Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

• Креатор на темата Креатор на темата onak
  • Време на започнување Време на започнување
Toa e ona sho se gleda. Toa sho ne se gleda se krediti 10 pati pogolemi od tie na eks ju drzhavite zaedno sega. Da, parite imaat prirodna inflacija. U 60tite godini 35 dolari vredele kako 500 dolari denes.
Drugo sho ne se gleda e totalitarnost i ubistva na nevini chovechinja.
Sho ne se gleda ili barem ne go razbira dobar del od naselenieto e 2.000 posto inflacija.

Zamisli si koe zlo e administracijata sega. E istoto bile site mi ti 'fabriki' u Jugoslavija.

Denes ne ja biva, oti ja imame istata socijalna drzhava kako u Juga.
Nekoj, da ja hejta nashava politika, a da i se divi na Juga, zboruva za nepoznavanje na rabotite, na funkcioniranjeto na socijalizmot i nashiov 'kapitalizam'.
Ти или врска немаш што збориш или роден си после 1991...

Тогаш сите имаа,денеска никој ништо нема..

Исто е сега и во Југославија ? :facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm:

Ти или врска немаш што збориш или роден си после 1991...

Тогаш сите имаа,денеска никој ништо нема..
I tie u administracija imaat. Samo me interesira koj kje gi vrakja kreditite koi dzhabolebarite od administracija ni gi pravat vekje nekolku godini.

I tie u administracija imaat. Samo me interesira koj kje gi vrakja kreditite koi dzhabolebarite od administracija ni gi pravat vekje nekolku godini.
Темата е друга,тоа прашај ги овие што излагаат на гласање..

јас не сум излегол на гласање не знам ни јас од кога.. заради тоа што нашата Позиција и Опозиција се антимакедонски..

Темата е друга,тоа прашај ги овие што излагаат на гласање..

јас не сум излегол на гласање не знам ни јас од кога.. заради тоа што нашата Позиција и Опозиција се антимакедонски..
На истиот пат одиме.
Само шо Југославија не е репер за успешна држава. Со држави како Германија, Сингапур, Хонг Конг ... Југославија не е примерот за успешна држава.
И да беше толку убаво, немаше со 95+ посто за да си одиме од Југославија. Да не се заебаваме, не бил ни Љупчо ни Петко толку харизматичен за да завлечка 95 посто македонци да си одат од убавините на Југа.

На истиот пат одиме.
Само шо Југославија не е репер за успешна држава. Со држави како Германија, Сингапур, Хонг Конг ... Југославија не е примерот за успешна држава.
И да беше толку убаво, немаше со 95+ посто за да си одиме од Југославија. Да не се заебаваме, не бил ни Љупчо ни Петко толку харизматичен за да завлечка 95 посто македонци да си одат од убавините на Југа.
Тоа што 90% сакаа да се отцепа не е поради тоа што им беше лошо,туку поради што Македонците немаа држава со векови и тогаш се пружи прилика.Тоа е според мене правилна одлука бидејќи Југославија веќе умираше и немаше спас.. но дека се живееше 1000000% поубаво од многу држави ти гарантирам со живот.Југословенскиот пасош на времето се продаваше на црно,како што сега се бара бугарскиот за бегство од балканот.

Тоа што 90% сакаа да се отцепа не е поради тоа што им беше лошо,туку поради што Македонците немаа држава со векови и тогаш се пружи прилика.Тоа е според мене правилна одлука бидејќи Југославија веќе умираше и немаше спас.. но дека се живееше 1000000% поубаво од многу држави ти гарантирам со живот.Југословенскиот пасош на времето се продаваше на црно,како што сега се бара бугарскиот за бегство од балканот.
Извини вака, ама оти умираше Југославија? Само немој тој муабетот за мали деца, оти ЦИА ја соборила.

Извини вака, ама оти умираше Југославија? Само немој тој муабетот за мали деца, оти ЦИА ја соборила.
Странските фактори беа горивото,но огнот беше национализмот.Лудо е да споиш два народи од кој едниот на другиот му убил за 2 години 750.000 луѓе и уште кој знае колку незнајни.. само што несомнено Тито беше моќен и паметен лидер,па додека беше жив ги држеше под контрола сите.Со логори,УДБА.. ама ги држеше и Југославија беше 4та европска сила,имаше Армија се на се од 8 милиони луѓе што е огромна бројка..

Странските фактори беа горивото,но огнот беше национализмот.Лудо е да споиш два народи од кој едниот на другиот му убил за 2 години 750.000 луѓе и уште кој знае колку незнајни.. само што несомнено Тито беше моќен и паметен лидер,па додека беше жив ги држеше под контрола сите.Со логори,УДБА.. ама ги држеше и Југославија беше 4та европска сила,имаше Армија се на се од 8 милиони луѓе што е огромна бројка..
Држава шо не може да се исхранува. Како Југославија. Како СССР, како Русија денес, не е светска сила. :)
Македонија денес има поголем БДП од Југославија. Одвај живееме. Југославија имала многу ситен БДП спореден со светот, била негде на 70то место ми се чини. Од кај иделе тие пари за одмори и јаки плати? Од кај идат парите на нашава администрација? Од кредити. Кои довеле до инфлација. Кои доведуваат до инфлација сега. Ја осеќаме веќе. :)

Држава шо не може да се исхранува. Како Југославија. Како СССР, како Русија денес, не е светска сила. :)
Македонија денес има поголем БДП од Југославија. Одвај живееме. Југославија имала многу ситен БДП спореден со светот, била негде на 70то место ми се чини. Од кај иделе тие пари за одмори и јаки плати? Од кај идат парите на нашава администрација? Од кредити. Кои довеле до инфлација. Кои доведуваат до инфлација сега. Ја осеќаме веќе. :)
Кога ќе извезува Македонија тенкови а на тенковите да пишува Made in Macedonia тогаш дојди овде и пиши ми дека Македонија може да се спореди со Југославија..
Кога Македонија ќе биде четврта европска сила,ќе има редовна плата,стаж,к15,платен одмор,тринаеста плата..
тогаш дојди и пиши..

вака не знам каков моабет правиме,празни моабети.. споредуваме небо и земја..

Кога ќе извезува Македонија тенкови а на тенковите да пишува Made in Macedonia тогаш дојди овде и пиши ми дека Македонија може да се спореди со Југославија..
Кога Македонија ќе биде четврта европска сила,ќе има редовна плата,стаж,к15,платен одмор,тринаеста плата..
тогаш дојди и пиши..

вака не знам каков моабет правиме,празни моабети.. споредуваме небо и земја..
Кои се трите европски сили пред Југославија? Баш ме интересира. :D

Сигурно Чехословачка,Шпанија и Италија не беа..
Југославија у 70та, у сржта од годините на Тито имала БДП по човек од 700 долари.
Италија пример имала 2.000.
Холандија имала 2.700.
Норвешка имала 3.200.
Шведска 4.400.
Британија 5.000.
Швајцарија 3.600.
Дури и Шпанија имала 1.170.
Португалија била исто појака од нас.
Монако имало 12.000.
Луксембург и Лихтенштајн по 4.200.
Ирска 1.146.
Исланд 2.500.
Е Унгарија била полоша од вашата Југославија.
Грција била со 1.400.
Германија со 2.600.

Да не ги редам.

Некако меѓу последните ми се гледа мене у Европа оти била, а не 4та светска сила.
Ако нели јас лажам, бројките не лажат.
Дека оделе на одмори, оделе. Ама има и семејства шо одат на одмори па цела година јадат кромид и леб.
Има и такви шо неколку години живеат ко богови, па после цел живот е кромид и леб. Југославија била држава како тоа некое си семејство шо со години јадело скари, па на крај само кромидот. Сега се годините на кромидот.

Ама не си ти крив. У Бугарија гаќи немале на газот, им ги ебеле жените за безпари, и они уште го бараат Тошковото време.
Така е и со Југославија.

Така ќе биде и со некои шупаци шо ќе го бараат времето на Коље.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom