Креационизам наспроти еволуционизам

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Дотолку полошо по научнукот: ќе му речеме дека е затуцан и дека не се уклапа у ТЕ и ќе му дајме отказ од работа...
Po mene problemot e sto koga ke se spomene kreacionizam vednas se pomisluva deka se odnesuva na objasnuvanjeto vo biblijata, a ne kako sprotiven koncept na TE.

Fali definiranje na poimot kreacionizam.

Vaka imame i antikreacionizam i antievolucionizam.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
a ako naucnikot e kreacionist?
(y)
Без разлика дали е креатионист или не, после го разгледуваш со сопствена логика и скептицизам.
Не смееш во ништо слепо да веруваш се додека не се докаже тоа.
Како што рекол Карл Саган: Образованието потфрли во неговата најважна цел не не направи доволно скептици.
Основата на секој научник е скептицизмот.
И на крајот е многу битно кој го напишал тоа и која му била целта.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Po mene problemot e sto koga ke se spomene kreacionizam vednas se pomisluva deka se odnesuva na objasnuvanjeto vo biblijata, a ne kako sprotiven koncept na TE.

- Како што самото Писмо не познава еволуција, така и креационизмот, во обидот да ја докаже вистината од Писмото, не познава еволутивни процеси.
- Креационизмот е целосно спортивен на ТЕ.
- Дефиницијата за креационизмот ќе ја најдеш на „нетов„.
- Да: создавањето и еволуцијата се целосно спротивни учења.[DOUBLEPOST=1410423744][/DOUBLEPOST]
Основата на секој научник е скептицизмот.
Основата на секој научник па и философ, е трагањето по вистината.
Бесконечното „скептицизирање„ нема да осознае никаква вистина.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Основата на секој научник па и философ, е трагањето по вистината.
Бесконечното „скептицизирање„ нема да осознае никаква вистина.
Значи според тебе ке беше подобро ако и денес живеевме според достигнувањата од пред 2000год.

“Mistakes are, after all, the foundations of truth, and if a man does not know what a thing is, it is at least an increase in knowledge if he knows what it is not. ” - C.G. Jung

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Значи според тебе ке беше подобро ако и денес живеевме според достигнувањата од пред 2000год.
И пред 2 000 и пред 5 000 г., живееја луѓе, без струја и без ПЦ и на краевите од нивните животи, неизбежно умираа...

Што битно се смени во овие два векови, откако почна „напредокот„?

П.С.

Мудроста од Карл Јунг нема да ја коментирам.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
И пред 2 000 и пред 5 000 г., живееја луѓе, без струја и без ПЦ и на краевите од нивните животи, неизбежно умираа...

П.С.

Ништо мики, све је исто. Ете например, јас паметам као Исуса објавите ги ставаше на Твитер.Тоа уше пред 2000 године. И коа го гледавме на телевизија "Мојсие" шоуто. Најбоља епизода му беше онаа од коа го подели Нилон.Исти се и лекарите. Паметам, јас лично, коа пред едно 5000 години прв пат слушнав за стентовите, она шо им ставаат во крвните садови во срцето кај шо има инфаркт. Или па она операциите шо им ги правеа на слепо црево. Вади докторот сатарот, овај скалпелот, цак сече цревото зима една врвца , врзува таму она таквото и пациентот мака нема. Све то исто е и денес. Архитектура и градежништво = исто.
Земјоделство = исто.
Транспорт и комуникација = исто.
Буквално сѐ.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614

П.С.

Мики не заебаај сеа и ти.

Навистина околу крајниот исход – смртта, не е сторено речиси ништо, но сепак не може да се отфрли влијанието на развојот на медицината, пред се, а и на технологијата, во продолжувањето на просечниот животен век, споредено со пред 2000 години, како и со олеснувањето на битисувањето на оваа планета, која очигледно служи како место за отслужување на казната што самиот Бог ни ја одредил.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.606
Поени од реакции
9.238
Ништо мики, све је исто. Ете например, јас паметам као Исуса објавите ги ставаше на Твитер.Тоа уше пред 2000 године. И коа го гледавме на телевизија "Мојсие" шоуто. Најбоља епизода му беше онаа од коа го подели Нилон.Исти се и лекарите. Паметам, јас лично, коа пред едно 5000 години прв пат слушнав за стентовите, она шо им ставаат во крвните садови во срцето кај шо има инфаркт. Или па она операциите шо им ги правеа на слепо црево. Вади докторот сатарот, овај скалпелот, цак сече цревото зима една врвца , врзува таму она таквото и пациентот мака нема. Све то исто е и денес. Архитектура и градежништво = исто.
Земјоделство = исто.
Буквалносѐ .
Ma исто е сѐ. Спореди ги подолниве слики со денешнава цивилизација. Ако ти се чини дека не е исто, тука е Мики да те разувери и да те убеди дека не си во право и тоа само така му се чини на твојот огревовен ум.

Зо'e:

Jaрaва

Дани:

Јаномами:

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644

П.С.

Се у универзумот евентуално умира :D.
Па се смени тоа што лугето имаат генерално поисполнет живот.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Па се смени тоа што лугето имаат генерално поисполнет живот.
Тоа, дали е поисплонет или е попразен, зависи до менатлната отпика, преку која ја гледам(е) „полнотијата„ и „празнотијата„.

Она кое за „световњаците е „поисполнетост„, за верните е џабе изгубено време.[DOUBLEPOST=1410439205][/DOUBLEPOST]
Мики не заебаај сеа и ти.

Навистина околу крајниот исход – смртта, не е сторено речиси ништо, но сепак не може да се отфрли влијанието на развојот на медицината, пред се, а и на технологијата, во продолжувањето на просечниот животен век, споредено со пред 2000 години, како и со олеснувањето на битисувањето на оваа планета, која очигледно служи како место за отслужување на казната што самиот Бог ни ја одредил.
Donald,

равојот на медицината е страотно дискутабилен и дискутиран процес: дали реално постои или е привид.

Субејктивни ставови и пристрасност кон медицината, не ми се по кеиф.

Ако никој не ми понудил чаре за смртта, можам да си го поарчам животов и во најкомфорни услови, ама пак ќе умрам....нели.

Технологијата, како што е очигледно, привидно го олеснува живеењето, а повратно, од човекот прави зависник и глуп конзумнент на најновиот „Ај фон„.[DOUBLEPOST=1410439346][/DOUBLEPOST]
Земјоделство = исто.
Буквално сѐ.
Сталкерот,

еден убав ден, ко‘ ќе порасниш, ќе почниш да разликуваш „форма„ од „содржина„.

Формалниот „напредок„, во кој живее Светов, има за последица невидено и неповратно арчење на материјалните ресурси од Земјава, како и во историјата непознато ниво на општо планетарна загаденост.

Последно уредено:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Donal,

равојот на медицината е страотно дискутабилен и дискутиран процес: дали реално постои или е привид.

Субејктивни ставови и пристрасност кон медицината, не ми се по кеиф.

Ако никој не ми понудил чаре за смртта, можам да си го поарчам животов и во најкомфорни услови, ама пак ќе умрам....нели.

Технологијата, како што е очигледно, привидно го олеснува живеењето, а повратно, од човекот прави зависник и глуп конзумнент на најновиот „Ај фон
Pa jas ne rekov deka nasle care za smrtta.

Rekov deka dala biten pridones za prodolzuvanje na zivotniot vek.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Pa jas ne rekov deka nasle care za smrtta.

Rekov deka dala biten pridones za prodolzuvanje na zivotniot vek.
Ако Адам и патријарсите живеја по 900 г и „јаче„, медицинскиот придонес кон продолжувањето на векот човеков е т‘нок.

Ако почнеме да разгледуваме реални случаи, ќе дојдеме до поразителни заклучоци по медицината.

Или, како што рече еден од новите владики во МПЦ-ОА (владиката Климент, ако добро паметам), па вели: „...Не е работата да направиме Рај на земјава, туку да го направиме животот поднослив...„.

Мудро вели чо‘екот...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ако Адам и патријарсите живеја по 900 г и „јаче„, медицинскиот придонес кон продолжувањето на векот човеков е т‘нок.

Ако почнеме да разгледуваме реални случаи, ќе дојдеме до поразителни заклучоци по медицината.

Или, како што рече еден од новите владики во МПЦ-ОА (владиката Климент, ако добро паметам), па вели: „...Не е работата да направиме Рај на земјава, туку да го направиме животот поднослив...„.

Мудро вели чо‘екот...

Ok. Neka e taka.

Sto i da odgovoram nema bitno da go promeni tvojot stav za medicinata i tehnologijata.

Taka da ke zaklucam samo deka se razlikuvame po ova prasanje i tolku.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814

Мудро вели чо‘екот...
Ako e golem zbor...Pr: Akoe bev kako superman......!

Toa za medicinata e tacno ....Porano se umiralo od nastinka...Denes presaduvame organi.....Porano umirale pred 50 setata...Denes se raboti do 65 tata...isto i so religijata....Porano lecelea ..ups greska...i denes ne .....se e isto miki zavisi kako go gledas....!

Da mudro rece vladikata kliment i se kaci vo mercedesot...posto konjska kocija ne se sovpaga so ortodoxnite parametri za raj na zemjava i bezbednosta zaedno so komfortnosta...!

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601

Дали под креационизам потпаѓа и мојот омилен матрикс? Или уште една интересна теорија дека сме ние овде на замјава некаква лабораторија на “некои“, па дека си играат играчки со нашите гени, еволуцијата и сл работи?
Се' додека е прифатено само како “бог“ креационизмот, до тогаш и ќе постои очигледното.....библија:ТЕ[DOUBLEPOST=1410442077][/DOUBLEPOST]

Мудро вели чо‘екот...
Мики, големо прашање е ДАЛИ навистина живееле 900 години
Ако се потврди тоа, тогаш и може да се земе во предвид некаквото библиско објаснување, а сега за сега е рекла-казала тоа со 900год

Kajgana Shop

На врв Bottom