ ЈА РЕЧЕНИЦАТА КАДЕ СПОМНАВ ЦРНИ КАМЕЊА.. ајде чекам...

јас ти реков дека има докази за најдени коски од луѓе и коњи,тркала кои станале корали... местото каде логорувале и планината која е изгорена на врвот... имаш таму видео гледај.Ти можеш до крајот да негираш,ама вистината е таа.. СЕ СЛУЧИЛО.. на мое големо задоволство а на твое екстремно незадоволство..

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
Зошто измислуваш ? ДАЈ МИ ЈА РЕЧЕНИЦАТА КАДЕ СПОМНАВ ЦРНИ КАМЕЊА.. ајде чекам...

јас ти реков дека има докази за најдени коски од луѓе и коњи,тркала кои станале корали... местото каде логорувале и планината која е изгорена на врвот... имаш таму видео гледај.Ти можеш до крајот да негираш,ама вистината е таа.. СЕ СЛУЧИЛО.. на мое големо задоволство а на твое екстремно незадоволство..
Aha vazi! Sega mi e jasno zs popovine vi vozat mercedesi i dzipovi! Bidi mi pozdraven! Otidov jas po ednorogot moj!

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Aha vazi! Sega mi e jasno zs popovine vi vozat mercedesi i dzipovi! Bidi mi pozdraven! Otidov jas po ednorogot moj!
Тебе државата ти ја прават бетер од канализација па ти не те видов еднаш овде да се побуниш.. и ти ќе кажуваш кој што вози.. остај.

Kajgana Shop

На врв Bottom