Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Бога ми ти како размислуваш.. дете од исто толку години побрзо и подобро ќе разбере.. извини ама така е,што да ти објаснувам кога ти нема пак да разбереш.. џабе е нели..[DOUBLEPOST=1411746790][/DOUBLEPOST]
Прво,пак нешто не ти работи меморијата..(јас сум приложил многу пати до сега документарни програми каде се објаснува НАУЧНО постоењето на Бог,и на тебе лично сум ти приложил а ти пак и пак ПРИЛОЖИ.. не знам,стрварно не те разбирам,приложувам докази,викаш нема докази,прашувам прашање викаш не прашуваш.. бога ми.. не ти е тоа на арно..)

Да, ние сме се тоа што наброја.Сакаш да се лажеме дека не сме ? епа излези надвор и прошетај низ твојот град,отвори интернет читај вести,разговарај со 10 души ќе видиш,размисли самиот какво зло си направил ќе видиш пак(или ќе направиш во иднина),гревови и блудости.. не ти,сите ние..

Вие може да се смеете,само така може да ја сокриете вашата неспособност да докажете дека не се во можност да покажете вистински зошто сте атеисти.ВИЕ СТЕ АТЕИСТИ ОД МОДА А НЕ ОД УБЕДВУАЊЕ(10000%).. јас ги разбирам оние кои поради разни трагедии ја изгубиле вербата во Бог,но ако подобро размислам,секоја трагедија е предизвикана од човекот,никогаш од Бог,па дури никогаш ни од Сатаната(директно)..

Смејте се пријателе,само тоа и можете.. и некултура да покажувате,по тоа сте особено познати.Барем на форумов.[DOUBLEPOST=1411746869][/DOUBLEPOST]
Да си читал Библија еднаш во животот ќе знаеше дека е сеприсутен.. на твоја жалост а моја радост,не си видел ни како изгледа а камо ли да ја читаш..
Од колку исто години???
А што тоа треба да разберам?
Дај помогни малце како попаметен.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Znaci novinari I filmska ekipa se za tebe Naucnici….Bravos…

Klipot za zmejot e Youtube e reziran od novinr aka naucnik….Znaci ti dadov Naucen Dokaz!

Nobeliveland stari Nobeliveland Da da nie tuka go kopristime mozokot….I da odime na you tube da provierime sto znacat prasalnicite….!

A koj spomna politika?

Ako site drugi ubeduvanja se teoloski knigi …znaci i hristijanstvoto e samo ubeduvanje od teoloska kniga.

Nemam zborovi …Ednostavno zemajki gi site dokazi na koj se potriras pocinjam da veruvam deka Neverland postoi i mozno e so petar pan da diskutiram.

I da…ovoa se vika intelktualen kapacitet…ke zaboravev…!
Леле субзеро ти си потежок случај од оној Мурган... и тоа си тродупло потежок.. да ми е намерата да сакам да не ме разбереш,океј,ама ова значи... стварно не сакам да напишам да не те навредам,ама или претеруваш,или немаш желба да разбереш,или нешто е друго во прашање...

НЕ ТРОПАЈ ГЛУПОСТИ... јас ти дадов релеватен доказ, а не забенација.Ако си тинејџер не сум јас тој што ќе те учи на интелектуалност затоа што како пишуваш.. тоа е страшно..

ЗОШТО НЕМАШ ХРАБРОСТ ДА КАЖЕШ КАДЕ ЖИВЕЕШ ? ЗАТОА ШТО ЌЕ ИСПАДНЕ ДЕКА ВИЕ ОД ТАМУ СТЕ ПОЗАТУЦАНИ ОД НИЕ ВАМУ ? тоа нели ? да.. зошто би криел инаку...

ЈАС СПОМНАВ ПОЛИТИКА,како пример,ама ти ни пример неможеш да разбереш...

пази што збориш.. АКО СИТЕ ДРУГИ КНИГИ СЕ УБЕДУВАЊА... :facepalm:

Ти чим се восхитуваш на тоа што знаеш само да исмејуваш,ти и овие други овде,тогаш алал да ви е.Но кажи ми,не ве јаде ли тоа во вас,дека всушност големината со тоа што ќе понижите некого бидејќи мислите дека сте на било кој начин поголем од него(а не сте на ниеден) ве прави ли тоа среќни ? имај храброст барем нешто одговори...[DOUBLEPOST=1411760089][/DOUBLEPOST]
Имам конта аргумент, но сакам истиот да го проследиш прво со видео. Само што не можам да го пронајдам. Ако во случај во најдам, ќе го ставам тука. Така да, за жал, ќе мора прво да го прочиташ конта аргументот па потоа да го проследиш видеото. :(

Се работи за поврзаноста на Мојсеј и Рамзес 2-ри. Односно докази за тоа како синот на Рамзес 2-ри расте и се развива, нема докази дека станал фараон, но има за тоа како умрел во некоја битка (што значи дека не бил дете). Доказите всушност се сликите и хиероглифите внатре во пирамидите. :)

Од друга страна пак ги аргументираат чудата на Мојсеј, кои не биле ни од далеку чуда. А она за кое ти што зборуваш всушност станува збор за една обиколка т.е. одење низ мочуриштата (е пократок, ем единствен пат кон посакувната дестинација) или автоматски ги погазува твоите докази. :)

Веќе имам пишувано за ова, видеото често оди на тв ЕДО, па ако случајно го фатиш (пред да го ставам тука) изгледај го. :)
Споредуваш две неспоредливи работи.Случка со смртник и случувања(подолг период) на директно мешање на Бог во човековата историја.Ако не се чуда тоа што правел Мојсеј,повели,кажи ми име и презиме на тој што кога ќе го фрли стапот на земја тој станувал земја и обратно.. забораваш дека збориме за БОГ,НАЈГОЛЕМАТА СИЛА ВО УНИВЕРЗУМОТ,СОЗДАТЕЛОТ НА СЕ ВИДЛИВО И НЕВИДЛИВО... оваа реченица имај ја секогаш на ум..[DOUBLEPOST=1411760184][/DOUBLEPOST]
Од колку исто години???
А што тоа треба да разберам?
Дај помогни малце како попаметен.
Прашај се сам,ЗОШТО НЕМОЖЕ ДА ГО РАЗГЛОБИШ(разбереш) НИКОГАШ ОНА ШТО ЈАС ГО ПИШУВАМ НАЈПРОСТО НА МАКЕДОНСКИ ЛИТЕРАТУРЕН ЈАЗИК...

До толку барем имаш интелегенција..

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.342
Поени од реакции
21.700
@GhostLeader
Ај ако сакаш прати ми го тоа видеото, доказот, не можам да го најдам, да не барам 100 страни уназад. Ај жити госпон.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.342
Поени од реакции
21.700
Хори шет. Јас мислив некое клипче 2-3 мин., кратко и јасно, ова цела документарка било. Како и да е, фала ти пријателе, Господ убава жена да ти даде, како цреша...

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
А имаш ли ти име и презиме на една личност која би ги потврдила чудата ма Мојсеј или се ќе потпреме на неговите пофалби упатени, верувал или не, кон самиот себе!?
Нормално бараме материјални докази преку одредени пишани извори. :)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
А имаш ли ти име и презиме на една личност која би ги потврдила чудата ма Мојсеј или се ќе потпреме на неговите пофалби упатени, верувал или не, кон самиот себе!?
Ете ти постираше клипови човекот, за проаѓањето низ морето.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
ЗОШТО НЕМАШ ХРАБРОСТ ДА КАЖЕШ КАДЕ ЖИВЕЕШ ЗАТОА ШТО ЌЕ ИСПАДНЕ ДЕКА ВИЕ ОД ТАМУ СТЕ ПОЗАТУЦАНИ ОД НИЕ ВАМУ ? тоа нели ? да.. зошто би криел инаку...
Od pusti strav od napdani vernici....! :pos:

НЕ ТРОПАЈ ГЛУПОСТИ... јас ти дадов релеватен доказ, а не забенација.Ако си тинејџер не сум јас тој што ќе те учи на интелектуалност затоа што како пишуваш.. тоа е страшно..
Arno si gledas ti mladata nevesta so ti treba ovaa rabota. Aj eve da proverime.

https://www.youtube.com/watch?v=CXf2IDS-9g0

The Exodus Revealed (2001)

TV Movie - 54 min - Documentary - 1 August 2001 (USA)

During the Exodus, one of the most famous miracles of the Old Testament took place. More than 3000 years have passed since Moses led two million Israelites across the Red Sea and out of the... See full summary »

Director:
Lad Allen
Writers:
Wayne P. Allen, Stephen C. Meyer
Kazi mi koj od gore navedenite direktori i scenaristi\pisateli e Teolog?

Vtoriot film e teska glupost tek scenaristot\pisatelot

https://www.youtube.com/watch?v=I-v6dzIrGR4
Kent E. Hovind (born January 15, 1953) is an American young Earth creationist and conspiracy theorist.Hovind has spoken on creation science and has aimed to convince listeners to reject scientific theories of evolution, geophysics, and cosmology in favor of his interpretation of the Genesis creation narrative from the Bible. Hovind's views are contradicted by scientific evidence and some of his ideas have also been criticized by young Earth creationist organizations such as Answers in Genesis.

Born Kent E. Hovind
January 15, 1953 (age 61)
USA
Residence Currently incarcerated at the Santa Rosa County Jail, Florida
Occupation Evangelist, Christian theme park operator
Known for Advocate of Young Earth creationism, convicted of tax-related crimes
Religion Independent Baptist[1]
Spouse(s) Jo Delia Hovind
Children Kent Andrew Hovind
Eric Hovind
Marlissa Dublin

Ete ...Znaci tvojite relevanteni naucni dokazi se od conspiracy theorist (koj e zatvor u florida) i filmski scenarist a ne od naucnici. I stari sea so prajme ti padna naucniot dokaz!

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Ете ти постираше клипови човекот, за проаѓањето низ морето.
И кој тоа го докажува?! Има некој патник оставено некој пишан податок, текст или се ќе се осврне кон делото на Мојсеј?

А за видеото реков дека постои контра видео т.е. контра аргументи кои ги потопуваат истите. (А истото е направено од страна на national geographic) Но сеуште го барам, изгледа го нема на јутуб, на нивната официална страна може само да се купи. :)

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Епа што требало,Мојсеј да го извади Ајфонот и да снима како го удира морето а тоа се двои на две ? сериозно те прашувам.[DOUBLEPOST=1411766754][/DOUBLEPOST]
Od pusti strav od napdani vernici....! :pos:

Arno si gledas ti mladata nevesta so ti treba ovaa rabota. Aj eve da proverime.

https://www.youtube.com/watch?v=CXf2IDS-9g0

The Exodus Revealed (2001)

TV Movie - 54 min - Documentary - 1 August 2001 (USA)

During the Exodus, one of the most famous miracles of the Old Testament took place. More than 3000 years have passed since Moses led two million Israelites across the Red Sea and out of the... See full summary »

Director:
Lad Allen
Writers:
Wayne P. Allen, Stephen C. Meyer
Kazi mi koj od gore navedenite direktori i scenaristi\pisateli e Teolog?

Vtoriot film e teska glupost tek scenaristot\pisatelot
https://www.youtube.com/watch?v=I-v6dzIrGR4
Kent E. Hovind (born January 15, 1953) is an American young Earth creationist and conspiracy theorist.Hovind has spoken on creation science and has aimed to convince listeners to reject scientific theories of evolution, geophysics, and cosmology in favor of his interpretation of the Genesis creation narrative from the Bible. Hovind's views are contradicted by scientific evidence and some of his ideas have also been criticized by young Earth creationist organizations such as Answers in Genesis.

Born Kent E. Hovind
January 15, 1953 (age 61)
USA
Residence Currently incarcerated at the Santa Rosa County Jail, Florida
Occupation Evangelist, Christian theme park operator
Known for Advocate of Young Earth creationism, convicted of tax-related crimes
Religion Independent Baptist[1]
Spouse(s) Jo Delia Hovind
Children Kent Andrew Hovind
Eric Hovind
Marlissa Dublin

Ete ...Znaci tvojite relevanteni naucni dokazi se od conspiracy theorist (koj e zatvor u florida) i filmski scenarist a ne od naucnici. I stari sea so prajme ti padna naucniot dokaz!
Абе субзеро,не знам дали да плачен или да се смеем кога ти ме цитираш... ИМА ТАМУ ДОКАЗИ ? ИМА.. ЧОВЕК Е ТОЈ ? ЧОВЕК.. ГРЕШИ ? ГРЕШИ.. ЗАТВОР ЗОШТО ПОСТОИ ? ЗА ГРЕШКИ ? ЗА ГРЕШКИ..

мене уште ниеден доказ во животот не ми паднал во вода затоа што јас тоа што го пишувам знам многу добро како да го одбранам,ако не знам,ич не го пишувам.

D

Daedalus

Гостин
Жив човек тврди дека не постои Бог. Ќе ми го објасни ли некој овој парадокс?
Не знам каков парадокс гледаш...Ти почнуваш од премисата дека једин начин за да постои „живот“ е да постои интелигентен креатор на истиот. Не го зимаш во предвид фактот дека може да постои работа како абиогенеза или друг начин за создавање на живот кој не вклучува креатор бидејќи му даваш посебни особини на животот и го правиш „нематеријален“. Ја како земен атеист (ова е мој став) мислам дека животот не е ништо повеќе од биокомпјутер, односно клетки кои конвертираат енергија како резултат на ДНК систем кој функционира по пат на создавање на алгоритми и програма која е комплетно материјална. Произведени се вештачки клетки, вируси и бактерии од нас луѓето кои не сме богови, барем не од аспектот од кој вие го гледате „Бог“.

Дури и да постои креатор, тој креатор не мора да е христијанската верзија. Можеби е нешто сасим триесто, комплексно, неразбирливо за нас луѓето кои неможејќи да го дефинираме, смислуваме приказни во форма на денешните религии во кои бараме подлабоко значење, а се митоси. Како знаеш дека Јахве го создал животот, а не некој друг ајде наречи го бог кој нема врска со нашите интерпретации за Него?

Еве бе, постои бог, постои креатор на овој универзум, јас лично како агностик у тој поглед, а атеист за вашите религии верувам дека постои, дури можда и забегувам во теизам.
Пред да се деси биг бенг, пред мултиверзот и сите тие стреин/луп теории, постои комплексност која можеби ја надминува и нашата ограничена дефиниција за интелигенција.

Ама зошто да е тоа христијанскиот бог?
Креаторот во кој јас верувам, е далеку покомплексен и понеобјаслив за нас и не верувам дека некогаш дошол во „контакт“ со нашите едноставни умови, а ниту ја имаме способноста да комуницираме на тоа ниво.

Не мислиш дека постои таква варијанта, наместо да го зимаш христијанскиов бог здраво за готово? Зошто токму оваа религија е „вистина“ за тебе? Зошто повеќето мислите дека одговорот на едно такво комплексно прашање лежи во некоја од досегашните верзии на религијата кои ни се понудени? Што ако ништо од тоа не е точно и одговорот е сасим трет? Зошто мислите дека ние како луѓе сме способни да го осознаеме тоа или дека истото има „морални“ вредности, ставови и планови? А дури и да има, како знаете дека истите се „добри“ за нас?

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
:facepalm:

МОЖНО Е НЕКОЈ ДА НЕ Е СЕКАДЕ ПРИСУТЕН АКО Е ВЕЧЕН ?
Притоа да цитирам еден теолог ,,Бог е свет и тој не иде таму каде што е ѓубре''.. чекам одговор..
Ако "не иде таму кај што е ѓубре", значи на тоа место не е присутен.:pipi:

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Не знам каков парадокс гледаш...Ти почнуваш од премисата дека једин начин за да постои „живот“ е да постои интелигентен креатор на истиот. Не го зимаш во предвид фактот дека може да постои работа како абиогенеза или друг начин за создавање на живот кој не вклучува креатор бидејќи му даваш посебни особини на животот и го правиш „нематеријален“. Ја како земен атеист (ова е мој став) мислам дека животот не е ништо повеќе од биокомпјутер, односно клетки кои конвертираат енергија како резултат на ДНК систем кој функционира по пат на создавање на алгоритми и програма која е комплетно материјална. Произведени се вештачки клетки, вируси и бактерии од нас луѓето кои не сме богови, барем не од аспектот од кој вие го гледате „Бог“.
Немој златен многу сте ми боси на темава.
Беше прашан за абиогенезата и останатите теории, а одговорот беше
Еве ти одговор. Ние атеистите не знаеме која од тие хипотези е точна. Додека пак како личности, имаме различни „ставови“ и „претпоставки“, свесни сме за тоа дека не „знаеме“. Ова го кажувам во мое име тоест, некои атеисти може да бидат убедени во некоја од истите или да имаат друг став во врска со прашањето. Јас како атеист, не знам и не тврдам со сигурност дека знам иако како личност ја фаворизирам хипотезата со „абиогенезата“.
Ако меѓувремено си се стекнал со знаења искажи се, ама вака без познавање на некоја теорија а да ја фафоризираш, доаѓа како србската ’незнам али тврдим’.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Епа што требало,Мојсеј да го извади Ајфонот и да снима како го удира морето а тоа се двои на две ? сериозно те прашувам.
Не туку бараме други пишани извори. Имало уште неколку илјади позади него, никој ништо не запишал!? Ова наликува на едно патешествие на Мојсеј за кој никој ни видел ни чул, а се се темели на неговото дело полно со контрадикции. Искрено мене ми наликува на книга полна со легенди која ја пишувале (неколку) генерации. :)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614

Еве бе, постои бог, постои креатор на овој универзум, јас лично како агностик у тој поглед, а атеист за вашите религии верувам дека постои, дури можда и забегувам во теизам.
Јас лично се слагам со болдовите. Речиси идентично е и моето мислење.

Арно ама црвеното има голема дупка у себе (барем за мене), и затоа не се осудувам да се наречам себе си атеист, туку најблаго кажано, само скептик кон она што го велат денешните монотеистички институционализирани религии, и веројатно да се најдам себе си во плавиот болд.

Алгоритмот и програмата и нивното создавање повлекуваат еден куп различни прашања.

Зашто не би биле богови токму од нивниот аспект, во однос на создадените вируси, бактерии и слично? Само затоа што создадените организми се несвесни за поимот Бог?
Дали ова повлекува дека поимот Бог е креација во умот на хомосапиенсот согласно вградениот алгоритам, по кој функционира човекот, а тој алгоритам е различен од сите останати видови, во однос на овој дел?
....

Плавиот болд веројатно е опис на здраворазумноста и способноста да врз база на логика, љубопитност и нагон за опстанок, се долови погореспоменатиот концепт на животот, во кој можеби и нема посебност.

[DOUBLEPOST=1411812532][/DOUBLEPOST]
Немој златен многу сте ми боси на темава.
Беше прашан за абиогенезата и останатите теории, а одговорот беше
Ако меѓувремено си се стекнал со знаења искажи се, ама вака без познавање на некоја теорија а да ја фафоризираш, доаѓа како србската ’незнам али тврдим’.
@Изгрев што уствари те интересира за абиогенезата?

Веројатноста да се случила е помала од можноста да се случи воскреснување дефинирано какао ревитализирање на сите животни функции за 24 часа, откако мозокот престанал со својата активност.

Ова не е доволно, за да се прогласи точноста на буквалното интерпретирање на Библијата за настанокот на светот.

Зашто уствари поимот креационизам го присвојувате и го врзувате единствено со буквалното толкување на Библијата?

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom