Прашање за Христијанството III

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Да се потсетиме:
ОК, супер е ова за почеток
Сега, која е разликата во Васил и Златоуст?
Разликата е што едната се извршува само неколку во годината а другата е постојана,првата(не сум сигурен која) се извршува само неколку пати во годината поради нејзината должина(во часови) Ако те интересира повеќе одговорот можеш да го најдеш од некој кој ги извршува и кој може да ти објасни детали т.е.Свештеник.

Потоа, извршувачот, еден или може повеќе? Ко на свадба на пример што прават и до 5-ца.
Зошто е потребно тоа надополнување? Која е улогата на извршувачот, а која на хорот?
Кога за прв пат се појавила литургијата?Кој ја вовел?
На Таканаречената тајна вечера од Христос со Апостолите.
Литургијата која во буквален превод значи заедничарење,на луѓе кој исповедаат едно исто религиско предание се извршува во спомен по Евангелските заповеди на Едниот Првосвештеник и глава на Црквата Господ Исус Христос по Евангелските зборови за Евхаристијата(Причест) (Правете го ова во мој спомен телото и крвта на новиот завет која се пролеа за вас.Мт 26:26-30.

Кога за прв пат се појавила литургијата?Кој ја вовел?
Литургијата се појавила и воведена уште од Бога Исус Христос кој заедно со Своите Апостоли ги Пееле Давидовите Псалми Мр 14:26

Колку свети тајни има?
7 Основни....

Дали во библијата е опишана литургијата?
Ако мислиш на пропис на извршување НЕ,таа е воведена од боговдаховени светители во црквата.

Дали има исповед и дали е истото запишано во библијата?
Ако НЕ, тогаш како се има појавено?
Да повеќе пати во Библијата,Црквата која ја има улога на спасителна дејност кон мирјаните служи како исповедител и молителка на верниците за простување на гревовите.

Претерав со прашањава, ..... но нека стојат како патоказ, па да почнеме со првите 3 е сосема доволно
Ако си претереал само да има културна дискусија.

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
ТОЧНО Е! А акознаеш повеќе од мене како е РОД на грчки?.... лелееее доста ми е од овие што си ја вртат водата на нивна воденица како им одговара...
Ти можеш да тераш инает и да лажеш до бесвест и назад, тоа нема да го смени фактот дека во оргиналот стои - генерација или поколение, а не Род!
Мислам....колку е само мизерно да извртуваш значење на една реченица, и да ги обвинуваш другите дека вртеле вода на нивна воденица?! (n)
И на трепки да дубиш, неможеш да го смениш фактот, дека во грчкиот оргинал пишува - "Оваа генерација нема да помине, додека се ова не се збидне"![DOUBLEPOST=1411332015][/DOUBLEPOST]
γενεά

Едно од значењата е севкупното мноштво од луѓе кои живеат во исто време, како што е во Марко 13:30

3.the whole multitude of men living at the same time: Matthew 24:34; Mark 13:30; Luke 1:48 (πᾶσαιαἱγενεαί); ; Philippians 2:15; used especially of the Jewish race living at one and the same period: Matthew 11:16; Matthew 12:39, 41f, 45; Matthew 16:4;Matthew 23:36; Mark 8:12, 38; Luke 11:29f, 32, 50; Luke 17:25;Acts 13:36; Hebrews 3:10; ἄνθρωποι τῆς γενεάς ταύτης,Luke 7:31; ἄνδρες τῆς γενεάς ταύτης, Luke 11:31; τήνδέ γενεάν αὐτοῦ τίς διηγήσεται, who can describe the wickedness of the present generation, Acts 8:33 (from Isaiah 53:8the Sept.) (but cf. Meyer, at the passage).

За другите значења на γενεά види на следниов линк:

http://biblehub.com/greek/1074.htm
Па и јас го кажувам истото! Генерација или поколение - мноштво од луѓе кои живеат во исто време! Тоа е значењето на зборот во оргиналот, значење кое некој подмолно сака да го смени за да значи нешто друго!

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
А како го тумачиш делот:
Господ ветил дека ке смести жени во секој ќош на земјата и после ја направил округла.
Niti toa e bukvalno kjosh, nitu zemjata e okrugla

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
@mountain Фала на одговорите, иако ќе продолжиме од причина што имам подпрашања за истите.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Е ја‘ нема да ти одговарам...:P
А да кажеше нешто ново? ;)
Ти еднаш ко божем одговори, но премногу општо, неконкретно, типично вернички. А јас пошто сум НЕверник, не ги разбирам тие општи одговори. Ако веќе прашувам и сакам да разберам и научам нешто, ќе мора да се потрудиш повеќе.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
А да кажеше нешто ново? ;)
Ти еднаш ко божем одговори, но премногу општо, неконкретно, типично вернички. А јас пошто сум НЕверник, не ги разбирам тие општи одговори. Ако веќе прашувам и сакам да разберам и научам нешто, ќе мора да се потрудиш повеќе.
Ќе научиш појќе, ко‘ ќе станиш дел од мојата вероисповест, оти све до тогаш, само ќе прашуваш, ќе прашуваш и ќе прашуваш, а ниту еден од понудените одговори нема да ти бидит доволно садржаен и јасен....разбираш.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Ќе научиш појќе, ко‘ ќе станиш дел од мојата вероисповест, оти све до тогаш, само ќе прашуваш, ќе прашуваш и ќе прашуваш, а ниту еден од понудените одговори нема да ти бидит доволно садржаен и јасен....разбираш.
NEVER!!!
Сакаш да кажеш дека само на тебе и твоите им е јасно? Ова ко само математичерите да ја разбираат математиката, а другите цицаат палци? Или физиката? Дај биди сериозен кога веќе дискутираш/одговараш, ова твоево се граничи со инаетење на дете од 3-4 години. Или можеби немање одговори?
Ваквото одговарање може да се примени во секоја област, и до кај ќе отидеме ако сите почнеме така да се однесуваме? У стилу, ти мене ме прашуваш ОВА, а јас тебе, ....... кога ќе станеш дел од моите убедувања, тогаш ќе ти стане јасно. Многу плитко е ова мики, јас немам 3-4 години па да се однесувам така.
Поставувам коректно и легитимно прашање, и се очекува таков одговор. Во спротивно, убаво си ќутеше.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
NEVER!!!
Сакаш да кажеш дека само на тебе и твоите им е јасно? Ова ко само математичерите да ја разбираат математиката, а другите цицаат палци? Или физиката? Дај биди сериозен кога веќе дискутираш/одговараш, ова твоево се граничи со инаетење на дете од 3-4 години. Или можеби немање одговори?
Ваквото одговарање може да се примени во секоја област, и до кај ќе отидеме ако сите почнеме така да се однесуваме? У стилу, ти мене ме прашуваш ОВА, а јас тебе, ....... кога ќе станеш дел од моите убедувања, тогаш ќе ти стане јасно. Многу плитко е ова мики, јас немам 3-4 години па да се однесувам така.
Поставувам коректно и легитимно прашање, и се очекува таков одговор. Во спротивно, убаво си ќутеше.
Како сакаш, и конечно, тоа е само твој избор.

Сведувањето на верата на овосветовно „знаење„ е погрешно барање од тебе, оти на тој начин, се убива мистичноста и таинственоста од вероисповеста, се убива желбата од трагање по повозвишени нешта во духовноста, а се‘ се сведува на прост овосветовен рационализам и прагматизам, во кој западнаа и римската Црква и сите нејзини историски „деривати„...

Или, како што вели еден српски теолог: како што денес посто инстант-кафе, во денешното рисјанство постои и инстант-спасение...:confused:

Доволно е да прочиташ 3 стиха од Писмото, да кренеш рака со што покажуваш дека си спасен-и то‘ е то‘.[DOUBLEPOST=1411388815][/DOUBLEPOST]
Ete vidi kaj telemitite na primer, za da si ja razbral gnostickata misa, trebalo da si nivni clen
Ај не збори ‘ногу-‘ногу: ти самиот имаш напишано дека, за да може субјектот да го разбере рисјанството, треба и самиот да биди рисјанин...

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Како сакаш, и конечно, тоа е само твој избор.

Сведувањето на верата на овосветовно „знаење„ е погрешно барање од тебе, оти на тој начин, се убива мистичноста и таинственоста од вероисповеста, се убива желбата од трагање по повозвишени нешта во духовноста, а се‘ се сведува на прост овосветовен рационализам и прагматизам, во кој западнаа и римската Црква и сите нејзини историски „деривати„...

Или, како што вели еден српски теолог: како што денес посто инстант-кафе, во денешното рисјанство постои и инстант-спасение...:confused:

Доволно е да прочиташ 3 стиха од Писмото, да кренеш рака со што покажуваш дека си спасен-и то‘ е то‘.
ДА, изборот е мој. Тука се согласуваме

Е сега, каква црна мистичност сега пак спомнуваш? Нели во библијата е фино лепо напишано се што ни треба за овосветовното живеење? Мистика има во некои други вери/редови, .... во Христијанството нема ништо мистично. И доста ми бегаш со ОФ постови, него ти како христијанин или одговори на поставените прашања, или пак ако не знаеш/сакаш да кажеш, преќути си.
Поставени се прашања, и се чека одговор.

Ај сега да се позанимавам и со одговорите на @mountain, иако нема да ги цепкам. Премногу мака и збунувачки е така
Разликата е што едната се извршува само неколку во годината а другата е постојана,првата(не сум сигурен која) се извршува само неколку пати во годината поради нејзината должина(во часови) Ако те интересира повеќе одговорот можеш да го најдеш од некој кој ги извршува и кој може да ти објасни детали т.е.Свештеник.

На Таканаречената тајна вечера од Христос со Апостолите.
Литургијата која во буквален превод значи заедничарење,на луѓе кој исповедаат едно исто религиско предание се извршува во спомен по Евангелските заповеди на Едниот Првосвештеник и глава на Црквата Господ Исус Христос по Евангелските зборови за Евхаристијата(Причест) (Правете го ова во мој спомен телото и крвта на новиот завет која се пролеа за вас.Мт 26:26-30.

Литургијата се појавила и воведена уште од Бога Исус Христос кој заедно со Своите Апостоли ги Пееле Давидовите Псалми Мр 14:26

7 Основни....

Ако мислиш на пропис на извршување НЕ,таа е воведена од боговдаховени светители во црквата.

Да повеќе пати во Библијата,Црквата која ја има улога на спасителна дејност кон мирјаните служи како исповедител и молителка на верниците за простување на гревовите.

Ако си претереал само да има културна дискусија.
БОЛД: Јасно е тоа дека едната е неколку пати, а другата повеќе пати во годината. Сепак прашањето е “Која е разликата во тие две (три беа) литургии?“ Што се постигнува со едната, а што со другата, а и што со третата?
Да прогам да доловам ако не ме разбираш. Имаш две коли, едната пасат, другата голф на пр. Голфот ко користиш повеќе денови во годината, а пасатот само 10 дена. Првиот е затоа што е за секојдневна примена, и само до 1-2 патници, а пасатот е за на одмор, поголем и може да ја собере цела фамилија внатре сосе пљачки. ;) значи, ЗОШТО го користиш пасатот само 10 дена? Одговор, затоа што е поголем и не собира сите за да можееме да идеме на одмор.

СИНО: И тука си ми дал други информации, кои не се одговор на прашањето.
Прашање: Потоа, извршувачот, еден или може повеќе? Ко на свадба на пример што прават и до 5-ца.
Зошто е потребно тоа надополнување? Која е улогата на извршувачот, а која на хорот?

СИН БОЛД: ОК, не го знаев ова, иако не ми е логично. Ќе прочепкам повеќе па ќе се вратам на ова некој друг пат

ЦРВЕНО: 7 Основни. Што ти значи ова “основни“. Има и НЕосновни? Ако има, плз дај примери илли наброј.

ЦРВЕН БОЛД: Хммммм, ова некако ко да се конфронтира со синиот болд. Реков, ќе прочепкам, па ќе се навратам на ова друг пат

ЗЕЛЕН БОЛД: Дали убаво те разбрав, “дека исповедта ја има во библијата?“
Ако е ДА, тогаш како ја донесе “црквата во корелација со исповедта? Нели црквата е многу покасно оформена од библијата?
Или ако сум нешто во грешка, дообјасни да не биде дека тролам, а не ми е намерата.

Извини што почека но не секогаш сум расположен за вака долги постови.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Мики, од кога тоа има мистицизам во христијанството? За две год колку сум на форумов, никогаш не си спомнал ни ти, нити некој друг ваков израз “мистика“ во темава за христијанството.

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Ај сега да се позанимавам и со одговорите на @mountain, иако нема да ги цепкам. Премногу мака и збунувачки е така
БОЛД: Јасно е тоа дека едната е неколку пати, а другата повеќе пати во годината. Сепак прашањето е “Која е разликата во тие две (три беа) литургии?“ Што се постигнува со едната, а што со другата, а и што со третата?
Да прогам да доловам ако не ме разбираш. Имаш две коли, едната пасат, другата голф на пр. Голфот ко користиш повеќе денови во годината, а пасатот само 10 дена. Првиот е затоа што е за секојдневна примена, и само до 1-2 патници, а пасатот е за на одмор, поголем и може да ја собере цела фамилија внатре сосе пљачки. ;) значи, ЗОШТО го користиш пасатот само 10 дена? Одговор, затоа што е поголем и не собира сите за да можееме да идеме на одмор.

СИНО: И тука си ми дал други информации, кои не се одговор на прашањето.
Прашање: Потоа, извршувачот, еден или може повеќе? Ко на свадба на пример што прават и до 5-ца.

СИН БОЛД: ОК, не го знаев ова, иако не ми е логично. Ќе прочепкам повеќе па ќе се вратам на ова некој друг пат

ЦРВЕНО: 7 Основни. Што ти значи ова “основни“. Има и НЕосновни? Ако има, плз дај примери илли наброј.

ЦРВЕН БОЛД: Хммммм, ова некако ко да се конфронтира со синиот болд. Реков, ќе прочепкам, па ќе се навратам на ова друг пат

ЗЕЛЕН БОЛД: Дали убаво те разбрав, “дека исповедта ја има во библијата?“
Ако е ДА, тогаш како ја донесе “црквата во корелација со исповедта? Нели црквата е многу покасно оформена од библијата?
Или ако сум нешто во грешка, дообјасни да не биде дека тролам, а не ми е намерата.

Извини што почека но не секогаш сум расположен за вака долги постови.
Кратка меморија, или ти е досадно, па да си прашуваш онака.
http://forum.kajgana.com/threads/Прашање-за-Христијанството-iii.66310/page-525#post-6834732
http://forum.kajgana.com/threads/Прашање-за-Христијанството-iii.66310/page-529#post-6836460

Последно уредено од модератор:

Aleksandar Nevski

Окултисти свих земаља ... чувајте се! Доваѓам!
Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Мики, од кога тоа има мистицизам во христијанството? За две год колку сум на форумов, никогаш не си спомнал ни ти, нити некој друг ваков израз “мистика“ во темава за христијанството.
Едно е Мистично а друго е Мистицизам. Два различни поима...

Kajgana Shop

На врв Bottom