Прашање за Христијанството III

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Бог го создаде човекот да стане бог.
Човекот ја одби можноста, но се покаја и Бог му даде нова шанса која всушност е “историјата по падот“ во која сите ние одлучуваме за “понудата“ да станеме богови.

Ако веќе прашуваш, не треси зелени предвреме, освен ако сакаш таква слика за себе.[DOUBLEPOST=1410382066][/DOUBLEPOST]
:facepalm:
I jas se nauciv od vas,vie celo vreme tresete zeleni.Na forumov tuka stanavte i geolozi,i astrofizicari.Jas moze sakam da si go ladam so vas,koga mi e dosadno ve baram vas,ama @spiros nesto odamna go nema.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Drugoto prasanje mi e za pobunata:Ako Lucifer i kompanijata padnati angeli znaele deka ne mozat da bidat nisto drugo osven toa sto se stvoreni,togas nivnata borba e predvreme izgubena,i siot nivni trud bi bil zaluden.Zosto Bog bi trebalo da dokazuva nekomu nesto,deka negovata vlast e pravedna,duri i Svojot Sin da go zrtvuva da umira,ako se e stvoreno od Nego,togas toa ne bi imalo nikakva korist.Ne e On izbran na izbori za da vladee,pa da mora da dokazuva nesto na svojot elektorat.Vo ovaa situacija kako sto e opisano vo Biblijata,mene mi lici kako Kral na kogo polovina vojska,mu otkazuva poslusnost,i bitkata e polovina izgubena.Bidejki vojskata e taa koja odlucuva za Kralot,koj kral ima poveke i posilna vojska,toj vladee.Taka bilo,taka i ke bide.
Нивната(Lucifer i kompanijata) цел била да “бидат“ во изворна форма на значењето на зборот.
А пак продоложуваш со зелените...:facepalm:

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
I prikaznava e jaka,ako taka se stanuvalo bog samo zaradi edno drvo.Bar vo drugive religii i prikaznite im se poubedlivi.Navistina dodeka lugjeto ziveeja po drvjata,se custvuvaa bogovi.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
I jas se nauciv od vas,vie celo vreme tresete zeleni.Na forumov tuka stanavte i geolozi,i astrofizicari.Jas moze sakam da si go ladam so vas,koga mi e dosadno ve baram vas,ama @spiros nesto odamna go nema.
Ц! Јас мислам дека и ти несакаш.
Него земи читни нешто христијанско и не се бламирај со предвремени одговори.
Не ти го велам ова да се лутиш, напротив братски, искрено.:)[DOUBLEPOST=1410382755][/DOUBLEPOST]
I prikaznava e jaka,ako taka se stanuvalo bog samo zaradi edno drvo.Bar vo drugive religii i prikaznite im se poubedlivi.Navistina dodeka lugjeto ziveeja po drvjata,se custvuvaa bogovi.
Ти велам имаш потенцијал, ти фали труд.
Така се добива “ Царстовото“.(y)[DOUBLEPOST=1410382937][/DOUBLEPOST]
Lucifer ja imal taa provilegija da doagja pred Bog,kako vo slucajot so Jov.Bog koga veke mu razotkril namerata na pobunata,zosto mu dozvoluva povtorno da doagja pred Nego?
Интересно прашање, ама неможе “мазо“ одговор..., потруди се.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Ц! Јас мислам дека и ти несакаш.
Него земи читни нешто христијанско и не се бламирај со предвремени одговори.
Не ти го велам ова да се лутиш, напротив братски, искрено.:)[DOUBLEPOST=1410382755][/DOUBLEPOST]
Ти велам имаш потенцијал, ти фали труд.
Така се добива “ Царстовото“.(y)[DOUBLEPOST=1410382937][/DOUBLEPOST]
Интересно прашање, ама неможе “мазо“ одговор..., потруди се.
I jas sum za predvremeni izbori,ama lukaviot nesto ne dava.Zaludno e i da citam i da se trudam,koga site trolaat,trolaj i ti.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Nego kaj odat onie koj primer (napravile grev) ubile nekoj i posle se pokajale za toa....! Dali "semokniot" mu prostuva?
Да!
Drugo Bebinjata obicno gi krstevaat posle napravena godina....Sto e so onie bebinja koi nebile seuste krsteni?
Крстени се со својата маченичка крв.
Слободна волја може да имаш и без особини како што се омразата, гневот, љубомората. Таа не е изговор.
Неможе вината да се префрла на креацијата од страна на креаторот и во исто време да се тврди дека тој е совршен и безгрешен. Тоа ти е исто како да купиш кола за која производителот предвидел да има совршени перформанси што ги нема, и кога ќе се пожалиш за тоа да ти каже дека тоа е вина на автомобилот а не негова.
Човекот е предвиден да стане бог, не кола. Неможеш да разбереш со вакви примери.[DOUBLEPOST=1410384178][/DOUBLEPOST]
I jas sum za predvremeni izbori,ama lukaviot nesto ne dava.Zaludno e i da citam i da se trudam,koga site trolaat,trolaj i ti.
Да, сега лукавиот ти е крив, јас тебе ти зборувам, но ако ти се трола заради другите...o_O

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Човекот е предвиден да стане бог, не кола. Неможеш да разбереш со вакви примери.
Колата е пример, поентата е таа. Семоќен и безгрешен креатор што ја обвинува својата креација е оксиморон...апсурд, контрадикција.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
@MIKI1 @Изгрев .........и другите докажани верници, дали ќе одговорите на прашањето?
Литургија=заедничарење.

Литургијата е служба, на која на исто место, во ист простор/храм, се наоѓаат свештениците и верните во Христа. Литургијата се состои од литургиските молитви, упатени до Бога , до Мајката Божја и Светиите, од пофални песни, како и читања од Новиот Завет (евангелија, посланија...) а се завршува со Светата Тајна причест, која свештеникот ја подготвува пред крајот од литругијата, кога се врши осветувањето на лебот и виното, со благодатната енергија од Духот Свет.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Ако има било што, значи БИЛО ШТО кое не потекнува од Бог, тогаш неможе да станува збор за монотеизам! Не си ја познаваш религијата! Во христијанството и исламот Бог е претставен како единствен создател, нема други богови освен него, што значи доколку постои било што кое тој го смета за непотребно или не е безгрешен и совршен или постои повеќе од еден креатор.
Основна логика....значи не си способен основен логички аргумент да разбереш а мене ми велиш дека сум правел будала од себе.....
“Потенцијалниот бог“ може да го одбие понуденото божество во тоа е “совршенството“(y).
Нема загрозување на монотеизмот и совршеноста..., би требало основната логика да ти овозможи ова да го разбереш.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
“Потенцијалниот бог“ може да го одбие понуденото божество во тоа е “совршенството“(y).
Нема загрозување на монотеизмот и совршеноста..., би требало основната логика да ти овозможи ова да го разбереш.
И каква врска има ова со тоа што јас го напишав?

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Колата е пример, поентата е таа. Семоќен и безгрешен креатор што ја обвинува својата креација е оксиморон...апсурд, контрадикција.
Бог не обвинува во есхатолошка смисла, напротив постојано нуди нова можност.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Бог не обвинува во есхатолошка смисла, напротив постојано нуди нова можност.
Ти цитираше мој пост кој се однесуваше на тврдење дека на Бог му се "гадело" од одредени човечки особини. Тоа не е нудење на нова можност.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Ако има било што, значи БИЛО ШТО кое не потекнува од Бог, тогаш неможе да станува збор за монотеизам! Не си ја познаваш религијата! Во христијанството и исламот Бог е претставен како единствен создател, нема други богови освен него, што значи доколку постои било што кое тој го смета за непотребно или не е безгрешен и совршен или постои повеќе од еден креатор.
Основна логика....значи не си способен основен логички аргумент да разбереш а мене ми велиш дека сум правел будала од себе.....
И каква врска има ова со тоа што јас го напишав?
2+2=?
Да создадеш бог не е совршенство според тебе?![DOUBLEPOST=1410385368][/DOUBLEPOST]
Ти цитираше мој пост кој се однесуваше на тврдење дека на Бог му се "гадело" од одредени човечки особини. Тоа не е нудење на нова можност.
"гадело" е минато неопределено време, разбери ја педагогијата за давање нова можност.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
За Ипси:

Неви'им Јешајаху

14:16 רֹאֶיךָ אֵלֶיךָ יַשְׁגִּיחוּ אֵלֶיךָ יִתְבּוֹנָנוּ הֲזֶה הָאִישׁ מַרְגִּיז הָאָרֶץ מַרְעִישׁ מַמְלָכוֹת:
14:16 Those who see you shall look at you; shall gaze earnestly at you, 'Is this the man who caused the earth to quake, who wrought havoc among the kingdoms?

Зборот ha'ish (הָאִישׁ) на хебрејски значи маж
http://www.morfix.co.il/en/הָאִישׁ֙

За човек се користи зборот аdam (אָדָ֛ם),
http://www.morfix.co.il/en/אָדָ֛ם
според хебрејскиот збор за земја (почва) кој гласи аdamah (אֲדָמָ֔ה)
http://www.morfix.co.il/en/אֲדָמָ֔ה

Спореди и латински homo и humus.
Сега го забележав ова...друг пат тагирај.
Контекстот во кој е употребен зборот се однесува на човек, ангелите, архангелите, херувимите и серафимите немаат пол, тие се бесполни битија според христијанската теологија.

П.С. Од линковите што ми ги посочи:
man, person, human being ; someone, somebody ; האדם - mankind, humanity

Последно уредено:
Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Зашто никој не ми одговри ?

Колку е плата на Свештеник =
Колку е плата на Владика =