Прашања до Сатанистите

• Креатор на темата Креатор на темата Aleksandar Nevski
  • Време на започнување Време на започнување

Дали сметате дека Окултизмот е еден вид Сатанизам?

• Да

Гласови: 23 35,9%
  • Не

Гласови: 26 40,6%
  • Незнам

Гласови: 16 25,0%

• Вкупно гласачи
    64
Како ти е волја, така (y)
[DOUBLEPOST=1411257547][/DOUBLEPOST]
Што корисно може да се научи од оваа конверзација? Што поука може да се извлече од овде?
Тотално ништо... безпредметна препирка.

Забележувам дека сеуште постои анкетата...
До кога ќе се гласа? Има временско ограничување или..?

Сега за сега скриените знаења, сеуште не се сатанизам. Тоа мислам дека е добро. За некои, нема да е ок, но... што да се прави.

Како ти е волја, така (y)[DOUBLEPOST=1411257547][/DOUBLEPOST]
Тотално ништо... безпредметна препирка.
Во ред,бидејќи не знаеш ни што пишуваш ни што прашуваш,уште помалку да го објасниш тоа што ќе го напишеш,да се потрудам да ти одговорам на прашањето.
Ако мислеше како би изгледал светот само со Сатанизам(како што јас те сфатив,пробав) и без Бог.Тогаш мојот одговор би бил дека светот би изгледал не многу поразлично од ова сега што го гледаш/гледаме.Само што тогаш не би имало закони.За потсетување,Луцифер сака/сакал луѓето да му служат на овој или на оној начин,односно да го сакаат или да го мразат но сепак да му служат и да бидат негово власништво.Така да.. тоа е тоа.

Одлично...
Не си ме разбрал добро кон што целам...
Сатанизмот е директно дете на христијанството. Би се сложил со тоа или не?
Сметам дека ако го нема концептот на христијанството како вера, како начин на живот, како етика и морал... дали воопшто ќе го имаше симбол каков што е оној на Луцифер? ИЛи Белиал? Или било кој од тие „зли“ симболи. Дали воопшто старите богови ќе станеа демони во новите религии?
Јас мислам дека немаше да има потреба од сатанизмот што тука го опишуваат.

Ова ми е интересно:
И велиш дека Луцифер сака/сакал луѓето да му служат на овој или оној начин... а да прашам: твојот бог што бара од тебе? Да не му слижиш на овој или оној начин?
Не велам дека и твојот бог е Луцифер, јас сметам дека луцифер и не е бог, само централен концепт околу кој се вртат и оние кои имаат позитивни, а и оние кои имаат негативни разбирања на истиот.
Јас велам спред ова ти што кажа, дека нема разлика од твојот симбол за највисокото и овој на другите, сатанистиве.

Одлично...
Не си ме разбрал добро кон што целам...
Сатанизмот е директно дете на христијанството. Би се сложил со тоа или не?
Сметам дека ако го нема концептот на христијанството како вера, како начин на живот, како етика и морал... дали воопшто ќе го имаше симбол каков што е оној на Луцифер? ИЛи Белиал? Или било кој од тие „зли“ симболи. Дали воопшто старите богови ќе станеа демони во новите религии?

Ова ми е интересно:
И велиш дека Луцифер сака/сакал луѓето да му служат на овој или оној начин... а да прашам: твојот бог што бара од тебе? Да не му слижиш на овој или оној начин?
Не велам дека и твојот бог е Луцифер, јас сметам дека луцифер и не е бог, само централен концепт околу кој се вртат и оние кои имаат позитивни, а и оние кои имаат негативни разбирања на истиот.
Јас велам спред ова ти што кажа, дека нема разлика од твојот симбол за највисокото и овој на другите, сатанистиве.
За првото.Глупо е да се каже дете,ама дека потекнува од Христијанството да.Патем и самиот бил Херувим и најголем меѓу ангелите.

За второто.Мојот Бог бара да бидеме ЛУЃЕ,мојот Бог е добар и милостив,и тој вика АКО САКАШ.. а бидејќи сите ја знаеме природата на Луцифер(карактерот) дека он е злобен + со Откривението и другите делови од Библијата може да се сфати дека он тоа го сака присилно и затоа се умешал и го направил тоа што го направил со Адам и Ева,и не само тоа,многу други работи.. може да се разбере дека он тоа го сака на робовладителски начин.. недемократски..

Злобниот опис на симболот Луцифер доаѓа од твојата школа, религија, верување.... некој ако даде позитивно објаснуавње на тој симбол, станува веднаш сатанист и зло, како и симболот за кој што зборува со симпатија. :)

Многу стари богови твојата религија ги направи демони... ништо страшно. Многу пак симболи се тајни и преживеале. И постојат и денес, всушност.

Тоа е некој „иницијаторски ритуал“ по се изгледа, при создавање на ново учење...

Треба да се истражи тоа, не сум сигурен.

Злобниот опис на симболот Луцифер доаѓа од твојата школа, религија, верување.... некој ако даде позитивно објаснуавње на тој симбол, станува веднаш сатанист и зло, како и симболот за кој што зборува со симпатија. :)

Многу стари богови твојата религија ги направи демони... ништо страшно. Многу пак симболи се тајни и преживеале. И постојат и денес, всушност.

Тоа е некој „иницијаторски ритуал“ по се изгледа, при создавање на ново учење...

Треба да се истражи тоа, не сум сигурен.
Eпа ете треба да го канонизираме за светец...
Па нели он самиот се сврте против Бог,ги фрли во грев Адам и Ева,го искушуваше Исус,направи и прави големи раздори по светот.. ? што треба МОЈАТА ШКОЛА(?) да го нарече ? патријарх ? бискуп ? маченик ?

Како што сите знаеме,од тие стари Богови еден не постои а нити има некакви докази дека постоеле.. (освен лудачки митологии,правење антички филмови).Не се демони,туку дело на демонот,уште еден евтин трик да се оттргнат што повеќе луѓето од Бог и Вистината..

Како што сите знаете, така ќе ви биде. Не коментирам понатаму за тоа... мешањето на симболите, ја чува тајната ;)

За Луцифер, ете што напишал некој. Повели линк.

Исто е запишано и ова:

И Сатаната е обожуван од страна на луѓето под името Исус;
и Луцифер е обожуван од страна на луѓето под името Брама;
и Левијатан е обожуван од страна на луѓето под името Алах;
и Белиал е обожуван од страна на луѓето под името Буда.”
- Liber CCCCXVIII

Овие имиња (симболи) се четирите... всушност, сигурно знаеш... или ќе побараш во книги, ако навистина те интересира. Има премногу пишувано за нив во секој случај.

Како што сите знаете, така ќе ви биде. Не коментирам понатаму за тоа... мешањето на симболите, ја чува тајната ;)

За Луцифер, ете што напишал некој. Повели линк.

Исто е запишано и ова:

И Сатаната е обожуван од страна на луѓето под името Исус;
и Луцифер е обожуван од страна на луѓето под името Брама;
и Левијатан е обожуван од страна на луѓето под името Алах;
и Белиал е обожуван од страна на луѓето под името Буда.”
- Liber CCCCXVIII

Овие имиња (симболи) се четирите... всушност, сигурно знаеш... или ќе побараш во книги, ако навистина те интересира. Има премногу пишувано за нив во секој случај.
Да ти докажам дека веруваш во глупости..

,,andGod called him the morning star''.Како прво,правото име на Луцифер не е Луцифер туку Хејлел,Луцифер е латинско име за него а истото значи Светлоносец.Евреите го викаат Сатана,на хебрејски значи Бунтовник(против Бог).

КАКВА ЦРНА УТРИНСКА ЅВЕЗДА ????????????????????????????????????????????

Ама зошто постојано вие христијаните велите на секому „веруваш во глупости“? :)
Апсурдност... никој не кажал ништо за верување, што се заморувате толку со тоа верување. Небитно е верувањето.

Полека со докажувањето, знаеме дека не сте во можност да докажеш нешто на база на верување..

Не е црна утринска ѕвезда. Друга боја има, но рековме - симболите ви се дадени да ги мешате.

Точно, הֵילֵל בֶּן-שָׁחַר :)

P.S. Авторот на текстот е католик, знаеш, христијанин :)

Последно уредено:

Ама зошто постојано вие христијаните велите на секому „веруваш во глупости“? :)
Апсурдност... никој не кажал ништо за верување, што се заморувате толку со тоа верување. Небитно е верувањето.

Полека со докажувањето, знаеме дека не сте во можност да докажеш нешто на база на верување..

Не е црна утринска ѕвезда. Друга боја има, но рековме - симболите ви се дадени да ги мешате.

P.S. Авторот на текстот е католик, знаеш, христијанин :)
Христијанин ? он е Христијанин колку што сум јас космонаут..

И пази што пишува..

,,The fallen angel is not Lucifer the light-bearer; it is Satan, who calumniated love''...
Извини Хептаграм,ова скриена камера е ?

Реков католик е и тоа свештеник :)
Натаму вие си знаете тоа кој колку е христијанин во однос на другиот, или во однос на учењето :)
Не расправам за тоа...

П.С. Ми се допаѓа што сепак ќе го дочиташ текстот! (y)

Реков католик е и тоа свештеник :)
Натаму вие си знаете тоа кој колку е христијанин во однос на другиот, или во однос на учењето :)
Не расправам за тоа...

П.С. Ми се допаѓа што сепак ќе го дочиташ текстот! (y)
Aха,значи ако е свештеник мора секој збор да му е точен.. ? чинот го прави безгрешен тоа сакаш да кажеш ?

Го дочитав,не заради тебе туку заради себе,да видам во што верувате вие овие.. како да ве наречам,хептаграмиве(не се лути ако грешка ве категоризирав).И да ти кажам ова е тешка глупост.. да кажеш дека Луцифер не е Сатаната ти е исто како да кажеш дека Адам во Библијата не е човекот туку змијата,буквално и тоа..

,,Heaven is the harmony of generous thoughts; hell is the conflict of cowardly instincts''.. ова со Библијата нема една допирна точка,ама со филозофирање и со солипсизам има и тоа многу..

Туку.. ,,И Сатаната е обожуван од страна на луѓето под името Исус''

Како ова жити се ?

Нормално дека заради себе и поголемо знаење :)
Глупост е бидејќи не ти оди заедно со верата по се изгледа... твое си е тоа.

„Тие овде“ веруваат во сешто... исто како што ти веруваш во сешто, како што јас верувам во Човештвото итн итн
Вреди да се осудува некој заради она што верува? Се додека не попречува друг во својата волја, у реду је (малку Телема на сатанизам тема) :)

Долга приказна е тоа за кое што ме прашуваш, нема да ме разбереш, а може и ќе се навредиш.
Некогаш во четири очи ќе ти објаснам, tete-a-tete.

Нормално дека заради себе и поголемо знаење :)
Глупост е бидејќи не ти оди заедно со верата по се изгледа... твое си е тоа.

„Тие овде“ веруваат во сешто... исто како што ти веруваш во сешто, како што јас верувам во Човештвото итн итн
Вреди да се осудува некој заради она што верува? Се додека не попречува друг во својата волја, у реду је (малку Телема на сатанизам тема) :)

Долга приказна е тоа за кое што ме прашуваш, нема да ме разбереш, а може и ќе се навредиш.
Некогаш во четири очи ќе ти објаснам, tete-a-tete.
Океј е да дискутираме на тема Сатанизам и Христијанство,ама ако сакаме да збориме со факти и докази,тогаш глупост е да се каже дека Луцифер не е Сатаната.Зошто не ми оди со верата ? во Сатанизмот се пропагира дека Бог е Големиот Градител на Универзумот,но дека Луцифер Светлоносецот има право да го владее.Во Христијанството е слично ама ама ова последново го нема,знаеш и сам,ако си ја читал воопшто Библијата.

Не осудив никого,каде виде дека осудив ?

И види,не е убаво да генерализираш со група на луѓе.Ако така збориме,тоа СЕШТО е 1000 пати подобро од ова што го читав пред малце..

Најискрено ти кажувам(без апсолутно никаква намера за навреда или слично),мене ова што ми го даде да го читам,ми изгледа како да го пишувал човек со шизофренија.Отвори на интернет,побарај слики од луѓе со шизофренија да видиш што пишуваат..

Најискрено ти кажувам (без апсолутна никаква намера за навреда или слично), не ни очекував некоја подобра размисла од ова што ми понуди.
Исто како и многуте христијани пред тебе што пишувале на вакви теми и што нештото им се коси со религијата.
Но, ништо страшно.
Секој имал некоја тешка болест според вас. И ти ми велиш да не генерализира човек. Би сакал, но не бидува, кога си дел од „стадото“ со „пастир“ - се има таа нишка на заедничко дејствување за некоја „поголема цел“. Се надевам ова не те навредува, не е запишано за навреда.

Луцифер и не е сатана всушност. Напишавме што е Сатана. НО во тоа кој смее да верува? А пак да знае?
Може да веруваме дека е Луцифер сатана, бидејќи премногу пати е раскажувано тоа низ вековите. Но ништо не добиваме со тоа, освен зло. А кој сака зло? Не верувам дури и дека еден сатанист тука на форум сака такво зло :)
П.С. Добар муабет си изнапраивме, сега се е појасно и за сатанисти и за христијани и за мене и за сите што ќе дојдат да читаат. :)
Доста е јас мислам :)

Најискрено ти кажувам (без апсолутна никаква намера за навреда или слично), не ни очекував некоја подобра размисла од ова што ми понуди.
Исто како и многуте христијани пред тебе што пишувале на вакви теми и што нештото им се коси со религијата.
Но, ништо страшно.
Секој имал некоја тешка болест според вас. И ти ми велиш да не генерализира човек. Би сакал, но не бидува, кога си дел од „стадото“ со „пастир“ - се има таа нишка на заедничко дејствување за некоја „поголема цел“. Се надевам ова не те навредува, не е запишано за навреда.

Луцифер и не е сатана всушност. Напишавме што е Сатана. НО во тоа кој смее да верува? А пак да знае?
Може да веруваме дека е Луцифер сатана, бидејќи премногу пати е раскажувано тоа низ вековите. Но ништо не добиваме со тоа, освен зло. А кој сака зло? Не верувам дури и дека еден сатанист тука на форум сака такво зло :)
П.С. Добар муабет си изнапраивме, сега се е појасно и за сатанисти и за христијани и за мене и за сите што ќе дојдат да читаат. :)
Доста е јас мислам :)
Не гледам косење со религијата,туку ниту една допирна точка.Но како и да е.. чим Луцифер не е Сатаната,а на истиот името му е УТРИНСКА ЅВЕЗДА.. што и да се каже е сувишно..

Нека биде доста,јас знаеш дека секогаш сум распложен за дебата,aма ако ти така викаш,да те послушаме :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom