Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Тебе услуга? :pos: Тешко бога ми (Один, Один не тој твојот). Слободна држава бе, кого сакам ќе цитирам.
Немам ни потреба да докажувам дека господ не постои бидејќи тоа и не го тврдам. Ете се гледа колку и знаеш што е атеист. :pos:
Абеее ? стварно ?

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Тебе услуга? :pos: Тешко бога ми (Один, Один не тој твојот). Слободна држава бе, кого сакам ќе цитирам.
Немам ни потреба да докажувам дека господ не постои бидејќи тоа и не го тврдам. Ете се гледа колку и знаеш што е атеист. :pos:
Абе, жими летечкиот розев еднорог ќе почнам и јас да се заебавам
Гледам овој од уста не го вади, ........... кооператива де!;) во рок од 1час, два пати
Е сега ти кажи ми, од кај знаеш дека Один е оној вистинскиот? Имаш ли научен доказ? Еве со @SuBZerO имаме оглас даено за нов челнови, и ако не си сигурен во тој твој Один, кај нас може да се префрлиш. Ти ветуваме живот од 153 години, задгробен живот со 69 ороспии (ова е понуда за мажи), нема страшен суд, ................ останати детали откако ќе те внесеме во нашата религија/ Внесувањето е на носилки

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Абе, жими летечкиот розев еднорог ќе почнам и јас да се заебавам
Гледам овој од уста не го вади, ........... кооператива де!;) во рок од 1час, два пати
Е сега ти кажи ми, од кај знаеш дека Один е оној вистинскиот? Имаш ли научен доказ? Еве со @SuBZerO имаме оглас даено за нов челнови, и ако не си сигурен во тој твој Один, кај нас може да се префрлиш. Ти ветуваме живот од 153 години, задгробен живот со 69 ороспии (ова е понуда за мажи), нема страшен суд, ................ останати детали откако ќе те внесеме во нашата религија/ Внесувањето е на носилки

Имате поддршка од мене за тајниов ред што го формирате со @SuBZerO .

Вака почнале и масоните, и илуминатите, и ОТО, и еден куп други тајни и полутајни редови.

Во деталите обавезно вклучете секс, оргии и слично, за да добиете на масовност:)

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Имате поддршка од мене за тајниов ред што го формирате со @SuBZerO .

Вака почнале и масоните, и илуминатите, и ОТО, и еден куп други тајни и полутајни редови.

Во деталите обавезно вклучете секс, оргии и слично, за да добиете на масовност:)
Ааааааааааааа НЕ, нема тајност тука. Се' е транспарентно, не не мешај со нив.
Него, ............. многу нешто си запнал со оргиите :pos: уф, морав ;)

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Додека едни зборат за оргии,светските научници рекле...
,, Околу нас има изобилство од докази дека се е создадено
интелигентно и со дизајн... атеизмот е толку бесмислена идеја
што немам зборови да го искажам тоа ! "

,, Во врска со потеклото на животот, науката... цврсто потврдува
дека зад тоа стои сила на Творец. "
Вилијам Томсон - Лорд Келвин

,, Има луѓе што тврдат дека вселената еволуирала преку случајни процеси;
но какви случајни процеси можат да произведат човечки мозок или
човечко око!? "
Вернер фон Браун

Мајкл Фарадеј

Хемичар, но и пионер во истражувањата на електричеството, конструктор на електричниот мотор, на генераторот, трансформаторот, волтаметарот,електролизерот и др.

Бил многу активен верник-христијанин. Всушност, повеќе од
20 години бил старешина (ѓакон) во една црква. Бидејќи црквата немала
платен свештеник (проповедник), старешините ги одржувале библиските
предавања, а меѓу нив најактивен бил токму Фарадеј. Кога еден новинар
го прашал какви му се претпоставките за задгробниот живот, Фарадеј му
одговорил : ,,претпоставки? Немам никакви претпоставки! Јас се потпирам
само врз сигурни работи, па ви велам : "Јас знам во Кого верувам и убеден
сум дека Тој ќе ми го запази она што сум Му го доверил. "
(Ова е цитат од
Библијата, 2. Тимотеј 1:12 ). При своето пензионирање, изјавил: ,, Најпрво
Му благодарам на Бог за сите Негови дарови. "

Познати христијански изјави на Исак Њутн се следниве:
,, Сите мои откритија беа резултат на молитва. "
,, Имам темелна вера во Библијата, која ја сметам за Божја реч,
напишана од луѓе што биле боговдахновени. Библијата ја проучувам
секојдневно. "
,, Атеизмот е бесмислен. Набљудувајќи го Сончевиот систем, гледам
дека Земјата е поставена на оптимална оддалеченост од Сонцето, за
да добива соодветна количина топлина и светлина. Ова не се случило
случајно! ".

"Сакав да станам теолог, но сега гледам дека преку моите трудови Бог
се прославува и во астрономијата, зашто ...небесата ја искажуваат
Божјата слава, небото ги објавува Неговите дела" (овде Кеплер го
цитира библискиот Псалм 19, стих 1.)
"Јас верувам единствено и исклучиво во службата на Исус Христос...
Во него е секое прибежиште, секоја утеха."
"Бог е љубезен Створител, Кој од ништо ја создал целата природа."
Јоханес Кеплер
Основоположник е на современата астрономја; ги открил законите за
планетарните движења , познати како прв, втор и трет Кеплеров закон.

@RogerBacon форумов ти го направија стриптиз бар.. а пред тоа дозволи и кафана..

Последно уредено:
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.604
Поени од реакции
9.238
А потоа според овој извор тука, прво постои фаза на програмирање и внесување на генетските кодови, а потоа физичката ДНК се прави со машина за синтетизирање на ДНК со тоа што се користат потребните молекули.
Убаво го проучив текстот. Има интересни работи. Но ми падна во очи оваа:

2) Creating bacteria from scratch
In 2010, researchers at the J. Craig Venter Institute published the results of a 15-year, $40 million project to make the first synthetic cell. How did they do it? They took the genomic code from one bacterial species, made it in a lab from scratch, and then put it into an entirely different species — that lived.

The genome they made also included some deleted genes and new sequences that acted as watermarks. And, all in all, the scientists created the first life-form living on completely synthetic genetic material. They called it the first synthetic cell. (However, they didn't say that they created life itself from scratch. Had they put the DNA into an already-dead cell, nothing would have happened.)

This work didn't create bacteria that was useful for any particular purpose, but it was an important proof of principle that a cell can survive on lab-made DNA.

За оние што не знаат толку добро англиски, кога за нешто се вели дека е from scratch, за тоа се подразбира дека е од самиот почеток, т.е. дека е започнато без да се користи било што што постоело или било подготвено порано. На Craig Venter Institute зеле генетски код од една врста бактерија, и тоа направена во лабораторија од самиот почеток. Која е таа бактерија? Испуштиле да спомнат.

On May 21, 2010, Science reported that the Venter group had successfully synthesized the genome of the bacterium Mycoplasma mycoides from a computer record, and transplanted the synthesized genome into the existing cell of a Mycoplasma capricolum bacterium that had had its DNA removed. The "synthetic" bacterium was viable, i.e. capable of replicating billions of times. (The team had originally planned to use the M. genitalium bacterium they had previously been working with, but switched to M. mycoides because the latter bacterium grows much faster, which translated into quicker experiments.) Scientists who were not involved in the study caution that it is not a truly synthetic life form because its genome was put into an existing cell.

Истото се однесува и на следново:

3) Creating yeast from scratch
In 2014, a team of researchers from many institutions including Johns Hopkins University revealed that they had synthesized an entire yeast chromosome from scratch. And the chromosome functioned when put back into a yeast cell. This was an especially impressive feat because yeast's genetic material is more complex than bacteria's.

Огромна разлика е да направиш квасец и тоа од самиот почеток и да искомбинираш со синтеза хромозом на квасец и истиот да го вратиш назад во клетката на квасецот.

Во книгата на Бил Брајсон, Kратка историја на речиси сѐ, еве што пишува:

Еве што треба да се направи за да се создаде само еден протеин, да речеме колаген. Треба да се наредат 1055 аминокиселини во точно одредена низа. Но тука има една очигледна, но круцијална работа - вие не го правите. Тој се прави сам, спонтано, без упатства.
Шансите една молекула од 1055 секвенци како што е колагенот да се создаде сам од себе се никакви. Дури и да го намалите бројот на секвенците на 200, што е типичен број на амино-киселини за еден протеин, шансите да се поклопат сите во пропишаната низа е 1 х 10 на 260та.
Тоа е поголем број од бројот на сите атоми во Вселената.

Искрено би сакал на темава да се вклучи некој микробиолог и ова да го објасни подробно

Последно уредено:
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
ИМА ЛИ ТАКВА ИНСТИТУЦИЈА ИЛИ ГО ИМА ЛИ ТОЈ ЖИВ ЧОВЕК КОЈ ВИЕ АТЕИСТИТЕ БИ ГО ПРИФАТИЛЕ НЕГО И НЕГОВАТА ТЕЗА АКО КАЖЕ И ОБЈАСИ ДЕКА БОГ ПОСТОИ ?...
Јас сметам дека целите на тој институт е да придонесе кон некаков развој на Христијанството, безразлика дали тоа што ќе го изјави е точно или не. За ова е веќе дискутирано.
Затоа те посочив малку да се свртиш и кон тоа кој го напишал тоа и изворот т.е. институтот. :)

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Јас сметам дека целите на тој институт е да придонесе кон некаков развој на Христијанството, безразлика дали тоа што ќе го изјави е точно или не. За ова е веќе дискутирано.
Затоа те посочив малку да се свртиш и кон тоа кој го напишал тоа и изворот т.е. институтот. :)
Ова ми кажува дека за вас атеистите нема релеватна институција или човек кој можете да го прифатите за достоен да збори за Бог..
Погледни што напишав на предходниот пост.Или и они не ти се по кејф.. :D

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Ова ми кажува дека за вас атеистите нема релеватна институција или човек кој можете да го прифатите за достоен да збори за Бог..
Погледни што напишав на предходниот пост.Или и они не ти се по кејф.. :D
Едно реноме, не може да урне друго реноме. Не можеме оваа да ја поставиме за локомотива, а тие да ги ставиме како вагони. Нели? :)

И зошто да не ми е по ќеф? Тоа се пасуси од твојот 3 линк. Секој си има право на мислење сложиле со тоа или не. :)

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Едно реноме, не може да урне друго реноме. Не можеме оваа да ја поставиме за локомотива, а тие да ги ставиме како вагони. Нели? :)

И зошто да не ми е по ќеф? Тоа се пасуси од твојот 3 линк. Секој си има право на мислење сложиле со тоа или не. :)
Не те разбрав за ова со локомотивата и вагоните.. што сакаше да кажеш :)?

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.604
Поени од реакции
9.238
Одличен заклучок! :icon_lol:

Не барај нешта кои не постојат, а со чие непостоење ќе си го правдаш личното неверие. Не постои друг запис за Мојсеја, освен записите од Светите Oци, како Св. Василиј Велики, кој потврдува дека само Мојсеј го има(л) екслузивитетот на Боговидец и сведок на создавањето на нештата.
Како не постои? Што е тогаш ова:

2-3 Indeed, [hearts] are violent, pestilence is throughout the land, blood is everywhere
2-9 Indeed, the river is blood, yet men drink of it. Men shrink from human beings and thirst after water.

17. Затоа Господ вели: ‘По ова ќе познаеш, дека Јас сум Господ.’ Еве, со стапов, што ми е во раката, ќе удрам по водата, која е во реката, и таа ќе стане крв.
18. И рибите што се во реката ќе изумрат, и реката ќе се смириса, а Египтјаните не ќе можат да пијат вода од реката.”

5-5 Indeed, all animals, their hearts weep; cattle moan because of the state of the land.
3. еве, раката Господова ќе дојде врз добитокот твој во полето, врз коњите, врз ослите, врз камилите, врз говедата и врз овците – и многу голем помор ќе настане.

6-1 Indeed, [men eat] herbage and wash [it] down with water; neither fruit nor herbage can be found [for] the birds, and [. . .] is taken away from the mouth of the pig. No face is bright which you have [. . .] for me through hunger.
6-2 Indeed, everywhere barley has perished and men are stripped of clothes, spice, and oil; everyone says: "There is none." The storehouse is empty and its keeper is stretched on the ground; a happy state of affairs! . . .
4-14 Indeed, trees are felled and branches are stripped off.

4. Оти, ако не сакаш да го пуштиш народот Мој, еве, утре во ова време ќе пратам скакулци над целата земја твоја.
5. И тие ќе го покријат лицето на земјата, така што не ќе се гледа, а ќе го изедат остатокот, зачуван од градот; ќе го изадат и секое дрво, што ви расте по полето.

2-13 Indeed, men are few, and he who places his brother in the ground is everywhere.
3-14 Indeed, laughter is perished and is [no longer] made; it is groaning that is throughout the land, mingled with complaints.
4-5 Indeed, the children of princes are dashed against walls, and the children of the neck are laid out on the high ground.
5-5 Indeed, the children of princes are dashed against walls, and the children of the neck are laid out on the high ground.

29. А на полноќ ги уби Господ сите првородени во земјата Египетска, од првородениот син Фараонов, кој требаше да седи на престолот негов, до првородениот син на затвореникот во затворот, и се што беше првородено во добитокот.
30. И стана Фараонот во таа ноќ, тој и сите негови слуги, и сите Египтјани; и настана голем пискот во целата земја египетска, зашто немаше куќа, во која немаше мртовец.
1-11 Indeed, the plunderer [. . .] everywhere, and the servant takes what he finds.
2-1 Indeed, poor men have become owners of wealth, and he who could not make sandals for himself is now a possessor of riches.
3-3 Indeed, gold and lapis lazuli, silver and turquoise, carnelian and amethyst, Ibhet-stone
and [. . .] are strung on the necks of maidservants. Good things are throughout the land, (yet) housewives say: "Oh that we had something to eat!"
5-10 Indeed, slaves . . . throughout the land, and the strong man sends to everyone; a man strikes his maternal brother. What is it that has been done? I speak to a ruined man.

35. И постапија синовите Израилеви според заповедта Мојсеева, и побараа од Египтјаните накити сребрени и накити златни, а и облека.
36. И Господ направи, та народот најде милост кај Египтјаните, и тие им дадоа; така тие ги обраа Египтјаните.

Сето ова е запишано во Опомените на Ипувер, односно Дијалогот на Ипувер и Господарот на сѐ.

http://www.reshafim.org.il/ad/egypt/texts/ipuwer.htm

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.604
Поени од реакции
9.238
Едно треба да е јасно :

Исламот е чиста и мирна вера,кој не налага ништо друго освен мир.
Налага мир кадешто Муслиманите се помалку од 2%. Како што расте нивниот процент, почнуваат да си го покажуваат вистинското лице.

http://forum.kajgana.com/threads/Радикален-ислам-во-Македонија.74356/page-18

И ако жена христијанка мора да носи во исламските земји шамија и долго здолниште, кој к*р тогаш бараат муслиманките во Западна Европа да носат никаби и бурки?
Значи, кај нив мора да играш според нивните правила и закони за да не ги навредиш, а кај нас не почитуваат никакви правила и се дрзнуваат да ја наметнат нивната култура, а домаќините кој ги рецка. Нека бидат среќни дури не почнале да ги колат, бидејќи:

Тоа ли е таа религија на мир и толеранција?

Или да земеме конкретен пример од нашите простори. Јас те канам на ручек и ти како муслиман доаѓаш кај мене, ми велиш дека не јадеш свинско и алкохол и јас ќе ти спремам говедско и тоа заколено според халал и ќе ти купам овошни сокови и нема никаква забелешка да имаш од моја страна.
Ти ме каниш на гости. И јас како христијанин доаѓам и не ти барам да ми спремаш ништо, туку самиот ќе донесам свински ребра и ќе ги ставам на маса во твојата кујна. Каква ќе биде твојата реакција? Ќе ме избркаш на клоци низ врата, нели?

Видиш ли сега дека тоа што го зборуваш за исламот како религија на мир и толеранција се празни муабети што немаат никаква основа.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom