Прашање за Христијанството III

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Еве ти суштинско прашање, ТИ на Бог му велиш Не!, кој го вели тоа, Бог на Себе или ТИ Нему?
Твоево суштинско прашање, нема врска со поентата за која зборував.[DOUBLEPOST=1410454959][/DOUBLEPOST]
Na primer?

Ne mislis valda na pojavata na Ajvaz, koj bese spomenat vo mojot post, deka e egzaktna?
Наведи ми еден единствен пример, каде Аиваз е причина да се негира еволуција, геологија или астрономија, и ќе се согласам дека сугестијата ти е на место.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Наведи ми еден единствен пример, каде Аиваз е причина да се негира еволуција, геологија или астрономија, и ќе се согласам дека сугестијата ти е на место.
Еволуцијата ли е егзактното нешто, кое го негираат верниците?

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
ОК, супер е ова за почеток
Сега, која е разликата во Васил и Златоуст?
Потоа, извршувачот, еден или може повеќе? Ко на свадба на пример што прават и до 5-ца.
Зошто е потребно тоа надополнување? Која е улогата на извршувачот, а која на хорот?
Кога за прв пат се појавила литургијата?
Кој ја вовел?
Колку свети тајни има?
Дали во библијата е опишана литургијата?
Дали има исповед и дали е истото запишано во библијата?
Ако НЕ, тогаш како се има појавено?
Претерав со прашањава, ..... но нека стојат како патоказ, па да почнеме со првите 3 е сосема доволно
Василевата е подолга се извршува во неделите на велики пост(освен цветници), на 14(01) Јануари, и на Божиќ и Богојавление(ако се во недела).
Извршувачот е еден, а да сослужуваат може многу.
Надополнувањето е заради дефиницијата што ти ја пиша Мики, улогата на извршувачот и хорот ти ја пишав во првиот пост- не читаш.
Туку ти нешто како не се криеш од прашањево http://forum.kajgana.com/threads/Креационизам-наспроти-еволуционизам.24158/page-433#post-6830976

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Еве ти суштинско прашање, ТИ на Бог му велиш Не!, кој го вели тоа, Бог на Себе или ТИ Нему?
Твоево суштинско прашање, нема врска со поентата за која зборував.
Поента ти е дека кога велиш “НЕ!“ на Бог е Божја слабост, несовршенство...

Те прашувам: дали кога велиш “НЕ!“ Ти одлучуваш или Бог???

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949

Не! Поентата се однесуваше на ставот од Божја перспектива, поточно на тврдењето на дотичниот член дека Бог имал став со кој вели "Не" на особина што тој самиот ја допуштил или создал. Ама не ти е прв пат да ја извртиш работата за 180 степени.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Не! Поентата се однесуваше на ставот од Божја перспектива, поточно на тврдењето на дотичниот член дека Бог имал став со кој вели "Не" на особина што тој самиот ја допуштил или создал. Ама не ти е прв пат да ја извртиш работата за 180 степени.
Чему потребата да полемизираме од Божја перспектива, кога ни самите не знаеме да го дефинираме Бог?

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Ако креатор што тврди дека е семоќен и безгрешен сметал дека одредена карактеристика или можност е погрешна, можел да ја елиминира - воопшто да не постои! Слободната волја пак би постоела, но без опциите што не би требало да постојат!
Ти можеш и на глава да стоиш, тоа нема да ги смени нештата. Неможе од една страна да тврдиш дека Бог е единствен, семоќен и безгрешен а од друга страна да тврдиш дека не потекнува се од него. Тоа е контрадикторно и бесмислено.
Не! Поентата се однесуваше на ставот од Божја перспектива, поточно на тврдењето на дотичниот член дека Бог имал став со кој вели "Не" на особина што тој самиот ја допуштил или создал.

Еве пак те прашувам по твоја болд аналогија:
Дали со оваа карактеристика, можност, особина која потекнува,допуштил, создал Бог,
кога велиш “НЕ!“ Ти одлучуваш или Бог?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Чему потребата да полемизираме од Божја перспектива, кога ни самите не знаеме да го дефинираме Бог?
Алелуја! Па зарем не е тоа што и јас го прашувам? Не сум јас тој што кажува што сакал, што несакал, на што се радувал и на што тагувал Бог!
Значи моето прашање за оние што тврдат дека знаат што сакал и што планирал Бог е поставено - Ако Бог е совршен, безгрешен и се потекнува од него, од кого потекнува тоа што според нив тој го прогласил за непотребно?[DOUBLEPOST=1410463519][/DOUBLEPOST]
Еве пак те прашувам по твоја болд аналогија:
Дали со оваа карактеристика, можност, особина која потекнува,допуштил, создал Бог,
Море човек! Ти со сила се правиш мутав, или мутав си? На што тоа јас велам Не?
Значи полемизираме за став на одредени верници кои тврдат дека Бог категоризирал нешто како "гнасно", грешно, непотребно итн, итн!

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Алелуја! Па зарем не е тоа што и јас го прашувам? Не сум јас тој што кажува што сакал, што несакал, на што се радувал и на што тагувал Бог!
Значи моето прашање за оние што тврдат дека знаат што сакал и што планирал Бог е поставено - Ако Бог е совршен, безгрешен и се потекнува од него, од кого потекнува тоа што според нив тој го прогласил за непотребно?[DOUBLEPOST=1410463519][/DOUBLEPOST]
Море човек! Ти со сила се правиш мутав, или мутав си? На што тоа јас велам Не?
Значи полемизираме за став на одредени верници кои тврдат дека Бог категоризирал нешто како "гнасно", грешно, непотребно итн, итн!
Liberij vo kontekst na ova ti postavi interesno prasanje.

Ti ne go odgovori.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Не! Јас тебе те прашувам конкретно за тезата што ја “буткаш“(Бог е садист,несовршен..., бидејќи допушта погрешни особини...) во твоите постови , остај друго.
Шо ти е проблем да одговориш?!:cautious:
Еве уште една прилика:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Liberij vo kontekst na ova ti postavi interesno prasanje.

Ti ne go odgovori.
Неговото прашање е со намера да извлече "аргумент" чија основа ќе биде слободната волја, но веќе рековме дека таа нема улога во носењето одлуки, бидејќи слободна волја може да постои и без опциите што совршениот и безгрешен бог би ги елиминирал.[DOUBLEPOST=1410464388][/DOUBLEPOST]
Не! Јас тебе те прашувам конкретно за тезата што ја “буткаш“(Бог е садист,несовршен..., бидејќи допушта погрешни особини...) во твоите постови дека , остај друго.
Шо ти е проблем да одговориш?!:cautious:
Еве уште една прилика:
Одлучувам јас, но мојата одлука се заснова врз особините и карактеристиките кои Бог како сезнајно битие ги знаело! Што значи, слободната волја која се обидуваш да ја поставиш како адут, нема врска со ова суштинско прашање! Бидејќи безгрешниот и семоќен Бог можел едноставно да ги елиминира особините и карактеристиките што би воделе до "непотребни" одлуки и исходи. Јас пак би имал можност да носам одлуки, но негативните особини кои би влијаеле на истите би ги немало.

Kajgana Shop

На врв Bottom