Прашање за Христијанството III

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Сум пишал дека е лоша?
Па во постот така делува, но за да се осигурам дека добро сум разбрал затоа прашав. Еве уште еднаш, дали е стентот лоша работа?
Еве го делот, цитирам: Во медицината денес се извршуваат толку процедури со вградување на туѓо тело(стентови, пејсмејкери,вештачки зглобови...)што се разбира е еднаква опасност од чипирање како и оваа фантастика.

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Па во постот така делува, но за да се осигурам дека добро сум разбрал затоа прашав. Еве уште еднаш, дали е стентот лоша работа?
Еве го делот, цитирам: Во медицината денес се извршуваат толку процедури со вградување на туѓо тело(стентови, пејсмејкери,вештачки зглобови...)што се разбира е еднаква опасност од чипирање како и оваа фантастика.
Не, не е лоша особено за оној кој што има потреба.Она што го пишав е дека жигот може да биде подметнато многу лесно и незабележливо, и дека такви фантастики како наведената не се нешто што се случува за прв пат, и дека би било сигурен показател дека точно тоа ќе го содржи жигот, а дека е потребна мудрост за да се препознае жигот на sверот.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Не, не е лоша особено за оној кој што има потреба.Она што го пишав е дека жигот може да биде подметнато многу лесно и незабележливо, и дека такви фантастики како наведената не се нешто што се случува за прв пат, и дека би било сигурен показател дека точно тоа ќе го содржи жигот, а дека е потребна мудрост за да се препознае жигот на sверот.
ОК, сега подпрашање. Нели според црквата ИнВитрото Е лоша работа затоа што се мешале луѓето во божјата премиса, како тогаш НЕ е лоша работа стентот? Не ли е исто така мешање во неговата премиса?

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
ОК, сега подпрашање. Нели според црквата ИнВитрото Е лоша работа затоа што се мешале луѓето во божјата премиса, како тогаш НЕ е лоша работа стентот? Не ли е исто така мешање во неговата премиса?
За инвитрото црквата нема официален став. Некои велат дека инвитрото е во ред ако нема селективно отстранување на ембриони, други велат дека сосема не е во ред. Новитет е и затоа нема официален став-црквта не носи брзоплети ставови.
Филозофски, а и било како стент и инвитро не много коректно да се компарира бидејќи едното е вградување на неживо туѓо тело, а другото е помагање во создавање на потомство.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
За инвитрото црквата нема официален став. Некои велат дека инвитрото е во ред ако нема селективно отстранување на ембриони, други велат дека сосема не е во ред. Новитет е и затоа нема официален став-црквта не носи брзоплети ставови.
Филозофски, а и било како стент и инвитро не много коректно да се компарира бидејќи едното е вградување на неживо туѓо тело, а другото е помагање во создавање на потомство.
Ај да го повикаме @MIKI1 и да видиме дали донесувам брзоплети ставови? Мојот коментар се базираше на она што мики го има изјавено како официјален црковен став околу ИнВитрото.
За компарирањето друг пат.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Паметно.

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Ај да го повикаме @MIKI1 и да видиме дали донесувам брзоплети ставови? Мојот коментар се базираше на она што мики го има изјавено како официјален црковен став околу ИнВитрото.
Лукавство е кога сакаш да создадеш спор меѓу други, а да го избегнеш сопствениот.Пишав во однос на ставот на црквата, нема догма за ин витро, до тогаш останува на слободната волја и разум на верникот.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Лукавство е кога сакаш да создадеш спор меѓу други, а да го избегнеш сопствениот.Пишав во однос на ставот на црквата, нема догма за ин витро, до тогаш останува на слободната волја и разум на верникот.
Не ми е тоа целта, навистина би ми било мака да ги барам неговите постови тука околу таа тема, затоа и полесно ми беше само да го тагирам и да го потврди она што веќе го кажав.
Цело време он (мики) барата со црквените ставови, никогаш со сопствените, така да дај време да го види муабетот и ќе се увериш.

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Не ми е тоа целта, навистина би ми било мака да ги барам неговите постови тука околу таа тема, затоа и полесно ми беше само да го тагирам и да го потврди она што веќе го кажав.
Цело време он (мики) барата со црквените ставови, никогаш со сопствените, така да дај време да го види муабетот и ќе се увериш.
Тој разговор го имам водено со него, и утврдивме разумен компромис.
Не е во ред да пишуваш и изнесуваш ставови во нечие име.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Тој разговор го имам водено со него, и утврдивме разумен компромис.
Не е во ред да пишуваш и изнесуваш ставови во нечие име.
Прво, јас како неверник прашувам и ги повторувам вашите вернички ставови.
Второ, јас не го видов тој ваш разумен компромис. Можеби грешам, па затоа и го повикав мики1 да се изјасни повторно
Трето, ........... најсмешно е тоа дека мене ми викаш да не инесувам нечии ставови, а ти и мики и сл на вас токму тоа го правите, изнесувате нечии ставови, црковни ли, апостолски ли, библиски ли не е важно чии, но важно изнесувате нечии ставови. И после мене ми викаш да не изнесувам, смешно.
Четврто, кај пишува дека не е во ред? Јас сум неверник и оспеднат со ѓаоло и играм како мене ми одговара .............. на ѓаоло поточно. Со него нема фер;)

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Да: пред година-две, точно е дека наведов став од дел од нашите богословски професори, каде беа посочени причите ради кои „ин-витро„-то не е прифатливо за Црквата, а далеку од тоа дека е благословено. Тоа што Изгрев вели, е точно: на ниво ов вселенска Црква, навистина нема конечен став по тоа прашање.

За мене лично, ставот од професорите „држи вода„ па затоа и ги споменав во конекст на темата „за„ или „против„ на тој начин на зачнување, кој беше медиумски наметнат, на кратко.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Да: пред година-две, точно е дека наведов став од дел од нашите богословски професори, каде беа посочени причите ради кои „ин-витро„-то не е прифатливо за Црквата, а далеку од тоа дека е благословено. Тоа што Изгрев вели, е точно: на ниво ов вселенска Црква, навистина нема конечен став по тоа прашање.

За мене лично, ставот од професорите „држи вода„ па затоа и ги споменав во конекст на темата „за„ или „против„ на тој начин на зачнување, кој беше медиумски наметнат, на кратко.

Како бе нема ....
.... нели за се и сешто имате конечно дефиниран и непроменлив став!
..или и црквата не е веќе она што беше ....

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601

Аха, значи ова кој како сака? Односно, додека тие твои мили професори се мо помал број (мањина) до тогаш нема да биде црквата против, ама ако еден ден се зголеми нивниот број, тогаш цркавата ќе донесе забрана за ИнВитро, така?
Како и да е, изгрев, еве сум ја грешел со тоа дека е официјален став. (y)[DOUBLEPOST=1411672721][/DOUBLEPOST]
Како бе нема ....
Не бре, тоа е во куранот, овде е малку поинаку. Треба консензус, треба собрание да одржат и сл. Не е се' запишано во библијата

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Од медицинска гледна точка - научна фантастика и тоа аматерски направена. Насловот помпезен за на крај да заврши со ’’Уредот би можел да помогне кај состојбите на воспаление или болка, како ревматски артритис’’.
Во однос на евентуалниот став на црквата, и опасноста од чипирање што некои членови ја спомнаа. Во медицината денес се извршуваат толку процедури со вградување на туѓо тело(стентови, пејсмејкери,вештачки зглобови...)што се разбира е еднаква опасност од чипирање како и оваа фантастика.
Кодот на sверот е јасно опишан, но вистинска мудрост е токму тоа да се препознае од каде ќе дојде, а со сигурност нема да дојде недвосмислено, а точно лукаво.
Полека со квалификациите за аматеризам:)

http://news.discovery.com/tech/biotechnology/tiny-implants-could-give-humans-self-healing-powers-140922.htm?utm_source=facebook.com&utm_medium=social&utm_campaign=DNewsSocial

Ова е линкот од дискавери за ова.

Не е ова научна фантастика. Напротив.

Како и да е, ме интересираше ставот по ова прашање.[DOUBLEPOST=1411675557][/DOUBLEPOST]

Немање конечен став е поблага форма на признавање на сопствената грешка.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Немање конечен став е поблага форма на признавање на сопствената грешка.
Своите конечни ставови, Црквата ги носи соборно, како што е случајот со вселенските Собори. Тоа што Црквата нема конечен став по секое прашање и по секој проблем кои ги исмислува Светов, тоа не е грешка од Црквата, туку е проблем од Светот.

Лично, го прифаќам ставот кој веќе го напишав.[DOUBLEPOST=1411713004][/DOUBLEPOST]
Аха, значи ова кој како сака? Односно, додека тие твои мили професори се мо помал број (мањина) до тогаш нема да биде црквата против, ама ако еден ден се зголеми нивниот број, тогаш цркавата ќе донесе забрана за ИнВитро, така?
Како и да е, изгрев, еве сум ја грешел со тоа дека е официјален став. (y)
Професорите си се О.К. па затоа и се повикав на нивниот став а не на својот.

Црквата може да донесе став и препорака кон „ин-витро„-то, а забраната, ако ја донесе, ќе се однесува само на верните во Цквата, оти „световњаците„ и онака си тераат по свое и без Црквата.[DOUBLEPOST=1411713067][/DOUBLEPOST]
Како бе нема ....
Арен си ми? Те нема, те нема па одеднаш се појавуваш и „разваљујеш„...

Kajgana Shop

На врв Bottom